به گزارش روز دوشنبه ایرنا، دور نخست انتخابات پارلمانی فرانسه دیروز (یکشنبه) با کاهش مشارکت بیسابقه مردم این کشور در پای صندوقهای رای برگزار شد؛ نتیجه انتخابات هشداری جدی برای دولت مکرون است که امیدوار بود با کسب اکثریت کرسیهای مجلس مسیر اصلاحات پیشرو را هموار کند.
۵۲.۳ واجدین شرایط در انتخابات دیروز شرکت نکردند تا پایینترین نرخ مشارکت در انتخابات در جمهوری پنجم فرانسه به ثبت برسد. این رکورد پیشتر به انتخابات پارلمانی گذشته (۲۰۱۷) با عدم مشارکت ۵۱.۳ درصدی فرانسویان تعلق داشت.
این آمار توسط یک موسسه نظرسنجی (Ipsos-Sopra Steria) به سفارش رسانهها و رادیو تلویزیون فرانسه اعلام شد. از سال ۲۰۰۲ و تغییر در زمانبندی برگزاری انتخابات پارلمانی و نزدیکی آن به انتخابات ریاست جمهوری، همواره نرخ مشارکت در انتخابات پارلمانی پایینتر بوده است.
مشارکت پایین مردم فرانسه در رایگیری دیروز میتواند تبعاتی برای دور دوم انتخابات داشته باشد. چرا که نامزدها باید بتوانند ۱۲.۵ درصد آرای رایدهندگان را به خود اختصاص دهد. به این ترتیب هر چه نرخ مشارکت پایینتر باشد، آستانه صلاحیت بالاتر میرود.
بر پایه تازهترین آمار اعلام شده از سوی وزارت کشور فرانسه، احزابی که «ژان لوک ملانشون» آنها را در مقابل مکرون متحد کرد تنها چند دهم درصد از احزاب موسوم به «مکرونی» فاصله دارند. نتیجه انتخابات در این ساعت نشان میدهد که «اتحادیه جدید مردمی اکولوژیکی و اجتماعی» موسوم به «نوپس» متشکل از حزب «فرانسه تسلیم ناپذیر»، «اروپ اکولوژی-سبزها» (EELV)، حزب کمونیست (PC) و حزب سوسیالیست (PS)توانسته ۲۵.۶ درصد آرا را به خود اختصاص دهد. این در حالی است که ائتلاف «همه با هم» متشکل از حزب مکرون و حزب مکرون با عنوان «جمهوری به پیش»، «جنبش دمکراتیک» (Modem)، «افقها» ((Horizons نزدیک به ادوارد فیلیپ نسخت وزیر اسبق) و «اقدام» از احزاب سیاسی راست میانه، موفق شد ۲۵.۷۵ درصد آرا را از آن خود کند.
رسانههای فرانسوی نوشتند که این نخستین بار در تاریخ جمهوری پنجم فرانسه است که حزب طرفدار رئیس جموری در پایان دور نخست رایگیری پارلمانی آشکارا در صدر قرار نگرفته است. به این ترتیب مکرون نه تنها از پیروزی شش هفته پیش خود هیچ سودی نبرد، تمام دوره پنج ساله دوم ریاست جمهوری را با تهدید اتحادیه جدید مردمی اکولوژیکی و اجتماعی سپری خواهد کرد. هر چند که به نظر میرسد با فاصله ای که نوپس از کسب اکثریت مجلس دارد مکرون دیگر مجبور نخواهد شد که نخست وزیر را از این حزب انتخاب کند اما برای اجرای برنامهها و اصلاحات مورد نظرش در مواردی که موافقت پارلمان نیاز است، با مشکل جدی مواجه خواهد بود.
پیشتر نیز نظرسنجیها پیشبینی کرده بودند احزاب مکرونی بتوانند در نهایت ۲۷۵ تا ۳۱۰ کرسی مجلس را از آن خود کنند و این در حالی است که کسب ۲۸۹ کرسی اکثریت محسوب میشود. به نظر می رسد در این صورت مکرون مجبور شود برای تایید برنامه های خود به احزاب راستی که حاضر به حضور در ائتلاف او نشدندف نزدیک شود. جمهوری خواهان یکی از مهمترین این احزاب است که با کسب ۱۱.۳ درصد آرا امیدوار است به ۴۰ تا ۶۰ کرسی دست یابد.
حزب «مجمع ملی» به رهبری «مارین لو پن» رقیب مکرون در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه دیگر حزب دست راستی اما تندروست که با وجود کسب ۱۹.۲ درصد آرا نمی تواند بیش از ۱۰ تا ۲۵ صندلی مجلس را از آن خود کند.
مردم فرانسه باید ۱۹ ژوئن (۲۹خرداد) نیز برای حضور در دور دوم انتخابات پارلمانی و تعیین تکلیف نهایی ۵۷۷ کرسی مجلس ملی در پای صندوقهای رای حاضر شوند.
نظر شما