به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور به منظور انتقال دانش، تجربه و ایدههای فناورانه به داخل و دستیابی به اهداف بلند مدت چشمانداز علمی کشور و نیز بهرهگیری از ذخایر علمی و حرفهای سرمایه انسانی خارج از کشور توسط مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری و با همکاری دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، پارکهای علم و فناوری، شرکت های فناور و مراکز رشد و نوآوری منتخب کشور چندسالی است که طراحی و در حال اجرا است.
این برنامه در قالب حمایت از انجام پروژههای تحقیقاتی و فناورانه همچون پسادکتری، فرصت مطالعاتی، استاد مدعو و معین، راهاندازی کسب و کارهای فناورانه، اشتغال در شرکتهای فناور و برگزاری سخنرانی و کارگاههای تخصصی به ارتباط مؤثر متخصص و مراکز علمی و فناوری برگزیده کشور کمک می کند.
از ابتدای اجرای این طرح تا کنون به گفته سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهور، سال گذشته ۵۶۰ نفر از این حمایت استفاده کردند که از این تعداد ۴۰۰ نفر یا ۲۵درصد از افراد بازگشتی، به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه های برتر کشور مشغول فعالیت شده اند و همچنین ۳۰۰ استارتاپ توسط این افراد بازگشتی راه اندازی شده است.
به دلیل اجرای این برنامه وبازگشت برخی ازمتخصان ایرانی غیرمقیم خارج از کشوربه میهن، این افراد در جهت راه اندازی کسب و کارخود با برخی از چالش ها مواجه شده اند که به گفته امین رضا خالقیان مدیرکل ارتباطات واموربین الملل پارک فناوری پردیس یکی ازمشکلات اصلی متخصصان ایرانی غیرمقیم خارج از کشور، ناآشنایی با فرهنگ کسب و کار در ایران است.
وی در گفت وگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درخصوص چالش های این عده از هموطنان گفت: آنها با پیش فرض از یک اکوسیستم دیگر وارد کشور می شوند وفکر می کنند که همه چیزبرای راه اندازی کسب وکارشان مهیا است.
مدیرکل ارتباطات واموربین الملل پارک فناوری پردیس خاطرنشان کرد: این افراد در راه اندازی کسب وکار خود با یک سری موانع بوروکراسی اداری مواجه می شوند که بعضا در قدم های اول موجب دلسردی آنها می شود.
خالقیان ادامه داد: پارک علم و فناوری پردیس بسیار سعی کرده که این موانع را رفع کند، اما به هرحال این موانع وجود دارد و تا اینکه این افراد در این فرهنگ کاری جا بیفتند زمان بر است.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از چالش های این افراد حمایت های مالی است که از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می شود، افزود: حمایت مالی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فقط یک پول اولیه برای راه اندازی کسب و کار است و بعد از این قدم، این افراد کارآفرین باید بسیار تلاش کنند تا روی پای خود بایستند و در قدم بعدی جذب منابع مالی، جذب سرمایه گذار برای این افراد، چالش های بعدی است.
مدیرکل ارتباطات واموربین الملل پارک فناوری پردیس یادآور شد: بعد از این موارد و چالش ها، بحث بازار و تجاری سازی محصولات آنها مطرح است، محصولی آماده شده اما چون احتمالا بررسی بازار آن درست انجام نشده ممکن است برخی از این افراد در مرحله فروش و جذب بازار به مشکلات جدی بخورند.
خالقیان همچنین گفت: این موارد بعضی از چالش هایی است که برخی از ایرانیان بازگشته با آن مواجه هستند و برخی از آنها توانستند خیلی سریع تر با این اکوسیستم تطبیق شوند و راه خودشان را پیدا کنند و برخی نیز به لحاظ نوع کسب و کارشان و شخصیت خودشان در این راه خیلی موفق نبوده اند.
وی درخصوص کمک پارک فناوری پردیس در زمینه ارایه تسهیلات و توسعه بازاربه این افراد اظهارداشت: مشتریان بسیاری از محصولات و خدمات ارایه شده از سوی این افراد، دستگاه های دولتی هستند، بنابراین بسیاری از این افراد با حمایت های صورت گرفته توسط پارک، قراردادهایی با مجموعه های دولتی منعقد می کنند.
مدیرکل ارتباطات واموربین الملل پارک فناوری پردیس یادآور شد: آن دسته از خدماتی که در زمینه توسعه فناوری به شرکت های دانش بنیان در داخل از کشور توسط پارک فناوری پردیس ارایه می شود به صورت ویژه تر به ایرانیان بازگشته داده می شود.
خالقان همچنین گفت: در حال حاضر در پارک فناوری پردیس و پارک های علم و فناوری دانشگاه های کشور تعدادی بسیاری از افراد موفق از این طرح مشغول به فعالیت هستند.
نظر شما