پایان نیکویی که پدر برای قصه تلخ مرگ فرزندش رقم زد

یاسوج- ایرنا- ایثار پدر برای اهدای اعضای فرزندش که هنوز دانشجوی سال ششم پزشکی بود تجربه ای سخت، سهمگین و تکان دهنده است اما مردان و زنان بزرگی هستند که فریاد رس بیمارانی می شوند که ثانیه به ثانیه در انتظاراند که شاید لحظه نجات فرا رسد.

 اهدای عضو هم برای آنهایی که باید با این لحظه سنگین کنار بیایند و تصمیم بگیرند که اعضای عزیزشان را اهدا کنند و برای آنهایی که در انتظار دریافت عضو هستند تا زندگی دوباره ای یابند، بسیار سخت و دردناک است.

به گفته رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران رتبه اول اهدای عضو در منطقه خاورمیانه و رتبه ۳۶ در دنیا است، اکنون ۶۵ هزار بیمار پیوند عضو شده اند.

۹۲۵ مورد اهدای عضو در سال گذشته در کشور انجام شده و اکنون  ۲۵ هزار بیمار در لیست پیوند اعضا قرار دارند و میانگین روزانه ۷ تا ۱۰ بیمار نیازمند عضو فوت می کند.

سالانه ۳ هزار مرگ مغزی قابل اهدا در کشور رخ می دهد، از این تعداد تنها هزار مرگ مغزی به اهدا رسیده و اعضای قابل اهدای ۲ هزار بیمار مرگ مغزی به خاک سپرده می شود. چنانچه از هر بیمار مرگ مغزی ۳ عضو اهدا شود، حدود ۶ هزار عضو قابل پیوند به اهدا می رسد.

هر عضو اهدایی، یک زندگی را نجات می بخشد و فردی که دچار مرگ مغزی شده است، هرگز به زندگی باز نخواهد گشت.

آنچه باعث می‌شود خانواده‌ها به اهدای عضو رضایت دهند، آگاهی کافی در مورد مرگ مغزی است، مرگی که می‌تواند زندگی را هدیه دهد. نابودی کامل سلول‌های مغز به علت ورم مغز، توقف خون‌رسانی و نرسیدن مواد مغذی و اکسیژن به مغز در اثر مسدود شدن رگ‌هایی که از قلب به مغز می‌رسند باعث مرگ مغزی می‌شود.

مرگ مغزی با کما تفاوت دارد. در کما تنها سلول‌های مغز دچار اختلال عملکرد می‏ شود اما در مرگ مغزی تمامی سلول‌ها نابود می‏شوند و چیزی جز توده‌ خمیری‏ شکل لزج باقی نمی‏ ماند.

پس از تأیید مرگ مغزی توسط پزشکان متخصص باید سریع‌تر تصمیم به اهدای عضو گرفت تا بتوان جان انسان یا انسان‌هایی را از مرگ نجات داد. مرگ مغزی مرگی است که می‌تواند زندگی‌بخش باشد.

روزانه خانواده های زیادی در راهروی بیمارستان ها چشم به انتظار اهدا کنندگان عضوی هستند که فداکارانه زندگی می بخشند و جان فرزند، پدر، مادر، برادر،خواهر و یا همسرشان نجات می یابد و برخی ها هم که کم اقبال اند ثانیه ها به بیمارشان مهلت نمی دهند و تا پیدا شدن عضو اهدایی مورد نظر جان بیمار تسلیم می شود.

یکی از این بیماران که حدود دو سال است در بیمارستان شیراز سرگردان است می گوید یکی از کلیه هایم از کار افتاده و دیگری هم اوضاع خوبی ندارد و باید هر چه سریع تر کلیه پیدا کنم.

این قبیل بیماران کم نیستند و چنانچه اعضای بیماران مرگ مغزی با رضایت خانواده آن ها اهدا شود مشکلات بسیاری از این بیماران مرتفع می شود.

در روزهای اخیر کلیپی زیبا از سخنان پدری که در مراسم تشییع فرزندش در استان کهگیلویه و بویراحمد از کار پسندیده اهدای اعضای فرزندش انجام داده دست به دست می چرخد و واکنش های بسیاری در فضای مجازی استان داشته است.

نیکروز دکترای زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه یاسوج است و فرزندش به نام ابوالفضل نیکروز دانشجوی سال ششم پزشکی به دلیل عارضه بیماری در بیمارستان جان خود را از دست می دهد و اعضای بدنش به بیماران نیازمند اهدا می شود.

این پدر می گوید: اعضای اصلی فرزندم در بیمارستان اهدا شده بود و رییس بیمارستان به خانواده ما اعلام کرد که جنازه را از بهشت زهرا تحویل بگیریم و آماده رفتن به سمت شهرستان چرام برای خاکسپاری باشیم.

وی ادامه داد: در این حین پزشک معالج فرزندم با من  تماس گرفته و از من خواست که کاری انجام دهم.

نیکروز تاکید کرد: این پزشک گفت که توفیق دیگری می خواهد نصیب شما بشود و خواست چشمان ابوالفضل نیکروز هم اهدا شود.

این پدر می گوید که خدا را شاهد می گیرم که هر عضوی از اعضای فرزندم دکتر ابوالفضل نیکروز برای بیماری مفید است قلبا رضایت دارم.چرا که اعتقاد دارم که با خدا معامله می کنم.

این اقدام یکی از ناب ترین صحنه های انسانی است که در صفحه تاریخ برای همیشه ماندگار خواهد ماند و باید چنین افراد بزرگ منشی را تشویق کرد تا دیگران از این خودگذشتگی ها درس بگیرند.

 معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: امسال ششمین مورد ایثار ماندگار سال ۱۴۰۱ در کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسیده است و  امید است این فرهنگ نیکو، بیش از پیش در این دیار نهادینه شود.

محمود شهامت افزود: اهدای عضو بیماران مرگ مغزی شده در کهگیلویه و بویراحمد، اینک به یک فرهنگ عمومی در بین مردم این استان تبدیل شده است.

با رواج فرهنگ پیوند عضو در میان مردم کهگیلویه بویراحمد، خانواده بیماران مرگ مغزی شده خود با واحد هماهنگی پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی یاسوج هماهنگی و زمینه اهدای اعضای بدن بستگان خود را فراهم می‌کنند.

واحد فراهم آوری پیوند اعضا از سال ۱۳۹۰ در دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد فعال شده است.

جوان‌ترین اهدا کننده عضو در استان کهگیلویه و بویراحمد کودک ۱۹ ماهه و مسن‌ترین اهدا کننده عضو بیش از ۷۰ سال سن داشته است.اهدای اعضای بدن بیماران مرگ مغزی در کهگیلویه و بویراحمد از سال ۱۳۹۰ تاکنون جان ۴۴۰ بیمار را نجات داده است.

افزون بر پنج هزار نفر از مردم نوع‌دوست کهگیلویه و بویراحمد فرم اهدای عضو پس از مرگ را تکمیل کرده ‌اند. سال ۱۳۹۹ کهگیلویه و بویراحمد با ۱۶ مورد اهدای اعضای بدن بیماران مرگ مغزی رتبه سوم کشور به نسبت جمعیت را کسب کرد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha