به گزارش خبرنگار ایرنا ، وقتی صحبت از کار جهادی به میان می آید ذهن ها به سمت اجرای طرح های عمرانی می رود اما این رفتار جهادگونه در اقدامات ستاد اربعین حسینی مازندران امسال بازخورد خود را نشان داده است و همگان را برای انجام امور مربوط به این مراسم پای کار آورده است .
بیش از ۲ سال از ناخوشی کرونایی در جهان می گذرد و برای حفظ جان و سلامت مردم اجرای بسیاری از برنامه ها متوقف یا کم شد که از جمله این مراسم ها برگزاری اجتماعات دینی همچون اربعین حسینی و پیاده روی این مراسم بود.امسال با توجه به شرایط و وضعیت فروکش کردن بیماری کووید 19 ،برگزاری مراسم اربعین حسینی و پیاده روی زائران در یک برنامه منسجم کلید خورده است و پیش بینی ها مبنی بر حضور میلیونی و پرشور مردم برای شرکت در این مراسم تحقق یافته است به طوریکه براساس آمار و اطلاعاتی که از سوی نهادهای متولی ارائه می شود ،تعداد بیشتری از مردم برای این مراسم شرکت کرده اند .
با توجه به پیش بینی این حضور پرشور پیشتر استاندار مازندران به عنوان رییس ستاد اربعین حسینی با برگزاری جلسات این ستاد ضمن ایجاد هماهنگی های لازم برای برگزاری هر چه بهتر این مراسم ها سعی کرده است تا تمام ارگان ها و نهادها برای کمک به اجرای این برنامه وارد عمل شوند و زمینه تسهیل گری اعزام زائران از این طریق فراهم شود .
بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا از فعالیت های ستاد اربعین حسینی مازندران نشان می دهد که این ستاد منسجم تر و هماهنگ تر از سالهای قبل اقدام کرده است و همچنین با محور قرار داشتن استانداری در اجرایی شدن این برنامه ها شاهد هستیم که برخلاف سالهای گذشته که وعده ها تنها در حد حرف بر زمین می ماند شکل اجرایی به خود بگیرد .
دست اندرکاران ستاد اربعین حسینی مازندران که رفع چالش ها و دغدغه ها در خصوص برگزاری مراسم اربعین حسینی برای اعمال هماهنگی های لازم را از جمله دستاوردهای اقدامات محوری امسال این ستاد برشمردند که توانسته است بار بیشتری از مسائل را از دوش برگزار کنندگان بردارد.
بنا به اعلام اداره کل حج و زیارت مازندران تاکنون حدود ۸۳ هزار نفر از مردم این استان در سامانه "سماح" ثبت نام کردند که علاوه بر اعزام این افراد از طریق زمینی با هماهنگی های صورت گرفته هفت پرواز از فرودگاه شهدای ساری به سمت نجف پرواز خواهد کرد که ۲ هزار و ۴۰۰ نفر از این طریق به مراسم اربعین حسینی اعزام می شوند .
خدماتدهی روزانه به ۵۰ هزار زائر اربعین حسینی
رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات مازندران با برشمردن کمیته های ستاد گفت : این ستاد شامل ۱۱ کمیته اعزام ، اسکان و تغذیه ، حمل و نقل ، بهداشت و درمان ، رسانه ای ، دفتر وزارت خارجه ، انتظامی، زیرساخت ، فرهنگی ، پشتیبانی و نظارتی است .
محمد حسن اصغری افزود : عمده برنامه های اربعین حسینی را ۲ کمیته اعزام با مسولیت اداره کل حج وزیارت و اسکان و تغذیه با مسولیت ستاد عتبات عالیات برعهده دارند و دیگر کمیته ها نقش پشتیبان را در این فضا دارند .
وی اضافه کرد : این ۲ کمیته محوری با در اختیار داشتن نیروهای خدماتی و امکاناتی که دارند اعزام و ارائه خدمات تغذیه ، اسکان و درمان زائران را انجام می دهند .
رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات تاکید کرد : البته پشتیبان بودن دیگر کمیته ها به معنای نداشتن عملکرد و کارکرد از سوی آنها نیست بلکه این کمیته ها نیز با اقدامات خود همچون تامین اقلام مورد نیاز و تجهیزات و امکانات مورد نیاز کارهای خود را انجام می دهند .
وی تغذیه ، اسکان و درمان روزانه ۵۰ هزار نفر از زائران توسط موکب های مازندران را به عنوان دستاورد این همدلی و همراهی کمیته های ستاد اربعین برشمرد و گفت : با توجه به اینکه پس از چند سال وقفه برپایی مراسم اربعین حسینی در کشور عراق بدلیل شیوع کرونا پیش بینی می شود امسال شاهد حضور مشتاقان بیشتری در این مراسم باشیم .
اصغری در تشریح اقداماتی که برای خدمات رسانی مناسب به زائران بیشتر انجام می شود ، اعلام کرد : سالهای گذشته تعداد ۲۰ موکب از مازندران برپا می شد که امسال با توجه به شرایط موجود ۳۵ موکب استان برپا می کند .
وی با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۸ و قبل از بروز کرونا ۱۵۰ هزار مازندرانی در مراسم اربعین حسینی شرکت کردند ، گفت : امسال این رقم فراتر از پیش بینی هاست و تعداد بیشتری از مردم مازندران در این مراسم شرکت خواهند کرد .
اصغری ادامه داد : در هیچ سالی بدین اندازه پشتیبانی ها از موکب ها و برنامه زائران در مازندران صورت نگرفت و امسال در این زمینه اقدامات درخشان و چشمگیر است .
دست یاری استاندار مازنداران بر شانه زائران اربعین
وی این میزان هماهنگی و همراهی نهادها و ارگان های مختلف در پشتیبانی برای برگزاری اعزام زائران به عتبات عالیات در اربعین حسینی را ناشی از مدیریت جهادی استاندار مازندران و هدایت و راهبری وی دانست و گفت : تاکید و توجه ویژه استاندار مازندران باعث شده تا امروز شاهدیم ظرفیت های موجود ادارات به خدمت ستاد اربعین حسینی استان درآمده است و در صورت بروز کمبودی در این زمینه این نهادها هستند که یاری گر می باشند .
وی ادامه داد : به صورت نمونه با همکاری نهادها ۷۵۰ میلیون تومان هزینه کرایه اتوبوس جابجایی زائران پرداخت شده است که این موضوع کمک بزرگی به ستاد اربعین حسینی به شمار می رود .
حمایت های تشویقی برای همراهان اربعین حسینی
رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات مازندران با اشاره به اقدام استاندار برای کمک به نیروهای مردمی که در این زمینه به صورت خودجوش فعالیت می کنند ، گفت : هر ساله ۲۰۰ تا ۲۵۰ راننده کامیون به صورت رایگان بار موکب های استان را به کربلا منتقل می کنند و امسال برای کمک به آنها حمایت هایی از سوی استانداری صورت گرفته است .
وی افزود : با دستور استاندار مازندران گازوئیل ، روغن موتور و لاستیک خودروی این افراد به صورت حواله و با قیمت دولتی به آنها تحویل داده شد .
به گفته اصغری همچنین با دستور استاندار مازندران برای پشتیبانی از موکب های اربعین حسینی در هر شهرستان ستاد تسهیل گری اربعین تشکیل شده است که وظیفه انجام هماهنگی ادارات برای دادن امکانات و تجهیزات را فراهم کند.
وی گفت : از طریق پیگیری همین ستاد تسهیل گری تجهیزاتی نظیر تریلی ، ماشین یخچال دار ادارات در اختیار ستاد اربعین قرار گرفت تا اقلام موکب ها از این طریق منتقل شود .
۷۰ درصد موقوفات مازندران وقف عزاداری امام حسین(ع)
اوقاف و امور خیریه از جمله نهادهای متولی امور مذهبی در هر استانی به شمار می رود که به فراخور مناسبت های دینی و مذهبی که وجود دارد با ظرفیت هایی که از نظر شرعی و قانونی منعی برای آنها وجود ندارد اقدامات لازم در این خصوص را برنامه ریزی و اجرا می کند .
مازندران استانی شاخص در زمینه تعداد موقوفات به شمار می رود که ۱۴ هزار موقوفه در این استان وجوددارد که در این میان شاخص بودن بخش موقوفات استان تنها به تعداد بالای آن اختصاص ندارد .
چرا که گذشتگان دیار علویان ارادت خود را به امام حسین (ع) در نیات وقف خود به منصه ظهور رساندند و اطعام دهی برای مراسم عزاداری این همام بخش قابل توجهی از نیات واقفان استان است .
به طوریکه بنا به گفته مسوولان اوقاف و امور خیریه مازندران نیت ۷۰ درصد از کل موقوفات استان به این منظور اختصاص داده شد و هر ساله برطبق مسائل شرعی و قانونی درآمدهای این موقوفات صرف موارد مورد ذکر می شود .
مدیر کل اوقاف وامور خیریه مازندران در این خصوص گفت : نیت تعداد زیادی از موقوفات استان به برگزاری و اطعام دهی مراسم عزاداری امام حسین( ع) اختصاص دارد .
حجت السلام ابراهیم حیدری جناسمی افزود : در راستای اجرای نیات واقفان بسته به اینکه وقف برای صرف درآمد در همان محل مذکور باشد یا نه این کار انجام می شود .
وی ادامه داد : البته ۹۸ درصد موقوفات مازندران که نیت واقف آن برگزاری و اطعام دهی عزاداری امام حسین است اجرای نیت مقید به مکان است یعنی درآمد وقف می بایست صرف انجام این مراسم در همان مسجد ، حسینیه و یا تکیه مورد نظر واقف شود .
به گفته مدیر کل اوقاف مازندران با توجه به این شرایط بخش باقیمانده از درآمد این موقوفات صرف هزینه لوازم و اقلام مورد نیاز زائران اربعین حسینی شده است و این وسایل به موکب ها ارسال شد .
وی تاکید کرد : کمک های مردمی و خیران بخش عمده محل تامین هزینه های برگزاری اربعین حسینی و موکب های اوقاف مازندران است و همچون گذشته مردم در این عرصه حضور پرشور دارند .
وی ادامه داد : در برگزاری مراسم اربعین حسینی امسال تفاوت هایی وجود دارد که از آن جمله حضور تعداد بیشتری از نیروهای این اداره برای خدماتدهی به زائران است .
به گفته مدیر کل اوقاف مازندران در سال های گذشته به تعداد هشت تا ۱۰ نفر نیرو در موکب های اوقاف استان طی مسیر به زائران خدماتدهی می کردند که امسال این تعداد به ۲۱ نفر افزایش یافته است .
وی به برپایی ۱۵ موکب اوقاف مازندران در مسیر زائران اشاره و تصریح کرد : از این تعداد یک موکب در عراق و ۱۴ موکب در کشورمان مشغول ارائه خدمات هستند .
حجت الاسلام حیدری همچنین از حضور بیشتر موکب های اوقاف به عنوان دیگر برنامه امسال ابلاغی از سوی سازمان اوقاف کشور اعلام کرد و گفت : تا پیش از این موکب ها تا روز اربعین خدماتدهی به زائران را انجام می دادند و اما با ابلاغیه امسال موکب های اوقاف تا چند روز پس از اربعین خدماتدهی خود را انجام خواهند داد .
اوقاف مازندران معین موکب های سیستان وبلوچستان
وی همچنین معین بودن مازندران برای موکب های سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت : با توجه به اینکه این استان در وضعیت مالی بدی قرار دارد برای کمک به موکب های آن کمک نقدی از سوی اداره کل اوقاف و امور خیریه مازندران انجام شده است .
به گفته مدیر کل اوقاف مازندران روز گذشته ۱۰ میلیون تومان برای خرید اقلام مورد نیاز موکب های سیستان و بلوچستان از سوی این اداره واریز شد تا بدین طریق زمینه حضور بهتر ومناسب تر موکب این استان مرزی کشور در مراسم اربعین حسینی فراهم شود .
وی عنوان کرد : البته در تلاش هستیم تا این کمک ها در طول سال برای تامین مایحتاج محرومان این استان ادامه داشته باشد .
جوانان هیات های مذهبی ، میدان دار فعالیت های فرهنگی اربعین حسینی
برنامه ریزی ها برای هماهنگی اربعین حسینی فراتر از تامین اقلام و تجهیزات و اعزام زوار است و اداره کل تبلیغات اسلامی به عنوان نهاد فرهنگی با برنامه ریزی برای برگزاری برنامه های فرهنگی تلاش دارد که این کارها را انجام می دهد .
مسول هیات های مذهبی اداره کل تبلیغات اسلامی مازندران با اشاره به اینکه سه هزار هیات مذهبی ثبت شده در استان وجود دارد ، گفت : این هیات ها در روستاها و شهرهای استان مشغول فعالیت هستند .
سید محسن محمودی افزود : از این تعداد ۱۲۰ هیات شاخص به شمار می روند که براساس کارکردهای ویژه و خاصی که دارند با برگزاری واجرای برنامه های استانی و فرااستانی از خود اقدامات شاخصی را به یادگار گذاشته اند .
وی همچنین توضیح داد : با توجه به اینکه حدود ۸۰ درصد فعالان هیات های مذهبی مازندران را جوانان تشکیل می دهند تزریق افکار و ایده های جدید از این نسل در برگزاری هر چه باشکوهتر برنامه ها تاثیر خواهد گذاشت .
فعالیت های فرهنگی تعطیلی ندارد
وی ادامه داد : هر چند در سالهای شیوع کرونا برای حفظ سلامت مردم اجرای برنامه های دینی و مذهبی بصورت تجمع در مساجد ، تکایا و حسینیه ها محدود شده بود اما اعضای هیات ها در فضای مجازی برنامه های مناسبتی خود را به اجرا گذاشتند و این جمع ها را حفظ کردند.
مسول هیات های مذهبی مازندران با اشاره به فعالیت چند بُعدی هیات های مذهبی گفت : در حال حاضر ۹۰ درصد موکب هایی که در مسیر کشورمان و عراق مستقر هستند توسط هیات های مذهبی و به صورت خودجوش و مردیم راه اندازی شده است .
وی افزود : علاوه بر این هیات های مذهبی همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص تبیین این موضوع به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است.
به گفته محمودی برای این منظور هیات های مذهبی از طریق مداحان و سخنرانان و کمک از خُبرگان و کارشنان موضوع قیام امام حسین برای افراد تبیین می شود .
نظر شما