دامداران مازندران با کمبود شدید چراگاه در دشت و جلگه مواجه هستند

ساری - ایرنا - رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری با اظهار این که به رغم پایان فرصت قانونی کوچ دامداران از مناطق ییلاقی ، اما هنوز بعضی از دامداران از مراتع خارج نشده‌اند، گفت : یکی از دلایل بی‌توجهی دامداران به مقررات خروج بموقع از مراتع ییلاقی ، کمبود شدید چراگاه در دشت و جلگه است.

نعمت الله کوهستانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که امروز زمین برای چرای آزاد دام در دشت و جلگه های استان مازندران کم شده است ، افزود : گسترش کشت دوم زراعی از جمله برنج سبب شد تا مشکلات امسال دامداران در تولید علوفه و پیدا کردن چراگاه دوچندان شود.

وی با بیان این که طبق اعلام رسمی جهاد کشاورزی مازندران امسال حدود ۱۰۵ هزار هکتار برابر با نیمی از زمین های شالیزاری استان زیر کشت دوم برنج رفته است ، توضیح داد : از آن جایی که کشاورزان زراعت محصولاتی را که توجیه اقتصادی بهتری داشته و درآمد بیشتری برای آنان دارد مورد توجه قرار می دهند و قیمت برنج نیز طی ۲ سال اخیر رضایتخش شده است ، امسال شرایط کمبود چرای دام حتی در منطقه شرق استان حادتر شد.

کوهستانی با ذکر این نکته که مرتع در عرصه های طبیعی از اهمیت خاصی به لحاظ زیست محیطی برخوردار است که باید بر اساس قواعد و مقررات ظرفیت و زمان منابع طبیعی دام ها از مراتع ییلاقی خارج شوند، بیان داشت: اگر دام در مراتع ییلاقی طولانی مدت بماند ، تغذیه گیاه برای رشد سال بعد بسیار ضعیف می شود که نتیجه آن فقیرتر شدن مراتع به مرور زمان و از بین رفتن مراتع است.

وی با بیان این که ماموران منابع طبیعی در مناطق ییلاقی وضعیت خروج دامداران را رصد می کنند، تصریح کرد : با دامدارانی که به زمان خروج توجه نکردند برخورد قانونی می شود.

رییس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری خطاب به کشاورزان مازندران گفت : بررسی ها نشان می دهد با توجه به نیاز و تقاضای خوب دامداران به علوفه ،قیمت مناسب دام و گوشت قرمز همواره کشت علوفه به عنوان کشت دوم می تواند  برای کشاورزان درآمد خوبی همانند کشت دوم برنج داشت باشد.

وی با ذکر این نکته که مراتع و چراگاه آزاد دام به مراتب هزینه کمتری را برای نگهداری و تغذیه دام به نسبت قیمت نهاده های دامی دارد ، افزود : افزایش قیمت نهاده های دامی سبب شد تا بسیاری از دامداران سنتی و کسانی که تعداد دام هایشان زیر ۱۰۰ راس است،  با مشکلات نگهداری دام مواجه شوند.

کوهستانی به وجود زمین های کم بازده در مناطق میانبند بخصوص در منطقه شرق استان مازندران اشاره کرد و گفت : منابع طبیعی با همکاری جهاد کشاورزی آماده واگذاری این زمین ها به کشاورزان برای علوفه کاری است.

دامداران مازندران با کمبود شدید چراگاه در دشت و جلگه مواجه هستند

کپه‌کاری یکهزارو ۲۰۰هکتار از مراتع مازندران 

رییس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری با بیان این که پارسال یک هزار و ۲۰۰ هکتار از مراتع استان کپه‌کاری شده بود که در حدود ۱۵۰ هکتار آن از گیاهان داروئی استفاده شد ، گفت : اجرای عملیات کپه کاری در مراتع به منظور اصلاح و احیاء مراتع تخریب شده ، افزایش تولید علوفه و جلوگیری از فرسایش خاک است.

کوهستانی توضیح داد: با توجه به افزایش اعتبارات استانی و اختصاص بودجه از محل صندوق توسعه ملی برای حفظ و حراست و احیاء جنگل ، مراتع و عملیات آبخیزداری ، هر ساله عملیات کپه کاری با استفاده از بذور سازگار با مناطق اقلیمی استان عملیاتی می شود.

وی مرمت چندین دهنه چشمه ، قرق ۲ هزار و ۱۵۰ هکتار و مدیریت بر ۱۰۰ هزار هکتار مرتع را از دیگر طرح های مرتعداری عنوان کرد و گفت : خوشبختانه شرکت های تعاونی مرتعداران و اتحادیه دامداران همکاری خوبی در حفظ و حراست از مرتع را دارند.

کوهستانی یکی دیگر از خدمات مهم به دامداران در مراتع ییلاقی ساخت و نصب آبشخور عنوان کرد و ادامه داد : امسال با استفاده از اعتبارات تخصیص یافته ۱۰۰ دستگاه آبشخور جدید ایجاد شده است.

طبق آمار رسمی سه هزار و ۸۰۰ خانوار عشایر بومی و یک هزار و ۶۰۰ خانوار عشایر غیر بومی با حدود ۲ میلیون ۴۰۰ هزار واحد دامی سبک و سنگین در استان مازندران زندگی می‌کنند. 

اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری که یکی از دو اداره کل استان محسوب می شود ، بیش از ۳۸۷ هزار هکتار مرتع را زیر پوشش دارد و برای ورود و خروج به آن برنامه زمان بندی ارائه می دهد. مراتع این منطقه از نظر میزان و پراکندگی پوشش گیاهی به مراتع درجه یک ، دو و سه تقسیم می شوند. از این میزان مرتع بیش از ۶۰ درصد درجه یک و خوب به شمار می رود که با مدیریت، نگهداری و کنترل ورود دام و قرق، پوشش گیاهیشان حفظ می شود.

استان مازندران افزون بر ۲ میلیون هکتار مساحت دارد که بیش از ۹۰ درصد از این مساحت را منابع طبیعی تشکیل می دهد. منابع طبیعی مازندران با ۲ مدیریت شامل مدیریت منابع طبیعی مازندران - منطقه ساری و منابع طبیغی غرب مازندران منطقه نوشهر اداره می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha