۵ تیر ۱۴۰۱، ۱۰:۲۹
کد خبرنگار: 907
کد خبر: 84794437
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

منابع آب خراسان شمالی هر روز کمتر می‌شود/ ضرورت قناعت در مصرف

بجنورد- ایرنا- بختک خشکسالی بر ذخایر سدها، رودخانه ها و چشمه ها سایه انداخته است بگونه ای که هم اینک ۶۸ درصد حجم مخازن سدهای این خطه خالی است که این وضعیت توجه همگان را در زمینه صرفه جویی مصرف آب ضروری ساخته است.

با وجود خشکسالی ایجادشده در سال های گذشته و همچنین مدیریت نامطلوب منابع آب تغییر ریل سیاستگذاری حوزه آب با محوریت استقرار نظام حکمرانی موثر می‌تواند زمینه کاهش مشکلات مردم در این بخش را فراهم کند. 

 مدیریت منابع آب در حال حاضر با دشواری‌های فراوان دست و پنجه نرم می‌کند، پر واضح است که تداوم مدیریت منابع آب می‌تواند استان را در آستانه یک ابر بحران قرار دهد که هم اینک علاوه بر تغییر نگاه مسوولان و کارشناسان محلی و استانی نگاه بلند دولت را می طلبد تا بتوانیم منابع‌ آب موجود را حفظ و منابع جدید از جمله استفاده از آب سبز و پساب شهری را خلق کنیم و این شرایط نیازمند توجه و نگاه جدی دولت به خراسان شمالی است.

به استناد آمارها، میزان بارش‌ها در کشور و به تبع آن، استان خراسان شمالی، از کمترین میزان نیم قرن گذشته هم کمتر است، واقعیتی که رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی را واداشت اعلام کند "خشکسالی بی‌سابقه در انتظار ایران است و خشکسالی شدیدی ایران را در بر خواهد گرفت". هشداری که هنوز بسیاری از ما مردم، آن را جدی نگرفته‌ایم و همچنان در مصرف آب و انرژی، حد تعادل را نگه‌ نداشته و بهینه مصرف نمی‌کنیم.

 بر اساس تحلیل شاخص «استاندارد بارش، تبخیر و تعرق» (SPEI) در بازه ۱۰ ساله، ۷۴.۲ درصد از مساحت استان خراسان شمالی درگیر خشکسالی است.

امروز بحران خشکسالی به بزرگ‌ترین چالش و تهدید آخرین سال از قرن حاضر تبدیل شده است و اگر به ضرورت یافتن راهکارهای تاثیرگذار و عملیاتی کردن این راهکارها، توجه نداشته باشیم در آینده‌ای نزدیک شاهد وضعیتی بسیار خطرناک و پیامدهایی فاجعه‌بار خواهیم بود؛ بحرانی که همه ابعاد زندگی را در برگرفته و حیات را به شکل جدی تهدید می‌کند.

کم‌شدن آب و خشکسالی بحرانی است که گریبان کره زمین را گرفته است و البته این وضعیت بغرنج در خراسان شمالی ما با وضعیت آب و هوایی گرم و خشک بیشتر نمایان بوده و از رودخانه‌ها و چشمه‌های خروشان، سرابی بیش باقی نمانده است.

دشت‌های خراسان شمالی که روزگاری به دلیل پرآبی مخازن زیرزمینی سرسبز بود اکنون میانگین افت سطح آب این مخازن در دشت ها ۵۰ سانتی متر برآورده شده به طوریکه هشت دشت استان ممنونه و ممنونه بحرانی است و سه دشت آزاد نیز طرفیت های لازم را برای برداشت آب ندارند.

از مجموع دشت های مطالعاتی خراسان شمالی، مانه، «غلامان» و «قوری میدان» محدوده های آزاد هستند و هشت دشت ممنونه و ممنوعه بحرانی شامل سملقان، بجنورد، رباط قره بیل، جاجرم، صفی‌آباد، اسفراین و قوچان - شیروان است که برداشت بی رویه از این منابع سبب شده است تا این منابع با افت شدید مواجه شوند.

استفاده بی‌رویه از آب در حالی انجام می‌شود که وضعیت دشت‌ها به ممنوعه بحرانی درآمده‌اند بخش‌های وسیعی از خراسان شمالی از افت سفره‌های زیرزمینی آب تاثیر گرفته و قلب دشت‌ها در بحران خشکسالی در حال فرونشست است، این پدیده خزنده مرگ پنهان زمین و تهدید حیات است.

خشکسالی‌های اخیر و کاهش بارندگی افزایش مداوم تقاضای آب برای مصرف کنندگان مختلف را به همراه داشته است که موجب شده آبخوان ها با افت شدید سطح آب زیر زمینی مواجه شوند، هم اینک وضعیت آب در خراسان شمالی از مرز بحران عبور کرده است این در حالی است که پیشران اقتصادی این خطه بخش کشاورزی است که تداوم خشکسالی این بخش کشاورزی را سخت کرده است.

بخش کشاورزی این استان از آب های سطحی و زیر زمینی استفاده می کند اما با افت آب های زیر زمینی کشاورزان با چالش های زیادی رو به رو شده اند که بعضا منجر به مهاجرت به شهرها شده است.

به همین لحاظ، ادامه روند فزاینده افت منجر به پیدایش شرایط بحرانی در برخی از آبخوان ها شده است، در چنین شرایطی بهره برداری بهینه از آبخوان ها و فراتر از آن در سطح حوضه های آبریز نیازمند مدیریتی است که با توجه به ویژگی های کمی و کیفی مخازن آب زیرزمینی بتواند قابلیت آنها را از نظر توسعه یا اعمال محدودیت بهره برداری قبل از ایجاد وضعیت نامطلوب یا بحرانی تعیین و از بروز خسارت جبران ناپذیر جلوگیری کند.

منابع آب خراسان شمالی که هر روز کمتر می‌شود/ ضرورت قناعت همگان در مصرف آب

جایگاه آب در سند آمایش سرزمین استان 

متوسط بارش دراز مدت این استان ۲۶۷ میلیمتر است که حجمی معادل هفت میلیارد و ۵۹۱ میلیون متر مکعب می شود که از کل حجم بارش دریافتی، ۸۶ درصد معادل ۶ میلیارد و ۵۲۹ میلیون متر مکعب آن به دلیل تبخیر و تعریق از دسترس خارج شده و تنها یک میلیارد و ۶۲ میلیون متر مکعب حجم آب تجدید شونده در اختیار است که برابر استانداردهای مصوب شورای عالی صرفا ۷۵ درصد آن باید مورد استفاده قرار گیرد.

کارشناسان آب منطقه ای خراسان شمالی معتقدند: سیمای منابع آب استان از وضعیت کاملا شکننده ای دارد به نوعی هم اینک ۵۰ درصد کشتزارهای آبی و باغی استان با تنش آبی مواجه است که این وضعیت به علت کاهش بارندگی ها ایجاد شده و به همین علت ۲۷۳ روستا اکنون با تنش آبی مواجه است.

بر اساس گزارش ها هم اینک ساکنان مناطق مختلف خراسان شمالی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند که آبرسانی با تانکر به ۱۸ روستا از جمله اقدامات دولت برای رفع تنش آبی در برخی روستاها است.

هم اینک در بخش کشاورزی، گردشگری طبیعی، نقش و کارکردی صنعتی متنوع منابع طبیعی و محیط زیست، اشتغال مولد پایدار و درآمد بالا و سایر موارد به طور مستقیم بر محور آب است. 

خراسان شمالی در منطقه خشک  و نیمه خشک ایران قرار گرفته است که علاوه بر این موضوع در دهه های اخیر وقوع پدیده تغییر اقلیم یکی از عوامل تاثیر گذار بر منابع آب استان بوده است.

بر اساس آخرین آماربرداری منابع آب استان رقمی در حدود ۹۸۸ میلیون متر مکعب از منابع آب مورد مصرف قرار می گیرد.

خراسان شمالی دارای ۲ شبکه رودخانه ای است، رودخانه اترک و سرشاخه های متعدد آن در ناحیه شمالی استان که بخش اعظم استان را در بر می گیرد و بخش جنوبی استان که جزو حوضه آبریزی کویر مرکزی محسوب می شود از شبکه رودخانه ای و جریان آبی محدود برخوردار است.

در این بخش رود کال شور و سر شاخه های محدود که مهم ترین مربوط به شهرستان اسفراین می باشد جریان دارد، رژیم رودخانه های استان برفی - بارانی است به این معنی که بخشی از جریان پایه آنها به خصوص در طول فصل بهار از ذوب برف تامین می شود و بخش عمده ای از جریان رودخانه ها مربوط به چشمه ها می باشد که در سطح حوضه به ویژه در ارتفاعات و دامنه ها وجود داشته و موجب بالا رفتن ضریب جریان می شود مقایسه حجم آب عبوری در طی بازه های تعیین شده بیانگر کاهش آورد رودخانه ها به صورت متوسط ۱۵ درصد در هر دوره می باشد که این تغییرت الگوی بارشی از برف به باران، گرم شدن استان، افزایش مصرف، کاهش تدریجی آبدهی چشمه ها ناشی از افت سطح آب های زیر زمینی در سرشاخه رودخانه ها می باشد.

منابع آب خراسان شمالی که هر روز کمتر می‌شود/ ضرورت قناعت همگان در مصرف آب

کسری مخزن آبخوان ها 

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: میزان کل کسری مخزن آبخوان های استان طی ۲۵ ساله اخیر معادل یک میلیارد و ۹۶۹ میلیون متر مکعب بوده است که به طور متوسط رقم ۷۰ میلیون متر مکعب کسری مخزن در هر سال را نشان می دهد.

مهندس وحید واسطه افزود: ۸۸.۴ درصد آب استان در بخش کشاورزی، ۹.۵ درصد در بخش شرب و حدود ۲.۱ درصد در بخش صنعت مصرف می شود و در حال حاضر چهار هزار و ۱۱۶ حلقه چاه غیر مجاز با حجم برداشت ۳۷.۵ میلیون متر مکعب در استان وجود دارد.

وی اظهار داشت: ۴۵ درصد مصارف استان از منابع آب سطحی و ۵۵ درصد آن از منابع آب زیر زمینی تامین می شود.

واسطه با بیان اینکه در حال حاضر سرانه آب هر فرد در استان به زیر یکهزار و ۵۰۰ متر مکعب در سال رسیده است که این در حالی است که حد تنش آبی یکهزار و ۷۵۰ متر مکعب به ازای هر فرد در سال می باشد که نشان دهنده تنش آبی در خراسان شمالی است.

وی افزود: لذا به لحاظ اهمیت موضوع و اینکه یکی از مهم ترین تنگاناهای ساختاری توسعه استان، کاهش فزاینده کمیت و کیفیت منابع آب و تداوم خشکسالی ها است.

واسطه اظهار داشت: برای توسعه استان به خصوص در بخش های زیر ساختی نیاز به منابع پایه، به ویژه آب داریم و توجه به پایداری منابع آب برای تضمین پایداری توسعه در استان، امری اجتناب ناپذیر است .

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: از ۱۱ محدوده مطالعاتی واقع در استان چهار دشت سملقان، بجنورد، شوقان، رباط قره بیل، دانیال نبی وضعیت ممنوعه دارند و چهار دشت شیروان - قوچان، صفی آباد، جاجرم و اسفراین وضعیت ممنوعه بحرانی دارند، به استثناء دشت بجنود که علاوه بر افت سطح اب، تامین آب شرب نیز از دلایل ممنوعه بودن این دشت است . سایر دشت ها به دلیل افت سطح آب زیر زمینی یا ممنوعه بحرانی تشخیص داده شده اند.

واسطه افزود: بیشترین افت متوسط سالانه در سطح استان به ترتیب مربوط به آبخوان رباط قره بیل، دانیال نبی با مقدار ۶۷ سانتی متر و پس از آن  شیروان، قوچان  و اسفراین به ترتیب با مقادیر  ۶۰ و  ۵۶ سانتی متر است. به طور کلی متوسط مجموع کسری آبخوان های آبرفتی استان حجمی معادل با  ۶۹ میلیون و ۷۰۰ هزار متر مکعب در سال است و بیشترین سهم کسری در استان مربوط به آبخوان اسفراین با حجمی معادل ۳۰ میلیون متر مکعب می باشد. 

وی اظهار داشت: میزان کل کسری آبهای زیر زمینی استان ( تجمعی) افزون بر یک میلیارد و ۹۶۹ میلیون متر مکعب است از این میزان حدود ۶۹ درصد کسری سالانه مخازن آب های زیر زمینی مربوط به نواحی جنوبی استان و دشت های اسفراین ( ۴۷ درصد) و نواحی شرقی استان دشت قوچان - شیروان (۲۷ درصد) است.

وی افزود: هم اینک بر اساس آمار برداری انجام شده بیش از ۸۸.۴ درصد مصارف آبی مربوط به بخش کشاورزی، حدود ۹.۵ درصد مربوط به مصارف شرب و بهداشت و حدود ۲.۱ درصد بخش صنعت است.

وی اظهار داشت: در متوسط جهانی میزان مصارف به صورت ۷۰ درصد در بخش کشاورزی، ۲۰ درصد در بخش صنعت و ۱۰ درصد در بخش شرب است.

این در حالی است که مطابق شاخص کمیسیون توسعه پایدار سازمان ملل، مصرف بیش از ۴۰ درصد منابع آب تجدید شونده در هر کشور به معنای ورود به مرحله بحران آبی می باشد.

بر این اساس با توجه به اینکه مصارف بیش از منابع آب تجدید شونده استان است لذا این به معنی ورود به مرحله بحرنی و فوق بحرانی است که البته بیشترین فشار نیز بر منابع آب زیر زمینی وارد شده است.

منابع آبی زیر زمینی که قابل دسترس بودن در طول سال ، سهولت برداشت از این منابع و ارزان بودن استفاده از آن سبب مصرف بی رویه آن شده است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: در حال حاضر از ۱۱ محدوده مطالعاتی استان، تنها سه محدوده آزاد بوده که شامل مانه، غلامان و قوری میدان است و مابقی هشت محدوده ممنونه و ممنوعه بحرانی است که شامل سملقان، بجنورد، رباط قره بیل، جاجرم، صفی آباد، اسفراین و قوچان - شیروان است که البته برخی از محدوده های آزاد نیز فاقد پتانسیل قابل توجه است. برداشت بی رویه از این منابع سبب شده است تا این منابع با افت شدید مواجه شده و در حال حاضر متوسط افت سطح آب زیر زمینی ۵۰ سانتی متر در سال است.

واسطه افزود: افت مستمر برخی آبخوان ها ، سبب میرایی آبخوان ها شده است، آب شرب اغلب روستاها از منابع آب چشمه، قنات و یا چاه ها تامین می شود که در حال حاضر به دلیل کاهش بارش ، افزایش برداشت از منابع آب زیر زمینی بیش از میزان تجدید شوندگی آن، خشک شده و با کیفیت آنها نزول یافته است لذا برای تامین پایدار آب شرب این مناطق ناگزیر باید به فکر منابع جدید بود که آن هم نیازمند اعتبارات بسیار است.

وی گفت: کشاورزی وابستگی زیادی به آب زیر زمینی دارد، در برخی از دشت ها، افت مستمر منابع آب زیر زمینی و عدم تامین آب سبب شده تا بسیاری از ارارضی مرغوب بلا استفاده مانده و بسیاری از باغات چندین ساله رو به نابودی روند.

وی اظهار داشت: در مورد صنعت نیز کمبود منابع آب، توسعه صنعت را در بسیاری از مناطق دچار مشکل کرده است در اغلب مناطق امکان تخصیص آب زیر زمینی وجود ندارد و به همین دلیل صنایع اغلب ناچار به خرید چاه آب کشاورزی می شوند که آن هم مسایل و مشکلات دیگری دارد. 

فرونشست زمین یکی از عواقب افت آبخوان ها

واسطه گفت:‌ فرو نشست زمین یکی دیگر از عواقب افت آبخوان های استان و اضافه برداشت از آنها می باشد، فرونشست زمین علاوه بر مشکلاتی که برای زیر ساخت ها، به لحاظ تغییر شکل زمین ایجاد می کند با تغییر شکل قرار گیری ذرات خاک و کاهش خلل و فرج خاک، امکان احیای دوباره آبخوان و ذخیره سازی آب را نیز دچار مشکل می کند، همچنین ارتباط هیدورلیکی بین منبع آب زیر زمینی و آب سطحی در بسیاری از مناطق سبب شده تا کاهش سطح آب زیر زمینی، منابع آب سطحی را نیز تحت تاثیر قرار داده و میزان آن را کاهش دهد. بنا براین چنانچه به این به طور ویژه نگاه نشود و میزان مصرف از این منابع کاهش نیابد، به طور مسلم هم در شرایط فعلی و هم نسل های آینده دچار خسارت جبران ناپذیری خواهند شد.

وی افزود: با توجه به ویژگی های اقلیمی، هر گونه کاهش و یا نوسان در نزولات جوی محدودیت های جدی کوتاه مدت و بلند مدت در منابع آب ایجاد نموده و به طور مستقیم امنیت غذایی، اقتصادی، کشاورزی و حتی سایر ابعاد را به شدت می تواند تهدید کند.

به گزارش ایرنا بر اساس روند تغییرات مصرف منابع آب استان لازم است اهداف کمی ساختار مصرف در جهت کاهش آب در بخش کشاورزی اولویت داده شود، هم اینک بر اساس بیشترین انحراف میزان برداشت منابع آب استان در مقایسه با آب قابل برنامه ریزی شده مربوط به برداشت از منابع آب زیر زمینی در بخش کشاورزی و همچنین میزان مصرف آب در بخش شرب بیشتر از آب قابل برنامه ریزی شده در سطح استان است. 

منابع آب خراسان شمالی که هر روز کمتر می‌شود/ ضرورت قناعت همگان در مصرف آب

سدهای استان تنها ۷۵ میلیون متر مکعب آب دارند

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفت: هم اینک مخازن سدهای استان تنها ۷۵ میلیون متر مکعب آب دارند در حالیکه گنجایش این سازه ها بیش از ۲۳۴ میلیون مترمکعب است.

واسطه اظهار داشت: این میزان آب در بازه زمانی مشابه آن ۱۰۴ میلیون متر مکعب بود.

وی افزود: ورود آب به مخازن سدهای استان در سال آبی جاری ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش دارد که به همین علت وضعیت سدها بحرانی است.

واسطه اظهار داشت: ورود آب به مخازن سدهای این استان از مهرماه امسال تاکنون ۵۰ میلیون مترمکعب بوده است که پارسال در همین مدت ۶۲ میلیون متر مکعب بود.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: هم اینک ۳۲  درصد حجم مخازن سدهای این استان آب دارد.

وی اظهار داشت: هم اینک حجم مخازن سد شیرین دره در مانه و سملقان ۶۴ درصد، بارزو شیروان ۱۶ درصد و بیدوار اسفراین ۱۰ درصد پر است.

وی با بیان اینکه بیشترین کاهش سدهای این استان در بیدواز و بارزو است اظهار داشت: کشاورزان پایاب این سدها با توجه به وضعیت بحرانی بودن حجم مخازن نسبت به کشت محصول اقدام کرده اند.

واسطه با بیان اینکه مدیریت آب سدهای این برای بخش کشاورزی توسط تشکل های انجام می شود گفت: ۳۲ تشکل هم اکنون در پایاب سدها فعال هستند.

میانگین بارندگی در ایستگاه های مبنا و منتخب استان خراسان شمالی در سال آبی جاری ۱۷۶.۳ است که از نظر مقدار نسبت به سال آبی گذشته ۴.۲ و دراز مدت ۳۴.۲ درصد کاهش یافته است.

در استان خراسان شمالی تاکنون هشت سد و ۱۱ بند انحرافی ساخته شده است.

خشکسالی و تنش اجتماعی کشاورزان در خراسان شمالی

خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها سبب شده تا تنش بی‌آبی در مزارع و باغ‌های خراسان شمالی به کشاورزان منتقل شود و معضلات اجتماعی ناشی از آن در نقاط مختلف استان که ۸۸ هزار بهره بردار کشاورز دارد، رخ بنماید.

نزاع بر سر آب و یا بر سر مرتع، تجربه‌ای است که کشاورزان خراسان شمالی در سال های خشکسالی آن را لمس کرده اند.

امسال در گوشه و کنار استان، از همان روزهای اوایل کشت و کار زمزمه هایی از تنش ها شنیده می شد که این وضعیت در تابستان افزایش یافته است؛ تنش هایی که نه نشان از بداخلاقی مردم این دیار بلکه نشان از دغدغه و نگرانی از معیشت تولیدکنندگان است.

منابع آب خراسان شمالی که هر روز کمتر می‌شود/ ضرورت قناعت همگان در مصرف آب

نقاط پر تنش را می شناسیم

معاون اجتماعی نیروی انتظامی خراسان شمالی گفت: مناطق و نقاط پرتش اجتماعی بر سر آب، مشخص است و در این زمینه طرح عملیاتی تدوین شده است.

سرهنگ سجاد نامور اظهار داشت: البته رویکرد ما این است که با انجام اقدامات فرهنگی همچون برگزاری نشست در مساجد و حسینه ها، از وقوع مشکلات اجتماعی جلوگیری شود.

وی خاطرنشان کرد: تک تک پاسگاه ها و کلانتری ها می دانند مشکل منابع آبی در کدام مناطق وجود دارد و در این زمینه در قالب طرح، پیش بینی های لازم انجام شده است.

معاون اجتماعی نیروی انتظامی خراسان شمالی بدون ذکر آمار از پرونده های اختلاف بر سر آب کشاورزی افزود: اگر مدیریت منابع آبی درست انجام شود، شاهد تنش نخواهیم بود.

میزان خسارت ناشی از  پدیده خشکسالی و کاهش بارندگی در این استان در بخش های مختلف در سال گذشته حدود ۹ هزار میلیارد ریال برآورد شده بود.

۷۴.۲ درصد از پهنه خراسان شمالی درگیر خشکسالی است

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی گفت: بر اساس تحلیل شاخص «استاندارد بارش، تبخیر و تعرق» (SPEI) در بازه ۱۰ ساله، ۷۴.۲ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی است.

مجید بیجندی اظهار داشت: پهنه بندی شاخص خشکسالی SPEI که توسط مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی ارایه می شود و اکنون مناطق مختلف استان با درجات مختلف درگیر  تبعات خشکسالی است که در شهرستان های بجنورد، اسفراین و راز جرگلان این درصد درگیری خشکسالی بیش از ۹۰ درصد است.

وی افزود: میانگین بارش استان در سال شمشی ۱۴۰۰ تا ۲۲ اسفند، ۱۶۵.۸ میلیمتر بوده است که در مقایسه با سال گذشته ۲۲ درصد و در مقایسه با بلند مدت ۱۸ درصد کاهش دارد.

بیجندی خاطرنشان کرد: میانگین بارش استان در سال زراعی آبی جاری ۸۶.۱ میلیمتر بوده است که در مقایسه با سال گذشته ۵.۲ درصد رشد را نشان می دهد اما نسبت به میانگین بلندمدت بارش استان ۳۹ درصد کاهش دارد.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی تصریح کرد: تاکنون تنها ۳۳.۲ درصد از بارش سالانه استان تامین شده است،  میانگین بلند مدت بارش سالانه استان ۲۵۹.۹ میلیمتر  است.

وی درباره پیش بینی فصلی برای آغاز بهار گفت: پیش بینی ها بیانگر آن است که از هفته دوم بهار به بعد بارش کمتر از نرمال خواهد بود که این موضوع بر میزان کسری بارش استان خواهد افزود که در ۲ بخش مدیریت منابع آب و کشاورزی استان حائز اهمیت است.

وی گفت: با توجه به پیش بینی های فصلی، میانگین دمای هوای استان در سه هفته باقی مانده فروردین ۱۴۰۱ میانگین دما نرمال خواهد بود اما با توجه به ناپایداری های جوی که در ابتدای فصل بهار وجود دارد، نمی توان از هم اکنون رخداد سرمای کوتاه مدت در فروردین سال آینده پیش بینی کرد.

بارندگی بهاره خراسان شمالی ۲۴.۷ درصد افزایش یافت

معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی خراسان شمالی گفت: بهار امسال ۷۲.۳ میلیمتر بارش باران در ایستگاه های استان ثبت شد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۴.۷ درصد افزایش دارد.

هادی کمالی اظهار داشت: میزان بارندگی ها در سه ماهه امسال نسبت به دوره آماری بلند مدت ۱۶.۶ درصد کاهش دارد البته میزان بارندگی در قریب به اتفاق ایستگاه های استان نسبت به دوره آماری بلند مدت کاهشی است.  

معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: بهار امسال بیشترین میزان بارندگی های استان از ایستگاه راز به میزان ۱۵۷.۳ میلیمتر ثبت شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از ۱۸۶ درصد افزایش دارد. 

وی با اشاره به میزان بارندگی ها در ۹ ماهه سال آبی جاری گفت: در سال آبی جاری ۱۷۶.۲ میلیمتر بارندگی در استان ثبت شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال آبی ماقبل ۲۴.۳ درصد افزایش و نسبت به دوره آماری بلندمدت ۲۶.۶ درصد کاهش دارد.

کمالی افزود: در سطح کشور میزان بارندگی ها در سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه سال ماقبل ۲۸.۷ درصد کاهش دارد که خراسان شمالی به لحاظ میزان بارندگی ها در میانه جدول استان های کشور قرار دارد. 

معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی خراسان شمالی با بیان اینکه امسال تنها ۶۷.۸ درصد از بارش سال آبی جاری تامین شده است گفت: میزان بارندگی ها از از ۳۰ خرداد تا پنج تیرماه جاری تا ۱۰ میلیمتر کمتر از نرمال و از ۶ تا ۱۲ تیرماه نرمال و تا ۱۰ میلیمتر کمتر از نرمال پیش بینی شده است. 

خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در روستاها سکونت دارند. 

هم اینک به نوعی ۴۰ درصد از جمعیت شهری و ۵۲ درصد از جمعیت روستایی استان با تنش آبی مواجه هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha