مدیر کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی گیلان بیان کرد: برای عملیات ساماندهی یاد شده ۲میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافته که مطالعات، مستند سازی و خاکبرداری از تونل آغاز شده است.
ولی جهانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با نصب تابلو ،آماده سازی جاده و همکاری دهیاران روستای گلسرک و امامزاده هاشم و همچنین دستگاه هایی چون منابع طبیعی، تونل دستکند گلسرک بعنوان جاذبه ای نو و گیرا برای هفته گردشگری پیش رو در مهرماه به مردم کشور معرفی خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان آغاز ۵۰ طرح مرمت بناهای تاریخی با اعتبار بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال در استان را یادآور شد و افزود: کشف این تونل به لحاظ تاریخی و گردشگری حائز اهمیت است و تاکنون مطالعات کارشناسان نتایج خوبی را به همراه داشت.
جهانی با تاکید بر لزوم حفظ بافتهای تاریخی و همچنین بناهای شاخص که معرف فرهنگ معماری استان گیلان هستند افزود: اقلیم استان بگونه ای است که شرایط مرمت را نسبت به دیگر استان های کشور سخت تر کرده و به همین دلیل، اعتبارات بیشتری طلب می کنند.
وی با اشاره به شرایط جوی گیلان و تاثیرگذاری آن در فرسودگی بناهای تاریخی، حفظ آثار تاریخی استان را به مراتب سخت تر از دیگر نقاط کشور دانست و گفت: علاوه بر عملیات مرمتی ، مسئولیت پذیری اجتماعی در برابر آثار تاریخی نیز باید مورد آموزش و گسترش قرار گیرد.
در مرداد ماه ۴۰۰ کشف بقایای یک تونل دست کَند زیرزمینی در روستای گلسرک شهرستان رشت احتمالا مربوط به دوره قاجار خبرساز شد؛ این تونل زیر زمینی به طول تقریبی ۷۰۰ متر شامل برج ها، پله های زیرزمینی، زاغه های مهمات، اتاق سربازان و غیره بصورت شمالی – جنوبی حدفاصل کوه گلسرک و امامزاده هاشم ساخته شده است. دوره دقیق احداث این تونل،
کاربری سازه در دوره خودش، چگونگی فراهم آوری مصالح مورد نیاز و چگونگی تامین آب با بررسی و کاوش امکان پذیر خواهد بود.
سنگ های مالون، آجرهای فشاری، سنگ های رودخانه ای از جمله مصالح تونل است و در فاصله ۱۰ الی ۲۰ متر نیز برج های نگهبانی قرار گرفته است؛ دسترسی به برج ها از طریق تونل و با کمک پله های زیر زمینی امکان پذیر است.
این سازه زیرزمینی با ابعاد مختلف بوده و در برخی از نقاط، اتاق ها مستطیل شکل با سقف نورگیر است و به نظر می رسد اتاق سربازان یا انبار مهمات باشد؛ پس از ساخت تونل، روی سقف با خار و خاشاک پوشانده شده که این امر امکان رویت آن را سخت و دشوار کرده است.
بنا به ابلاغیه ثبت ملی تونل دستکند گلسرک از سوی عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی،اثر مذکور تحت حفاظت و نظارت این وزارتخانه است و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود برابر مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازات های اسلامی تعزیرات و مجازات های بازدارنده جرم محسوب می شود و مرتکب مشمول مجازات های قانونی خواهد شد و مرمت و باز سازی اثر صرفا با تایید و نظارت این وزارت ممکن خواهد بود.
پنج هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی تاکنون در گیلان شناسایی شده، که از این تعداد بیش از یک هزار و ۲۰۰ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نظر شما