به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه گاردین، نخست وزیر انگلیس درحالی قرار است رهبری دولت را برای ادای احترام به ملکه این کشور در مراسم تشییع جنازه امروز آماده کند که به وی نسبت به شرایط سیاسی دشوار و خطر ورشکستگی اقتصادی هشدار داده شده است.
این روزنامه می افزاید: "لیز تراس" قرار است پس از پایان عزاداری ملی به مناسبت درگذشت ملکه الیزابت دوم به منظور شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کند و بازگشت به سیاست عادی در حالی خواهد بود که نخست وزیر تنها دو روز پیش از مرگ ملکه به این مقام رسید.
ازسوی دیگر، شنبه شب سازمانهای تجاری پیشرو انگلیس فشار بر کابینه دولت برای شفاف سازی در مورد کمکهایی که دولت می تواند درخصوص قبوض انرژی به آنها ارائه میدهد را افزایش و نسبت به عواقب وخیم ماندن در برزخ کنونی هشدار داده اند.
«جیکوب رییس ماگ» وزیر بازرگانی دولت تراس قرار است روز چهارشنبه هفته جاری بیانیه ای در مورد حمایت از کسبوکار ارائه دهد و پس از آن یک بودجه کوچک توسط «کواسی کوارتنگ» صدراعظم جدید در روز جمعه ارائه می شود.
«شوون هاویلند» مدیر کل اتاقهای بازرگانی بریتانیا در این خصوص گفت: اعلام قبلی تراس مبنی بر اینکه کسبوکارها از سقف قبوض مشابه آنچه که برای مصرف کنندگان داخلی اعمال می شود برخوردار می شوند مورد استقبال قرار گرفته است، اما جزئیات این طرح به نظر کاستی ها و نقایصی دارد.
وی افزود: چندین شرکت به من گفته اند که شرایط کنونی حاکم بر انگلیس به دلیل بحران انرژی بدتر از همه گیری ویروس کرونا است. افزایش قیمت مواد خام، افزایش هزینه ها از جمله نیروی کار، تورم ۱۰ درصدی و اکنون هم قیمت انرژی، آنها نمی دانند به کجا مراجعه کنند.
انتظار می رود کوارتنگ روز جمعه از بسته بزرگی که شامل جزئیات سقف قیمت انرژی و ۳۰ میلیارد پوند کاهش مالیات است، پرده برداری کند.
اما نمایندگان حزب محافظهکار نگران هستند که رویداد روز جمعه، که انتظار میرود شامل حذف سقف پاداشهای بانکداران نیز باشد، فرصتی مناسب برای حزب کارگر در نخستین هفته های نخست وزیری تراس ایجاد کند.
از سوی دیگر، «کییر استامر» رئیس حزب کارگر نیز مصمم است که تضاد بین آنچه او به عنوان کاهش مالیات محافظهکاران برای ثروتمندان به تصویر میکشد و سیاست خود در پرداخت هزینه برای توقف سقف قیمت انرژی برای نیازمندانتر از طریق مالیات بر سود اضافی شرکتهای انرژی را برجسته کند.
اقتصاددانان می گویند که چالش کلیدی پیش روی دولت تراس این است که مانع از دست دادن اعتماد بازارهای پولی بین المللی شود، زیرا اقتصاد درگیر بریتانیا وارد بدترین دوره خود از دهه ۱۹۷۰ می شود؛ برهه ای که در آن شوک ناشی از افزایش شدید بهای نفت سبب رو انداختن بریتانیا به صندوق بین المللی پول شد.
کارشناسان همچنین هشدار داده اند که با توجه به نرخ تورمی که در ۳۰ سال گذشته بی سابقه بوده و سقوط پوند به پایین ترین میزان در ۳۷ سال گذشته، احتمال دارد قمار دولت تراس بر روی کاهش مالیات، بازارها را به وحشت بیندازد و دولت را در مقابل موجی از تعطیلی مشاغل و فقر ناشی از افزایش بهای سوخت قرار دهد.
پیشبینیها حاکی از آن است که اقتصاد انگلیس در نیمه دوم سال جاری و تمام سال آینده کاهش خواهد یافت و این در حالی است که میزان رکود پس از تزریق ۱۵۰ میلیارد پوند به اقتصاد مشخص نیست.
از سوی دیگر به نظر می رسد با وجود چشم انداز تیره و تار اقتصادی حاکم بر کشور، بانک مرکزی انگلیس از تصمیم خود مبنی بر افزایش نرخ بهره پایه ۱.۷۵ درصد در این هفته عقب نشینی کند.
نظر شما