۳۱ خرداد ۱۴۰۱، ۱۲:۵۰
کد خبرنگار: 2330
کد خبر: 84795757
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

آیا جنگ اوکراین آینده زرادخانه هسته ای جهان را خواهد ساخت؟

تهران-ایرنا- آسوشیتدپرس نوشت: جنگ روسیه علیه اوکراین و تلاش های آمریکا و غرب برای حمله به کشورها به بهانه برخورداری از سلاح های هسته ای انگیزه ای را برای هسته ای شدن بسیاری از کشورها و تقویت زرادخانه هسته ای جهان ایجاد خواهد کرد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش خود را با عناوین روزنامه‌ها در سئول و هشدارهای تازه‌ای درباره آزمایش احتمالی هسته‌ای کره شمالی آغاز کرده و از قول لی جائو سانگ یک جوان ۲۸ ساله کره جنوبی درباره واکنش کشورش به آزمایش هسته ای کره شمالی، نوشت: کشور ما نیز باید برنامه هسته ای اش را توسعه دهد و خود را آماده جنگ هسته ای کند.

به گزارش این خبرگزاری، این اظهارات بازتاب خواسته شهروندان کره جنوبی در نظرسنجی فوریه گذشته است که از هر ۴ نفر سه نفر همین نظر را داشتند و این موضوعی است که مردم و سیاستمداران قدرت‌های غیرهسته‌ای جهان اغلب مطرح می‌کنند، آن هم در لحظه‌ای که در بیش از نیم قرن تلاش‌های جهانی برای منع اشاعه هسته‌ای به لحظه‌ای بی‌ثبات‌کننده تبدیل شده است.

این گزارش می افزاید: این بازنگری در کشورهای غیرهسته ای در آسیا در حال انجام است. این منطقه محل استقرار کشورهای کره شمالی، چین، روسیه و ایران - سه قدرت هسته‌ای و یک قدرت نزدیک به هسته‌ای است  که تحت حمایت چتر هسته‌ای و اتحاد دفاعی گسترده‌ای که برای دهه‌ها از کشورهای ناتو محافظت کرده است، نیست.

آسوشیتدپرس با ذکر این نکته که حمله روسیه به اوکراین غیرهسته‌ای، لحظه‌ای بی‌ثبات‌کننده در تلاش‌های برای منع اشاعه سلاح های هسته‌ای است، نوشت: کارشناسان امنیتی معتقدند کشورهای آسیب پذیر از اوکراین درس می گیرند به ویژه اگر روسیه بتواند بخش بزرگی از خاک اوکراین را بدست آورد و در عین حال از زرادخانه هسته ای خود برای پیشگیری از حمله دیگر کشورها استفاده کند.

این کشورها می گویند به همان اندازه مهم است که آمریکا و متحدانش چگونه شرکای خود در اروپا، خلیج فارس یا آسیا را راضی می کنند تا به سپر زرادخانه های هسته ای و متعارف تحت رهبری آمریکا اعتماد کرده و به دنبال سلاح های هسته ای خود نباشند.

"ماریانا باجرین" محقق پروژه مدیریت اتم در مدرسه دولتی کندی هاروارد به این خبرگزاری، گفت: رهبرانی که نگران همسایگان دارای سلاح هسته‌ای و غیر دوست هستند، به مخاطبان داخلی خود خواهند گفت که از تسلیحات هسته‌ای ما حمایت کنید، ببینید چه اتفاقی برای اوکراین افتاد.

باجرین به عنوان دانش آموز در اوکراین در دهه ۱۹۸۰ و همزمان با دوران شوروی، در مورد نحوه پوشاندن سوختگی های ناشی از تشعشعات هسته ای و سایر آسیب های احتمالی جنگ هسته ای تمرین می کرد. در این زمان اوکراین حدود ۵ هزار سلاح هسته ای اتحاد جماهیر شوروی را در خود جای داده بود. کشور او پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از توسعه سلاح های هسته ای صرف نظر کرد و کمک های اقتصادی و یکپارچگی با غرب و تضمین های امنیتی را انتخاب کرد.

ارتش آمریکا در سرتاسر جهان، به شرکای استراتژیک خود اطمینان می دهد که با رقبای مورد حمایت هسته ای روبرو هستند.

این گزارش با اشاره به پیوستن آمریکا به کره جنوبی در نخستین آزمایش بالستیک مشترک خود در ۵ سال گذشته آن را پاسخی مشخص به پرتاب دستکم ۱۸ موشک بالستیک از سوی کره شمالی در ماه جاری ارزیابی کرد.

جو بایدن و ژنرال ها، دیپلمات ها و سربازان آمریکایی به کشورهای همسایه روسیه و کشورهای تولیدکننده نفت همسایه ایران در اروپا و خلیج فارس سفر می کنند. بایدن و معاونان ارشد او مدعی اند که آمریکا به جلوگیری از تهدیدات هسته ای ایران، کره شمالی و دیگران متعهد است. شی جین پینگ رئیس جمهور در حال تطبیق یک سیاست خارجی تهاجمی با یکی از بزرگترین فشارهای کشورش در زمینه تسلیحات هسته ای است.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: برخی از مقام های ارشد سابق آسیایی با الگو گرفتن از اوکراین مدعی اند زمان آن رسیده است که کشورهای غیرهسته‌ای بیشتری به فکر دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای یا میزبانی از سلاح های هسته ای آمریکا باشند.

بیلهاری کاوسیکان (Bilahari Kausikan) وزیر خارجه سابق سنگاپور در ماه مارس گذشته در یک نشست دفاعی گفت: من فکر نمی کنم ژاپن یا کره جنوبی مشتاق تبدیل شدن به کشورهای دارای سلاح هسته ای باشند. از نظر سیاسی بسیار دردناک و باعث اختلاف در داخل خواهد بود. اما راه‌های جایگزین چیست؟

ترِنس روهریگ استاد امنیت ملی در کالج نیروی دریایی آمریکا نیز گفته است: برای کسانی که امیدوارند کره شمالی سلاح هسته ای خود راتسلیم کند مثال ارائه شده در جنگ روسیه علیه اوکراین احتمال شکست دیگری را نشان می دهد.

روهریگ گفت: اوکراین الگوی دیگری  برای کره شمالی از کشورهایی مانند عراق و لیبی خواهد بود که توانایی هسته ای خود را رها کردند - و ببینید چه بر سر آنها آمده است.

در بخشی از گزارش آشوشیتدپرس آمده است: آمریکا خود به کشورهای هسته ای و کنجکاو هسته ای دلایل زیادی برای نگرانی در مورد چشم پوشی از مرگبارترین سلاح های جهان ارائه کرده است.

غرب در سال ۲۰۰۳، معمر قذافی، رهبر لیبی را وادار کرد تا از برنامه اولیه تسلیحات هسته‌ای کشورش دست بردارد. چند سال بعد، سیف الاسلام، پسر قذافی، بزرگ‌ترین نگرانی پدرش در این مورد را با مالفرید برات هگهمر، محقق، در میان گذاشت و گفت او نگران این است که کشورهای غربی از قیام ها علیه حکومتش حمایت کنند.

در عراق، آمریکا نقش اصلی را در وادار کردن صدام حسین رئیس جمهوری مخلوع این کشور به دست کشیدن از برنامه توسعه هسته ای خود ایفا کرد. سپس آمریکا در سال ۲۰۰۳ با این ادعا که صدام در حال جمع آوری مجدد تلاش برای تسلیحات هسته ای است، حکومت او را سرنگون کرد.

برات هگهمر محقق گفت: حمله روسیه به اوکراین در حال حاضر دستکم به برخی کشورها نشان می‌دهد که اگر برنامه تسلیحات هسته‌ای دارید و تا حدودی با آن فاصله دارید، دست کشیدن از آن ایده وحشتناکی است.

هشت قدرت هسته ای جهان - آمریکا، روسیه، فرانسه، چین، بریتانیا، پاکستان، هند، کره شمالی و رژیم صهیونیستی حدود ۱۳ هزار سلاح هسته ای در اختیار دارند. رژیم صهیونیستی برنامه هسته ای خود را نمی پذیرد.

کارشناسان هسته ای از کره جنوبی و عربستان سعودی به عنوان کشورهایی یاد می کنند که بیشتر به دنبال سلاح هسته ای هستند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha