۱ آبان ۱۴۰۱، ۱۶:۵۸
کد خبرنگار: 926
کد خبر: 84921143
T T
۴۲ نفر

برچسب‌ها

استاد دانشگاه گلاسکو اسکاتلند: بیهقی بیانگر رخدادهای تاریخی به طور واقعی است

سبزوار- ایرنا- استاد دانشگاه گلاسکو اسکاتلند گفت: ابوالفضل بیهقی برخلاف دیگر تاریخ‌نگاران، که برای خوشایند حاکمان، سلاطین و زورمندان می‌نوشتند، خدمتگزار حقیقت و بیانگر رخدادها به طور واقعی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پروفسور سید محمد امین روز یکشنبه در نشست افتتاحیه دوازدهمین همایش بین‌المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی افزود: نیت بیهقی، نیز کمک به نسل های آینده برای عبرت گرفتن و پند گرفتن از تاریخ است.

وی با بیان اینکه بیهقی پیوسته حسن استفاده از خرد جمعی و عبرت گرفتن از تاریخ را در نظر دارد، گفت: این تاریخ نگار ایرانی  هدف خود از نگارش و روایات تاریخی را روشن کردن چراغی برای آیندگان بیان می‌کند تا آیندگان با حسن استفاده در مدیریت فردی، جمعی، اجتماعی و سیاسی از آن استفاده کنند.

این حقوقدان تصریح کرد: تاریخ بیهقی نه تنها یک تاریخ مستند و خرد وزرانه بلکه یک قضاوت معتدلانه و عادلانه در گزارش تاریخ عمومی غزنویان است و از نظر ادبی و هنر نویسندگی نیز یک اثر فاخر است.

وی افزود: مهمترین شاخصه تاریخ بیهقی آن است که از اضافات، سجع و قافیه غیر ضروری و بیان مطالب حاشیه‌ای که به پیام نویسنده خسارت و ضرر وارد کند، پرهیز می‌کند.

امین ادامه داد: صداقت بیهقی در نگارش تاریخ، او را اسوه راستگویی توام با ادب و حفظ آداب نویسندگی کرده است و به حق عنوان  پدر نثر فاخر فارسی برای او که از طنز، هزل، غیبت و دروغگویی پرهیز کرده، شایسته است.

به گزارش ایرنا، دوازدهمین همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی امروز افتتاح شد و تا سه روز ادامه خواهد داشت.

روز اوّل آبان، از سال ۱۴۰۱ به نام روز ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تقویم ملّی کشور ثبت شده است.

ابوالفضل بیهقی، تاریخ‌نگار قرن پنجم هجری قمری و نگارنده کتاب تاریخ بیهقی از مورخان دوره غزنوی است که سال ۳۸۵ قمری در قریه حارث آباد بیهق (سبزوار) متولد شد.

وی بعد از کسب فضایل به دیوان رسایل محمودی راه یافت و در خدمت خواجه بونصر مشکان به کار پرداخت و در خدمت سلاطین غزنوی به سر برد.

بسیاری از مورخان بر این عقیده‌اند که تاریخ بیهقی، دوره حکومت غزنویان را دربر می‌گیرد اما از متن کتاب مشخص می‌شود که بیهقی بازگویی وقایع را از سال ۴۰۹ آغاز کرده و تا کمی پیش از مرگش، حدود سال ۴۷۰، ادامه داده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha