به گزارش ایرنا، روز آتشنشان در امتداد هفته دفاع مقدس تجلی فداکاری، ایثار، عشق و جانفشانی در جنگ با بحران های مختلف و حوادث طبیعی از جمله آتش سوزی، ریزش آوار، زلزله، سیل، وجود خزندگان خطرناک در مناطق مسکونی، حبس سرنشینان خودروهای واژگون شده و خرابی آسانسورهاست.
هفتمین روز از برگ ریزان پاییزی مهرماه در تقویم جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز آتشنشانی و ایمنی نامگذاری شده است، سال ۱۳۵۹ شمسی درست در چنین روزی وقتی که دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد، آتشنشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند اما در زمان اطفای حریق، هواپیماهای دشمن دوباره به بمباران پالایشگاه اقدام کردند که به شهادت شماری از آتشنشانان منجر شد، این روز با هدف ترویج ایمنی و پیشگیری از حوادث در کشور و همچنین یادآوری از خودگذشتگی های آتشنشانان میهن اسلامی در عرصه دفاع مقدس نامگذاری شده است.
از این رو طرح تعیین این مناسبت به عنوان روز آتش نشانی و ایمنی در سال ۱۳۷۹شمسی توسط ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتشنشانی کشور پیشنهاد و در شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور تایید شد.
مهدی قرهقاشی یکی از آتشنشانان گلستانی است که با عشق و علاقه در این مسیر گام نهاده و از سال ۱۳۸۱ با جان و دل وارد این حرفه شده و در این راه بحرانهای تلخ و ناگوار فراوانی را پشت سر گذرانده است.
این آتش نشان گلستانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در ابتدای جوانی مثل همه افراد بعد از پایان خدمت جویای کار با شرایط متناسب بودم که آگهی استخدام آتشنشانی نظرم را جلب کرد می دانستم باید فیزیک بدنی، توان، هوش و استعداد خوبی داشته باشم، کار دیگرم را رها کرده و مشغول به خواندن کتاب هایی مرتبط با آتشنشانی شدم و همزمان با آن ورزش کرده تا برای آزمون از همه جهات آماده باشم.
این آتشنشان ۴۶ ساله اظهار داشت: زمانی که افراد را از زیر آوار، آتش، سیل و زلزله بیرون آورده و حیات دوباره به شهروندان میبخشیم شیرینترین خاطراتم است.
از نجات ۲۰ کارگر حبس شده در داخل معدن تا نجات کودک ۲ سالهای که داخل ماشین لباسشویی رفته بود
وی یادآور شد: یکی از اتفاقات تلخ ریزش معدن زغال سنگ یورت بود که با اعلام سازمان مدیریت بحران به آزادشهر اعزام شدیم که با تمام سرعت از گرگان به آنجا رفتیم و قبل از ما هم با بالگرد همکاران آتشنشان را فرستاده بودیم و زمان رسیدنمان دود غلیظی از دهانه تونل بیرون میزد، به خودمان جرات داده که وارد تونل معدن زغال سنگ یورت شویم، نزدیک به ۲۰ نفر در فاصله ۲۰۰ متری بر اثر نداشتن اکسیژن و هوا بیحال شده بودند و یکی از بهترین خاطرات نجات و زنده بیرون آوردن این افراد بود.
قرهقاشی افزود: قبل سال ۱۳۸۱ شنا میکردم ولی با ورودم به آتشنشانی شرایطی مهیا شد تا آموزش غواصی ببینم و به درجه مدرسی غواصی برسم، گلستان از اماکن آبی زیادی برخوردار است و تلاش کرده تیم غواصی قوی در سطح کشوری داشته باشیم.
این آتش نشان گلستانی اظهار داشت: منطقه چشمه «گل رامیان» جای عجیبی با عمق زیاد، آب سرد، تاریک و با دید خیلی کم بوده که به راحتی فرد غرق شده در این مکان را نمیتوان پیدا کرد که یکی از خاطراتم تلاش یک هفته تیم غواصی برای بیرون آوردن مسافری غرق شده در این مکان بود و پدر و مادری که تفریح سفرشان تبدیل به شبانهروزی گریه کردن در انتظار پیدا شدن جسد فرزندشان شده بود زمانی که جسد بچه را از آب بیرون آورده خوشحال از پیدا شدن جسد بودند.
قره قاشی افزود: کودک دوسالهای داخل ماشین لباسشویی رفته و خود را در آن محبوس کرده بود که با تماس به موقع پدر و مادر به آتشنشانی توانستیم بچه را نجات دهیم.
وی اظهار داشت: یکی از خاطرات سالهای اوایل کار انفجار ساعت چهار صبح نزدیک ایستگاه شماره یک آتشنشانی شهید رجایی بود که با شدت صدای انفجار و لرزش نگهبانی ایستگاه متوجه حادثه شدیم که با حضور در محل دیدیم کل خانه قدیمی ریزش کرده و از همسایهها در مورد ساکنین خانه سوال کردیم که متوجه شدیم پیرزن و پیرمرد مسن سیدی در این مکان زندگی میکردند، برای موقعیتسنجی تمام دستگاهها را خاموش کرده تا صدایی نباشد و توانستیم دقیق از صدای آه و ناله آنها با کمک همکاران آتشنشانی از زیرآوار نجاتشان دهیم.
وقتی همراهی پدر برای رفتن به مدرسه برای فرزندآتشنشان آرزو میشود
وی بیان کرد: ۱۱ و نیم شب اطلاع رسانی شد فردی قصد خودکشی از یک ساختمان را دارد، آن فرد با دیدن گروه همکاران آتشنشانی که مشغول پهن کردن تشک بودند هیجانی شده و سر و صدا میکرد و یکی از آتشنشانان در این مواقع سریع بالا رفته و شروع به صحبت می کند و در این زمان زیر کل ساختمان تشک پهن شد و جای خوشحالی بوده که جان شهروند دیگری را نجات دادیم.
این آتشنشان فداکار گرگانی میگوید: پیشگیری از وقوع خطرات و حوادث در زندگی روزمره از اقدامات خوب بوده که از بسیاری از حریقها و اتفاقات دیگر جلوگیری میکند.
وی اظهار داشت: شغل آتشنشانی کار سختی بوده و تنها از زاویه عشق و علاقه میتوان با مشکلات آن کنار آمد و با اینکه خیلی در این حرفه اذیت شدم ولی برگردم عقب دوباره همین حرفه را انتخاب می کنم چرا که با روحیه، جسم و جان من سازگارتر است.
قره قاشی افزود: دخترم ۱۶ ساله و پسرم ۸ ساله شدند ولی یادم نمیاد به خاطر شرایط کاریم آنها را مدرسه برده باشم که شاید آرزویی بر دلم مانده باشد.
در چرخه مدیریت بحران آتشنشانی همیشه پای ثابت حوادث بزرگ سطح استان است
وی بیان کرد: در چرخه مدیریت بحران آتشنشانی همیشه پای ثابت حوادث بزرگ سطح استان از جمله سیل، زلزله، طوفان، ریزش آوار، معدن، غرق شدگی و آتشسوزیها بوده و همیشه امدادرسان است.
صادق عباسی یکی دیگر از آتش نشانان گلستانی که ۲۰ سال سابقه ایثار و فداکاری در این حوزه را داشته در گفت و گو با ایرنا می گوید: در معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر در کنار امدادرسانی وظیفه پاکسازی منطقه را داشتیم که البته این عملیات هم مانند دیگر عملیات ها با عشق و علاقه مشغول خدمترسانی شدیم.
وی با اشاره به زمانهای فراغت در منزل هم مشغول خدمت رسانی به همسایگان هستیم، اظهار داشت: در خانه نشسته بودیم که صدای مهیبی از کوچه به گوش رسید سریع کپسول آتش نشانی را برداشته و به سمت ماشین همسایه که آتش گرفته بود دویدم، همه داشتند فرار می کردند که خوشبختانه با کپسول آتش را خاموش کرده و همسایه ها هم خیلی تشکر کردند.
وی با خنده می گوید حتی در میان اقوام هم باید امدادرسان باشیم: همسر برادرم که آن زمان باردار بودند با رفتن برقها در آسانسور مانده بودند که با امدادرسانی بنده سریع نجات پیدا کردند.
عباسی افزود: روزهای عید از جمله روز سیزده به در تمام همکاران به جای حضور در خانه با جان و دل مشغول امدادرسانی در سیل آققلا بودند و به یقین این ایثار به جز عشق ممکن نیست.
نقش مثمر ثمر و پررنگ آتشنشانان در حوادث بحرانی زلزله، ریزش ساختمانها، سیلها و آتشسوزیها
وی اظهار داشت: آتشنشانان در آتشسوزیهای جنگلها در کنار منابع طبیعی و مردم در مناطق صعبالعبور، وحشتناک و خطرناک بوده که گاهی از دامنه کوهها سنگهای خیلی بزرگ قرمز حالت ذوب میافتاد.
وی بیان کرد: آتشنشانان وظیفه اصلی حفظ و نجات اموال و جان انسانها را داشته و نقش مثمر ثمر پررنگی در حوادث بحرانی زلزله، ریزش ساختمانها، سیلها و آتشسوزیها دارند.
حمیدرضا موری ناجی سرخپوش دیگر آتش نشانی که با ۲۰ سال سابقه در گفت و گو با ایرنا گفت: پدرم آتشنشان بودند و من از نزدیک سختیهای این حرفه را دیده بودم ولی با توجه به سختیهای آن با علاقه جذب هیجانات این شغل شدم.
وی افزود: آتشنشان شدن به یقین ایثار و گذشت برای کمک به همنوعان را میخواهد و فقط با عشق میتوان خدمترسانی به شهروندان کرد
وی اظهار داشت: اوایل خدمت که تازه آموزش دیده بودیم برای نجات مصدومی که در چاه «نصرآباد» افتاده بود اعزام شدیم، اولین نفر پایین رفته و بعد از فیکس کردن مصدوم او را بیرون از چاه هدایت کردم و امروز خوشحالم چرا که اگر اینکار را نمیکردیم احتمال قطع نخاع ایشان وجود داشت ولی الان به راحتی زندگی میکند.
وی بیان کرد: کاهش خسارت و جلوگیری از گسترش حریق در آتشسوزیهای مختلف از جمله منازل مسکونی و یا حتی خودرو با اقدامات به موقع آتشنشانی میسر است.
این آتش نشان گلستانی گفت: برای درمان به پاساژ میرداماد گرگان رفته بودیم که قبل نوبتم که در مسیر راه میرفتم دیدم فردی خودش را از نردهها آویزان کرد و دست پاچه داشت اقدام به خودکشی میکرد که خوشبختانه سریع اقدام کرده و جلویش را گرفتم.
نمایش عروسکی همکاران آتشنشان برای کودکان آسیبدیده در سیل آققلا
موری افزود: در سیل آققلا آب را از خانهها و منطقه با موتور تخلیه میکردیم که یکدفعه زیر پایم خالی شد و همکاران آتشنشانی جانم را نجات دادند.
مسعود جعفری یکی دیگر از آتشنشانان گلستانی در گفت و گو با ایرنا گفت: در سیل آققلا به دلیل عدم امکان سکونت مردم منطقه در نمایشگاه بینالمللی جاده آققلا اسکان اضطراری صورت گرفت و مرتب ایمنی چادرها توسط همکاران آتشنشانی بررسی میشد.
وی افزود: کودکان که با توجه به شرایط سیل مجبور به اسکان در چادر شده بودند همکاران آتش نشان با تنپوشهای خود نمایش عروسکی برای سرگرمی آنها اجرا تا کمی آرامش و نشاط در محل اسکان اضطراری به کودکان هدیه دهند.
به گزارش ایرنا، آتشنشانان ناجیان سرخ و افراد خستگیناپذیری که با گذراندن شرایط سخت وارد این حرفه شده و برای عکسالعملهای سریع و به موقع در مواقع بحرانی در میدان عمل گامهای ارزشمندی با ایثار،فداکاری و عشق بر میدارند.
شماره ۱۲۵ پل ارتباطی مردم با ماموران آتشنشانی است که به صورت ۲۴ ساعته آماده ارائه خدمات به شهروندان است.
نظر شما