وسایل نقلیه شهری و برون شهری برای حمل و نقل معلول وجود ندارد

تهران - ایرنا - رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه تسهیل گری حضور معلول در جامعه برای ما اهمیت بسزایی دارد، گفت: وسایل نقلیه شهری و برون شهری برای حمل و نقل افراد دارای معلولیت وجود ندارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، علی محمد قادری در بیست و دومین جلسه ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور افزود:  ما ۲ پایانه برای حمل و نقل افراد دارای معلولیت داریم. یک پایانه حمل و نقل شهری است که شهرداری ها موظف هستند وسائط نقلیه مناسب سازی شده را به‌صورت حداقلی در پایانه‌ها قرار دهند که متاسفانه تابحال چنین شرایطی در کشور نداشتیم. از سوی دیگر سازمان مرتبط از جمله راهداری در حوزه ترمینال های برون شهری نیز به این امر توجه ندارد و هیچ اتوبوسی وجود ندارد که معلولان را منتقل کند.

وی گفت: متاسفیم که در این پیکره وسیع کاری، نتوانستیم فضایی را برای حمل و نقل صحیح و ایمن افراد دارای معلولیت ایجاد کنیم. در کشورهای دیگر از هر ۱۰ اتوبوس، یک اتوبوس دارای تصویر ویلچر است که یعنی صندلی آن در اختیار معلول قرار می گیرد. هم اکنون از سوی سازمان شهرداری ها، اتوبوس خریداری می شود اما یکی از این اتوبوس ها در کلانشهر تهران مرتبط با افراد دارای معلولیت نیست. حتما باید سامانه هوشمندی در این زمینه ایجاد شود.  

رئیس سازمان بهزیستی کشور اظهار داشت: تنها شهرداری که خودروی مناسب سازی شده در اختیار معلول قرار داد، شهرداری تهران است و بودجه ای هم برای مناسب سازی منازل جانبازان و افراد دارای معلولیت را درنظر گرفت.

قادری افزود: یکی از مصوبات جلسات ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور این است که ما باید سامانه هوشمند حمل و نقل و ایاب و ذهاب معلولین در کشور داشته باشیم که در این زمینه قول داده شده است که این موضوع پیگیری شود. در این زمینه باید گزارشی به کمیسیون اصل ۹۰ ارائه شود. وزارت کشور ظرفیتی از طریق شهرداری ها دارد که این موضوع را پیگیری کند.

وی از دستگاههای عضو ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور خواست حداکثر تلاش برای بکارگیری راهبرد عملیاتی موثر برای آحاد جامعه را کنند و گفت: آنچه برای ما اهمیت دارد، هم‌افزایی استراتژیک بین دستگاه‌ها در حوزه مناسب سازی است. امید است دستورات جلسه از سوی ستاد پیگیری شود. تا پایان سال ۱۴۰۱، نقشه راه مشخص و مدون  را برای راهبرد عملیاتی در حوزه مناسب سازی در سطح استان ها و شهرستان ها خواهیم داشت.

فروش جای پارک معلول به خودروهای گران قیمت در فرودگاه مهرآباد

غلامرضا رضایی فر رئیس دبیرخانه هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور نیز در این جلسه گفت: درباره ارزیابی فرودگاه ها و خدمات آنها به صورت سرزده، طی یک هفته اخیر مکاتبه ای انجام دادیم و از دبیرخانه های مراکز استانی خود خواستیم این امر را به فوریت انجام دهند. همکاران ما با نمایندگان تشکل ها و انجمن های معلولان به صورت مشترک و سرزده از فرودگاه ها بازدید کردند و ۱۵ گزارش در این زمینه ارائه شد. فرودگاه های بوشهر، خراسان شمالی، تهران، اردبیل، یزد، کردستان، زنجان، خراسان رضوی، هرمزگان، کرمانشاه، مرکزی، آذربایجان غربی و اصفهان مورد بازدید قرار گرفتند.

وی افزود: سالن های فرودگاه ها مناسب سازی و در دسترس پذیر هستند. گیت های بازرسی عموما دارای عرض کم هستند که معمولا گیت و گذرگاه مشخصی کنار آن برای افراد دارای معلولیت قرار داده شده است. ارتفاع کانتر پذیرش مسافر برای افراد ویلچری مناسب نیست. محل پارک خودروی معلولین و جانبازان و تابلو و علائم به استثنای فرودگاه مهرآباد، براساس معلولین است. در فرودگاه مهرآباد، خودروهای مدل بالا و گران قیمت درمحل پارک خودروی معلولین، پارک است. خودم شاهد بودم راننده ای تراول چکی به مامور داد و ماشین خود را در محل پارک خودروی معلولان، پارک کرد. متاسفانه نظارت لازم براین مورد نمی شود و خود من بارها در این فرودگاه جای پارک نداشتم. عدم وجود میله های دستگرد در اکثر فرودگاه ها به ویژه در سرویس بهداشتی از دیگر موارد عدم توجه به مناسب سازی در فرودگاه ها است.

رضایی فر گفت: مساله ای در فرودگاه بجنورد گزارش شده که به دلیل بدنه باریک هواپیما و عدم کارایی بالابر و نبود سکوی اختصاصی، امکان ارائه خدمات ویژه در فرودگاه بجنورد وجود ندارد. خدمات ویژه معلولین در فرودگاه مهرآباد همواره مهیا بوده اما در سایر استان ها در ایام پیک مسافر برقرار است. بنا به گزارش معلولین، بلیط نیم بها در صورت داشتن یک همراه صادر می شود. شرط همراه را برای این بلیط گذاشته اند. من سال ها است از این بلیط استفاده نمی کنم چون اینقدر اذیت می کنند که از خیر آن می گذرم.  

وی در ادامه با اشاره به ارائه گزارش تصمیمات مصوبات در جلسه بیست و یکم گفت: ارزیابی مناسب سازی ساختمان های اداری و افزایش امتیاز مناسب سازی از ۲۰ امتیاز به ۵۰ امتیاز است که مکاتبه ای و شفاهی انجام شده است. همکاری دستگاه ها که در سطح کشور خوب ارزیابی شد که جای امیدواری و تقدیر دارد. افزایش امتیاز انگیزه ای شد که توجه دستگاه ها به این مقوله جلب شود. دستگاه ها در جشنواره شهیدرجایی با شاخص های مختلف در حوزه مناسب سازی مورد ارزیابی قرار می گیرند که در سطوح بالا امتیازبندی می شوند که از آنها تقدیر می شود یا اینکه به آنها تذکر داده می شود. مراحل قانونی پیش نویس آیین نامه ای که قرار بوده به وزارت کشور اعلام کنیم تا در دستورکار هیات دولت قرار بگیرد که ششم اردیبهشت ماه امسال نسخه ای از این آیین نامه به وزارت کشور ابلاغ شده و منتظریم که بحث تصویب آن پیگیری شود.

نامناسب‌سازی پیاده‌روها به رغم وجود چک لیست و تلاش‌ها

شعله نوذری نماینده مرکز تحقیقات مسکن و امور شهرسازی وزارت راه نیز در این جلسه  گفت: قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت در سال ۸۳ مصوب و در سال ۹۷ بازنگری و ابلاغ شد. در فصل دوم این قانون، ماده ۲،  کلیه وزارتخانه ها، سازمان ها، مؤسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمان ها و اماکن عمومی و معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل نمایند که امکان دسترسی و بهره مندی از آنها برای افراد دارای معلولیت همچون سایر افراد فراهم گردد. بنا براین باید بحث دسترس پذیری در ساختمان ها رعایت شود.

وی خاطرنشان کرد: ماده ۳ قانون که به تشکیل ستاد مناسب سازی اشاره دارد و تبصره ۲ آن به آیین نامه اجرایی اشاره دارد که آن هم در آذر ۹۸ مصوب شد که ابتدا به تعریف مناسب سازی می پردازد. اتفاق مهمی که در این آیین نامه افتاده است، دستگاه های مشمول است که نسبت به قانون قبلی، گستره بیشتری  مخصوصا سازمان ها و نهادهای دولتی و اداری را دربرگرفته است. ماده ۶ قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت براین نکته دلالت دارد که کلیه نهادهای مشمول را موظف کرده که مطابق با ضوابط و مقررات شهرسازی مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، کار مناسب سازی ساختمان های مرتبط با خود را انجام دهند.

نوذری در ادامه به تعریف چک لیست و اهداف آن پرداخت و گفت: چک لیست ها، ابزار کنترل برنامه و فضاهای شهری هستند. چک لیست ها به کاربران، مسئولان و کارشناسان به کنترل نقشه ها در مراحل مختلف صدور پروانه  و پایان کار کمک می کنند. باعث کاهش خطا می شوند. اهداف چک لیست ها، یکسان سازی نظارت بر شاخص ها است و این چک لیست ها باید در برنامه نرم افزاری صدور پروانه اجرایی شود. در سال ۹۵، پیش نویسی برای چک لیست آماده کردیم مبنی بر کنترل دسترس پذیری در فضاهای باز شهری مانند پیاده رو، سرویس بهداشتی عمومی و کنترل دسترس پذیری در ساختمان های عمومی مانند راهروها. در نهایت این چک لیست از سوی وزارت کشور به استانداران ابلاغ شد. اما با وجود صرف وقت و هزینه در اجرا مانند نصب نشانگرهای لمسی بیشتر شاهد "نامناسب سازی" بودیم. شاهد شیب و پل سازی و پیاده روهای نامناسب بودیم. شاهد بودیم خط کشی خیابان به جدول و جوی منجر شده است.  

عقب افتادگی چند دهه در مناسب سازی و اراده قوی دولت برای ساماندهی این امر

مهدی جمالی نژاد معاون امور عمرانی وزیر کشور نیز در این جلسه گفت: از  سالهای گذشته تشکیل جلسات به صورت موردی بود که امید است از این به بعد به صورت ماهانه باشد. اراده دولت در حوزه مناسب سازی را خیلی قوی دیدم. چنندین جلسه با حضور رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور داشتیم که این بی نظیر است که در بازه زمانی کمتر از یک سال چند جلسه با معاون اول رئیس جمهور داشته باشیم. اگر قرار است برای حوزه مناسب سازی کشور اتفاقی بیفتد  عقب افتادگی چندده ساله در حوزه کاربری مناسب سازی را جبران کند، الان زمان آن رسیده است.

وی افزود: زمینه مطلوب مناسب سازی در شهرداری ایجاد شده و این امر را تکلیف و الزام کردیم و دستورالعمل دادیم و آنها پای کار آمدند. اگر از این فضا استفاده نکنیم، جای نگرانی دارد.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha