به گزارش ایرنا، اگر تا دیروز خرید مسکن یکی از دغدغه های بزرگ جوانان و خانواده ها بود امروز اجاره مسکن به یک درد بی سر و سامان تبدیل شده است؛ صاحبخانه ها با افزایش اجاره بهای مسکن شوک بزرگی به مستاجران داده اند و همین موضوع باعث شده تا آمار مهاجرت از مرکز شهر به شهرک های منفصل شهری بیش از پیش شود.
وضعیت اجاره بهای مسکن در استان قزوین در حالی سرسام آور شده و تن مستأجران را لرزانده که بسیاری از مالکان و دلالان هر روز بیشتر از دیروز دندان طمع را برای بالا بردن قیمتهای اجاره تیز کرده اند.
به نظر می رسد، برخی صاحبخانه های قزوینی توجهی به میزان مصوب اجاره مسکن در استان ندارند و در این راستا هر سازی که دوست دارند می زنند هر چند که این بی برنامگی و دلالی های این چنینی از برخی سایتهای اینترنتی از جمله دیوار و شیپور خط می گیرد و برخی افراد با درج قیمتهای نجومی سعی میکنند حباب کاذبی را در این آشفته بازار ایجاد کنند.
از طرفی با افزایش میزان تسهیلات مسکن و افزایش قیمت خرید اوراق بهادار، توان خرید ملک از مردم گرفته شده و اجاره نشینی افزایش پیدا کرده است.
متاسفانه طرح مالیات بر خانه های خالی که قرار بود یکی از ابزارهای کنترل قیمت در خصوص مسکن باشد، به خوبی اجرا نشده و این موضوع نیز در کنار سایر عوامل کلاف سردرگمی در حوزه مسکن به وجود آورده است.
در همین راستا خبرنگار ایرنا، پای درد و دل برخی مستأجران و توضیحات مسولان ذی ربط استانی نشسته است.
افزایش اجاره بهای بالای ۵۰ درصد درد مشترک مستاجران قزوینی
محمد حسن احدی، یکی از هنرمندان شهر است که در زمینه موسیقی فعالیت دارد و در حال حاضر مستاجر خیابان سرتک است.
وی با بیان اینکه افزایش اجاره بهای مسکن او، بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته است، گفت: متاسفانه افزایش اجاره بها در خیابان هایی چون شهرک ولایت و سرتک، بیشتر از ۲۵ درصد نرخ مصوب است و این موضوع باعث شده تا مجبور به اسباب کشی به محلات پایین تری باشیم.
احدی عنوان کرد: متاسفانه کرونا ضربه بزرگی به جامعه هنرمندان زد و بسیاری از کسب و کارها تعطیل شد و هنرمندانی که شغلشان به نوعی آزاد حساب می شد، نتوانستند، همچون سابق درآمد قابل توجهی داشته باشند و حالا هم افزایش اجاره بها نفس را از هنرمندان گرفته است.
محمد ظاهری، کارگر یکی از شرکت های صنعتی استان است که در سال گذشته با ۳۵۰ میلیون تومان یک واحد ۹۰ متری در ملاصدرا رهن کامل کرده بود ولی حالا می گوید: در دو، سه سال گذشته ۵۰۰ میلیون تومان ارث به من رسید که بخشی از آن را وارد بورس کردم و بخش دیگر آن را برای اجاره مسکن دادم اما امسال با ۳۵۰ میلیون تومان نمی توانم در کوثر و مینودر هم خانه خوبی رهن کنم.
وی ادامه داد: با سرمایه ای که داشتم میتوانستم حداقل در شهرک مهرگان خانه ای بخرم اما متأسفانه در عرض کمتر از یک سال چنان بازار مسکن تکان خورد که فکر می کنم برای سال آینده باید چاره دیگری بیندیشم.
مریم ناصری نیز از اهالی خیابان پونک است، او در این باره گفت: صاحبخانه برای اجاره جدید ۵۰۰ میلیون تومان رهن و ماهی هفت میلیون تومان اجاره می خواهد که این مبلغ نجومی از توان و عهده ما خارج است و قصد رفتن به یک محله دیگر را داریم.
سارا فیض الهی نیز از اهالی شهرک مینودر در خصوص وضعیت مسکن، افزود: من صاحبخانه همین خانه ای که حالا مستاجرش هستم، بودم اما به دلیل سرمایه گذاری در بخش دیگر مجبور به فروش خانه شدم و حالا نه تنها در آن بخش به سود نرسیدم بلکه بعید می دانم دیگر بتوانم صاحب خانه شوم.
وی ادامه داد: کسی فکرش را نمی کرد که بازار مسکن سود ده ترین بازار سرمایه باشد چراکه در تمام دنیا تلاش می شود، مسکن به عنوان مهمترین نیازهای شهروندان با کمترین قیمت عرضه شود اما متاسفانه در ایران برخی ها به مسکن نگاه درآمدی دارند.
این شهروند با بیان اینکه برای یک خانه ۸۰ متری در مینودر باید از مردادماه سال جاری ماهی سه میلیون تومان به اجاره سال گذشته اضافه کرد، افزود: تقریباً اجاره مسکن ما در سال جدید با ۵۰ درصد افزایش همراه بوده و متاسفانه نهاد نظارتی استان در این خصوص کمتر ورود کرده اند.
مهران چگینی نیز با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد اجاره بهای امسال مسکنش زیاد شده است، گفت: متاسفانه افزایش اجاره بها بیش از ۲۵ درصد در مناطق جنوبی شهر نیز به وضوح مشهود است.
وی ادامه داد: برای یک واحد ۷۰ متری ۱۵ سال ساخت در خیابان نواب، سال گذشته ۵۰ میلیون پول پیش و یک میلیون تومان اجاره نقدی پرداخت می کردیم که حالا مجبور به پرداخت ۱۰۰ میلیون تومان رهن و ماهی چهار میلیون تومان هستیم در حالی که حقوق هایمان افزایش چشمگیری نداشته است.
سایت های اینترنتی مسکن آفت جان مردم شده است
امید طاهرخانی، یکی از مشاوران املاک شهر قزوین است که در خصوص افزایش اجاره بهای کاذب در شهر قزوین، گفت: متاسفانه افزایش قیمت مسکن، بازار را برای افزایش اجاره بها مسکن مستعد کرده و از همین رو شاهد برخی بی اخلاقی ها از سوی دلالان و مشاوران املاک هستیم.
وی ادامه داد: سلیقه ای عمل کردن در بازار مسکن سبب شده تا هرکس در این زمینه ساز خود را بزند البته هر سال در فصل تابستان شاهد افزایش بی ضابطه اجاره بهای مسکن هستیم اما یکی دیگر از دلایل بالا بودن اجاره بها افزایش قیمت واحدهای مسکونی در سال گذشته است که تاثیر خود را به افزایش زیرپوستی در کرایههای سال جاری نشان میدهد.
طاهرخانی تصریح کرد: فعالیت افراد بدون تخصص در فضای مجازی و رهاشدگی این حوزه یکی دیگر از عواملی است که منجر به افزایش اجاره بهای مسکن بالاتر از نرخ مصوب شده است.
وی گفت: بیشترین دلیل گرانی اجارهها مربوط به فعالیت افرادی است که در فضای مجازی بدون نظر کارشناسی و داشتن تخصص لازم اقدام به خرید و فروش و اجاره ملک میکنند که این فعالیت ها در آخر به نام مشاوران املاک تمام میشود.
این مشاور املاک قزوینی اظهار داشت: متاسفانه در کل استان قیمتهای مسکن و اجاره بها غیرواقعی است و بسیاری از صاحبخانه ها به دلیل اینکه با تقاضای زیادی رو به رو هستند به راحتی افزایش قیمت ها را چاشنی کار خود کرده اند به عنوان مثال صاحبخانه وقتی به مشاور املاک مراجعه میکند دیگر از کارشناسان حاضر در بنگاه قیمت مسکن خود را نمی پرسد و بدتر از آن خرده فرمایش زیادی هم دارد.
وی ادامه داد: متاسفانه بیشتر مالکان به دنبال اجاره مسکن خود به افراد کم جمعیت هستند و اگر شخصی صاحب سه فرزند باشد کمتر می تواند صاحب خانه را برای اجاره ملک خود متقاعد کند.
طاهرخانی اظهار داشت: متاسفانه هیچ مرجعی برای ساماندهی و رسیدگی به وضعیت اجاره بها در حوزه مسکن نیست.
وی گفت: با افزایش اجاره بها و واسط شدن دلال ها و فضای مجازی به این صنف، الزام به اخذ کد رهگیری نقش موثری در جلوگیری از سوء استفادهها دارد و شهروندان به هیچ عنوان به بهانه پرداخت نکردن کمیسیون مشاور املاک برای خود مشکل ایجاد نکنند چراکه بالغ بر ۳۰ درصد معاملات شهر قزوین به صورت دستی نوشته شده است.
افزایش بی ضابطه اجاره بها مسکن در کل کشور ریشه دوانده است
سیدعلی هاشمی مدیرکل راه و شهرسازی و رئیس شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان قزوین نیز در این باره گفت: موضوع تخلفاتی که در خصوص اجاره بهای مسکن صورت می گیرد تنها مربوط به استان قزوین نیست و تقریباً تمام کشور با این معضل در حال دست و پنجه نرم کردن است بنابراین لازم و ضروری می باشد که این مساله توسط مسوولان کشوری حل و فصل شود.
وی ادامه داد: متاسفانه در سطح استان شاهد اجاره املاک بالاتر از نرخ مصوب کشوری هستیم اما هیچ گونه ساز و کار قانونی برای آن در سطح استان نداریم.
هاشمی گفت: با توجه به اینکه این معضل یکی از دغدغههای شخص بنده بوده بنابراین برای حل آن پیشنهادی آماده کرده ام که در اسرع وقت آن را تحویل وزیر راه و شهرسازی می دهم تا این مشکل به صورت کلی در سطح کشور حل و فصل شود.
وی در خصوص پیشنهاد و راهکارش، گفت: با توجه به این که دولت اعلام کرده که مستاجران می توانند خانه ها را خالی نکنند و اجاره بها خود به خود تمدید شود اما این طرحی که دولت ارائه داده قطعاً با مشکلات همراه خواهد بود و صاحبخانه به نحوی مستاجر را مجبور به خالی کردن ملک می کند.
هاشمی افزود: با راه اندازی یک سامانه مشخص از وضعیت خانه ها و ثبت نرخ اجاره بها در آن سامانه می توان بررسی کرد و بر اساس آن با متخلفان برخورد نمود.
برخورد با پنج مشاور املاک متخلف در یک ماه گذشته
علیرضا حسن پور، مدیر کل تعزیرات حکومتی استان قزوین نیز گفت: در خصوص املاک، مصوبه ای از سوی سران قوا تنظیم شده که هنوز به صورت رسمی به اداره کل تعزیرات اعلام نشده اما آنچه که رسانهها از آن اعلام کردند میزان افزایش اجاره بها در سال جاری از ۲۰ تا ۲۵ درصد می باشد.
وی ادامه داد: بر اساس کلیات و شرح وظایف، تعزیرات حکومتی در خصوص مباحثی که مربوط به افزایش نامعقول اجاره مسکن در استان بوده و شاکی خصوصی داشته برخورد کرده به طوری که در خرداد ماه با پنج واحد مشاور املاک برخورد شد که از این بین ۲ واحد تعطیل و سه واحد مشمول پرداخت جریمه نقدی شدند.
حسن پور اظهار داشت: پس از ابلاغ رسمی مصوبه سران قوا، برنامهریزیهای جدی برای مقابله با این تخلف در سطح استان با همراهی سازمان صمت صورت می گیرد.
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان قزوین بیان کرد: متاسفانه بیشترین تخلفات مربوط به افزایش اجارهبهای بالای ۲۵ درصد مربوط به فضای مجازی است که متاسفانه سازمان تعزیرات حکومتی به این موضوع دسترسی ندارد و مراجع قضایی باید متخلفان را شناسایی کند و از آن طریق متخلف را به اداره کل تعزیرات حکومتی معرفی نماید.
وی همچنین گفت: اقدامات اداره کل تعزیرات حکومتی بر اساس شکایات مردمی و یا قضایی می باشد با توجه به تشدید مجازات در نظر گرفته شده برای افراد متخلف در این حوزه به هیچ عنوان رفتار رافت آمیزی با آنها نخواهیم داشت و حتماً مطابق قانون با متخلف برخورد می شود.
این مسوول همچنین از شهروندان قزوینی خواست: در صورت مشاهده هرگونه تخلف به اداره کل تعزیرات حکومتی گزارش کرده یا از طریق سامانه ۱۳۵ شکایت خود را اعلام کنند و کد رهگیری برای پیگیری موضوع دریافت نمایند.
هیچ یک از بنگاه های املاک حق تخطی و معامله بالاتر از نرخ مصوب را ندارند
مهد مهدی اعلایی، استاندار قزوین نیز در این باره افزود: بنا بر تصمیمی که در جلسات تنظیم بازار اتخاذ شده، دستگاه های نظارتی شامل سازمان صنعت، معدن و تجارت و تعزیرات حکومتی موظف به رسیدگی به تخلفات بنگاه های معاملات ملکی و مشاور املاک هستند.
وی ادامه داد: هیچ یک از بنگاه های املاک حق تخطی و معامله بالاتر از نرخ مصوب را ندارند و در صورت مشاهده تخلف بنا بر قانون مورد برخورد قرار می گیرند اما متاسفانه در خصوص قراردادهای غیر رسمی و فعالیت مجموعه های مجازی فعلاً قانونی نداریم که با آنها برخورد صورت گیرد.
اعلایی عنوان کرد: چنانچه موجران و مستاجران قراردادهای خود را در مشاورین املاک دارای مجوز اتحادیه منعقد کنند، مجاز به این نیستند که بالا تر از ۲۵ درصد مصوب معامله نمایند.
استاندار قزوین از تمام مستاجران خواست در صورت مشاهده تخلف در این زمینه حتماً به سازمان تعزیرات حکومتی استان قزوین مراجعه کرده و یا با سامانه ۱۲۴ تماس حاصل نمایند.
برآیند:
اجاره بهای غیرواقعی و خارج از نرخ مصوب اعلام شده، بلای جان شهروندان قزوینی شده و دردسرهای زیادی را برای مستاجران به وجود آورده و لازم است دستگاه های نظارتی از سازمان صنعت، معدن و تجارت و تعزیرات حکومتی ورود جدی تری در این زمینه داشته باشند و جلوی سوء استفاده کنندگان، طمع کاران و دلالان را بگیرند.
نظر شما