به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، زندهیاد دکتر منوچهر دوایی به معنای واقعی در مسیر نخبگانی، ایثار کرد، دستاوردهای وی در حوزه علم پزشکی، نبوغ بالا و همچنین نوآوریهایی مانند تریاژ از یک سو و فداکاریهای او در دوران دفاعمقدس در درمان رزمندگان از سوی دیگر، وی را به چهرهای کمنظیر در تاریخ معاصر تبدیل کرده است.
امروز بنیاد نخبگان استان تهران میزبان جمعی از مسوولان کشوری و سرآمدان و نخبگان کشور برای رونمایی از کتاب «مینوچهر» زندگینامه روایی دکتر فقید منوچهر دوایی با حضور خانواده این نخبه پزشکی کشور و پزشک سال های دفاع مقدس بود.
این مراسم با حضور معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان و جمعی از مسئولان کشوری و لشکری، خانواده آن مرحوم و سرآمدان و نخبگان کشور در محل بنیاد نخبگان استان تهران برگزار شد.
اما انتشار خبر درگذشت این نخبه معاصر در رسانهها، در پایان مراسم رونمایی از کتاب زندگینامه روایی ایشان، با واکنش و اشک خانواده او که به نمایندگی از این چهره ماندگار علمی در مراسم حضور داشتند، همراه شد و مخاطبان این مراسم را به شدت متاثر کرد.
زندهیاد دکتر منوچهر دوایی از جراحان نخبه دوران دفاع مقدس، یکی از برجستهترین پزشکان و اساتید علوم پزشکی در ایران، متخصص جراحی با گرایش جراحی اطفال، جراحی سرطان و جراحی دستگاه گوارش بود. این پزشک برجسته دارنده چندین نشان و جایزه ملی و مؤلف و مترجم چندین کتاب مهم پزشکی است.
کتاب «مینوچهر» که توسط بنیاد ملی نخبگان منتشر و مراسم رونمایی آن امروز برگزار شد، شرحی است از فعالیتهای این چهره ماندگار از سالها فعالیت و ایثار در طول هشت سال دفاع مقدس و دانشگاهی. زندهیاد دوایی که قرار بود از سخنرانان این مراسم باشد، به دلیل بیماری در بیمارستان بستری بود.
تکریم مفاخر بومی تکمیلکننده چرخه نخبگانی است
سید محمدصادق موحد؛ معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان در مراسم رونمایی از کتاب زندگینامه روایی نخبه معاصر ایران، دکتر منوچهر دوایی، گفت: توسعه علمی یکی از مولفهها و شروط اصلی توسعه پایدار است.
وی افزود: توسعه علمی به نوعی استمداد از روشهای عقلانی برای زایش و خلاقیت علمی به مفهوم چیستی و چرایی و دانش فنی به معنای چگونگی است؛ بنابراین وقتی کشوری به توسعه میرسد که کاکردهای نهادهای علمی به عنوان ارزش فرهنگی در جامعه نهادینه شود.
موحد ادامه داد: تکریم و الگوسازی از مفاخر بومی یکی از وجوه توسعه علمی است که بار فرهنگی بالایی هم دارد و اتفاقا در سند راهبردی کشور در امور نخبگان نیز مورد تاکید قرار گرفته است چراکه نقش بسزایی در تکمیل چرخه اثرگذاری نخبگان دارد.
معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه استاد دوایی به معنای واقعی کلمه نخبهای در پرتو جهانبینی توحیدی هستند، تاکید کرد: ادای دین به نخبگان دغدغهمند نسبت به جامعه، اقدامی ضروری است.
وی همچنین تصریح کرد: تکریم و الگوسازی از مفاخر بومی راهی برای ارتقاء حس مسئولیتپذیری اجتماعی نخبگان است تا این افراد توان خود را در مسیر توسعه و تعالی کشور به کار بگیرند.
سلامت معنوی دکتر دوایی، وی را به الگویی کمنظیر برای نسل کنونی تبدیل کرد
کامور بخشایش؛ نویسنده کتاب «مینوچهر» در بخشی دیگری از این مراسم با مثبت ارزیابی کردن اقدام بنیاد ملی نخبگان در تالیف کتاب زندگینامه مفاخر معاصر، اظهار داشت: اقدام بنیاد ملی نخبگان در ثبت و سندسازی از تاریخ شفاهی نخبگان و مفاخر بومی هم به نوعی روایت زندگی این مفاخر است و هم الگوسازی از آنان و پیوند زدن زیست نخبگان نسل گذشته به نخبگان نسل امروز است.
وی با اشاره به برخی از دستاوردهای دکتر منوچهر دوایی، اضافه کرد: این استاد بیبدیل به معنای واقعی در مسیر نخبگانی، ایثار کرد. دستاوردهای وی در حوزه علم پزشکی و نبوغ بالا و همچنین نوآوریهایی مانند تریاژ از یک سو و فداکاریهای او در دوران دفاعمقدس در درمان رزمندگان از سوی دیگر، وی را به چهرهای کمنظیر در تاریخ معاصر تبدیل کرده است.
بخشایش ضمن اشاره به برخی از خاطرات دکتر دوایی در دوران جنگ تحمیلی، اظهار داشت: سالها تحقیق در حوزه سرطانشناسی و خدمترسانی بیبدیل به جامعه در دوران دفاعمقدس و پس از آن سبب شد که دکتر دوایی شاخصهای نخبگی را با بالاترین کیفیت دارا باشند. نویسنده کتاب مینوچهر تاکید کرد: بعد عرفانی و اخلاقی استاد دوایی و سلامت معنوی او، وی را به الگویی کمنظیر برای نسل کنونی تبدیل کرده است.
الگوسازی از مفاخر بومی از مهمترین ماموریتهای نظام نخبگانیاست
حمید نادران؛ رئیس بنیاد نخبگان استان تهران نیز در این مراسم، با اشاره به خدمات و فعالیتهای دکتر دوایی در دوران دفاعمقدس، گفت: این استاد بزرگ علوم پزشکی در سختترین دوران کشور و در زمان دفاعمقدس، خدمات ارزندهای به کشور داشت و به معنای واقعی دین خود را به میهن ادا کرد. وی افزود: تکریم و الگوسازی از مفاخر بومی و همچنین ثبت و انتشار خدمات و نقش آنان در توسعه و تعالی کشور، یکی از مهمترین ماموریتهای بنیاد ملی نخبگان است.
فعالیت فرهنگی برای اثرگذاری نیازمند استمرار است
محسن شاهرضایی مدیر دفتر تکریم و الگوسازی بنیاد ملی نخبگان نیز در این آئین با اشاره به اقدام این دفتر در تالیف کتابهایی با محوریت زندگینامه شفاهی نخبگان معاصر، گفت: این حرکت علمی، برای اثرگذاری بیشینه نیازمند بهرهمندی از علم است. وی با اشاره به مقام علمی و فرهنگی استاد دوایی، تاکید کرد: این استاد شاخص نقش بسزایی در راهاندازی انجمنهای علمی، ساخت و توسعه بیمارستانها، تالیف کتاب و مقاله و نخبهپروری داشت اما نقطه عطف زندگی پر بار وی، خدمات ارزنده و بیبدیل در دوران دفاع مقدس در درمان جراحت رزمندگان در اهواز بود. شاهرضایی یادآور شد: تلاش بر این است که در نگارش کتاب مینوچهر و کتبی از این دست تمام شاخصهای درستنویسی، زیبانویسی و امانتداری بدون کوچکترین اغراقی رعایت شود.
تمدن زنده نیازمند الگو و قهرمان است
الهام یاوری رییس مرکز سمپاد کشور نیز با بیان اینکه تمدن زنده نیازمند الگو و قهرمان است، تصریح کرد: نخبگان ارزشهای تمدنی را در زیست فردی و اجتماعی نمایان و ضمن هویتسازی، الگویی مناسب به نسل آینده معرفی میکنند. وی با اشاره به نقش انگیزشی نخبگان در جامعه، یادآور شد: بدون حضور نخبگان، تمدنها دچار خمودی، فرسودگی و در نهایت انقراض خواهند شد. به همین دلیل در کنار تکریم و الگوسازی باید مسیر زندگی این افراد را کاوش کرد تا به درک درستی از نحوه مواجه به کمبودها و نقایص و تبدیل آنها به فرصت رسید و متوجه شد این افراد چگونه سبک زندگی خود را به سبک زندگی الهی گره میزنند. یاوری با اشاره به اقدام بنیاد ملی نخبگان در ثبت زندگی شفاهی نخبگان در قالب کتاب، بیان داشت: جای کتابهایی مانند مینوچهر در تاریخ فرهنگی کشور خالی است. این کتابها در واقع استفاده از هنر برای نشان دادن واقعیت زندگی یک نخبه در قاب حقیقت است.
زندگینامه نخبگان نشاندهنده مسیر خلق «بزرگی» است
محمدرضا سنگری نویسنده ادبیات پایداری نیز تکریم و الگوسازی از مفاخر کشور را اقدامی در خور تحسین توصیف کرد و ادامه داد: برگزاری این قبیل مراسم نه تنها قدردانی و قدرشناسی از مفاخر است بلکه گامی بلند در شناخت و شناساندن این افراد به جامعه خاصه نسل جوان است. زندگینامه این افراد در وقاع مسیر خلق بزرگ و بزرگ شدن را نشان میدهد. وی با بیان اینکه در مسیر نخبگی، نزدیکبینی، کوربینی است، اضافه کرد: نخبگان الزاماً از رفاه مالی و امکانات شاخص بهرهمند نبودند بلکه نخبگی بسیاری از این افراد در زمان بحرانها شکوفا شد. سنگری با اشاره به اهمیت خودشناسی، تصریح کرد: نخبگان درک درست و دقیقی از توانمندیهای خود داشته و دارند و میدانند در مسیر نخبگی و رسیدن به اثرگذاری باید موانع پیشرو را بردارند و حتی موانع را به هدف برسانند.
دکتر دوایی، اسوه مسئولیتپذیری اجتماعی
کلانتر هرمزی استاد سرآمد پزشکی و داماد دکتر دوایی نیز با اشاره به چند دهه خدمات علمی و فرهنگی این نخبه فقید، اظهار داشت: دکتر دوایی به حدی نسبت به جامعه خود حس مسئولیتپذیری داشت که علیرغم امکان زندگی در بزرگترین شهرهای جهان با بالاترین کیفیت و امکانات رفاهی، در زمان جنگ به اهواز آمد و تمام مدت در اتاقی در بیمارستان زندگی میکرد. وی یادآور شد: این استاد بزرگ در امر خدمترسانی به جبهه و جانبازان بعضاً به حدی خسته میشد که در کف بیمارستان میخوابید. منش رفتاری این استاد در قبال جامعه خود، میتواند برای همیشه الگوی همه نخبگان خاصه در حوزه پزشکی باشد.
شناساندن مفاخر کشور نیازمند جهد ویژه است
سردار عباش بایرامی سرپرست سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس نیز با اشاره به شناسایی و شناساندن مفاخر کشور خاصه سرآمدان دوران دفاع مقدس، تصریح کرد: بسیاری از این افراد حتی برای خود رزمندگان نیز ناشناخته هستند و این یک ضعف بزرگ در بخش فرهنگ است.
وی افزود: الگوسازی از بزرگانی مانند دکتر دوایی نیازمند جهد و کوشش ویژه در بخش شناسایی و شناساندن این افراد به جامعه است. در این مراسم همچنین متن تقدیرنامه ناصر باقری مقدم؛ قائممقام بنیاد ملی نخبگان قرائت شد. در پایان ضمن رونمایی از کتاب «مینوچهر»، از نویسندگان کتابهای بهزاد، سیر ملوک و مینوچهر تقدیر شد.
نظر شما