محسن ربانی زاده پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: تصمیم دولت سیزدهم در ساماندهی یارانهها تصمیمی نبود که با شک و شبههای همراه باشد و همه کارشناسان اذعان داشتند که این تصمیم، سیاست و رویکرد خوبی است اما از آنجا که اقتصاد کشور ما اقتصادی است که در آن بایستی اثر تکانهها مدیریت شده باشد در چگونگی اجرای این تصمیم، ملاحظاتی وجود داشت.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس ادامه داد: بدون شک هر برنامهریزی و اقدامی با تبعاتی همراه است اما قبول کردن این تبعات و پا در عرصه اصلاحات اقتصادی گذاشتن، جسارت میخواهد.
ربانی زاده اضافه کرد: این اقدام از سال ۹۷ یک ضرورت قلمداد شد و این موضوع از همان زمان مورد توجه قرار گرفت که ساماندهی یارانهها یک انتخاب نیست بلکه باید این اقتصاد بیمار به اتاق عمل برود و جراحی شود.
وی گفت: بیماری اقتصاد مزمن شده بود و اقتصاد کشور روز به روز در حال تبدیل به اقتصادی مضمحل بود و امکان داشت با ادامه دادن این روند دچار چالشهای بیشتری شود.
این مقام مسئول با اعتقاد به اینکه اقتصاد پویا است، گفت: اقتصاد جسمی نیست که اگر با اتفاقات یا مشکلاتی مواجه شود، تأثیرات این اتفاقات فقط در همان جسم نمود پیدا کند. زمانی که یک بخش اقتصاد درگیر عوامل مختلفی میشود، شاهد تأثیرپذیری بخشهای دیگر از این بخش خواهیم بود.
وی بیان کرد: دولت عزم خود را جزم کرده که اصلاحات اساسی در اقتصاد صورت بگیرد. لذا تدابیر اساسی اتخاذ شد که این رانت، فساد و ضایع شدن بیت المال و منابع ملی را با یک تصمیمگیری ساماندهی و به سمت رفاه مردم و توسعهای که شکوفایی اقتصاد کشور را به همراه دارد حرکت کنیم.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس افزود: همان طور که گفتم اقتصاد پویا است و نمیتوان اعلام کرد که این ارز ترجیحی صرفا برای هفت کالا از جمله مرغ، تخم مرغ، برنج، دارو، نهادههای تولید، آرد و نان است. در حال حاضر آرد و نان و دارو استثنا هستند و تصمیمات در مورد این اقلام با مدیریت جداگانه صورت میگیرد.
وی ادامه داد: این اقلام که به عنوان گروه اول محسوب میشوند بر روی سایر تولیدات تأثیرگذار هستند و تأثیر مستقیم میگذارند.
ربانی زاده با اعتقاد به اینکه همه پیشبینی و آنالیزهای لازم انجام شده است، گفت: دولت در این تصمیم قصد کاهش قدرت خرید مردم را ندارد. با توجه به محاسباتی که صورت گرفته و در نظر گرفتن قیمتهای جدید کالاها، قدرت خرید مردم جبران خواهد شد و انشالله در عمل هم این اتفاق بیافتد.
وی تأکید کرد: در اختیار قراردادن یارانهها به صورت مستقیم باعث افزایش قدرت خرید مردم میشود تا افزایش قیمت کالاها جبران شود.
ربانی زاده با بیان اینکه دولت قصد دارد یارانه تک تک افراد جامعه را به خودشان پرداخت کند، گفت: یارانهها در گذشته با واسطه به دست مصرف کننده می رسید که باعث اجحاف در حق تولیدکنندگان و مصرفکنندگان و نشتی در یارانه میشد. باتوجه به اینکه اقتصاد ما غیر پویا شده بود و مردم و تولید کنندگان ناراضی بودند این تصمیم اتخاذ شد.
وی ابراز کرد: خدا را شاکر هستیم که دولت سیزدهم این تصمیم مهم را اتخاذ کرد که مردمی کردن یارانهها و توزیع عادلانه را برای خدمت به مردم در برنامههای خود بگنجاند.
سخنگوی کارگروه اقتصادی تنظیم بازار استان اظهار داشت:همه اقتصاددانان و صاحبنظران در عرصه اقتصاد نیز به دنبال این بودند که این اتفاق خوشایند بیفتد و تا شاهد احقاق حق مردم باشیم. انشالله این تصمیم منشأ خیر و برکت برای مردم باشد.
رئیسجمهور شامگاه دوشنبه نوزدهم اردیبهشتماه ۱۴۰۱ در پنجمین گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم، ابعاد طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها را به صورت شفاف با مردم در میان گذاشت.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در این برنامه تلویزیونی، تصمیم دولت برای اصلاح نظام یارانهها و نحوه تخصیص ارز ترجیحی را به نوعی مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانه دانست و گفت: از این به بعد پول مستقیم به دست مردم میرسد و می توانند خود برای آن تصمیم بگیرند. ما مصرف سرانه مردم را لحاظ کردهایم و سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد کرد به سه دهک نخست از ۱۰ دهک، به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان در ماه اختصاص یابد و در دهکهای چهارم به بعد هم هر نفر ۳۰۰ هزار تومان دریافت میکنند.
نظر شما