رمزگشایی از «نپتون»، قمرها و حلقه‌های پیرامون با تصاویر جیمز وب

تهران- ایرنا- اولین تصاویر تلسکوپ فضایی «جیمز وب» از سیاره‌ نپتون، حلقه‌های کم‌رنگ و ۱۴ قمر پیرامون آن منتشر شد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اطلاع‌رسانی ای‌بی‌سی نیوز، تلسکوپ فضایی جیمز وب بعد از نزدیک به سه دهه تحقیقات و سرمایه‌گذاری ناسا، آژانس فضایی اروپا و کانادا و بعد از بارها و بارها تعویق در نهایت ۲۵ دسامبر ۲۰۲۱ (۴ دی ۱۴۰۰) و با هزینه ۱۰ میلیارد دلاری پرتاب شد. این تلسکوپ فضایی، مجهز به آیینه‌ای وسیع تا ۸ متر و برای استقرار در نقطه لاگرانژی ۲ (فضایی در کهکشان که فاقد جاذبه است) طراحی شد و قابلیت ضبط تصاویر در ناحیه فروسرخ را دارد.

جیمز وب بعد از قرارگیری در نقطه لاگرانژی ۱ تصاویری را از کهکشان ضبط و این تصاویر با دقت بالا از حدود ۶ ماه بعد به تدریج از کهکشان‌های دور، سحابی‌های روشن و غول‌های گازی دوردست منتشر شده‌اند. 

رمزگشایی از «نپتون»، قمرها و حلقه‌های پیرامون با تصاویر جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمز وب اخیرا تصاویری شفاف از حلقه‌های پیرامون نپتون به دست منجمان و علاقه‌مندان به ستاره‌شناسی داد که بار دیگر توانایی‌های آن را در ثبت تصاویر در کهکشان راه‌شیری نشان می دهد. تصاویر یادشده نه‌تنها دقیق‌ترین دید را از این سیاره به دست می‌دهد؛ بلکه دوربین‌های جیمز وب از نپتون مشهور، به یکی از دو غول یخی کهکشان راه‌شیری، را به شکلی جدید به ما می‌نمایاند.  

هیدی هامل، اخترفیزیکدان و متخصص سیاره نپتون همچنین دانشمند میان‌رشته‌ای از همکاران منجم تلسکوپ «جیمز وب» در این مورد گفت: حدودا از ۳ دهه قبل حلقه‌های کم‌رنگ و سیال اطراف نپتون را دیده و تشخیص داده بودیم؛ اما اولین بار است که آنها را با استفاده از تجهیزات طیف‌سنجی فروسرخ می‌بینیم. 

سیاره نپتون از آن زمان که در سال ۱۸۴۶ کشف شد، همواره توجه اخترشناسان را به خود جلب کرده است. سیاره‌ای که با فاصله سی‌برابری از خورشید نسبت به فاصله زمین تا خورشید، مداری تاریک و دورافتاده از منظومه شمسی را برای گشتن به دور خورشید انتخاب کرده و در آن نقطه دورافتاده، نور خورشید به اندازه‌ای بی‌رنگ است که میزان گرمای آن در صلات ظهر نپتون به اندازه غروب زمین در منطقه‌ای سرد برابری می‌کند؛ به همین دلیل نام دیگر سیاره نپتون غول یخی است.

تصاویر جیمز وب از نپتون که در طول‌موج‌های قابل مشاهده گرفته‌شده ظاهر آبی‌گون آن را نشان می‌دهد؛ این ظاهر از میزان کمی گاز متان به عنوان یکی از ترکیب‌های شیمیایی نپتون حکایت دارد. 

رمزگشایی از «نپتون»، قمرها و حلقه‌های پیرامون با تصاویر جیمز وب

مدار ۱۶۴ ساله نپتون به این معناست که قطب شمال در این سیاره و در بالای تصاویر جیمز وب کاملا برای اخترشناسان خارج از دید است اما تصاویر جیمز وب توانسته سرنخ‌هایی از روشنی‌های کنجکاوی‌برانگیز این منطقه را به دست دهد. همچنین حلقه‌ای در قطب جنوب این سیاره در دید تلسکوپ جیمز وب قرار گرفته است. اما تصاویر ارسالی برای اولین حلقه‌ای مستمر از ابرها را پیرامون آن نشان می‌دهد. یکی دیگر از دستاوردهای جیمز وب در ضبط این تصاویر، شکار ۱۴ قمر پیرامون نپتون و تصاویری منحصربه‌فردی از نورانی‌ترین قمر نپتون به نام تریتون است. 

قمر تریپتون به اندازه‌ای نورانی است که حتی نور نپتون را نیز می‌پوشاند؛ به ویژه که فضای سیاره یادشده به دلیل جذب متان تاریک است. تریتون بر خلاف معمول در مداری خلاف جهت عقربه‌های ساعت به دور نپتون می‌چرخد و باعث شده اخترشناسان نتیجه بگیرند این قمر از اصل متعلق به کمربند کویپر (منشأ اصلی دیسک پراکنده و خاستگاه ریزسیاره‌ها و جسم فرانپتونی است) و به عنوان جرمی پراکنده به دلیل جاذبه نپتون جذب آن شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha