بابک بهادری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه ذخیره آب موجود این سدها هم اینک تنها ۲۹ درصد از حجم مخازن است اظهار داشت: از کشاورزان و هم استانی ها می خواهیم که در مصرف آب صرفه جویی داشته باشند چرا که وضعیت حجم مخازن این منابع آبی مطلوب نیست.
وی در خصوص وضعیت آب سد شیرین دره گفت: این سد در سال گذشته ۴۵ میلیون متر مکعب آب داشت اما هم ا ینک ۳۸ میلیون متر مکعب آب ذخیره دارد.
وی گنجایش مخزن سد شیرین دره در مانه و سملقان را ۶۱ میلیون متر مکعب دانست و افزود: سد شیرین دره پر اهمیت ترین سد استان به لحاظ توان تنظیم آب و تامین آب شرب مرکز استان است.
این سد بر روی رودخانه شیرین دره یکی از سرشاخه های رود اترک برای کنترل و مهار سیلاب ها، تامین سالانه ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب آب آشامیدنی مورد نیاز برای شهر بجنورد و روستاهای مسیر خط انتقال، ۱۲ میلیون متر مکعب آب مورد نیاز صنایع، ۳۰ میلیون متر مکعب تامین آب مورد نیاز بهبود و توسعه زمینهای کشاورزی پایین دست و ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب تأمین آب مورد نیاز زیست محیطی ساخته شده است.
زمین های پایین دست این سد ۵ هزار و ۲۵۷ هکتار زمین را زیر پوشش دارد.
بهادری در خصوص سد بارزو در شیروان نیز گفت: ذخیره آب این سد در سال گذشته ۲۸ میلون متر مکعب بوده است در حالی که هم اکنون ۱۵ میلیون متر مکعب است.
وی با بیان اینکه گنجایش سد بارزو ۹۲ میلیون متر مکعب است اظهار داشت: بارزو سد مهم دیگر استان به لحاظ ظرفیت و حجم مخزن می باشد.
این سد در بر روی رودخانه قلجق یکی از سرشاخه های رود اترک، برای مهار و کنترل سیلاب ها، تامین سالانه ۱۰ میلیون متر مکعب آب شرب شهر شیروان ، سه میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب آب مورد نیاز صنعت، ۳۰ میلیون متر مکعب تامین آب مورد نیاز بهبود و توسعه زمینهای کشاورزی پایین دست و ۸۰۰ هزار متر مکعب تأمین آب مورد نیاز زیست محیطی ساخته شده است.
شبکه آبیاری زمین های پایین دست این سد ۵ هزار و ۷۱۳ هکتار زمین را زیر پوشش دارد.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی گفت: سد بیدواز اسفراین نیز هم اینک پنج میلیون متر مکعب آب دارد در حالی که پارسال در همین مدت ۶ میلیون متر مکعب بود.
بهادری گنجایش این سد را ۴۸ میلیون متر مکعب دانست.
این سد بر روی رودخانه بیدواز با هدف کنترل و مهار سیلاب های منطقه، تامین سالانه هفت میلیون متر مکعب آب شرب شهر اسفراین، سه میلیون متر مکعب آب مورد نیاز صنعت، ۲۲ میلیون متر مکعب تامین آب مورد نیاز بهبود و توسعه زمین های کشاورزی پایین دست و ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب تأمین آب مورد نیاز زیست محیطی و ۳ میلیون متر مکعب برای سایر مصارف ساخته شده است.
شبکه آبیاری زمین های پایین دست این سد ۷ هزار و ۱۵۰ هکتار زمین را زیر پوشش دارد.
هم اکنون در استان خراسان شمالی ۳۲ تشکل هم اکنون در پایاب سدها فعال هستند.
در استان خراسان شمالی تاکنون هشت سد و ۱۱ بند انحرافی ساخته شده است.
بر اساس تحلیل شاخص «استاندارد بارش، تبخیر و تعرق» (SPEI) در بازه ۱۰ ساله، ۷۴.۲ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی است.
پهنه بندی شاخص خشکسالی SPEI که توسط مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی ارایه می شود و اکنون مناطق مختلف استان با درجات مختلف درگیر تبعات خشکسالی است که در شهرستان های بجنورد، اسفراین و راز جرگلان این درصد درگیری خشکسالی بیش از ۹۰ درصد است.
خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت این استان در روستاها سکونت دارند.
این استان ۴۳۳ هزار هکتار عرصه کشاورزی و باغی دارد که به نوعی کشاورزی و دامپروری از پیشران های اقتصادی محسوب می شود.
نظر شما