سید علی قاسمی روز پنجشنبه همزمان با هفته دولت با حضور در خبرگزاری ایرنا به تشریح خدمات یک ساله دولت سیزدهم به مهاجران افغانستانی مقیم استان پرداخت و افزود: یکی از نمودهای های مهم رویکرد جهادی دولت در این خصوص بحث ایجاد سازمان ملی مهاجرت بود، موضوعی که پس از سالها در خصوص آن تصمیم گیری شد و تشکیل نهایی آن نیز موکول به رایزنی های جاری مجلس و دولت است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران بنا به دلایل متعدد به خصوص هم مرزی با برخی کشورها طی دهه های قبل با حجم قابل توجهی از مهاجران و پناهندگان مواجه بوده است و تشکیل سازمان مهاجرت می تواند بسیاری از مشکلات به خصوص در حوزه قوانین را برای مهاجران و متولیان امور مرتفع کند و ما در خراسان رضوی نیز آماده زمینه سازی در این بخش هستیم.
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: خراسان رضوی به نوعی پیشانی ورود اتباع خارجی به ایران است و باید متذکر شد ما به واسطه ملاحظات فرهنگی و انسانی مشابه کشورهای دیگر عمل نمی کنیم.
قاسمی افزود: در آمریکا دیدیم چگونه در بحث مهاجرین مرز مکزیک، مادر و فرزند پناهنده را از هم جدا می کنند و مدتها در کمپ ها نگه می دارند به همین دلیل است که ما از کشورهای اروپایی گله مند هستیم چرا که آنها به خاطر ملاحظاتی حقایق و شاخصه های مثبت پناهنده پذیری در ایران را آن طور که می بینند انعکاس نمی دهند.
سرشماری بی نظیر اتباع خارجی در دولت سیزدهم
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: سرشماری اتباع غیر مجاز نیز یکی از اقدامات مهم و جهادی و البته اجتناب ناپذیر دولت در حوزه مهاجران بود چون وجود مهاجران بدون هویت همیشه جامعه را آزار می داده است و مجموعه های حاکمیتی نیز دغدغه های خود را در این بخش داشته اند.
قاسمی سرشماری اتباع خارجی در بهار امسال را از آغاز انقلاب اسلامی تاکنون بی نظیر توصیف کرد و افزود: دردهه های ۷۰، ۸۰ و ۹۰ به طور مکرر سرشماری اتباع خارجی برای ارائه کارت شناسایی بسیار ساده و یا پیگیری ثبت نام کودکان لازم التعلیم انجام شده بود.
وی ادامه داد: سرشماری های یاد شده بدون هیج تعیین هویت جدی بوده و مثلا فقط کاغذی با الصاق یک عکس، خروجی این سرشماریها بوده است اما در سرشماری جدید فرد به همراه خانواده پس از ثبت نام با شیوه هایی از قبیل ثبت اثر انگشت تعیین هویت و مشخصات آنها به دقت ثبت می شد.
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: میزبانی از اتباع غیرمجاز در ایران در نهایت به دلایل انسان دوستانه، عقیدتی، دینی و فرهنگی صورت می گیرد و هم مردم و هم حاکمیت در حوزه ارائه خدمات به این قشر کوشیده اند.
قاسمی به ورود پرتعداد اتباع افغانستان به خاک کشورمان بعد از فروپاشی حاکمیت در افغانستان در سال گذشته اشاره کرد و افزود: طرح جدید سرشماری اتباع از فروردین ماه ۱۴۰۱ با همکاری شایسته قدردانی دفاتر پیشخوان دولت به مرحله اجرا درآمد که بعد از ۲ بار تمدید ۹ تیرماه به اتمام رسید.
خراسان رضوی پیشانی خدمت رسانی ایران به اتباع افغانستانی
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: خراسان رضوی بواسطه مرز طولانی با افغانستان به عنوان پیشانی پذیرش مهاجرین خارجی در ایران مطرح است و طی سالهای گذشته نیز شاهد ورود پناهندگان متعددی به عنوان متجاور مرزی از سرحدات استان بوده ایم.
قاسمی افزود: مضجع شریف امام رضا(ع) نیز انگیزه مضاعفی برای حضور بخشی از اتباع در مشهد شده است، همچنین وجود مجموعه های آموزشی و فرهنگی مانند دانشگاه ها و جامعه المصطفی العالمیه موجب کشش و جذابیت بیشتری برای حضور این قشر در خراسان رضوی شده است.
وی ادامه داد: فارغ از این که چه رقمی از اتباع در سرشماری جدید در استان ثبت شده است، تهیه این آمار در برنامه ریزی برای ارائه خدمات در این بخش بسیار تاثیر گذار است.
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: پیش از تغییر حاکمیت در افغانستان و روی کار آمدن طالبان، خراسان رضوی میزبان ۳۲۰ هزار نفر از اتباع افغانستانی دارای مجوز، گذرنامه و کارت آمایش بود.
قاسمی افزود: پس از اجرای طرح سرشماری اتباع خارجی، ۱۸۰ هزار نفر به تعداد مهاجران افغان مقیم استان افزوده شد در عین حال باید توجه داشت که ۹۸ درصد تعداد مهاجران خارجی مقیم استان در کلانشهر مشهد سکونت دارند.
وی اقدامات اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی خراسان رضوی را متاثر از سیاستهای کلان در کشور دانست و ادامه داد: شرایط مرزی، تعداد پناهندگان و مولفه های دیگر موجب شده میزان و سطح اقدامات این اداره کل با کمیت و کیفیت متفاوتی نسبت به سایر استانها عرضه شود.
تاسیس انجمن فعالان اقتصادی افغانستانی در خراسان رضوی
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: فقط در حوزه تجار و سرمایه گذاران خارجی، خراسان رضوی برای بیش از هفت هزار شرکت خارجی متعلق به اتباع خارجی مجوز فعالیت داده است و به واسطه همین نوع فعالیت برای نخستین بار در کشور توانستیم مجوز انجمن فعالان اقتصادی افغانستانی در استان خراسان رضوی را کسب کنیم.
قاسمی افزود: در یک هفته اخیر که مجوز این انجمن صادر شده است بیش از ۳۰۰ تاجر بزرگ افغانستانی در آن فعال شده اند و به نظر می رسد تشکیل این نوع تشکلهای اقتصادی به نفع تجارت و اقتصاد ۲ کشور ایران و افغانستان است.
وی اضافه کرد: یکی از راهکارهای ما برای جلوگیری از مهاجرات افغانها به ایران توسعه مشاغل خانگی در افغانستان است که می توانیم از ظرفیت این انجمن در این مسیر استفاده کنیم و تحقق اجرای این طرح می تواند در افغانستان شغل پایدار ایجاد کند و فارغ از این که چه حکومتی در افغانستان سرکار بیاید این اشتغال پایدار از خروج اتباع افغانستانی با هدف یافتن منبع درآمد جلوگیری خواهد کرد.
تزریق ۱۰ هزار دز واکسن به متجاوزان مرزی
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی به تشریح خدمات بهداشتی و درمانی اتباع افغانستانی مقیم استان پرداخت و گفت: با وجود فروپاشی ساختارهای بهداشتی در افغانستان لازم است اتباع این کشور پس از ورود به ایران خدمات عام بهداشتی و درمانی دریافت کنند تا بیماری های مسری که در داخل ایران ریشه کن شده اند دوباره با ورود افراد ناقل در کشور شایع نشوند.
قاسمی افزود: واکسیناسیون ۱۰ هزار و ۶۰۰ متجاوز مرزی علیه کرونا، فلج اطفال و سرخک با همکاری شبکه بهداشت و هلال احمر خراسان رضوی انجام شده است و اهمیت این واکسیناسیون به این دلیل است که از شیوع بیماریهای واگیردار جلوگیری می شود.
وی ادامه داد: اگر جمعیت بومی در استان به عنوان نمونه ۹۵ درصد واکسن کرونا تزریق کرده اند این درصد برای اتباع خارجی دارای مجوز اقامت نیز صدق می کند و اصولا هیچ خدمتی به اتباع خارجی مقیم استان در دفاتر کفالت و دیگر بخشها بدون ارائه کارت واکسن کرونا صورت نگرفته است مگر افراد معدودی که به واسطه عذر پزشکی واکسن نزده اند.
میزبانی از ۸۰ هزار دانش آموز افغان در سال جدید تحصیلی
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی حضور اتباع خارجی بی سواد در کشور را مضر دانست و گفت: آشنایی با فرهنگ ایران و لزوم بهره گیری از سواد برای تعامل در داخل کشور موجب شده است پارسال زمینه تحصیل ۶۷ هزار دانش آموز اتباع در استان و به خصوص مشهد در مدارس فراهم شود.
قاسمی افزود: طبق برآوردی که از سرشماری اخیر صورت گرفته ۱۵ هزار دانش آموز جدید به دانش آموزان اتباع استان خراسان رضوی اضافه خواهد شد و بخشی از این افراد که برگه سرشماری سال ۹۵ و ۹۶ را دارا هستند پس از سنجش بهداشتی در مدارس پذیرش می شوند.
وی ادامه داد: برای بخش دیگری که پارسال وارد کشور شده و فقط سرشماری شده اند فعلا دستور العمل از وزارت کشور به دست ما نرسیده است اما پس از ابلاغ شیوه نامه به مدارس معرفی می شوند.
او به استانداردهای متفاوت تحصیلی در ایران و افغانستان اشاره کرد و گفت: دانش آموز ایرانی و افغانستانی در یک مقطع تحصیلی با تفاوت سطح آموزشی مواجه هستند یعنی دانش آموز کلاس پنجم افغان در حقیقت باید در کنار دانش آموز ایرانی پایه چهارم بنشیند که این اتفاق نمی افتد از این رو برای جبران این تفاوت سطح به معلمان ما فشار زیادی وارد می شود تا دانش آموزان همسطح شوند و معتقدیم مجامع بین المللی باید از این فداکاری معلمان ایرانی قدردانی کنند.
وصول مطالبات از نهادهای بین المللی شدت یافت
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی همچنین گفت: این اداره کل در حوزه مطالبات بین المللی مرتبط با پذیرش اتباع خارجی تقریبا هر هفته میزبان یک هیات خارجی است و سفر اخیر سفرای آلمان، نروژ و هلند و معاون مدیر کل امور پناهندگان سازمان ملل به استان در این چارچوب صورت گرفته است.
قاسمی افزود: امسال با ساخت ۲ مدرسه در دهستان تبادکان و روستای کاظم آباد بخش مرکزی مشهد از محل کمکهای بین المللی موافقت شد و هم اکنون با این کمکها یک مدرسه نیز در محله پنجتن در حاشیه شهر مشهد در حال ساخت است.
وی اضافه کرد: با آشنا شدن مسوولان نهادهای بین المللی اکنون بهسازی هشت مدرسه در حاشیه شهر مشهد که مورد استفاده اتباع خارجی قرار می گیرد در حال انجام است و توافق لازم برای ایجاد یک مدرسه استثنایی در مشهد نیز اخذ شده است.
مدیر کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان رضوی کشورهای غربی را مسوول شرایط پیش آمده کنونی در افغانستان دانست و گفت: یک مطالبه مهم ایران این است که بخشی از اتباع خارجی مقیم ایران باید توسط کشورهای مسبب شرایط موجود یا لااقل کشورهای عضو کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در قالب طرح اسکان مجدد در این کشورها پذیرش شوند و بخشی از اتباع مقیم استان را به کشورهای خود منتقل کنند.
قاسمی افزود:با مشارکت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در مرحله نخست قرار است ۱۴۰ واحد مسکونی جدید در میهمانشهر تربت جام برای اتباع افغان ساخته شود و این هفته عملیات ساختمانی آغاز شده است و این واحدها برای اسکان بخشی از پناهندگان جدید ساخته می شود.
نظر شما