کتابخانه مرکزی خرم‌آباد مطالبه‌ای فرهنگی در دیار تاریخ و تمدن

خرم‌آباد - ایرنا - طرح کتابخانه مرکزی در شهر تاریخی و فرهنگی لرستان به عنوان طرحی ۲۰ ساله به یک مطالبه جدی و اولویت دار مردم این شهرستان تبدیل شده است و پس از گذشت سال های طولانی تاکنون مرکز لرستان و جوانان این خطه از بهره مندی از کتابخانه مرکزی و منابع علمی مورد نیاز بی بهره مانده اند.

به گزارش ایرنا، تعداد و تجهیزات کتابخانه های در سطح شهرها بعنوان زیرساخت های فرهنگی در راستای افزایش سرانه مطالعه و بسترسازی به منظور نهادینه سازی فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و سوق دادن نسل جوان و نوجوان به این مهم است که یکی از شاخص های قابل مشاهده در جوامع شهری و مدرن محسوب می شود.

غنی سازی شرایط مطالعه و ایجاد بسترهای لازم در این عرصه بدون شک نقش قابل توجهی در ارتقای سطح فرهنگی و استقبال افراد جامعه به ویژه نسل جوان در امر مطالعه و انس با کتاب و کتابخوانی و دوری از آسیب های اجتماعی خواهد داشت.

این در حالی است کتابخانه مرکزی شهر خرم‌آباد یکی از طرح‌های راکد و نیمه تمام مرکز لرستان است که پس از گذشت ۲۰ سال از آغاز عملیات اجرایی آن در جریان سفر دولت به این استان در میان مصوبات هیات دولت  سیزدهم قرار گرفت.

در این راستا تکمیل و تجهیز کتابخانه های در دست اقدام لرستان به ویژه کتابخانه مرکزی خرم آباد یکی از مطالبات سالیان گذشته اهل فرهنگ و علاقه مندان به مطالعه است چرا که مرکز لرستان در رقابت با سایر مراکز استان ها از داشتن یک کتابخانه مرکزی و مادر محروم بوده که تحقق این وعده نیز به یکی از خواسته های طولانی مدت مردم این دیار تبدیل شده است.

کلنگ زنی کتابخانه مرکزی خرم آباد سال ۸۰ صورت گرفته و در حالی تکمیل این طرح فرهنگی برای مردم شهرستان به یک دغدغه جدی تبدیل شده که بر اساس اظهارات مسوولان و کارشناسان، سرانه فضای کتابخانه ای لرستان پایین تر از میانگین کشوری و نامتناسب با جمعیت آن است.

علاوه بر اینکه کتابخانه مرکزی خرم آباد یکی از چندین طرح فرهنگی لرستان است که روندی بسیار کند اجرایی را طی سال های گذشته پشت سرگذاشته است، تقریبا در هرشهرستان استان نیز یک پروژه کتابخانه ای نیمه تمام در انتظار تخصیص اعتبار است که خوشبختانه در جریان سفر رییس جمهور به این استان طرح کتابخانه مرکزی خرم آباد بعنوان یکی از مصوبات سفر مورد توجه قرار گرفت و تاکنون و اعتباراتی نیز به این طرح اختصاص یافته است.

بدون شک راه‌اندازی کتابخانه‌های عمومی به عنوان محیط‌های فرهنگی و علمی یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی و فضایی برای شاداب‌سازی جامعه به شمار می رود که دیار فرهنگ دوست لرستان به دلیل کمبود اعتبارات لازم طی سالیان گذشته تاحدودی از این طرح‌ها بی نصیب مانده است.

علاوه بر مرکز لرستان، برخی شهرستان های این استان نیز از ظرفیت هایی همچون فرهنگسراها و مکان های فرهنگی چندانی بهره مند نیستند و بهره مندی جوانان و فرهنگ دوستان از فضاهای علمی و ادبی در پیچ و خم وعده ها کم رنگ شده است.

به گفته مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان تکمیل کتابخانه مرکزی خرم آباد با پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصد به یکی از مطالبات جدی فرهنگیان و جوانان این استان تبدیل شده که فاز نخست آن تقریبا آماده بهره برداری است و سالن های مطالعه، کتابخانه همکف و زیرزمین ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.

۲۰ میلیارد تومان برای تکمیل کتابخانه مرکزی خرم آباد اختصاص یافت

مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان گفت: در حال حاضر مراکز استان ها از کتابخانه مرکزی برخوردار هستند اما کتابخانه مرکزی خرم آباد همچنان نیمه تمام مانده و این در حالی است که این کتابخانه با زیربنای هشت هزار متر مربع  در صورت تکمیل و بهره برداری، ظرفیت قابل توجهی برای جبران کمبود سرانه فضای کتابخانه ای لرستان است.

فرشته طهماسبی بدون اشاره به عدد سرانه کتابخانه ای در استان یا خرم آباد با بیان اینکه به ازای هر ۲۵ هزار نفر باید یک کتابخانه وجود داشته باشد، گفت: اکنون خرم‌آباد ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و تکمیل کتابخانه مرکزی آن مطالبه جدی مردم این شهرستان است.

وی بیان کرد: ۲۳ میلیارد تومان اعتبار در جریان سفر رییس جمهور به استان برای طرح کتابخانه مرکزی خرم‌آباد که امسال ۲۰ میلیارد تومان آن اختصاص یافته است.

وی اظهار داشت: اکنون فاز نخست این طرح تکمیل و در حال تجهیز می باشد و نخستین محموله کتاب با ظرفیت ۱۰ هزار جلد تحویل گرفته شده است.

طهماسبی با بیان اینکه تاکنون ۱۸ میلیارد تومان برای این طرح هزینه شده است، ادامه داد: فاز دوم این طرح با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصد نیز در حال تکمیل است و تلاش می شود که امسال بهره برداری شود.

وی گفت: کتابخانه مرکزی خرم آباد، بزرگترین پروژه فرهنگی استان بوده و سالیان زیادی از کلنگ زنی آن می گذرد که با پیگیری های چند سال اخیر، پیشرفت قابل توجهی محقق شده است به گونه ای که در حال حاضر طبقه همکف این کتابخانه آماده و محوطه کتابخانه در حال تکمیل می باشد.

وی ادامه داد: با توجه به اعتبار در نظر گرفته شده برای این پروژه به ویژه در بحث اعتبارات سفر ریس جمهور به لرستان، امید می رود کتابخانه مرکزی به عنوان یکی از خواسته های مردم فرهنگ دوست استان در آینده نزدیک تکمیل شود.

مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی لرستان، تجهیز کتابخانه مرکزی را زمان بر و پر هزینه دانست و تصریح کرد: با مساعدت نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مراحل اولیه تجهیز کتابخانه مرکزی انجام و اولین مرسوله سهمیه کتاب به استان ارسال شده است.

به گفته وی ۴۰ کتابخانه عمومی و ۲۰ کتابخانه مشارکتی در استان وجود دارد که با تکمیل ۱۲ طرح نیمه کاره در استان سرانه فضای مطالعه استان افزایش خواهد یافت.

وی اظهار داشت: لرستان جزو معدود استان های است که باتوجه به جمعیت استان از کتابخانه مرکزی ندارد و ساخت کتابخانه مرکزی استان در زمینی به مساحت حدود هشت هزار متر مربع در ۲ طبقه از ۲۰ سال قبل آغاز شده و همچنان نیمه کاره است.

طهماسبی عنوان کرد: با اعتبارات سال های گذشته طبقه همکف این طرح آماده شده که به دلیل نیمه تمام ماندن این طرح در سال های گذشته امکان ایجاد طرح جدیدی در این شهرستان فراهم نبوده است و از طرفی با توجه به جمعیت ۴۰۰ هزار نفری در خرم‌آباد به ازای هر ۲۵ هزار نفر باید یک کتابخانه احداث شود.

وی با بیان اینکه براساس استانداردها تعریف شده باید اکنون ۱۶ کتابخانه در خرم آباد داشته باشیم، گفت: اکنون پنج کتابخانه عمومی در این شهرستان وجود دارد.

وجود ۹ طرح کتابخانه ای نیمه تمام در لرستان 

مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان همچنین گفت: از مجموع طرح های در دست اقدام کتابخانه های استان یک طرح در خرم‌آباد، ۲ طرح در بروجرد،۲ طرح در کوهدشت و در شهرستان های پلدختر، دورود، سلسله و دلفان نیز هر کدام یک طرح نیمه تمام وجود دارد.  

طهماسبی اظهار داشت: طرح های شهید باهنر و روستای دینار آباد بروجرد دارای ۹۵ درصد، کتابخانه های عمومی درجه یک کوهدشت و نورآباد دارای ۵۰ درصد پیشرفت هستند ومابقی کتابخانه های نیمه تمام نیز بیش از۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.

وی عنوان کرد: اکنون ۳۶کتابخانه عمومی نهادی و ۲۰ کتابخانه عمومی مشارکتی با ۶۰۰ هزار جلد کتاب و ۳۰ هزار عضو در لرستان فعال است.

طرح های کتابخانه ای لرستان نیازمند ۱۱۰ میلیارد تومان اعتبار

مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان گفت: در حال حاضر این استان باتوجه به جمعیت در رتبه پانزدهم کشور قرار دارد اما به لحاظ سرانه فضای کتابخانه ای در جایگاه مناسبی نیست که برای جبران این کاستی باید هرچه سریعتر طرح های نیمه تمام کتابخانه ای تکمیل شود.

طهماسبی افزود: در حال حاضر در هر شهرستان‌های لرستان یک طرح نیمه تمام کتابخانه ای وجود دارد که بیشتر آنها پیشرفت فیزیکی بالای ۵۰ درصد دارند.

وی با بیان اینکه نهاد کتابخانه های عمومی بهره بردار طرح ها و اداره کل راه و شهرسازی و فرهنگ و ارشاد اسلامی مجری این طرح هستند، اظهار داشت: این طرح ها از محل اعتبارات استانی تامین بودجه می شود.

طهماسبی ادامه داد: با توجه به شرایط استان، تکمیل این طرح ها نیازمند نگاه ویژه مسوولان مربوطه است تا حداقل طرح های دارای پیشرفت فیزیکی ۸۰ تا ۹۰ درصد به سرانه فضای کتابخانه ای استان افزوده شود.

مدیرکل کتابخانه های عمومی لرستان افزود: یکی از اهداف مهم نهاد کتابخانه های عمومی کشور در چند سال اخیر  تجهیز و راه اندازی کتابخانه های مرکزی در سراسر کشور بوده و بلافاصله پس از تکمیل ساختمان کتابخانه های مرکزی از سوی دستگاه مجری و تحویل به نهاد کتابخانه ها، این نهاد بلافاصله نسبت به تجهیز آن اقدام می نماید.

به گفته وی امید است با این رویه مثبت نهاد کتابخانه های عمومی کشور در خصوص کتابخانه های مرکزی، اداره کل راه و شهرسازی استان به عنوان مجری کتابخانه مرکزی خرم آباد، نیز تسریع لازم در تکمیل این پروژه را داشته تا بزودی شاهد افتتاح این پروژه بزرگ فرهنگی در استان باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha