۱۹ مهر ۱۴۰۱، ۸:۲۰
کد خبرنگار: 987
کد خبر: 84908352
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

دورنمای کشاورزی اصفهان در گرو توسعه سامانه‌های جدید آبیاری

اصفهان - ایرنا - وضعیت منابع آبی نامناسب ، خشکسالی‌های پی در پی و نیاز استان اصفهان به حفظ اراضی کشاورزی و تولید محصولات می‌طلبد که مسوولان با حمایت خود و تخصیص اعتبارات کافی، برای گسترش سامانه‌های جدید آبیاری بکوشند.

به گزارش ایرنا، خشکسالی از لحاظ شدت و گستردگی در استان اصفهان روز به روز افزایش می یابد به‌طوری‌که به شکل تقریبی تمامی مساحت این منطقه درگیر این پدیده به شکل بلند مدت شده است.

آنطور که کارشناسان بیان می‌کنند توسعه طرح‌های آب و خاک به‌ویژه گسترش پروژه‌های آبیاری جدید از ضرورت‌های صنعت کشاورزی کشور و استان اصفهان است، زیرا بارش‌ و منابع آبی موجود در بخش زراعت به حدی نیست که همچنان بتوان کشاورزی غرقابی را دنبال کرد.

  در استان اصفهان روز به روز شرایط منابع آبی بغرنج تر می‌شود و همین امر تاثیر بسزایی بر کشت و کار در شهرستان های این خطه گذاشته است تا جایی که بسیاری از مزارع کاربری خود را از دست می‌دهند.

شرایط آبی استان به گونه‌ای است که توسعه هرچه بیشتر سامانه‌های نوین آبیاری می‌تواند میزان تولید محصولات مختلف کشاورزی را حفظ کند و از سوی دیگر از بحران‌های دیگر مانند فرونشست زمین و افزایش ریزگردها بکاهد.

بر اساس آنچه کارشناسان کشاورزی می‌گویند پروژه‌های جدید آبیاری به غیر از حفظ منابع آبی سبب بهره وری در تولید می‌شود و کیفیت محصولات مختلف را بهبود می‌بخشد.

عمده مشکل افزایش سامانه‌های جدید آبیاری مانند قطره ای و یا کم فشار در کشور و از جمله در استان اصفهان، گرانی وسایل و تجهیزات این بخش و کمبود تسهیلات و اعتبارات است.

دورنمای کشاورزی اصفهان در گرو توسعه سامانه‌های جدید آبیاری

۲.۶ میلیون هکتار از مزارع کشور مجهز به سامانه‌های جدید آبیاری

بنا به گزارش‌های وزارت جهاد کشاورزی، پروژه‌های آب و خاک مانند قنوات و به‌خصوص در سامانه‌های جدید آبیاری مجهز شده‌ اقدامات بسیار خوبی انجام شده است و تکمیل طرح های نیمه تمام این بخش در اولویت قرار دارد.

بر اساس اعلام این وزارتخانه تاکنون ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار اراضی کشور به وسایل و روش‌های جدید آبیاری تجهیز شده است و تجهیز سایر زمین‌های کشاورزی به آبیاری قطره ای و کن فشار همچنان ادامه دارد و  در  استان اصفهان به‌عنوان خطه ای پیشرو در صنعت کشاورزی در زمینه طرح های آب و خاک و بخصوص سامانه‌های مورد اشاره عملکردی مناسب داشته است اما مساحت بیشتری از مزارع باید به آنها مجهز شود.

سامانه‌های نوین آبیاری در ۱۳۵ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان اصفهان

بنا به گزارش سازمان جهاد کشاورزی اصفهان، سامانه‌های جدید آبیاری تاکنون در حدود ۱۳۵ هزار هکتار از مزارع استان به طرح‌های آبیاری موضعی، آبیاری بارانی و کم فشار اجرا شده است و ظرفیت تجهیز سالانه ۱۰ هزار هکتار از مزارع این استان به این سامانه‌ها با هدف بهره وری در مصرف آب وجود دارد.

به گفته مسوول سامانه‌های آبیاری جدید سازمان جهاد کشاورزی اصفهان، از ابتدای امسال تاکنون این طرح‌ها در ۲ هزار و ۳۶۰ هکتار از مزارع این استان با اعتباری بالغ بر ۶۶ میلیارد تومان با هدف مصرف بهینه آب اجرا شده است و شهرستان‌های اصفهان با ۵۴۰،  تیران و کرون ۴۵۷ و سمیرم ۳۷۸ هکتار بیشترین آمار اجرای این سامانه ها را در سال جاری داشتند.

محمود صالحان در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: افزایش قیمت وسایل و تجهیزات این سامانه‌ها نسبت به سال‌های قبل افزایش چشمگیری یافته و  انجام طرح‌ها را با سختی روبه رو کرده است. 

وی با اشاره به کم آبی در استان اظهار داشت: اجرای چنین پروژه برای مصرف بهینه آب و صرفه جویی نقش کلیدی دارد و می‌تواند سبب بهره‌وری در کشاورزی شود. 

مسوول سامانه‌های آبیاری جدید افزود: قابلیت اجرای طرح‌های آبیاری جدید در تمام شهرستان‌های استان وجود دارد اما برای تسریع در آن باید تسهیلات مورد نیاز تامین و پرداخت شود.

دورنمای کشاورزی اصفهان در گرو توسعه سامانه‌های جدید آبیاری

همچنین رییس سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در ارتباط با مشکلات این بخش خاطرنشان کرد: اصلی‌ترین چالش برای توسعه سامانه‌های جدید آبیاری، کمبود اعتبارات و تسهیلات است که می‌طلبد این بخش مهم در سطح ملی موردحمایت قرار گیرد.

مهرداد مرادمند در گفت‌ و گو با ایرنا افزود: وجود بیشترین کارخانه تولید لوله و اتصالات مرتبط با آبیاری، فعالیت کارشناسان مجرب در زمینه پروژه های آبی، فعالیت تشکل‌های کشاورزی از قبیل تعاونی‌های تولید روستایی، وجود تعداد زیاد ادوات مورد نیاز عملیات تسطیح در استان و شرکت‌های توانمند و مسلط به اجرای این عملیات از جمله ظرفیت‌های اجرای طرح های مرتبط با آب و خاک است.

استان اصفهان با ۵۶۸ هزار هکتار اراضی باقابلیت کشاورزی که معادل پنج درصد از مساحت استان و سه درصد از اراضی کشاورزی کشور است و همچنین شرایط متنوع آب و هوایی، استعداد تولید انواع محصولات کشاورزی را دارد به‌گونه‌ای که در مناطق گرم و خشک استان خرما، انار و پسته، در مناطق سرد و کوهستانی بادام و گردو و در مناطق معتدل و سرد انواع محصولات دانه‌دار و هسته‌دار کشت می‌شود.

مجموع  اراضی زراعی قابل‌کشت استان حدود  ۴۸۵ هزار هکتار است که در سال‌های نرمال از حیث بارش حدود ۷۰ درصد آن به کشت محصولات زراعی مانند انواع غلات، حبوبات و محصولات علوفه‌ای، جالیزی و انواع سبزی و صیفی اختصاص می‌یابد.

تولید سالانه محصولات زراعی استان در شرایط عادی حدود ۴.۶ میلیون تن و مجموع اراضی باغی استان نیز حدود ۸۵  هزار هکتار است و مجموع تولیدات باغی و گلخانه‌ای در شرایط عادی حدود ۸۸۶ هزار تن برآورد می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha