وحید واسطه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: میزان خروجی آب از سدهای این استان در این بازه زمانی ۲۴.۰۵ میلیون متر مکعب و حجم ورودی آب به سدها ۳۵ میلیون مترمکعب آب بود.
وی افزود: کاهش آب ورودی به سدها ناشی از کاهش ۲۷ درصدی بارش ها بوده به نحوی که از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در مجموع ۱۷۰ میلیمتر بارش ثبت شد که این رقم به طور میانگین ۲۳۲ میلیمتر در سطح استان بوده است.
پُر بودن ۲۲ درصد از مخازن سدها
واسطه ظرفیت کل مخازن سدهای استان را ۲۲۸ میلیون و ۷۹۰ هزار متر مکعب اعلام کرد و گفت: تنها ۵۱ میلیون و ۹۷ هزار مترمکعب معادل ۲۲ درصد آب در سدهای استان ذخیره است.
وی اضافه کرد: بارش های بهاره تاثیر ناچیزی بر افزایش حجم سدهای این استان داشته است بنابراین وضعیت سدها به علت پایین بودن میزان بارندگی مناسب نیست.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی تصریح کرد: بارندگی های سیلابی بیشتر بر روی حجم سدها تاثیر گذار هستند و بارندگی با شدت کم بیشتر به رطوبت خاک کمک می کند.
واسطه بر صرفه جویی مصرف آب تاکید کرد و افزود: با توجه به وضعیت خشکسالی ها و کاهش بارندگی اینک باید در بخش های مختلف از جمله حوزه کشاورزی و آب شرب صرفه جویی لازم انجام شود.
وی گفت: اینک مخازن سه سد مهم تامین آب شرب استان تنها ۴۱.۰۳۷ میلیون متر مکعب آب دارد در حالی که گنجایش این سازه ها بیش از ۲۰۱ میلیون مترمکعب است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در خصوص وضعیت آب سد شیرین دره گفت: این سد در سال گذشته ۴۲.۶۲ میلیون متر مکعب آب داشت اما اینک ۲۵.۲۶۹ میلیون متر مکعب آب ذخیره دارد.
وی افزود: سد شیرین دره پر اهمیت ترین سد استان به لحاظ توان تنظیم آب و تامین آب شرب مرکز استان است.
واسطه در خصوص سد بارزو در شیروان نیز گفت: ذخیره آب این سد در سال گذشته ۱۷.۵۱ میلیون متر مکعب بوده است در حالی که اکنون ۱۲.۴۵۲ میلیون متر مکعب است.
وی ادامه داد: سد بیدواز اسفراین نیز ۳.۳۱۶ میلیون متر مکعب آب دارد در حالی که پارسال در همین مدت ۵.۵۶ میلیون متر مکعب بود.
بر اساس گزارش رسمی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی حدود ۸۵ درصد از پهنه این استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتاری واقع در شمال شرق کشور درگیر خشکسالی و تحت تاثیر این پدیده است به طوری که بر اساس شاخص اس. پی. آی (ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺎرش اﺳﺘﺎﻧﺪارد شده) در بازه پنج ماهه سال گذشته ۷۶ درصد و در بازه زمانی ۱۰ ساله ۷۰ درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی شده است.
اکنون ۱۳.۱ درصد از گستره استان درگیر خشکسالی بسیار شدید، ۱۳.۹ درصد تحت تاثیر خشکسالی شدید، ۱۶.۱ درصد خشکسالی متوسط و ۱۵.۶ درصد خشکسالی خفیف دارد و در بین هشت شهرستان این خطه شمالشرق کشور شهرستان های مانه وسملقان به عنوان قطب کشاورزی بیشترین پهنه تحت تاثیر از خشکسالی را دارد و پس از آن شهرستان اسفراین و راز و جرگلان درگیر با این پدیده شدند.
خراسان شمالی هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی ۲۲۸ میلیون و ۷۹۰ هزار متر مکعب در دست بهره برداری دارد و بنا بر گزارش هواشناسی از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون میزان بارش ها در این استان حدود ۵۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است و حدود ۸۲ درصد از مساحت دو میلیون و ۸۰۰ هکتاری استان خراسان شمالی نیز با خشکسالی خفیف تا شدید مواجه اند.
استان خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار از مساحت این استان را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد که از جمعیت یک میلیون نفر حدود ۳۸ درصد در بخش کشاورزی اشتغال دارند که این میانگین در سطح ملی حدود ۱۹ درصد اعلام شده است.
نظر شما