برگزاری نمایشگاه و ایجاد شاهراه نشر با حرکتی انقلابی

تهران- ایرنا- دولت سیزدهم در ماه‌های اخیر برای بهبود وضعیت فعالان نشر اقداماتی مانند راه‌اندازی نرم افزار شاه‌راه نشر و برگزاری نمایشگاه مجازی و حضوری به شکل هم‌زمان را انجام داده‌است.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، با همه‌گیری بیماری کووید۱۹ شرایط برای ناشران، کتاب‌فروشان، نویسندگان، مترجمان، ویراستاران و در کل چرخه نشر سخت‌تر شد، چراکه حتی قبل از همه‌گیری این بیماری صنعت نشر در شرایط خوبی قرار نداشت. همچنین ابعاد گسترده تحریم‌ها باعث کاهش توان دولت در ارائه تسهیلات در همه حوزه‌ها از جمله نشر شده‌است.

یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در روزهای اخیر به برخی از اقداماتی که دولت انجام داده‌، اشاره کرده‌است. معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از آغاز فعالیت شوراهای خرید در ۱۲گروه موضوعی خبر داد و گفت: اولویت خرید در حوزه کتاب‌های کودک و نوجوان با آثار تالیفی است و تسهیلات کاغذ نیز از این پس در حوزه کودک فقط به کتاب‌های تالیفی ارائه خواهدشد و برای کتاب‌های ترجمه، کاغذی به ناشران داده نمی‌شود. حمایت از محتوای خوب و مخاطب‌پسند، اولویت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دوره است.

هر هفته تقاضای ناشران برای دریافت کاغذ بررسی می‌شود

ناشران با مساله کمبود کاغذ دولتی مواجه اند و در نتیجه قیمت کتاب بسیار افزایش یافته است. کاغذهای وارد شده از قبل که در فرایندهای قضایی گرفتار بود، در ماه‌های اخیر در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد قرار گرفتند. در نتیجه این وزارتخانه توانست آن‌ها را به دست بیاورد و میان ناشران توزیع کند.

حجم این کاغذها بالا نیست. آمار و ارقام تخصیص و مصرف این کاغذها به صورت دقیق اطلاع‌رسانی خواهدشد. هر هفته تقاضای ناشران بررسی می‌شود و اگر شمارش آن‌ها ثبت شده‌باشد، و مشخص باشد که چقدر کاغذ گرفته و چند درصد آن را به کتاب تبدیل کردند، روند اعطای کاغذ با یارانه دولتی برای آن‌ها انجام خواهدشد.

 در این روزها برای کیفی شدن روند فعالیت نشر اقدام به رتبه‌بندی ناشران شده‌است. البته به گفته مسئولان برای رسیدن به این هدف باید مرحله به مرحله پیش رفت.

کسانی که نظام رتبه‌بندی را اجرا می‌کنند به سنجه‌هایی حساس هستند، برای مثال اگر کتاب درباره حوزه‌ای است که اولویت فرهنگی ندارد، مورد حمایت قرار نمی‌گیرد. گاهی اولویت بر ترویج زبان و ادبیات فارسی، ترویج هویت ملی یا انعکاس پیشرفت‌های کشور است.

لزوما نباید کتاب بدی باشد، این دیدگاه را داریم که هیچ کتابی بد نیست. گاهی کتابی امید و نشاط اجتماعی را افزایش می‌دهد و گاهی مسائل اخلاقی را ترویج می‌دهد. اینها اولویت‌ها هستند.

راه‌اندازی نرم افزار شاه‌راه نشر

برگزاری سی‌وسومین دوره نمایشگاه کتاب به شکل مجازی و حضوری دیگر دستاورد دولت در ماه‌های اخیر بود. رابطه نمایشگاه کتاب با کتاب‌فروشی‌ها رابطه چند وجهی است و برگزار نکردن نمایشگاه برای حمایت از کتاب‌فروشی، به این معنی است که بخش‌هایی از این مساله دیده نشود. همچنین نمی‌توان گفت بدون در نظر گرفتن کتاب‌فروشی‌ها نمایشگاه کتاب برگزار شود.

در این دولت نرم‌افزار مربوط به طرح‌های فصلی را تغییر داده‌شد، این اقدام برای ارتقای نرم‌افزار و برای اینکه مشکلات و خلاها رفع شود، انجام می‌شود. نرم‌افزار جدید می‌تواند امکانات بیشتری در اختیار کتاب‌فروشی‌ها قرار بدهد. مسئولان در مرحله بررسی فنی و اجرای نرم‌افزار جدید هستند. اجرای طرح فصلی با نرم‌افزار جدید که امکانات بیشتری به کتاب‌فروشی‌ها می‌دهد و آورده‌های بیشتری برای کتاب‌فروشی‌ها خواهدداشت نتایج بهتری خواهدداشت.

نرم افزار شاه‌راه نشر کشور برای کتاب‌فروش، شرکت توزیع و ... راه‌اندازی خواهدشد. این نرم‌افزار از شکل‌گیری مشکلات جلوگیری خواهدکرد و فعالان حوزه نشر را چند پله جلو خواهد انداخت. آیین‌نامه حمایت از کتاب‌فروشی‌ها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال تدوین است تا بر اساس آن کتاب‌فروشی‌ها از امکان استفاده از تعرفه‌های فرهنگی در بخش‌های مختلف دولتی بهره‌مند شوند. به زودی این موارد در حمایت از کتاب‌فروشی‌ها ابلاغ خواهدشد.

همچنین بعد از وقفه‌ای چند ساله هیات نظارت بر ضوابط نشر بزرگسال و کودک را فعال شده‌است. این هیات جلساتی هم برگزار  کرده‌است و در حوزه نظارت فعال هستند. هیات نظارت یکی از بخش‌های مهم کار ممیزی است که متأسفانه کمرنگ شده بود اما به صورت جدی پیگیری شده‌است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha