بی بی عطیه نرگسلو پیرزن روستایی و دیگر نیازمندان خراسان شمالی که این استان پس از سیستان و بلوچستان دومین استان فقیر کشور محسوب می شود انتظارات زیادی از رییس جمهور و دولتمردان در سفر فردا(پنجشنبه) به دیار قومیت ها دارند تا باری از مشکلات آنها کاسته شود.
این پیر زن روستایی که در اتاقی کوچک و نمور زندگی می کند، می گوید: هر چند با افزایش مبلغ یارانه ها تا حدودی مشکل معیشتی من برطرف شده است اما فرزندانم شغل ندارند و کشاورزی هم به علت خشکسالی های متوالی بی رونق شده است.
خراسان شمالی با جمعیت بیش از ۸۶۳ هزار نفری (براساس سرشماری سال 95) حدود ۶۰ هزار و ۲۵۵ خانوار با جمعیت حدود ۱۱۲ هزار نفر زیر پوشش خدمات حمایتی کمیته امداد امام خمینی (ره) دارد که باید به این رقم مددجویان بهزیستی و دیگر موسسات خیریه را اضافه کرد که هم اکنون با مشکلات عدیده از جمله شغل و مسکن مواجه هستند.
یکی از مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان شمالی می گوید: همسرم از کار افتاده است و در یک انبار لوازم خانگی که سرایدار آن نیز هستیم سکونت داریم.
حوریه درتومی می گوید: سه فرزند دارم که هرسه آنها تحصیل کرده دانشگاه هستند اما شغل و درآمدی ندارند.
وی می افزاید: در مسکن ملی ثبت نام کرده ام اما بدلیل آورده ۴۰ میلیون تومانی و نداشتن این رقم پول نمی توانم از این طرح برای خانه دار شدن استفاده کنم.
وی می گوید: کمیته امداد هم درصورت داشتن زمین به مددجو تسهیلات می دهد که در این مورد نیز یک قطعه زمین در حاشیه شهر دارم که اداره راه و تراوری مجوز ساخت نمی دهد.
این بانو همچنین از شرایط و امکانات وسایل زندگی اش میگوید: بخاری و یخچال که هم اینک استفاده میکنیم مناسب نیست و علاوه برآن پسرم که سه سال است ازدواج کرده است نیاز به جهیزیه دارد که تهیه از توان من خارج است خود فرزندم به دلیل نداشتن شغل نتوانسته امکانات زندگی خود را تامین کند و موجب شده تا کنون مستقل نشود.
یکی دیگر از مددجویان که در شهرستان بجنورد ساکن است می گوید: من چندین فرزند دارم که درخانه کوچک و اجاره ای ساکن هستم و به دلیل جداشدن از همسرم زیر پوشش این نهاد قرار گرفتم.
زینب برزگر با اشاره به شغلی که هم اکنون مشغول است می افزاید: منبع درآمدم فقط با حرفه خیاطی است که نیاز به یک مکان مناسب دارم که باتوجه به شرایط اقتصادی توانایی اجاره مغازه برای این کار را ندارم.
وی می گوید: همچنین در طرح مسکن ملی برای پرداخت ۴۰ میلیون تومانی که در مرحله اول این طرح است به دلیل نداشتن این رقم امتیاز از من سلب شده است.
وی می افزاید: امیدوارم با سفر رییس جمهور به این استان بخشی از دغدغه و مشکلات مردم این مرز و بوم بویژه بانوان سرپرست خانوار را حل کنند چرا که آنها مسوولیت بسیاری در قبال فرزندان برعهده دارند.
یکی دیگر از مددجویان که مستمری بگیر کمیته امداد است با اشاره به اینکه بیشترین نگرانی و دغدغه خود را نبود فضای مناسب برای سکونت فرزندان خود دانست و می گوید: چهار فرزند دختر دارم که ۲ تای آنها دم بخت هستند.
علی صدیقی می افزاید: ۵۳ سال دارم و از نبود امکانات و نداشتن منزل مناسب نزد همسر و فرزندانم خجل هستم .
وی می گوید: در شرایط کنونی از لحاظ معیشت نیز دچار مشکل هستم و از رییس جمهور تقاضا دارم تا معیشت نیازمندان را در نظر بگیرند همچنین افرادی همچون من که دارای مسکن مناسب نیستند و توانایی ثبت نام در طرح ملی مسکن را ندارند تمعهیداتی در نظر بگیرند تا ما در نزد خانواده خود شرمنده نباشیم.
وی می افزاید: همچنین اشتغال برای جوانان و جهیزیه زوج ها باعث شده تا این قشر به دلیل ناتوانی در خرید جهیزیه ازدواج های دیر هنگام و یا در کل صرف نظر از این امر داشته باشند.
بالا بودن هزینه درمان و آموزش
مددجوی دیگری که مستمری بگیر این نهاد است می گوید: همسرم بیمار است و با توجه به اینکه دارای بیمه هستم اما به دلیل بالا بودن هزینه درمان توانایی پرداخت دارو را ندارم و این موضوع بر دغدغه های زندگی ام افزوده است.
مریم نادری می گوید: همچنین پرستاری از همسرم و تربیت فرزندان بر دوش من بوده و هزینه درمان همسرم مرا از پای درآورده است چرا که مستمری که کمیته امداد برایم درنظر گرفته است مخارج زندگی من را تامین نمی کند.
وی می گوید: همچنین هزینه آموزش های مهارتی نیز بسیار بالا است و علاوه برآن نیازمند تسهیلاتی هستم که بتوانم حرفه ای را در پیش گیرم تا از عهده مخارج زندگی ام برآیم.
ناتوانی بیش از سه هزار خانوار کمیته امداد در پرداخت اقساط مسکن
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) خراسان شمالی می گوید: هم اکنون سه هزار و ۳۳۶ خانوار به دلیل مشکلات معیشتی و اقتصادی از پرداخت اقساط مسکن ناتوان هستند.
مجید الهی راد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در رابطه با عمده ترین مشکل مددجویان اظهار می دارد: این اداره کل برای افرادی که شرایط استفاده از تسهیلات ساخت مسکن را دارند باید زمین آن را خود تهیه کنند که هم اکنون چهار هزار خانوار در زمره این افراد هستند اما به دلیل نداشتن زمین فاقد مسکن هستند.
وی می افزاید: همچنین حدود هزار خانوار زیر پوشش این نهاد در طرح ملی مسکن ثبت نام کرده اند که این افراد به دلیل بالا بودن آورده این طرح و نیز توانایی پرداخت اقساط آن را ندارند.
الهی راد می گوید: همچنین با توجه به تورم بازار و شرایط اقتصادی در مجموع ۶ هزار لوازم سرمایشی و گرمایشی ، ۱۰ هزار لوازم ضروری زندگی برای مددجویان زیر پوشش این نهاد نیاز است.
بر اساس آخرین آمار حدود ۳۸ هزار ۵۲۴ بانوی سرپرست خانوار زیر پوشش بهزیستی و کمیته امداد هستند.
بر اساس اعلام راه و شهرسازی خراسان شمالی خراسان شمالی، در افق سال ۱۴۰۵، این استان ۱۸ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی کمبود دارد که با احتساب نرخ واحدهای فرسوده و ناپایدار و ازدواج، شرایط حاد و بحرانی نیز خواهد شد.
خراسان شمالی از نظر سرانه درآمد خانوار، در ردیف آخرین استانهای کشور قرار دارد.
نظر شما