به گزارش ایرنا، اگر چه فصل شنا در آب های ساحلی دریای مازندران معمولا از اول خرداد ماه به طور رسمی شروع می شود ولی تجربه نشان داده است که مسافران و گردشگران و حتی بومیان از اردیبهشت ماه بدنشان را با آب خزر آشنا می کنند و همین وضعیت سبب شد در بعضی سال ها بدون اعلام رسمی آغاز طرح دریا ، ناجیان غریق زودتر از موعد در سواحل مستقر شوند.
اجرای طرح سالم سازی دریا در سواحل مازندران از اوایل دهه ۹۰ به خاطر افزایش سالانه مرگ ناشی از غرق شدگی به اجرا گذاشته شد و به مرور زمان حضور ناجیان غریق در کنار امکانات و تدابیر دیگر سبب شد تا آمار تلفات هر سال کاهش یابد به گونه ای که تلفات حدود ۲۵۰ نفری تا پیش از اجرای طرح به کمتر از ۵۰ نفر کاهش یافت.
بدون شک نقش ناجیان غریق در جلوگیری از مرگ ناشی از غرق شدگی طی این سال ها بی بدیل بوده است ، اگر چه استقرار ماموران انتظامی در نقاط شنا ممنوع ، حضور کادر اورژانس و هلال احمر هم قابل انکار نیست ولی اکنون در آستانه فصل شنا که همه انتظار دارند سواحل مازندران مملو از گردشگران و مسافران شود ، قاطبه ناجیان غریق بی انگیزه هستند و می گویند ؛ از این که در شرایط تورمی کشور حقوق سال گذشته را دریافت نکرده اند، احساس مغبون شدن دارند.
طبق گزارش هیات نجات غریق مازندران حدود ۵۰۰ ناجی غریق سال گذشته در ۳۵۰ نقطه حادثهخیز در ۵۲ شناگاه ساحل مازندران و ۹۷ طرح سالمسازی فعالیت داشتند و میزان طلبشان هم حدود سه میلیارد تومان است. طبق این گزارش ، ناجیان غریق پارسال چهار ماه در سواحل مستقر بودند ولی تنها حقوق خرداد و تیر ماه را دریافت کردند.
مشکل دیرپا
ناجیان غریقی که سابقه فعالیت در طرح های سالمسازی دریا را دارند می گویند که بی توجهی به پرداخت حق و حقوق ناجیانی که شغلشان را به ساحلبانی در فصل شنا گره می زنند سابقه ای به درازای اجرای این طرح در مازندران دارد و آنها هر سال به نوعی حقوقشان را با تاخیر دریافت کردند ولی این که حقوق سال گذشته را هنوز در فصل شنای سال جدید دریافت نکرده باشند ، سابقه نداشته است.
برخی از ناجیان هم بیمه نبودنشان طی دوره فعالیت در ساحل را به پرداخت نشدن بموقع حقوق پیوند می زنند و می گویند و از عنوان « بیگاری » برای شغلشان استفاده می کنند مانند علی محمودی یکی از ناجیان بابلسری که دل پردردی از سال های فعالیت در طرح های سالمسازی و تاخیر در پرداخت نشدن حقوقش دارد. وی در گفت و گو با ایرنا می گوید : حدود پنج سال به عنوان ناجی غریق در سواحل مازندران حضور داشتم ، اما واقعا کار کردن بدون حقوق و بیمه بیشتر شبیه بیگاری است و به همین دلیل از ادامه همکاری دلزده شدم و از ماه ها قبل در یک استخر که توسط بخش خصوصی اداره می شود، استخدام شده ام تا خیالم راحت شود.
وی افزود : متاسفانه مسوولان امر قدر ناجیان غریق را نمی دانند و بنده افتخار می کنم که در سال های گذشته جان حداقل ۵۰ هموطن را که در حال غرق شدن بودند ، نجات دادم اما مسوولان به جای حمایت، با تاخیر در پرداخت دستمزدهایمان، خستگی را بر تنمان باقی گذاشتند.
محمودی گفت : اکنون بیشتر همکارانم که به عنوان ناجی غریق سواحل در حال فعال هستند، از وضع موجود دلزده هستند و به طور حتم در صورتی که پیشنهاد کاری به آنان از سوی متصدیان مجموعه های ورزشی و استخر داران ارائه شود، دیگر تمایلی برای فعالیت در طرح سالم سازی دریا نخواهند داشت.
این ناجی غریق تصریح کرد: همواره مسوولان امر در ماه های گذشته با پیگیری های مستمری که انجام دادیم به ناجیان غریق سواحل استان می گفتند که بزودی مطالبات پرداخت می شود و حتی قبل عید از ما شماره حساب گرفتند ، اما همچنان خبری از پرداخت مطالبات نیست و واقعا از این شرایط خسته هستیم.
وی ادامه داد : مسوولان در اوایل طرح سالم سازی سال ۱۴۰۰ می گفتند که طرح بیمه ناجیان غریق سواحل را پیگیری خواهند کرد ، اما متاسفانه بعد از گذشت یک سال به نظر می رسد این وعده مسوولان هم پوچ بود.
خاموشی چراغ برنامهریزی برای سواحل
پارسال با وجود شیوع کرونا و قرار داشتن مازندران در پیک پنجم که خونین ترین پیک کرونایی در استان بود ، ولی سواحل خزر همواره پذیرای مسافران و بومیان بود و به همین دلیل هم طرح های دریا اگر چه در صورتجلسات نشست های ستاد کرونا تعطیل شدند ولی در عمل خارج ازمحدوده ها و بدون متولی ادامه داشتند ولی به همین دلیل ناجیان غریق تا پایان تابستان در سواحل مستقر بودند تا جان هموطنی به خطر نیفتد.
گزارش رسمی هیات نجات غریق مازندران نشان می دهد که پارسال ۳۸ نفر در آب های ساحلی دریای خزر در این استان جان باختند که ۳۰ درصد کمتر از سال ۹۹ بود. این آمار هم نشان می دهد که با وجود تعطیلی رسمی طرح دریا از اوایل تابستان ، این حضور ناجیان غریق بود که توانست از تبدیل شدن سواحل به قتلگاه جلوگیری کند ولی اکنون در آستانه فصل شنا نه خبری از برنامه ریزی برای سال جدید است و نه ناجیان غریق تمایلی به همکاری دارند.
عباس نوری، یکی از ناجیان غریق سواحل محمود آباد که تجربه چندین سال ساحلبانی را دارد ، بر این اعتقاد است که ناجیان همه ساله مورد سواستفاده تبلیغاتی برای مدیران دستگاه های اجرایی قرار می گیرند در حالی که حتی دستمزد اندکشان بموقع پرداخت نمی شود. وی به خبرنگار ایرنا گفت : بسیاری از مسوولان در زمان ارائه آمار و ارقام طرحهای دریا ، از نجاتیافتگان سواحل صحبت به میان میآورند اما زمانی که وقت پرداخت مطالبات می شود، دیگر سراغی از ناجیان غریق نمی گیرند.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته جلسات ستاد ساماندهی سواحل در مازندران به طور جدی پیگیری میشد ، ولی در سال جاری نه خبری از ستاد ساماندهی سواحل است و نه از تولیگری ارگان خاصی از سواحل مازندران حرفی به میان آمده است و اصلا اگر اعلام شود امسال دریا صاحب ندارد هم بعید است که صدای کسی در این استان بلند شود.
این ناجی غریق که از پرداخت نشدن مطالباتش دل پر دردی دارد، افزود : حق گردشگر و مسافری که به مازندران سفر میکند و میهمان ما است و دل به دریا زد، خفگی و خدای نکرده غرق شدگی و مرگ نیست ، اما متاسفانه بی توجهی در پرداخت مطالبات ناجیان غریق و تعلل در تدوین طرح سالم سازی دریا سبب می شود تا چنین برداشتی شود.
نوری ادامه داد: سواحل مازندران این روزها بدون متولی رها شده و به فاصله یک ماه از آغاز طرح سالم سازی دریا، مطالبات سال قبل ناجیان غریق پرداخت نشده است.
وی تصریح کرد: ناجیان غریق از مشخص نبودن وضع حقوقشان گلایه دارند، نداشتن قایق از دیگر گلایههایی است که این روزها وجود دارد و در صورت پرداخت معوقات با امکانات ضعیف موجود هم نمی توان از مسافران حاضر در سواحل استقبال کرد.
سواحلی که دیگر ایمن نیست
از سوی دیگر حضور گردشگران و مسافران در مازندران تنها مختص به ماههای خرداد و فصل تابستان نیست و به تناوب در فروردین و اردیبهشت ماه و حتی فصل پاییز و زمستان هم مسافران برای ساحل گردی به مازندران سفر میکنند و به گفته ولی آقاپور، مسوول طرح سواحل چپکرود جویبار در سال های گذشته قبل و بعد از اجرای طرح سالم سازی دریا هم ناجیان غریق در سواحل برای خدمات رسانی به مسافران با حداقل ظرفیت حضور داشتند ، اما در نوروز امسال در سواحل چپکرود با وجود آنکه گردشگران برای شنا دل به دریا می زدند در صورتی غرق شدنشان، هیچ ناجی برای کمک و خدمات رسانی به آنان حضور نداشت.
آقاپور اضافه کرد: اجرای طرح سالم سازی دریا بدون حضور ناجیان غریق معنا ندارد و در ماههای گذشته به دلیل پرداخت نشدن معوقات و بی رغبتی ناجیان برای حضور در سواحل باعث شده که دریای مازندران به معنای واقعی ناایمن باشد.
وی خاطر نشان کرد: در ساحل چپکرود شهرستان جویبار به طور متوسط در طرح سالم سازی دریا سال گذشته ۵۰ ناجی غریق حضور داشتند اما این ناجیان با وجود تعهد برای خدمات رسانی به مسافران نوروزی به مدت ۱۵ روز، امسال در محل کار خود حاضر نشدند و تنها دلیل آنان برای خدمات رسانی نکردن به مسافران نوروزی امسال، پرداخت نشدن مطالبات آنان بوده است.
این متولی طرح سالسمازی دریا در چپکرود جویبار تصریح کرد: حدود ۳۵۰ میلیون تومان ناجیان غریق در طرح سواحل چپکرود از استانداری مازندران طلب دارند که در صورت پرداخت نشدن مطالبات، این ناجیان برای حضور در طرح سالم سازی دریا در سال جاری مشارکت نخواهند داشت.
وی با بیان این که، یکی از مولفه های اساسی برای خدمات رسانی به گردشگران در سواحل، تامین سلامت و امنیت آنان است گفت : در صورتی که امسال نتوانیم ناجیان غریق را در ساحل چپکرود داشته باشیم به طور حتم حضور گردشگران در سواحل جویبار کاهش چشمگیری می یابد و نتیجه این آسان نگری باعث کاهش رونق اقتصادی بومیان منطقه به واسطه به فروش نرسیدن محصولات کشاورزی و ارائه خدمات خواهد بود.
آقاپور اضافه کرد: از سوی دیگر در کنار پرداخت نشدن مطالبات و دستمزد، مشکلاتی در تامین اقلام غذایی و همچنین اسکان موقت ناجیان غریق در سواحل استان وجود دارد که لازم است مسوولان امر با برنامه ریزی اصولی برای رفع این چالش اقدام کنند.
مسوولان طرح سواحل چپکرود با بیان این که در سال گذشته حدود ۲۰ هموطن که بی پروا در ساحل چپکرود به دل دریا زدند و غرق شدن با حضور بموقع ناجیان غریق از مرگ حتمی نجات یافتند، افزود: با توجه به روند کاهشی شیوع کرونا و احتمال حضور پرشور گردشگران در مازندران، پیش بینی می شود که حدود ۲۵۰ هزار گردشگر در تابستان امسال از ساحل چپکرود بازدید کنند و برای طرح سالم سازی دریا حضور ۱۰۰ ناجی در این منطقه نیاز است که در صورت پرداخت نشدن مطالبات و دلزدگی ناجیان غریق در حضور در طرح سالم سازی، به طور حتم ساحل چپکرود در تابستان امسال گردشگر نمی پذیرد و یا در صورت هرگونه اتفاق مسوولیت غرق شدن احتمالی هموطنان برعهده مسوولان امر خواهد بود.
جفا در حق ناجیان غریق
تاخیر هرساله در پرداخت حق الزحمه ناجیان بویژه معوقات سال گذشته حتی هیات نجات غریق مازندران را هم کلافه کرده است و رئیس این هیات در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت : ناجیان غریق از وعدههایی که ماه های گذشته مسوولان استان به آنان دادند، خسته شدند و معتقدند با تداوم این ناهماهنگی ها، دیگر انگیزهای برای آنان برای مشارکت در طرح سالم سازی دریا نمانده است.
نقی کریمیان افزود : در زمان حاضر هر کدام از ناجیان غریق حدود ۶ تا هفت میلیون تومان بعد از گذشت هفت ماه از پایان طرح سالم سازی دریا سال ۱۴۰۰ طلب دارند اما در ماه های گذشته با وجود برگزاری جلسات مستمر، خبری از پرداخت این معوقات نشد.
وی تصریح کرد : ناجیان غریق سواحل مازندران از اول خرداد تا پایان ماه شهریور سال گذشته روزانه در ساعت موظفی ۱۲ ساعته ۸ صبح تا ۸ شب وظایف خود را انجام دادند و در زمان اجرای طرح با هر تاخیری ماهانه پرداخت حقوق ، مسوولان هزاران بار از ناجیان تشکر و التماس می کردند ، اما زمانی که وقت حساب و کتاب و پرداخت دستمزد در پایان فصل رسید ، میگویند که حقوق ها سر زمان مقرر پرداخت نخواهد شد و باید ناجیان در انتظار تامین منابع مالی باشند.
کریمیان گفت در هفتههای گذشته در دو جلسه ای که برای پرداخت معوقات ناجیان غریق با مسوولان استانداری در شهرستانهای بابلسر و نور برگزار شد، استانداری مازندران قول پرداخت این مطالبات را در کمترین زمان ممکن داد که امیدواریم این وعده هرچه زودتر عملیاتی شود.
وی افزود : با توجه به دستور رییس جمهوری مبنی بر آزاد سازی سواحل و پیشبینی تثبیت روند مطلوب شرایط کرونایی و ورود میلیونی گردشگران به استان مازندران در تابستان امسال، برای اجرای طرح سالمسازی دریا و همچنین حفاظت سلامت شناگران، فعالیت حدود یکهزار و ۵۰۰ ناجی غریق در ۳۳۸ کیلومتر از نوار ساحلی مازندران نیاز است که امیدواریم هر چه سریعتر مسوولان امر زیرساختهای لازم از جمله پرداخت بهموقع حقوق را برای حضور این تعداد نیروی انسانی در سواحل استان فراهم کنند.
رئیس هیات نجات غریق مازندران تصریح کرد: به طور حتم اگر مسوولان امر نتواند منابع مالی برای پرداخت معوقات ناجیان غریق را فراهم کنند، این افراد انگیزه ای در سال جاری برای مشارکت در طرح سالم سازی دریا را نخواهند داشت.
بزودی پرداخت میشود
متولی استانی اجرای طرح سالمسازی دریا در مازندران استانداری محسوب می شود چون هماهنگی بین دستگاهی و بین شهرستانی با این مجموعه است. مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری که متولی اصلی محسوب می شود در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت که « بزودی » مطالبات ناجیان غریق سواحل استان پرداخت می شود.
علی رجبی در پاسخ به خبرنگار ایرنا برای مشخص کردن بازه زمانی « بزودی » ، افزود : زمان مشخصی را برای پرداخت این مطالبات تعیین نمی کنیم اما تلاش خواهیم کرد تا ۱۵ روز آینده طلب ناجیان غریق پرداخت شود.
وی ادامه داد: متاسفانه به دلایل مختلف و با وجود پیگیری های استانی اما مبلغ مطالبات ناجیان غریق سواحل را از محل اعتبارات ملی و تملک داریی نتوانستیم تامین کنیم ، اما در تلاش هستیم در روزهای آینده از محل اعتباری دیگر این معوقات را پرداخت کنیم.
رجبی با بیان این که برای اجرای طرح سالم سازی دریا در سال جاری، مسوولیت کار به فرمانداری ها واگذار خواهد شد ، گفت : با این حاسب از این پس طرف حساب ناجیان غریق سواحل فرمانداری ها خواهند بود و به طور حتم با اجرای این راهبرد بسیاری از دغدغه های در اجرای طرح سالم سازی سواحل برطرف می شود.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مازندران تصریح کرد: قدردان تلاش های ناجیان غریق سواحل هستیم و به طور حتم این ناهماهنگی ها در پرداخت معوقات برطرف می شود و برای سال جاری به طور حتم حقوق ناجیان به روز پرداخت می شود.
رجبی گفت: با توجه به افول شیوع کرونا، حضور گردشگران در تابستان امسال افرایش چشمگیری خواهد یافت و با اجرای طرح سالم سازی دریا با همراهی ناجیان غریق، برای تامین سلامت و امنیت گردشگرانی که در سواحل مازندران حضور می یابند، تلاش خواهیم کرد.
نظر شما