از رخداد غمبار دبستان «راب» در جنوب ایالت تگزاس که در جریان آن به دنبال حمله مسلحانه «سالوادور راموس» ۱۸ ساله، ۲۱ نفر شامل ۱۹ کودک و ۲ معلم کشته شدند تنها چند روز میگذرد؛ رخدادی که از دههها پیش همواره تکرار شده و به احتمال قوی باز هم تکرار میشود. نمونههای دیگر این نوع تیراندازی جمعی را میتوان در حادثههای دبیرستان کلمباین (۱۹۹۹)، دانشگاه فناوری ویرجینیا (۲۰۰۷)، دبستان سندی هوک (۲۰۱۲)، دبیرستان پارکلند (۲۰۱۸) و ... مشاهده کرد.
قانون آزادی حمل سلاح؛ محرک کشتار جمعی
از مهمترین دلایل «تیراندازی جمعی» (تیراندازی که در آن بیش از چهار نفر کشته شوند)، افزایش تکاندهنده اسلحه در کشور آمریکاست؛ سلاحهایی که بر پایه قانون این کشور به طور معمول افراد ۲۱ ساله میتوانند به صورت قانونی خریداری و با خود حمل کنند.
برپایه گزارش روزنامه «نیویورک تایمز» با اینکه شهروندان آمریکا حدود ۴.۴ درصد از مردم جهان را شامل میشوند اما مالکیت ۴۲ درصد از تمام سلاحهای غیرنظامی دنیا را در اختیار دارند.
به ازای هر ۱۰۰ آمریکایی ۱۲۰.۵ اسلحه وجود دارد در حالی که یمن خسته از جنگ با ازای هر ۱۰۰ نفر، ۵۳ اسلحه وجود دارد
همچنین بر پایه دادههای خبرگزاری «آناتولی»، برای هر ۱۰۰ نفر آمریکایی حدود ۱۲۰ قبضه سلاح وجود دارد. این خبرگزاری با استناد به نظرسنجی «اسمال آرمز سروی» (SAS) مستقر در سوئیس، مینویسد ایالات متحده تنها کشوری در جهان است که شمار اسلحههای غیرنظامی آن از تعداد مردم این کشور بیشتر است.
در این گزارش تعداد اسلحههای در اختیار مردم آمریکا با مردم جنگزده یمن مقایسه شده و نوشته است که به ازای هر ۱۰۰ آمریکایی ۱۲۰.۵ اسلحه وجود دارد در حالی که یمن خسته از جنگ به ازای هر ۱۰۰ نفر، ۵۳ اسلحه وجود دارد.
همچنین بر پایه ارزیابی «اسمال آرمز سروی»، آمریکاییها ۳۹۳ میلیون از ۸۵۷ میلیون اسلحه غیرنظامی موجود در جهان را در اختیار دارند و این رقم معادل ۴۶ درصد از انبار اسلحه غیرنظامی جهانی است. در حالی که جمعیت ایالات متحده با ۴ درصد از جمعیت جهان را در برمیگیرد، خودکشی با سلاح گرم در این کشور بیش از ۴۴ درصد از خودکشیهای انجام گرفته در جهان با سلاح گرم در سال ۲۰۱۹ بودهاست.
۱۲ سال تیراندازی جمعی در آمریکا
ایالات متحده هر ساله شاهد ۱۹ مورد تیراندازی از این نوع است. کمترین و بیشترین موارد نیز به سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ برمیگردد که به ترتیب شاهد ۱۵ و ۲۴ مورد تیراندازی دستهجمعی بودیمایالات متحده هر ساله شاهد ۱۹ مورد تیراندازی از این نوع است. کمترین و بیشترین موارد نیز به سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ برمیگردد که به ترتیب شاهد ۱۵ و ۲۴ مورد تیراندازی دستهجمعی بودیم.
پایگاه «اوری تاون ریسرچ» در گزارشی با همکاری و بهرهگیری از تحقیقات «صندوق حمایت از ایمنی هر شهر برای اسلحه» گزارشی آماری در این زمینه منتشر کرده و آورده است که از سال ۲۰۰۹ تا به امروز ۲۷۴ مورد تیراندازی در ایالات متحده صورت گرفته در جریان آن ۱۵۳۶ نفر کشته و ۹۸۳ نفر نیز مجروح شدهاند.
این گزارش نوک پیکان اتهام را به سمت قوانین ناصحیح برخی ایالات نشانه میرود و تاکید میکند که ایالتهایی با قوانین ضعیف که شمار اسلحه در آن بالاست، میزان تیراندازیها در آنها نیز به مراتب بیشتر از سایر ایالتها است. از این منظر، آمریکا نسبت به دیگر کشورهای توسعهیافته افراد روانی، خشونت خانگی و نفرتپراکنی ایدئولوژیک را در خود جای نداده بلکه این وقایع ارتباط تنگاتگی با قانونگذاری دارد.
در این گزارش تیراندازی جمعی در حکم «نوک کوه یخ بحران خشونت با سلاح» قلمداد میشود زیرا بیش از ۹۹ درصد از مرگها ناشی از تیراندازیهای غیردستهجمعی است که افراد جامعه هدف گرفته میشوند. بنابراین به دلیل شمار بالای قربانیان در تیراندازیهای گروهی و پوشش گسترده رسانهای، این قبیل کشتار موجی از انزجار در جامعه به راه میاندازد. نمودار ذیل شمار قربانیان تیراندازی دستهجمعی را از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱ یعنی طی ۱۲ سال گذشته را نشان میدهد؛
کودکان هراسان و خانهای که دیگر امن نیست
در میان سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۰ که ۲۴۰ مورد تیراندازی دستهجمعی به قوع پیوست ۱۳۶۳ نفر کشته و ۹۴۷ نفر زخمی شدند به طوری که سالانه شاهد ۲۰ مورد تیراندازی از این نوع در ایالات متحده هستیم. در این میان دستکم ۳۶۲ کودک و نوجوان بین قربانیان به چشم میخورد. ضمن اینکه ۲۱ افسری مجری قانون کشته و ۳۵ نفر نیز در این بازه زمانی زخمی شدند.
در بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۰ که ۲۴۰ مورد تیراندازی دستهجمعی به قوع پیوست ۱۳۶۳ نفر کشته و ۹۴۷ نفر زخمی شدند
در حالی که طبق تصورات عموم، انتظار میرود تیراندازیهای دستهجمعی در یک محیط عمومی همچون مدرسه اتفاق بیافتد؛ موضوعی که معمولا بیشتر مورد توجه و پوشش رسانهای قرار میگیرد اما عکس آن صادق است و بیشتر آنها در خانههای شخصی مردم رخ میدهد.
در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۰، حدود ۶۱ درصد از تیراندازیهای گروهی به طور کامل در خانهها اتفاق افتاده و فقط ۹ درصد دیگر بخشی از رخداد در منزل و بخشی در محیط بیرون به وقوع پیوسته است. این در حالی است که در این بازه زمانی، ۳۰ درصد از کشتار جمعی در محیطها و فضاهای عمومی همچون مدارس و مرکز خرید رخ داده بود.
«اِن.آر.اِی»؛ لابی قدرتمند سلاح که متوقف نمیشود
«اِن.آر.اِی» (NRA) یعنی همان لابی قدرتمند سلاح با نام «انجمن ملی سلاح» آمریکا است که با پنج میلیون عضو، صدها میلیون دلار برای حمایت از نامزدهای جمهوریخواه هزینه کردهاست؛ لابی پرنفوذ و قدرتمندی که به رغم اعتراضات و مخالفتهای مردم و برخی دولتمردان آمریکا، همچنان پر سرعت به مسیر خود ادامه میدهد.
آزادی عمل این انجمن ملی سلاح به حدی است که حتی چند روز پس از کشتار تگزاس نشست سالانه خود را در شهر هاستون برگزار کرد. این انجمن ضمن رد پیشنهاد کنترل سلاح در این کشور، حمل اسلحه را یک حق انسانی اولیه عنوان کرد.
«وین لاپیر» رئیس این انجمن گفت: تیراندازی مرگبار هفته گذشته در یک مدرسه ابتدایی در تگزاس نباید باعث تغییر در مخالفت بلندمدت این انجمن با هرگونه قانون کنترل سلاح شود.
وی افزود: محدود کردن این حقوق انسانی و اولیه و نیز محدود کردن آمریکاییها برای حفاظت از خودشان، راهحل این مشکل نیست. ما باید امنیت مدارس را ارتقا، سیستم قضایی جنایی را تغییر و سیستم سلامت روانی آسیب دیده کشور را اصلاح کنیم تا بتوانیم با تیراندازیهای مرگبار در آینده مقابله کنیم. ما باید مدارس، بانکها، استادیومها و ساختمانهای دولتی را محافظت کنیم و یک برنامه امنیتی گسترده برای آنها درنظر بگیریم.
«رادیو ملی آمریکا» (ان پی آر) نیز بخشهایی از سخنرانی ترامپ را در این نشست سالانه انعکاس داد که گفته بود: باید حصار بیرونی قوی، ردیابهای فلزی و استفاده از فناوری جدید وجود داشتهباشد تا اطمینان حاصل شود که هیچ فرد غیرمجاز نمیتواند با سلاح وارد مدرسه شود.
لازم به یادآوری است که انجمن ملی اسلحه آمریکا با نفوذ زیاد و اعضای پرشمار خود وزنهای سنگین در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده به شمار میرود و در راه یافتن ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ نقش موثری داشت.
از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۰، گروههای حامی اسلحه ۱۷۱.۹ میلیون دلار برای لابی کردن با هدف تاثیر مستقیم بر قوانین پرداخت کردهاند و انجمن ملی سلاح آمریکا فقط از سال ۱۹۹۸ مبلغ ۶۳.۸۵۷.۵۶۴ دلار در این زمینه پرداخت کرده است
تارنمای شبکه «الجزیره» با استناد به گزارش «اوپن سکرتز» یک سازمان غیرانتفاعی که دخل و خرجها را در سیاست ایالات متحده ردیابی می کند، نوشت که از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۰، گروههای حامی اسلحه ۱۷۱.۹ میلیون دلار برای لابی کردن با هدف تاثیر مستقیم بر قوانین پرداخت کردهاند و «ان.آر.ای» به تنهایی از سال ۱۹۹۸ مبلغ ۶۳.۸۵۷.۵۶۴ دلار در این زمینه پرداخت کرده است.
همچنین بر پایه این گزارش، گروههای حامی اسلحه در یک بازه زمانی ۱۰ ساله از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ مبلغ هنگفتی ۱۵۵.۱ میلیون دلار را برای به اصطلاح مخارج خارجی پرداخت کردهاند که «ان.آر.ای» از سال ۲۰۰۰ بیش از ۱۴۰ میلیون دلار در چنین مواردی هزینه کرده است. این مبلغ شامل تمام هزینههایی است که خرج حمایت از یک نامزد انتخاباتی میشود بدون آنکه به طور مستقیم با وی هماهنگی صورت گیرد.
چشماندازی که تاریک است
جدا از قانون حمل سلاح و شمار بالای اسلحه در آمریکا، موضوعات دیگری نیز وجود دارند که جامعه آمریکا را به سمت خشونت و کشتار سوق میدهند که سرگرمیهای خشونتبار، فیلمهای اکشن هالیوود، بازیهای ویدئویی خشن، فرهنگ فردگرا، رویای آمریکایی، تبلیغ استثناگرایی و خودشیفتگی از آن جمله هستند.
در ارتباط با لابیهای قدیمی و پرنفوذ همچون انجمن ملی سلاح، کشتار جمعی در دبستان تگزاس حتی باعث نشد که این انجمن در نشست سالانه، تغییر جدی در قوانین خود اعمال کند. اگرچه شخصیتهای دینی سرشناسی همچون «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان پس از تیراندازی در تگزاس خواستار اقدام در مورد اسلحه شد اما این قبیل موضعگیریها به ایجاد تحول در قوانین آمریکا منجر نمیشود.
بنابراین در آمریکا راهکار موثر آن است که قانونگذاران و سیاستمداران این کشور مجدانه در صدد تغییر قوانین برایند. قانونگذاران باید قوانینی را در زمینه بررسی پیشینه همه فروش سلاح گرم، حذف موقت سلاح گرم از دست سواستفادهکنندگان داخلی، محدودیت در خرید، تملک سلاحهای جنگی و رگبار تصویب کنند. در غیر این صورت جامعه برای شهروندان و مدارس برای کودکان این کشور امن نخواهد بود.
https://www.nytimes.com/۲۰۱۷/۱۱/۰۷/world/americas/mass-shootings-us-international.html
https://everytownresearch.org/maps/mass-shootings-in-america/
https://www.aa.com.tr/en/americas/us-armed-to-the-teeth-more-guns-than-civilians/۲۵۹۸۲۳۹
https://www.npr.org/۲۰۲۲/۰۵/۲۸/۱۱۰۱۹۲۱۳۳۹/the-nras-annual-meeting-is-underway-with-only-minor-changes
https://www.aljazeera.com/news/۲۰۲۲/۵/۲۵/what-is-the-united-states-gun-lobby-and-how-powerful-is-it
https://www.axios.com/۲۰۲۲/۰۵/۲۵/texas-shooting-pope-francis
نظر شما