به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از تارنمای اقتصادی ال اکونومیستا اسپانیا، اگر چه راه طولانی و دشواری در پیش است و روند احیای اقتصادی در سال ۲۰۲۲ میلادی نمیتواند به تنهایی سالها خسارت ناشی از تورم، فقدان سرمایهگذاریهای صنعتی و چالشهای نهادی و زیرساختها را به یکباره جبران کند اما میتوان ونزوئلا را شگفتی سال دانست.
افزایش شدید قیمت نفت به ونزوئلا این امکان را میدهد تا اقدامات احیاکننده ویژهای همچون افزایش درآمدهای ارزی که امکان خرید سرمایه و ماشینآلات را فراهم می کند، در صنعت نفت کشور انجام دهد. ونزوئلا در حال حاضر حدود ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز تولید میکند که هنوز با دو میلیون بشکه سالهای گذشته فاصله دارد؛ اما این میزان بیشتر از ۴۰۰ هزار بشکه نفت خام تولیدی در سال های اخیر است.
افزایش قیمت نفت و اصلاحات دولت نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا به نفع اقتصاد این کشور بوده است. دولت ونزوئلا با بازگشایی اقتصاد، در جهت فروش سهام شرکتهای دولتی ورشکسته گامهایی برداشته است. فضای کسبوکار بهبود یافته و حتی صحبت از بازگشت ونزوئلاییهایی است که در طول سالیان اخیر به دلیل معضل فقر، خاک این کشور را ترک کرده و به سایر کشورهای همسایه خود مهاجرت کرده بودند.
بلومبرگ مینویسد: تقریبا غیر ممکن است که آمار دقیقی از اصلاحات و سیاستهای اعمال شده که تولدی دوباره را برای ونزوئلا به ارمغان آورده است، ارائه دهیم اما همه چیز نشان میدهد که این تغییر، محصول یک «ضرورت» است. از افزایش موج اجاره آپارتمانها و افزایش شمار ثبتنامها در مدارس خصوصی تا شلوغ شدن خیابانها با تردد دوباره خودروها و رستورانها و فروشگاههای تازه رنگآمیزی شدهای که برای اولین بار درهای خود را به روی عموم مردم باز میکنند، نشانه این تحول مثبت اقتصادی است.
نیکلاس مادورو، سهشنبه گذشته اعلام کرد اقتصاد ونزوئلا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ «بیش از دو رقم» رشد کرده است. وی در یک برنامه تلویزیونی گفت: ونزوئلا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ رشد دو رقمی را تجربه کرده است. این خبر دلگرم کننده است، زیرا همانطور که در بولتن اطلاعات اقتصادی آمده است، شاخص ها همه نشاندهنده بهبود هستند.
مادورو اطمینان داد که ثبات و پایداری سیستم مبادلات، کاهش تورم و بازتولید اعتبار بانکی عواملی بودهاند که به رشد اقتصادی کمک کردهاند. همراه با رشد اقتصادی، مادورو وعده داده است دستمزد کارگران را بهبود ببخشد، هدفی که او اطمینان داد «هیچکس جلوی آن را نخواهد گرفت».
طبق اعلام بانک مرکزی ونزوئلا، این کشور در سال ۲۰۲۱ توانست پس از چهار سال از ابرتورم خارج شود و به مدت ۱۲ ماه به تورم زیر ۵۰ درصد دست یابد. بر اساس دادههای بانک مرکزی ونزوئلا، دسامبر ۲۰۲۰ آخرین ماه افزایش قیمتها بیش از ۵۰ درصد (۷۷.۵ درصد) در این کشور بود.
به نوشته تارنمای اسپانیایی بلومبرگ، «رصدخانه مالی ونزوئلا» یک نهاد مستقل زیر نظر مخالفان دولت نیز دادههای مشابه با آنچه بانک مرکزی ونزوئلا ارائه کرده است را به ثبت رسانده و از رشد متوسط ۶.۸ درصدی در سال ۲۰۲۱ خبر داد. دولت ونزوئلا اعلام کرد اقتصاد این کشور در سه ماهه سوم ۲۰۲۱ موفق به رشد ۷.۶ درصدی شد.
بر اساس داده های این موسسه، بخش نفت ونزوئلا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲، ۴۱.۷ درصد نسبت به سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ افزایش تولید داشته است.
این اطلاعات توسط دادههای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) نیز تایید میشود که در مقایسه هر دو سه ماهه، افزایش تولید ۴۱ درصدی را نشان میدهد.
چرخهای اقتصاد ونزوئلا که تاکنون با سهم ۵۰ درصدی در تولید ناخالص داخلی و ۹۵ درصدی از کل صادرات، حول محور صنعت پالایش و صادرات نفتی در جریان بود، تحت تاثیر تحریمهای آمریکا در سالهای اخیر به پایین ترین میزان خود رسیده است.
این در حالی است که به گزارش تارنمای اویلپرایس، با وجود چند دهه تحریم های سخت آمریکا و زیرساخت های در حال فروپاشی انرژی، شرکت ملی نفت ونزوئلا با گزارشی در مورد افزایش قابل توجه تولید نفت خام برای نوامبر ۲۰۲۱ (آبان)، ناظران را متحیر کرده است.
گزارش ماهانه بازار نفت اوپک برای دسامبر ۲۰۲۱ (آذر) نشان می دهد که ونزوئلا به طور متوسط روزانه ۸۲۴ هزار بشکه نفت در روز از ماه نوامبر ۲۰۲۱ تولید کرده است.
اوج تولیدات صنعت نفت این کشور که در سال ۱۹۷۰ میلادی به تولید روزانه سه میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه میرسید، همچنین در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۰ (تیر- مرداد) تحت تاثیر اقدامات آمریکا برای قطع کامل صادرات نفت این کشور با حجم تولیدی سال ۱۹۳۴ میلادی برابری کرد (۳۳۹ هزار بشکه در روز)؛ زمانی که جمعیت ونزوئلا، یک دهم جمعیت فعلی بود.
دبیرکل اوپک در جریان سخنرانی در مقر ریاست جمهوری ونزوئلا در کاراکاس خاطرنشان کرد: شما توانستید در مدت زمان بی سابقه، تنها در دو سال، این صنعت را احیا کنید و من دیدم که هر یک از کارخانهها به خوبی کار میکنند، دیدم که آنها چگونه تولید را از پایینترین سطح، به تقریبا بیش از یک میلیون رساندند و تا پایان سال به سمت تولید دو میلیون بشکه میرویم.
برآورد سازمانهای بینالمللی از جمله سپال (کمیسیون اقتصادی آمریکای لاتین و کارائیب) و کردیت سوئیس از رشد اقتصادی ونزوئلا در سال جاری بین پنج تا ۲۰ درصد خبر میدهد.
نظر شما