ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا عصر دوشنبه به وقت محلی گفت که با وجود این حملات، اطلاع داریم که طرفها در حال آمادهسازی برای بازگشایی بنادر دریای سیاه اوکراین برای صادرات مواد غذایی و کود شیمیایی هستند.
وی افزود: حمله به اودسا اعتبار تعهدات روسیه در مقابل دیگر طرفهای این توافق را تضعیف میکند و آمریکا با شرکای خود در سراسر جهان همکاری خواهد کرد تا مسکو را در قبال این توافق مسوولیت پذیر کند.
فرحان حق معاون سخنگوی سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: بر اساس توافقی که روز جمعه میان اوکراین، روسیه، ترکیه و سازمان ملل توافق شد، انتظار داریم نخستین کشتیهای حامل غلات اوکراین طی چند روز آینده از بنادر دریای سیاه حرکت کنند.
وی افزود: یک مرکز هماهنگی مشترک با صنعت کشتیرانی در ارتباط خواهد بود و گزارش های دقیق از این کشتی ها ارائه خواهد کرد.
وزیران دفاع روسیه و ترکیه و وزیر زیرساخت اوکراین توافق صادرات غلات اوکراین را با میانجیگیری سازمان ملل را عصر جمعه ۳۱ تیرماه پس از دو ماه مذاکره، در استانبول ترکیه امضا کردند. توافق صادرات غلات ۱۲۰ روزه است که مقامات اوکراین وعده دادند طی ۱۰ روز شرایط را برای عملیاتی کردن آن فراهم سازند.
یک مقام مسئول سازمان ملل اعلام کرد: مقامهای اوکراینی حدود ۱۰ روز زمان خواستهاند تا بنادر را برای صادرات غلات آماده کنند. کشتیهایی که به سه بندر تعیین شده وارد میشوند برای اطمینان از اینکه حامل سلاح نباشند بازرسی خواهند شد و همه طرفها توافق کردهاند که این کشتیها را هدف حمله قرار ندهند.
بر اساس این توافق، کنترل بندرهای اودسا، چرنومورسک و یوژنی که محل صادرات غلات خواهند بود در اختیار طرف اوکراینی است.
وزارت خارجه اوکراین از سازمان ملل و ترکیه خواسته است تا تضمین کنند روسیه به تعهداتش تحت این توافق در ایجاد یک مسیر امن برای ازسرگیری صادرات غلات از بنادر دریای سیاه متعهد شود.
به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه گفت هیچ مانعی برای صادرات غلات از بنادر اوکراین وجود ندارد. وی این سخنان را در واکنش به اخبار منتشر شده در رسانههای غربی مبنی بر به خطر افتادن توافقنامه امضا شده در استانبول بیان کرد.
فرمانده نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد که روسیه انبارهای غلات در بندر اودسا را به عمد هدف قرار داده است. لاوروف ضمن تایید اصابت موشکهای روسیه به بندر اودسا گفت: هدف از این حمله زیرساختهای نظامی در این بندر بوده است.
وی در یک کنفرانس خبری گفت که هیچ چیزی در توافقنامه غلات امضا شده توسط روسیه وجود ندارد که مانع از ادامه حمله به زیرساختهای نظامی در اوکراین شود.
اوکراین از مهمترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان غلات جهان است اما از زمان وقوع جنگ در این کشور و مسدود شدن مهمترین مسیرهای ارتباط دریایی قادر به ادامه صادرات نبوده و این مسئله باعث کمبود و افزایش بهای غلات در بازارهای جهانی و به خطر افتادن امنیت غذایی بسیاری از کشورهای جهان شده است.
نظر شما