همه زیان های سیل را پای آسمان نگذاریم

لارستان - ایرنا-بارش های سیل آسا و موسمی در تابستان امسال در شهرهای جنوبی فارس هر چند مانند سیل ویرانگر دیماه ۱۴۰۰در بیرم لارستان نبود ؛ اما قصه پرتکرار آبگرفتگی معابر و خیابان های شهر بود. پرسش مطرح در حوادث سیل و زیان های آن این است که آیا باید همه زیان ها را به حساب آسمان و روان آب ها گذاشت؟

سیل در استان فارس از شمال تا جنوبش از شرق تا غربش خسارات های جبران ناپذیر جانی و مالی فراوانی به بار آورد ۲۲ نفر ازهم وطنانمان در استهبان را به کام مرگ کشاند، چندین روستا در داراب و استهبان و نی ریز و مرودشت و بختگان را زیر آب برد، خانه های زیادی را تخریب، دام های دامداران را تلف و محصولات باغی و زراعی کشاورزن را به باد فنا داد.

سیلاب و بارش های مونسون امسال در فارس و مناطق جنوبی اش، سوای از خسارت ها، تلخی ها و مصیبت هایی که بهمراه داشت اما در حقیقت  هشدار اساسی هم به مسئولان و متولیان امر به ویژه نهادهای نظارتی و مسئول در حوزه های زیست محیطی ، عمران شهری و روستایی هم بود.

 امروز و در حین تنظیم گزارش، استوری جالبی از معاون سیاسی،امنیتی و اجتماعی استاندار فارس با بیتی زیبا اما پرمغز وعمیق از شاعر پرآوازه ایران، فردوسی بزرگ را می خواندم با این مضمون که " به جویی که یک روز بگذشت آب، نسازد خردمند از او جای خواب! مفهوم کلی و خلاصه اش آنست که همه چیز را به پای آسمان نگذاریم.

بی گمان این تک بیت زیبا که نکته ها و حدیث های مفصل باید از آن تفسیر و برداشت کرد و عبرت ها باید از آن گرفت را می توان به حکایت تلخ و تراژدی غمبار این روزهای ایران و باران های سیل آسا و ویرانگری که علاوه بر خسارات های جبران ناپذیر مالی، خانواده های زیادی را نیز داغدار و بی خانمان کردو هنوز هم به نظر دست بردار نیست، گره زد و به آن رابط داد.

رودخانه، خانه رود است

این تک بیت به ما می گوید که رودخانه، خانه رود است؛ اما آیا برخی تغییر کاربری های افسار گسیخته، زمین خواری ها و تجاوزهای بی شمار به حریم و حاشیه رودخانه های خروشان با نیت های شوم و با چاشنی زیاده خواهی عده ای افراد سودجو این امکان و حق طبیعی را برای عبور آب از رودخانه فراهم آورده است؟

امروزه بسیاری از حاشیه رودخانه ها و سواحل دریا و دریاچه ها که حتی دستور صریح و قاطع و قانونی رئیس جمهور برای پایان دادن و قلع وقمع ساخت وسازهای غیرمجاز در این مکان ها نیز صادر شده، محل و جولان زمین خواران و زیاده خواهانی شده است که با سوء استفاده از قانون و در این همه سال های کم بارشی و خشکسالی عرصه را بر این مناطق و طبیعت های خدادادی و بکر تنگ تر کرده اند.

این سیل و بارش های سیل آسای این روزهای تابستان داغ و مردادماهی سوای از همه مصیبت ها، سختی ها و خسارات های جبران ناپذیریش و حتی برکاتش اما در حقیقت سیلی محکمی هم بر صورت آن عده از زیاده خواهان و فرصت طلبان و یا زمین خوارانی زد که شاید تاکنون هیچ کس را یارای مقابله با آنان نبوده اما امروز این سیل بنیان کن حسابشان را کف دستشان گذاشته است.

آری، همه چیز را به پای آسمان نگذاریم

البته این باران های سیل آسا هشدار و تلنگری هم برای مسئولان و متولیان امری بوده که تاکنون در انجام وظایفشان کوتاهی و سهل انگاری کرده اند و یا آن شهروند ساکن بافت فرسوده و ناایمن در حاشیه ها شهرها و سکونتگاه هایی بوده که بارها بی توجه به تذکرات و هشدارها اقدام به جا به جایی نمی کردند.

دشواری ها و سختی هایی که ناشی از بروز باران های سیل آسا و وقوع سیلاب در بسیاری از بافت های فرسوده ، سکونتگاه های غیر رسمی و حتی روستاها و خانه های ناایمن در شهرهای جنوبی فارس به ویژه شهرستان های لارستان و گراش ایجاد شد، گویای این نکته مهم است که به جای آنکه همه تقصیرها و مسبب ها را پای باران و آسمان بگذاریم کمی هم به فکر تغییر رفتار و کردارمان در زمین باشیم.

همه زیان های سیل را پای آسمان نگذاریم

سیلی سیل در جنوب فارس این بار محکم نبود

سیلی سیل این بار اگرچه در مناطق جنوب فارس محکم نبود و این را هم باید به حساب مهربانی ها و رحم آسمان و تا حدودی آمادگی و هشدارهای به موقع و اطلاع رسانی های گسترده دانست که هرچند بر اساس نقشه های پیش یابی هواشناسی انتظار بارش های ویرانگر و سیل طغیانگر در این مناطق پیش بینی شده بود اما شدت و حدت این بارش ها به گونه ای نبود که مسئولان و مردم این مناطق را چندان به زحمت بیندازد.

اما نباید و نمی توان از برخی سوء تدبیرها، کم کاری ها و کم توجهی ها هم از سوی مردم و هم مسئولان و نهادهای ذیربط در این راستا از گذشته های دور تاکنون نیز غفلت کرد.

وقوع سیلاب در شهرهای جنوبی فارس تا حدود زیادی با هشدارهای به موقع و اطلاع رسانی های گسترده رسانه ها پس از سیل استهبان و حضور ملموس تر فرمانداران و ستادهای مدیریت بحران در صحنه به نسبت سایر استان های درگیر این بحران کمتر خسارت به بارآورد.

اما باران های سیل آسا همراه با طغیان رودخانه های فصلی در جای جای استان پهناور فارس با آن همه ویژگی های خاص جغرافیایی و خشک بودن و وجود زمین های آبرفتی به ویژه در مناطق جنوبی آن را باید از زوایای مختلف مورد تحلیل و بررسی کارشناسی قرار داد.

دستور تخلیه سه سکونتگاه قدیمی در گراش و تخریب کامل یک خانه

همه زیان های سیل را پای آسمان نگذاریم

باران های سیل آسا در جنوب فارس هرچند خساراتش محدود و جزئی بود و به برخی تاسیسات آب و برق و زیرساخت های مخابراتی و روستایی تا حدودی زیان رساند، اما در حقیقت یک هشدار جدی برای مدیریت شهری در شهرهای گراش و لار با آن ساختار ناموزون شهری و دارای ضعف ها و کمبودهای فراوان در این دو شهر هم بود.

بارش شدید باران در چشم به هم زدنی یک خانه که البته در آن زمان خالی از سکنه بود در بافت فرسوده و نا ایمن پاقلعه گراش را به طور کامل تخریب کرد.

بارش حدود یک ساعته در عصر چهارشنبه به چندین خانه در این محله( پاقلعه) و برخی سکونتگاه های دیگر در حاشیه شهر گراش تا بالای ۵۰ و ۷۰ درصد خسارت وارد کرد و سبب رانش زمین در این محله ها و مکان ها شد.

البته این خسارت ها و وقوع سیلاب سبب شد که فرماندار گراش در جلسه ای فوری و اضطراری دستور تخلیه سه سکونتگاه شهر را صادر کند.

این سکونت گاه‌های نا ایمن علاوه بر پاقلعه شامل محمد آباد، سلطان آباد و باغ موسی در حاشیه شهر گراش بود که دستور تخلیه ساکنان آنها صادر و همچنان البته این دستور به قوت خود باقی است.

فرماندار و مسئولان شهر هم اسکان های اضطراری برای ساکنان این مناطق پیش بینی کرده اند و تا رفع کامل خطر مردم و ساکنان حق سکونت و رفتن به این مکان ها را ندارند.

پایان دادن به چالشی چندین ساله

فرماندار گراش در این زمینه در گفت وگو با ایرنا وبا تاکید بر اینکه این سه سکونتگاه در گذشته سابقه آبگرفتگی و سیلاب را دارند، یادآور شد: هم اینک شرایط در گراش عادی است اما با توجه به پیش بینی‌های انجام شده در خصوص بارش‌ها و طغیان رودخانه‌های فصلی و آبگرفتگی معابر، تصمیم گرفته شد تا این مناطق در حاشیه شهر گراش تخلیه شوند و اهالی این مناطق به جای امن بروند.

محمود طاهر زاده اضافه کرد که طی بارش های سنگین چهارشنبه شب و پنجشنبه هفته گذشته در گراش برخی از مناطق و معابر شهری و خیابان ها در مناطق مختلف شهرستان دچار آبگرفتگی شدید شد و سبب اختلال و بروز خساراتی به زیرساخت ها و تاسیسات زیربنایی کرد.

او گفت: بیش از ۳۰ میلیمتر بارندگی در سطح شهرستان در آن حدود یک ساعت و عصر چهارشنبه در گراش ثبت شد و بدون شک در صورت ادامه بارش ها احتمال بروز خسارت های سنگینی به زیرسات های شهری و محله ها و بافت های فرسوده شهر وجود داشت.

طاهر زاده بیان کرد: البته در بارندگی عصر روزهای سه شنبه و چهارشنبه گذشته در گراش همه مسیرهای سکونت گاه‌های حاشیه شهر که بر اثر سیلاب و طغیان رودخانه‌ها مسدود شده بود با همکاری نیروهای عملیاتی و خدماتی و تنها بعد از دو ساعت بازگشایی شد.

طاهر زاده از تخریب بخشی از آبنمای ورودی روستای کنار زیارت هم خبر داد و افزود: بیشترین خسارت سیل در این شهرستان به بخش راه و ابنیه وارد شد که در صورت خسارت بیشتر به این آبنما راه دسترسی روستاهای کنار زیارت، چک چک، دشت رحمانی و چند آبادی دیگر به مرکز شهرستان قطع می شد.

وی افزود: باد وتندباد شدید که دربخش ها و روستاهای شهرستان گراش ظرف روزهای گذشته شدت یافته بود و حتی در ساعاتی از روز گذشته نیز منجر به بروز اختلال و اتصالات کوتاه در شبکه برق شد که در سریع‌ترین زمان ممکن مشکل قطعی برق مرتفع و هم اینک پایداری کامل در شبکه برق و سایر خدمات زیرساختی شهر حاکم است.

وی گفت که آمادگی کامل همچنان از سوی ستاد مدیریت بحران شهرستان وجود دارد و با توجه به ذات  باران های موسمی و خطرناک بودن و ناگهانی بودن بارش ها و تندبادهای شدید آن به همه دهیاران و دستگاه های خدمات رسان و نیروهای امدادی دستور داده شده که همواره در دسترس باشند و همه مرخصی ها و ماموریت ها هم همچنان تا اطلاع بعدی لغو است.

امکان سکونت در محله پاقلعه نیست

فرماندار گراش همچنین تصریح کرد که این سیل خود تلنگر و هشداری برای همه ساکنان این مناطق نا ایمن به ویژه محله پاقلعه بود که باید در اسرع وقت ساکنان این مناطق این مکان را ترک کنند تا بتوان با برنامه ریزی بهتر و دادن تسهیلات ویژه این منطقه را ساماندهی کرد.

ناصر دلخوش از اعضای شورای شهر گراش هم می گوید: بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت در بافت فرسوده و محله قلعه هستند که باید نسبت به جا به جایی آنها و ساماندهی این منطقه فکری اساسی کرد.

وی بیان کرد: برخی محله ها و سکونتگاههای غیرایمن همچون سطان آباد و محمودآباد که جمعیتی حدود ۳۰۰ خانوار در این مناطق ساکن هستند هم به هیچ وجه وضعیت مناسبی برای سکونت ندارند.

شهردار گراش هم با اشاره به وضعیت نابسامان و نا ایمن و خطرناک محله هیا پاقلعه و دیگر سکونتگاههای حاشیه شهر گفت: بارها اخطارها و تذکرات لازم به ساکنان این مناطق داده شده که این مکان ها محل امنی به ویژه با وقوع چنین بلایای طبیعی همچون سیل و زلزله نیست.

حلیمی یادآور شد: این مکان ها و محله ها در حقیقت آتش زیر خاکسر برای شهر گراش محسوب می شوند که با بروز وقایعی همچون سیل و زلزله مصیبت و بحرانی بزرگی را برای شهرستان و استان رقم خواهند زد.

وی گفت: به نظر می رسد بسیاری از مالکان این خانه ها خودشان در این خانه ها ساکن نیستند و بیشتر ساکنان این مناطق اتباع بیگانه اند که وضعیت زندگی آنها حتی به لحاظ شاخص های بهداشتی هم مناسب نیست و باید در اسرع وقت ساماندهی شوند.

وی ادامه داد که البته در یک برنامه ریزی دراز مدت و همراه با تحقیقات و پژوهش های کاربردی هم باید طرح تفصیلی آن را تهیه و تدوین کرد و با تصویب آن در استان و شورای عالی شهرسازی برای همیشه به وضع نابسامان این مناطق و بافت فرسوده شهر پایان داد.

کفه برکات سنگین تر از خسارت ها

باران های سیل آسا و موسمی تابستان امسال در شهرستان لارستان بی شک و برخلاف سیل ویرانگر دیماه در این شهرستان بسیار متفاوت بود و اگرچه خسارات های مالی هم تا حدودی به زیرساخت ها و بخش های مختلف عمرانی و اقتصاد منطقه وارد کرد اما کفه برکات و رحمتش بر تخریب ها و تلخی هایش سنگین تر بود.

البته اطلاع رسانی های گسترده از سوی رسانه ها و هشدارها که به طور مرتب و مداوم از چندین زاویه و نهادهای مسئول در سطوح مختلف بیان می شد خود تا حدود زیادی در کنترل و نحوه مدیریت کارآمد تر بحران سیل در جنوب فارس و لارستان هم کمک شایانی کرد.

سیل اخیر با وجود بارش های خیره کننده نشان داد که هرگاه روح برنامه ریزی، همبستگی و احساس مسئولیت حاکم باشد، خطرات و چالش ها و سیل های سهمیگن و ویرانگر هم قابل مدیریت و کنترل است.

بازدیدهای مداوم و میدانی مسئولان از مناطق پرخطر و حضور ملموس و محسوس در سطح شهر از نکات جالب توجه و حائز اهمیت در بررسی تحلیلی سیل اخیر در مناطق جنوبی فارس هم بود که بدون شک مانع از بروز بحران ها و مشکلات سنگین تر شد.

فعالیت ۱۲ گروه امدادی و خدماتی

فرماندار ویژه لارستان هم با تشریح جزئیات آخرین وضعیت این شهرستان در پی وقوع بارش های سیل آسا که با توفان و وزش تندبادهای سهمگین همرا بود، گفت: ۱۲ اکیپ امدادی و خدماتی در سطح شهرستان و مناطق مختلف از همان زمان آغاز بارش های سیل آسا  از سه شنبه هفته گذشته تاکنون مشغول انجام خدمات و امداد رسانی هستند.

داریوش دهقان اظهار داشت: بیشترین میزان بارش های موسمی  شهرستان لارستان در شهر لار و بخش مرکزی شهرستان با ۳۷ میلیمتر بارش ثبت شد و البته این بارش ها نیز خسارتی را به برخی زیرساخت های شهری و روستایی، تاسیسات و امور زیربنایی در حوزه های مختلف و همچنین بخش کشاورزی منطقه وارد کرد.

وی یادآور شد: همچنین شماری از منازل مسکونی به ویژه در منطقه مسکن مهر و برخی روستاهای بخش مرکزی و نیز شهر قدیمی لار دچار آبگرفتگی شدند، بالای ۶۰ اصله درخت در سطح میادین و خیابان های شهر شکسته و چندین پایه برق قطع شد که در اسرع وقت و با حضور نیروهای خدماتی شهرداری، آتش نشانی و امدادی آب این منازل تخلیه و وضعیت برق شهر نیز به شرایط پایدار درآمد.

فرماندار لارستان افزود: تمامی دستگاه های خدمات رسان، نیروهای امدادی و نهادهای عضو ستاد مدیریت بحران شهرستان برای مقابله، پیشگیری و کاهش خسارات احتمالی ناشی از بارندگی های سیل آسای و از همان اوایل هفته گذشته در آمادگی کامل هستند.

وی تاکید کرد: تاکنون و هنوز از میزان خسارات مالی ناشی از وقوع سیلاب در روستاها و بخش های مختلف شهرستان گزارشی دریافت نشده است.

تخلیه اضطرای بافت فرسوده شهر لار

خاطره تلخ ریزش سنگ و تخریب چندین منزل در بافت فرسوده در شهر قدیم لار و فوت یک جوان در این مکان د سیل دیماه ۱۴۰۰ کافی بود که در اولین هشدارهای هواشناسی و نقشه های پیش یابی، دستور تخلیه اضطراری ساکنان این منطقه نا ایمن صادر شود که در نخستین گام این دستور از سوی نواز شریفی لاری شهردار لار صادر شد.

شهرداری لار روز سه شنبه گذشته و با شروع بارش‌های سنگین و سیل آسا به ساکنان بافت فرسوده در شهر قدیم هشدار داد که در اسرع وقت خانه‌های خود را ترک کنند.

البته وضعیت در بافت فرسوده شهر لار تا حدودی بهتر از بافت فرسوده در گراش است و حتی برای ساماندهی وضعیت آن چندین گام جلوتر است و حتی مجوزهای لازم طرح تفصیلی این بافت از شورای عالی شهرسازی هم اخذ شده است.

هوا در لارستان خنک تر شد

باران های سیل آسای اخیر البته به نظر تاثیر قابل توجهی هم در کاهش شدت و حدت گرما و سوزش آفتاب درلارستان و دیگر مناطق جنوبی استان کرده است و دمای هوا بالای ۱۰ درجه به نسبت روزهای قبل و به گفته هواشناسی لارستان خنک تر شده است.

فراموش نکنیم که زمین و دشت های لار آنچنان تشنه بود که شکاف های عمیق ناشی از فرط تشنگی در برخی مناطق و زمین ها نمایان بود و با بارش های اخیر و خنکای امید روح تازه ای را به این سرزمین کویری هدیه داده و حتی نگرانی مردم در مناطقی که بارش نبوده نیز در این راستا قابل تامل است.

وجود باران های سیل آسا در لارستان و تابستان امسال در  حالی بود که طی سال های گذشته و سال زراعی ۱۳۹۹ کم آبی و شدت خشکسالی در ۵۰ سال گذشته در این منطقه و به گفته کارشناسان هواشناسی هم بی سابقه بوده است .

بارش های کم سابقه

یوسف عباسی مدیر هواشناسی لارستان هم با تفاوت قایل شدن بین باران های موسمی رایج و به تعبیر محلی لاری ها (چهل پسین) نیز گفت: بارش های اخیر در منطقه جنوب فارس همچون سایر مناطق کشور از نوع باران های مونسون بوده و با باران های تابستانی و ابرهای محلی و منطقه ای در مناطق جنوبی فارس و مناطق گرم و خشک کویری ایران تفاوت فاحش دارد.

وی تصریح کرد: بارش های موسمی و تابساتانه در لارستان و دیگر مناطق جنوبی کشور به هیچ وجه سنگینی و خطرات این گونه باران های مونسون و ابرهایی که از اقیانوس هند به سوی ایران در حرکت است را ندارد.

او گفت: به طور معمول این نوع بارش ها هر ۳۰ تا ۵۰ سال در بسیاری از مناطق ایران هجوم می آورد و در لارستان در ۱۷ سال گذشته این بارش ها بی سابقه بوده است.

عباسی افزود: یک بار و با بروز همین بارش های مونسون بخش عظیمی از شهر لطیفی را سیلاب با خود برد و خسارت های سنگینی بر منطقه وارد کرد.

وی با بیان اینکه در آن سال میانگین بارش روزانه و در کمتر نصف روز حدود ۵۶ میلیمتر بود گفت: در روز سه شنبه گذشته و آغاز بارش های مونسون در منطقه میزان بارش ها در لارستان و در یک شبانه روز حدود ۳۷ میلی متر ثبت شد.

عباسی میزان بارش سال زراعی جاری با احتساب باران های موسمی و تابستان امسال در شهرستان لارستان را تاکنون ۲۶۷ میلیمتر عنون کرد.

این در حالی است که میزان بارش سال زراعی سال ۱۳۹۹ در منطقه لارستان و با بارش های تیرماه و مرداد ماه آن سال حدود ۳۳ میلی متر بود که البته به گفته عباسی در طول ۵۰ سال گذشته بی سابقه بود.

وضعیت سامانه بارشی مونسون در سایر شهرستان های جنوبی از جمله اِوَز، خنج و جویم و حتی مهر و لامرد هم به نسبت سایر مناطق استان فارس بسیار کم رمق تر و ضعیف تر بوده و در برخی شهرها و بخش های این شهرستان ها بارش ها بسیار ناچیز گزارش شده است.

اما فرمانداران و ستاد مدیریت این شهرستان ها در عین حال با جدیت و همگام با دیگر مناطق استان از روزهای قبل در آماده باش کامل هستند.

فرمانداران شهرستان های جنوب فارس در همین راستا و با نشست های ستاد مدیریت بحران بر ضرورت آمادگی کامل اعضای  این ستاد و همه دستگاه های خدمات رسان برای جلوگیری و کاهش و مهار خطرات ناشی از وقوع بارش های سیل آسا تاکید کردند.

ستاد مدیریت بحران فارس همچنان در حال آماده باش

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس هم با بیان اینکه آب و هوای استان فارس همچنان در وضعیت هشدار نارنجی و قرمز است، گفت:دستگاه‌های اجرایی استان همچنان در حال آماده باش کامل هستند.

محمود رضایی افزود: بر اساس پیش‌بینی‌ها روز گذشته جمعه هم مشابه با روزهای قبل شاهد بارندگی به صورت پراکنده در نقاط مختلف استان بودیم و این بارش ها تا روز دوشنبه هفته جاری ادامه دارد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس ادامه داد: در این مدت شدت بارندگی در مناطق مختلف استان فارس متفاوت بوده است و در شهرستان فراشبند و بختگان بیشترین بارندگی‌ها را داشتیم.

رضایی با بیان اینکه ما مجبور شدیم به دلیل بارندگی‌های پنجشنبه و جمعه یکی از روستاهای پرجمعیت‌ شهرستان بختگان را نیز تخلیه کنیم، افزود: پس از بارش باران، بسیاری از منازل در این روستا دچار آبگرفتگی شدند و به وسایل اهالی روستا آسیب بسیاری وارد شد که البته بافت روستا و ساختمان ها مشکلی نداشت.

معاون عمرانی استاندار فارس عنوان کرد: در شهرستان فراشبند هم یکی از پروژه‌های تغذیه مصنوعی سرریز داشت.

رضایی با بیان اینکه ستاد بحران در ۳۷ شهرستان‌ فارس فعال هستند، گفت: ستاد بحران شهرستان‌ها به صورت جدی اوضاع و عملکرد دستگاه‌های اجرایی شهرستان‌ها را رصد و مجموعه اتفاقات را پایش می‌کنند.

وی ابراز داشت: طی این چند روز که با بخش دوم بارندگی‌ها روبه رو بودیم تلفات جانی در سطح استان نداشتیم اما در برخی شهرستان‌ها مانند داراب و نی‌ریز، خسارت‌هایی به بخش‌های کشاورزی، اراضی زراعی و باغی وارد شد و حتی تعدادی از دام‌ها در این مناطق تلف شدند.

رضایی با بیان اینکه تیم‌های ارزیابی مشغول بررسی در حوزه کشاورزی برای برآورد خسارت‌ها هستند، گفت: در حوزه زیرساخت‌ها مانند آب و برق و گاز هم بلافاصله پس از فروکش کردن آب ناشی از بارندگی، تیم‌های اجرایی و امداد مربوط به دستگاه‌های اجرایی مشغول شدند و مشکل آب، برق و گاز روستاها را برطرف کردند.

او یادآور شد: اسکان هم در روستاهایی که آب، برق و گاز آنها وصل شود به حالت اولیه برمی‌گردد. البته  منتظر هستیم تا ببینیم در چند روز آینده چه اتفاقی می‌افتد.

به گفته رضایی همچنین آمادگی کامل برای مقابله با بحران های احتمالی وجود دارد و با توجه به تاکید استاندار فارس استاندار فارس تیم‌های مختلف و نیروهای امدادی و خدما رسان در همه دستگاه‌های اجرایی باید در حال آماده باش باشند و مشکلات مردم را رصد کنند.

امداد رسانی هلال احمر فارس به ۹۸۸ مصدوم در جریان بارندگی و سیل

مدیرعامل جمعیت هلال احمر فارس هم با اشاره به آخرین آمار سیل و آبگرفتگی از ۴ مرداد ماه تاکنون گفت: در جریان سامانه بارشی اخیر ۱۹ شهرستان استان فارس درگیر سیلاب شدند و به ۹۸۸ مصدوم هم امداد رسانی شده است.

حسین درویشی اظهار کرد: در پی بارش‌های اخیر شهرستانهای زرین دشت، گراش، داراب، نی ریز، فراشبند، ممسنی، کازرون، خرمبید، سپیدان، بختگان، خرامه، کوهچنار، فیروزآباد، آباده، مرودشت، شیراز، فسا، ارسنجان، اقلید در استان فارس با سیلاب درگیر شدند.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر فارس ادامه داد: از چهارم مردادماه تاکنون به ۳۴۸ خانوار امدادرسانی شده و ۲ هزار و ۳۳۹ نفر دچار حادثه شده اند.

وی با بیان اینکه ۱۸ نفر مصدوم به صورت سرپایی خدمات دریافت کردند گفت: به ۹۸۸  مصدوم امداد رسانی شده است.

حسینی  با اشاره به آمار افراد اسکان داده شده توسط این جمعیت گفت: در چند روز اخیر ۴۱۲ خانوار اسکان داده شده و ۱۱۰۰ وعده غذای گرم، ۷۴۷کیلوگرم نایلون ،۲۳۱ تخته پتو،۱۵ تخته موکت، ۲۶ بسته غذایی ۲۴ ساعته و ۱۳۹بسته غذایی ۷۲ ساعته در بین سیل‌زدگان توزیع شده است.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر فارس با بیان اینکه با استفاده از ۳۴ دستگاه موتور پمپ و لجن کش کار تخلیه آبگرفتگی  ۱۰۲ باب منزل  هموطنان استانی فارسی صورت گرفته است، تاکید کرد: در حادثه سیلاب اخیر ۱۲۷ تیم عملیاتی در قالب ۵۵۲ نیرو با ۱۰۱ خودرو به‌ مردم امداد رسانی می‌کنند.

مونسون

مونسون (Monsoon) برگرفته از واژه موسم از زبان عربی به معنای فصل است (نامی برای بادهای فصلی)؛ تعریف سنتی مونسون تابستانه هند به بارش ماه های ژوئن، جولای، آگوست و سپتامبر گفته می شود.

علت اصلی شکل گیری مونسون، تغییر سالانه بسیار زیاد دما در مناطق بزرگ خشکی در مقایسه با سطوح اقیانوس‌های همسایه است.

باران‌های موسمی تابستانی آسیا، برای حدود یکصد روز، تقریبا همزمان با بادهای ۱۲۰ روزه سیستان، از روزهای پایانی خرداد ماه آغاز شده و در روزهای آغازین مهرماه به پایان می‌رسد که با تأخیر زمانی چند هفته آثار فعالیت آن در جنوب شرقی ایران (سیستان و بلوچستان) نیز مشاهده می‌شود.

به نظر می رسد با چاشنی گرمایش زمین و تغییر اقلیم، رفتار مونسون امسال به شکل تقریبا استثنایی تغییر کرده و موجب بارش های فراسنگین در قسمت های وسیعی از نیمه جنوبی کشور می شود.

در فصل تابستان معمولا ایران خشک است، اما نباید فراموش کنیم در فصل گرم سال هم وقتی شرایط مساعد باشد، از طرف جنوب شرقی یعنی از اقیانوس هند رطوبت به ایران می‌رسد و باران رخ می‌دهد.

 رطوبتی که از اقیانوس هند می‌آید بسیار زیاد است و هوا هم گرم است در نتیجه اگر بارشی در تابستان رخ دهد، بارش‌هایی شدید و سنگین خواهد بود.

آشنایی لاری ها و جنوب فارس با بارش های موسمی

یک محقق و پژوهشگر تاریخی در لارستان هم گفت: بارش های چهل پسین (موسمی) پدیده‌ای بارشی در تابستان است که این پدیده در لارستان(لار و توابع) نقش‌های جالب توجهی از اعتدال هوا تا سیراب کردن گونه‌های حیات وحش و حتی حفظ تمدن و فرهنگ لارستان را بر عهده دارد.

حمید کامجو از نقش بارش های چهل پسینی در سیراب کردن گونه هایی از حیوانات حیات وحش لارستان نیز سخن گفت: قبل از بارش های چهل پسینی و از آنجا که امسال بارش ها در لارستان به حد نصاب و کافی نبود شاهد نزدیک شدن گونه هایی از حیوانات مانند گربه سان و آهوها در لارستان که در تکاپوی جرعه ای آب به شهرها و سکونت گاه های انسانی می آمدند، بودیم؛ اما با بارش های چهل پسینی منابع آبی قابل توجهی برای این حیوانات فراهم شد.

این پژوهشگر لارستانی افزود: مردم لارستان از قدیم دارای یک باور بوده اند که با آمدن ستاره سهیل بین ۱۳ تا ۱۵ شهریور چهل پسین در لارستان تمام می شود و گفته می شد که مردم در این موقع دیگر به شنا در برکه ها نروند چرا که شنا در این وقت باعث آسیب به سلامتی مردم می شود.

وی ادامه می دهد: از نیمه دوم تیرماه بارش های چهل پسین شروع می شود که تا اواسط شهریور ادامه دارد و شاید تا آخر تابستان تعداد آن به چهل پسین نرسد ولی نقلِ چهل پسین از قدیم الایام در لارستان مشهور بوده است.

این محقق لارستانی در مورد شکل گیری بارش های چهل پسینی افزود: در این ایام بادهایی از سمت اقیانوس هند به طرف لارستان می آید که سرعت وزش آن بسیار بالا است و نام طوفان به آن اطلاق می شود که در زبان لارستانی به این بادهای طوفانی «باد اَخَل» گفته می شود.

وی گفت: لارستانی ها یک اصطلاحی دارند به نام چوک زدن ابر، به این معنی که اول صبح بوی نم و رطوبت در هوا احساس می شود و همزمان تعدادی گُل ابرهای سفید در آسمان نمایان می شد که قدیمی ها بر این اساس پیش بینی می کردند که بعد از ظهر آن روز چهل پسینی را دارند و اکثرأ هم پیش بینی آنها درست بود.

این محقق لارستانی همچنین تصریح کرد: در چهل پسینی های دو سال گذشته تاکنون یک تفاوت عجیب وجود داشت، همانطور که از اسم چهل پسین پیداست، این پدیده در هنگام عصر رخ می دهد اما امسال شاهد شروع این پدیده در ساعاتی از شب یا بامداد بوده ایم که این یک نکته جالب توجه در این نوع بارش ها از سال گذشته و امسال است.

کامجو از مزیت های بیشمار چهل پسین در مقایسه با خسارت های احتمالی آن اظهار می کند: اگرچه ممکن است طوفان های شدید چهل پسینی باعث خسارتی به درختان یا منازل شود ولی این پدیده بدون شک مزیت های ویژه ای برای لارستان و مناطق جنوبی و گرم و خشک استان به همراه دارد.

جانباختن ۵۳ نفر و مفقود شدن ۱۶ نفر در سیلاب‌های اخیر

پیر حسین کولیوند، رئیس سازمان امداد و نجات سازمان هلال احمر هم اعلام کرد که از اول مردادماه تا ساعت ۲۰ شب گذشته ، ۲۱ استان کشور با سیل درگیر بوده‌اند و متاسفانه تاکنون ۵۳ جانباخته و ۱۶ مفقود تا این ساعت سیل برجا گذاشته است.

به گفته وی سه هزار نفر اسکان اضطراری داشته ایم و بیش از ۱۳۰۰ نفر از حوادث مختلف نجات داده شده اند و جمعا ۱۷ هزار نفر در سطح کشور در یک هفته گذشته توسط ۶۸۷  تیم هلال احمر امدادرسانی شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha