چشم امید صنعتگران "مهتاب" مشهد به دولت / مجموعه‌ای با ۱۸ واحد و ۵۰۰ اشتغال

مشهد- ایرنا- پارک صنعتی "مهتاب"، لکه‌ای جدا افتاده از شهرک‌های صنعتی مشهد است و اگرچه اشتغال زیادی ایجاد کرده است، اما به دلیل محدویت قانونی از برخی حمایت های دولتی برخوردار نیست و نیاز دارد با اصلاح قوانین توسط دولتمردان، این مجموعه نیز در شمول این حمایت‌ها قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پارک صنعتی مهتاب، اگرچه خارج از چهارچوب های قانونی این بخش از جمله ناحیه، شهرک یا شهرک صنعتی غیردولتی موجودیت یافته و در مسیر جاده فریمان – مشهد زمینی ملکی دارد، اما ۱۸ واحد صنعتی فعال مستقر در آن برای دریافت پروانه بهره برداری و اخذ عنوان شهرک صنعتی غیردولتی، به منظور برخورداری از کمک های دولتی، با مشکلات قانونی مواجه هستند.

قواعد جاری شرکت شهرکهای صنعتی مانع از صدور پروانه بهره برداری برای پارک صنعتی مهتاب و تبدیل آن به شهرک صنعتی غیردولتی شده است و تاکنون پیگیری های انجام شده برای حل مشکل این پارک صنعتی در کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، کمیسیون حمایت قضایی و نیز مکاتبه با معاون قضایی دادستان کل کشور نیز منجر به حصول نتیجه لازم نشده است.

در عین حال شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی بر لزوم تجمیع ۱۸ شرکت تولیدی صنایع مهتاب، که از سال ۱۳۸۵ از سازمان صنعت معدن و تجارت استان مجوز فعالیت گرفته است، در قالب یک مجموعه و سپس پیگیری برای دریافت مجوز تاکید دارد.

مشکل این پارک صنعتی در دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی نیز مطرح و بررسی شده و دبیرخانه پیشنهادهایی را برای حل مشکلات این پارک صنعتی به نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان به ریاست استاندار ارایه کرده است.

مسوول دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در این باره گفت: حسب اعلام مجموعه پارک صنعتی مهتاب، همه زیرساختهای لازم توسط بخش خصوصی برای استفاده از این مجموعه فراهم شده است.

علی اکبر لبافی افزود: طبق تاکید شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی، دلیل عدم صدور پروانه برای ۱۸ واحد مزبور این است که برای صدور آن، باید سند واحدها به نام شرکت واحد یا پارک ثبت شده و تجمیع انجام گیرد تا پس از صدور مجوز، واگذاری مجدد واحد به مالکان انجام شود.

وی اظهار داشت: می توان ابتدا همه اسناد را به نام یک شرکت یا شرکت شهرکهای صنعتی صادر کرد، سپس مجدد به خودشان واگذار کرد، چرا که امکان تجمیع این واحدها به نام یک واحد یا مجموعه وجود ندارد تا پس از صدور پروانه بتوان تفکیک را انجام داد.

وی بیان کرد: واحدهای مستقر نیز حاضر به ارایه وکالتنامه برای انجام امور هستند اما حاضر به انتقال مالکیت نیستند، لذا نبود سند واحد به نام پارک صنعتی مهتاب، منجر به عدم صدور مجوز تغییر کاربری شده است.

مسوول دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی گفت: خالص واحدهای قابل تخصیص که عرصه آن مدنظر قرار می گیرد به ۶۰ هکتار می رسد، از سوی دیگر عوارض پرداختی مربوط به تغییر کاربری نیز فقط ۲ سال اعتبار دارد.

رشد سه برابری اشتغال پارک صنعتی مهتاب در صورت صدور پروانه 

یکی از مسوولان پارک صنعتی مهتاب در خصوص مشکلات این لکه صنعتی اطراف مشهد گفت: مجوز فعالیت این پارک ۱۶ سال قبل صادر شده است و از آن زمان تاکنون تعدادی از واحدهای تولیدی در این محدوده مستقر شده اند که اکنون تعداد آنها به ۱۸ شرکت با اشتغالی بالغ بر ۵۰۰ نفر می رسد.

سیدحسین اشرفی افزود: در صورتی که پروانه بهره برداری برای ۱۸ واحد صنعتی مزبور صادر شود، اشتغال در این پارک صنعتی در مدت ۱.۵ سال به سه برابر افزایش خواهد یافت.

وی با بیان اینکه لزوم حمایت از تولید در این شرایط بر کسی پوشیده نیست، گفت: بخش خصوصی متناسب با مجوزی که برای فعالیت در این پارک صنعتی گرفته است، همه زیرساختها را ایجاد کرده است که از جمله آن راه دسترسی، خیابان کشی و معابر داخلی، اجرای خط انتقال برق مورد نیاز به طول ۶ هزار و ۳۰۰ متر و ظرفیت ۶.۵ مگاوات و تاسیسات مرتبط، خطوط روشنایی خیابان ها و برق محوطه، ۲ حلقه چاه آب و منابع و مخازن مرتبط، تصفیه خانه فاضلاب و شبکه های مرتبط، ۲ ایستگاه تقلیل فشار گاز، مخابرات و ارتباطات سیار، شرکت خدماتی با مشارکت همه واحدهای مستقر صورت گرفته و طرح توسعه پارک نیز اجرا شده است.

وی اظهار داشت: همه امکانات و زیرساختها در پارک صنعتی مهتاب ایجاد شده و بخش خصوصی از دولت هیچ کمک و حمایتی نیاز ندارد، اما فقط نیازمند مجوز قانونی برای فعالیت خود است تا بعدها مانعی برای توسعه کارش ایجاد نشود.

اشرفی اضافه کرد: زمین های پارک صنعتی مهتاب نیز متعلق به خود مالکان است و در این راستا هیچ گونه تحمیلی به نهادهای عمومی و دولتی نشده است، تنها خواسته صاحبان این واحدها دریافت پروانه بهره برداری است.

وی ادامه داد: از دیگر سو تغییر کاربری اراضی این پارک صنعتی ضروری است و با اینکه سازمان جهاد کشاورزی توجه لازم را در این زمینه داشته است اما عوارض سنگینی باید پرداخت شود که خیلی توجیه اقتصادی ندارد و یک واحد باید پول هنگفتی بابت تغییر کاربری بدهد.

اشرفی از شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی خواست تا پروانه بهره برداری واحدهای صنعتی مستقر در پارک مهتاب را صادر کند تا یاسی که بر این مجموعه حاکم شده است از بین برود و واحدها رغبت لازم را برای ادامه کار داشته باشند.

لزوم تسری مصوبه هیات وزیران برای لکه های صنعتی مشهد

گویا اخیرا هیات وزیران برای لکه های صنعتی اطراف شهرهای کرج و تهران، که مشکلاتی مشابه مشکلات پارک صنعتی مهتاب مشهد داشتند، مصوبه ای داشته است که اگر این مصوبه به مشهد نیز تسری یابد، بسیاری از مشکلات را حل می کند.

مسول دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در این باره گفت: برای ساماندهی لکه های صنعتی اطراف شهر تهران و کرج مصوبات جدیدی ابلاغ شده است که در صورت تسری این مصوبه به خراسان رضوی، مشکل پارک صنعتی مهتاب نیز تا حدودی برطرف می شود و حتی اجرای آن نسبت به چک لیستی که برای ساماندهی در خراسان رضوی وجود دارد، به مراتب آسانتر است.

لبافی اظهار داشت: بند "ث" مصوبه هیات وزیران مورخ ۲۳ خردادماه ۱۴۰۱ مقرر می دارد که "وزارت صنعت معدن و تجارت مجاز است در اجرای قانون اصلاح تبصره ۵ بند الف ماده ۳ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و الحاق دو تبصره به آن و به منظور ساماندهی فعالیتهای کارگاهی، صنفی و صنعتی در چهارچوب قوانین، نسبت به صدور پروانه بهره برداری شهرک صنعتی غیردولتی برای ۳۸ لکه صنعتی ممهور به مهر دفتر هیات دولت که به صورت متمرکز (لکه ای) در محدوده شعاع ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران ایجاد شده اند، پس از تحقق تمامی احکام زیر با رعایت ترتیبات مقرر لحاظ شده، حداکثر ظرف ۲ سال پس از ابلاغ این تصویب نامه اقدام نماید".

وی افزود: طبق همین مصوبه، وزارت صمت نیز مکلف است از طریق صاحبان صنایع مستقر در هر یک از لکه های صنعتی، نسبت به معرفی اعضای شرکت خدماتی آن لکه صنعتی به منظور ارایه درخواست ایجاد شهرک صنعتی غیردولتی و تحقق سایر اهداف این تصویب نامه اقدام نماید.

وی خاطرنشان کرد: صدور مجوز توسعه و نوسازی برای واحدهای دارای پروانه بهره برداری، کارت شناسایی و گواهی فعالیت صنعتی مستقر در خارج از شهرکها و نواحی صنعتی در همان عرصه موجود و زنجیره تولید با اخذ مجوز محیط زیستی در سقف منابع آب تخصیص یافته بلامانع است.

لبافی بیان کرد: پیشنهاد دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی این است که در ارتباط با مشکلات ناشی از عدم صدور مجوز برای "پارک صنعتی مهتاب" و نظر به اینکه این مجموعه همه زیرساخت های لازم را به منظور استقرار شهرک صنعتی غیردولتی ایجاد کرده است، شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی تمهیدات لازم را به منظور صدور پروانه بهره برداری و به طور همزمان سازمان جهاد کشاورزی نسبت به تغییر کاربری اراضی مزبور اقدام کند.

وی افزود: پیشنهاد دیگر دبیرخانه آن است که شرکت شهرکهای صنعتی استان از طریق مراجع ذیصلاح (هیات وزیران) پیگیری کند تا استان خراسان رضوی، به ویژه مشهد نیز مشمول بند "ث" مصوبه هیات وزیران مورخ ۲۳ خردادماه ۱۴۰۱ شود.

مسوول دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی گفت: اجرای این مصوبات قطعا به بهبود فضای کسب و کار در استان کمک می کند و ظرفیتهای جدیدی برای اشتغال و تولید ایجاد می شود.

لزوم صدور مصوبه ای برای رفع مشکلات لکه های صنعتی مشهد

لکه های صنعتی زیادی با عنوان ناحیه صنعتی یا پارک در اطراف مشهد فعالیت دارند که با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند اما به دلیل اشتغال ایجاد شده، ناگزیر به ادامه فعالیت هستند که برای ساماندهی، توجه مرکز کشور و تصمیم گیری مدیران مربوطه را نیاز دارند.

پارک صنعتی مهتاب، ناحیه صنعتی پارسیان، ناحیه صنعتی عسکریه یا شهرکهای صنفی – تولیدی که هر کدام اشتغال بالایی نیز دارند با مشکلات متعددی در حوزه مالکیت زمین و زیرساختها و موارد قانونی مواجه هستند که رفع این مسائل نیاز ویژه دولت را می طلبد.

مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی نیز در این باره گفت: تاکنون نشستهای زیادی در خصوص بررسی و رفع مشکل پارک صنعتی مهتاب برگزار شده است اما هنوز سند مالکیتی برای اراضی این پارک به این شرکت ارایه نشده است.

جعفر فرشچی افزود: کارشناسانی نیز از تهران به مشهد آمده و مشکل پارک صنعتی مهتاب را در جلسات متعدد بررسی کردند اما به نتیجه ای نرسیده اند؛ در تهران نیز مشابه مشهد ۳۸ لکه صنعتی وجود داشت که مشکلاتی مشابه پارک صنعتی مهتاب داشتند و نشستها و بررسی ها برای ساماندهی آنها به نتیجه نرسید.

وی بیان کرد: در نهایت برای رفع مشکلات ۳۸ لکه صنعتی اطراف تهران و کرج، هیات وزیران امسال مصوبه ای صادر کرد تا مشکلات آن واحدها حل شود، با این حال اگر متولیان پارک صنعتی مهتاب سند مالکیت اراضی را ارایه دهند، ما تلاش خود را برای حل مشکلات آنها به کار خواهیم گرفت.  

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره گفت: از آنجا که شعاع شهرکهای صنعتی در تهران تا ۱۲۰ کیلومتر رسیده است، امکان استقرار واحدهای صنعتی تا این شعاع میسر نیست اما در طول سالهای گذشته واحدهای صنعتی مجاز و غیرمجاز زیادی در این محدوده استقرار پیدا کردند لذا برای حل مشکلات این واحدها هیات وزیران مصوبه ای صادر کرد تا مشکلات این واحدها حل شود.

امیررضا رجبی اظهار داشت: شعاع شهرکهای صنعتی در مشهد تا ۳۰ کیلومتر است و پارک صنعتی مهتاب مشمول محدودیت ناشی از شعاع نمی شود و مشکل دیگری دارد، لذا اینکه عینا مصوبه هیات وزیران برای لکه های صنعتی تهران به مشهد نیز تسری یابد، چندان کارشناسی نیست و باید درخواست ما مبنی بر رفع مشکل شعاع ۳۰ کیلومتری در مشهد باشد تا هیات وزیران مصوبه ای برای رفع مشکلات همه لکه های صنعتی مشهد مانند عسکریه و واحدهای محور غرب صادر کند.

وی بیان کرد: به طور قطع می توان با هماهنگی و اعتماد بین مالکان و صاحبان واحدهای صنعتی در پارک مهتاب، مشکل آن را حل کرد.

ابوالفضل چمندی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری نیز در این باره گفت: مساله این است که ۱۸ واحد مستقر در پارک مهتاب، دارای اسناد جداگانه ای هستند و باید در قالب یک سند تجمیع شوند تا صدور پروانه برای آنها صورت گیرد؛ در مصوبه هیات وزیران هم مشکل شعاع مرتفع شده و هم مشکل تجمیع اسناد و در صورت تسری آن مصوبه به خراسان رضوی، مشکل پارک صنعتی مهتاب مرتفع می‌گردد.

یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی، به عنوان رییس شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان نیز پس از دریافت پیشنهادهای دبیرخانه در نشست بررسی مشکلات پارک صنعتی مهتاب،  تاکید کرد که باید همه مشکلات لکه های صنعتی اطراف مشهد، که استان اختیاری در رفع آنها ندارد، تجمیع شده و در قالب یک بسته پیشنهادی به تهران ارایه شود و مصوبه ای برای حل همه مشکلات این مجموعه های صنعتی گرفته شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha