به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از سایت رصدخانه زمین ناسا، نقشه منتشر شده، میزان دمای هوا در بیشتر مناطق نیمکره شرقی زمین را در روز ۲۲ تیر ماه (۱۳ ژوئیه) نشان می دهد. این نقشه با ترکیب رصدهای انجام شده با الگوی جهانی سیستم رصد زمین «گودارد» که از معادلات ریاضی برای نمایش فرآیندهای فیزیکی در جو استفاده می کند، تولید شده است.
در این تصویر شهر اهواز در ایران به عنوان گرمترین نقطه زمین در این تاریخ معرفی شده است.
استیون پاوسون رییس اداره همگون سازی و مدل سازی مرکز پروازهای فضایی گاداد در سازمان ناسا گفت: در حالی که الگوی واضحی از یک موج جوی در نقاط مختلف زمین مشاهده می شود، وسعت گرمای شدید نشانه واضح دیگری از این است که انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از فعالیت های بشر باعث رویدادهای شدید آب و هوایی می شود که بر شرایط زندگی ما تاثیر می گذارد.
در غرب اروپا که خشکسالی شدیدی را تجربه می کند، موج گرما باعث آتش سوزی در پرتغال، اسپانیا و بخش هایی از فرانسه شد. در شهر لیریا پرتغال دمای هوا در روز ۱۳ ژوییه به ۴۵ درجه سانتی گراد رسید و بیش از ۳ هزار هکتار زمین در آتش سوخت. وقوع ۱۴ حریق در پرتغال باعث شد بیش از نیمی از این کشور در شرایط هشدار قرمز قرار گیرد.
در اثر وقوع حریق در مادرید و شهر لاس هودرز اسپانیا بیش از ۱۵۰۰ هکتار در آتش سوخت. در ایتالیا موج گرما به فروپاشی بخشی از یخچال طبیعی مامولادا در دولومیتس انجامید. بهمن برف، یخ و سنگ باعث کشته شدن ۱۱ کوهنورد شد.
در بریتانیا با ادامه افزایش دما و شکسته شدن همه رکوردهای دمایی، وضعیت اضطراری یا هشدار گرمای شدید اعلام شد.
در شمال آفریقا، موج گرما و آتش سوزی در تونس به محصول غلات این کشور خسارت وارد کرد. دمای هو روز ۱۳ ژوییه در پایتخت تونس به ۴۸ درجه سانتی گراد رسید و رکورد ۴۰ ساله گرما را شکست.
در ایران دمای هوا اواخر ژوئن به ۵۲ درجه سانتی گراد رسید و در طول ماه ژوییه همچنان بالا ماند.
در چین تابستان سه موج گرما با خود به همراه آورد که باعث آسیب به جاده ها و سقف خانه ها شد. رصدخانه شانگهای که از سال ۱۸۷۳ رکوردهای دمایی را ثبت کرده است، روز ۱۳ ژوییه بالاترین دمای هوا را ۴۰.۹ درجه سانتی گراد ثبت کرد. رطوبت بالا و نقطه شبنم (دمایی که هوا باید تا آن درجه سرد شود تا از بخار آب اشباع شود) در کنار دمای بالای شبانه شرایط بالقوه مرگباری را رقم زد.
گرمای شدید تاثیر مستقیم بر سلامت انسان دارد و پیامدهای دیگری نظیر آتش سوزی که اکنون در اروپا و آفریقا رخ می دهد و در چند سال گذشته در شمال آمریکا حکمرفا بوده است، به دنبال دارد.
نظر شما