به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، سید محمد مقیمی در نشست شورای امر به معروف و نهی از منکر دانشگاه تهران افزود: یکی از مهمترین و شاید اصلیترین نقش و مسئولیتهایی که به عنوان مسئول دانشگاه داریم، مجری احکام الهی بودن است.
مؤلف کتاب اصول مدیریت از دیدگاه اسلام گفت: در بحثهای مدیریتی فارغ از بحث اسلامی و غیراسلامی، یکی از اصلهای مهم در نظارت و کنترل، نظارت فرهنگی و نظارت همگانی است. امر به معروف و نهی از منکر یکی از مصداقهای خیلی بارز این نظارت همگانی است.
مقیمی با اشاره به آموزههای دینی و سیره ائمه معصومین علیهمالسلام، درباره ویژگیهای لازم برای آمران به معروف و ناهیان از منکر، گفت: آمران به معروف و ناهیان از منکر لازم است که دارای مهارت اطلاعاتی (آگاهی نسبت به احکام دین)، مهارت رفتار عاقلانه و مهارت رفتار محبتآمیز باشند.
وی با یادآوری سه شیوه انفرادی، گروهی و دولتی برای امر به معروف و نهی از منکر از صدر اسلام تاکنون، اظهار داشت: باید فرآیند اجرای امر به معروف را از خودمان شروع کنیم. در زمینه مراحل سه گانه امر به معروف و نهی از منکر، مرحله قلبی و زبانی میتواند به صورت فردی اتفاق بیفتد ولی تاکید داریم که مرحله عملی، در ساختار نظام مدیریت دانشگاه عملیاتی شود.
رییس دانشگاه تهران افزود: متأسفانه برای اجرای احکام الهی، ساختارمند عمل نکردهایم. برای جبران این نقیصه، ستاد امر به معروف و نهی از منکر را در دانشگاه تهران شکل دادیم تا بتوانیم با معرفت و عقلانیت به سمتی برویم که شاهد بهبود زیست فرهنگی در دانشگاه و جامعه باشیم.
مقیمی خاطرنشان کرد: تشکیل شورای امر به معروف و نهی از منکر از این جهت هم حائز اهمیت است که ساختاری ایجاد کنیم تا افرادی که به لحاظ آگاهی به مسائل و احکام دینی صلاحیت امر به معروف و نهی از منکر را ندارند، نتوانند از فضایی که باید برای اجرای این فریضه ایجاد و دنبال شود، سوء استفاده کنند و اجرای این فریضه دینی را با چالش مواجه سازند.
رییس دانشگاه تهران همچنین بر استفاده از ابتکار و روشهای خلاقانه دانشگاهیان برای دعوت به دینداری و صیانت از ارزشهای اسلامی تاکید کرد و افزود: این فضا وجود دارد که اگر اساتید، دانشجویان و کارکنان پیشنهادهایی برای ورود به فاز اجرایی فریضه امر به معروف و نهی از منکر دارند، در شورای امر به معروف و نهی از منکر دانشگاه، دیدگاهها و نظرات خود را مطرح کنند و بر اساس نتایج هماندیشی شاهد اجرای اثربخش آنها باشیم.
وی از طراحی دانشگاه تهران برای برگزاری کنگره بینالمللی گوهرشاد به عنوان یک حرکت اقناعی و ایجابی برای فرهنگسازی عفاف و حجاب و معرفی الگوی زن مسلمان خبر داد و گفت: هدف این است که در کنگره مذکور ضمن الگوسازی و فرهنگسازی، زن مسلمان واقعی را در ایران و جهان اسلام معرفی کنیم.
مقیمی برگزاری نمایشگاه حجاب و عفاف در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برای عرضه الگوهای متنوع پوشش اسلامی حرکت ایجابی برای ترویج فرهنگ حجاب در جامعه دانشگاهی بیان کرد.
امروز باید معروف ما در حوزهها و دانشگاهها، به وجود آوردن شخصیتهایی مانند شهید بهشتی باشد
در ادامه این نشست آیتالله کاظم صدیقی، رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر در اولین جلسه شورای امر به معروف و نهی از منکر دانشگاه تهران، گفت: اولین دانشگاهی که در ارتباط با امر به معروف و نهی از منکر و در برابر مسئله قانونشکنی و هنجارشکنی حساسیت نشان داده و شورای امر به معروف و نهی از منکر در آن فعال شده است، دانشگاه تهران است؛ آن هم در زمانی که همه قوای سه گانه زیر پرچم ولایت داعیه پیادهسازی شعائر را دارند.
وی، آمران به معروف و ناهیان از منکر را انسانهایی دارای غیرت، احساس و محبت نسبت به دین، مرام، توحید، عدالت، عفاف و حجاب و خانوادهشان و افرادی با رویکرد جهادی دانست و افزود: مسئولان امروز جهادی کار میکنند و چارچوب ساعات اداری نیستند و تعطیلی ندارند. اسلام نیروهای جهادی و از خود گذشته میخواهد، کسانی که بتوانند از رفاه و منافع خود بگذرند.
رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر با تاکید بر اینکه حوزه و دانشگاه در کنار هم باید قداست و اسلامیت محیط علمی را حفظ کنند و ارمغان خون شهدا را پاس دارند، خاطرنشان کرد: بهترین و مقدسترین محیط حوزههای علمیه و دانشگاهها هستند؛ حوزههای علمیه که با کلام خدا و کلمات الهی سر و کار دارند و دانشگاهها که با کار خدا سر و کار دارند.
آیتالله صدیقی در آستانه هفتم تیر ماه سالروز شهادت شهید دکتر بهشتی و ۷۲ تن از یاران انقلاب، تاکید کرد: امروز باید معروف ما در حوزهها و دانشگاهها، به وجود آوردن شخصیتهایی مانند شهیدبهشتی باشد و بدترین منکر این است که در محیط حوزه و محیط دانشگاه، کانونهای فساد وجود داشته باشد و اشخاصی در سنگر استادی به ترویج بیقیدی و لاابالیگری بپردازند و در چهره دانشجو ظاهر شوند، اما هیچ تناسبی با ارزشهای اسلامی و دینی نداشته باشند.
وی افزود: شهید بهشتی هم عالم بود و هم عامل و هم دارای ظرفیت لازم برای تربیت نسل جوان؛ ولی تقدیر الهی این بود که با خونش هم چهره منافقین مورد نفرت جامعه قرار گیرد و هم انقلاب زلال شود. شهید بهشتی انصافاً موحد، خداپرست و جلوه حبی بود که خدا بر بندگانش دارد، به معنی واقعی کلمه همه را دوست داشت و در حلم و بردباری و تحمل مخالفین بینظیر بود. ابعاد مختلف شهیدبهشتی ستودنی بود؛ وقتی از شهیدبهشتی صحبت میکنیم در واقع داریم از یک فرد ساخته شده در مکتب، یک عنصر مدیریتی برای جامعه اسلامی، یک انسان متعهد به جوامع بشری و یک مدیر و طراح سخن میگوییم.
رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر با تاکید بر اینکه نهی از منکر مایه نجات است، گفت: فرهنگ قرآنی هم قانونشکنی و هنجارشکنی و خلاف شرع را محکوم میکند و هم سکوت در برابر فساد را. دانشوران و اندیشمندان و فرهیختگان باید جلوی قانونشکنی و هرج و مرج و خلاف شرع را بگیرند و اینطور نباید باشد که افراد سالم بدهکار باشند و خطاکاران طلبکار. بنابراین آدمهایی که موضع حق دارند باید بدون نگرانی و با اتکای به خدا، راه خدا را برای همه باز کنند.
وی افزود: در مسیر امر به معروف و نهی از منکر نباید حالت انفعالی باشد و نباید از جریانسازیها نگرانی به خود راه دهیم. مؤمنی که میبیند گناه دارد انجام میشود اما عکسالعمل ندارد، مؤمنی که در برابر ناهنجاریها دافعه ندارد و نمیتواند جو دینی را صیانت کند، مانند مرده متحرک است. بنابراین دیندار بودن، اقتدار و قوت و عرضه و جسارت میخواهد و در عین حال، عقلانیت، حکمت، مدیریت، برنامه، سازماندهی و شبکهسازی میخواهد.
گسترش تقوای اجتماعی هدف اصلی طراحی برنامههای تربیتی در دانشگاه است
در ادامه این نشست هادی بهرامی احسان، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با نشانهشناسی و تحلیل هجوم سازمانیافته و مدیریتشده فرهنگی که از طریق شبکههای ماهوارهای، فضای مجازی و سایر بسترها علیه جامعه اجرا میشود، به طراحی برنامههای فعالانه برای مواجهه دانشگاهها با این هجوم تاکید کرد و گفت: در حال پیگیری یک مدل مدیریت محتوایی و معرفتی با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران هستیم.
وی نقش اساتید را در میدان مواجهه با هجوم فرهنگی، یک نقش بیبدیل دانست و گفت: برنامه اردویی فشرده معرفتی در تابستان ویژه اساتید و دانشجویان طراحی کردهایم که خروجی آن، شبکهسازی برای آماده شدن اساتید و دانشجویان همیار جهت حضور در عرصه مقابله با هجوم فرهنگی است.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران افزود: امر به معروف و نهی از منکر را یک فرآیند تربیتی میدانیم و معتقدیم عمل به این فریضه باید بر اساس سیره پیامبر (ص) و ائمه معصومین علیهمالسلام انجام شود.
نظر شما