تغییر رویکرد شرکت‌های دانش‌بنیان هرمزگان به سمت نیازهای فناورانه است

بندرعباس - ایرنا - رییس پارک علم و فناوری هرمزگان با بیان اینکه تغییر رویکرد شرکت‌های دانش‌بنیان هرمزگان به سمت نیازهای فناورانه استان است، گفت: جهت‌گیری برای تاسیس و ایجاد شرکت‌های دانش بنیان و فناور از عرضه محوری به سمت تقاضا تغییر می‌کند.

علیرضا نصیری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هر شخص حقیقی و حقوقی که ایده‌اش دارای نوآوری و بازار باشد براساس شاخصه‌هایی که برای تاسیس و راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان و نوآور وجود دارد مورد پذیرش قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: اما طی این سال‌ها متوجه شدیم در صنعتی مانند فولاد و صنایع دیگر دست پارک علم و فناوری هرمزگان برای پاسخگویی به نیازهای فناورانه آن‌ها خالی است و محدود شرکت‌های موجود تنها قادر به رفع یکی از نیازهای آن‌ها بوده و سایر نیازها را نمی‌توانند پاسخ دهند.

وی اضافه کرد: زمانی نیاز است چندین شرکت وجود داشته باشد تا نیازهای فناورانه چنین کارخانه‌هایی را پاسخ بدهند که در این زمینه با کمبود شرکت‌های دانش بنیان روبه‌رو هستیم و شرکت‌های موجود هم برحسب ایده‌های اشخاص شکل گرفته‌اند.

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان بیان کرد: اینکه ایده منطبق با بازار هرمزگان، کشور و جهانی باشد چندان در تاسیس شرکت‌ها مورد توجه قرار نگرفته است، به عنوان مثال یک مدرس یا استاد دانشگاه، نوآوری انجام داده و چون می‌تواند در بازار بفروشد در پارک علم و فناوری پذیرش گرفته است.

نصیری ابراز داشت: اکنون رویکرد پارک علم و فناوری بیشتر به این سو خواهد شد که نیازهای فناورانه در هرمزگان را به کمک صنایع و متولیان حوزه‌های مختلف مانند کشاورزی و شیلات و گردشگری و امور شهری و شهرداری و غیره مشخص کند، البته ظرف سه سال گذشته این کار درحال انجام است و نیازهای فناورانه استخراج می‌شود اما این تنها در حد یک عنوان بود.

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان افزود: نیاز نیست صنایع و سایر نهادها ۲۰ عنوان را به عنوان نیازهای فناوری خود اعلام کنند بلکه پنج یا ۶ نیاز اساسی‌تر و عملیاتی که با آن کسب و کار می‌تواند شکل گیرد را اعلام کنند.رییس پارک علم و فناوری هرمزگان افزود: نیاز نیست صنایع و سایر نهادها ۲۰ عنوان را به عنوان نیازهای فناوری خود اعلام کنند بلکه پنج یا ۶ نیاز اساسی‌تر و عملیاتی که با آن کسب و کار می‌تواند شکل گیرد را اعلام کنند.

وی ادامه داد: آنگاه پارک علم و فناوری هرمزگان برای راه‌اندازی کسب و کار از بین نخبگان و دانشگاهیان به دنبالِ کننده کار خواهد رفت تا آنان نسبت به تولید محصول و خدمات مورد نیاز اقدام کنند و در طول فرآیند تولید محصول یا خدمات هم از آن‌ها حمایت می‌شود و تسهیلات، سرمایه‌گذاری و راهنمایی کسب و کار داده می‌شود و بازار کار هم خود اعلام نیاز کرده و آماده خرید است.

وی اضافه کرد: این برنامه اصلی است که برای اجرایی شدن آن الزام‌های فراوانی باید در کنار هم قرار گیرد تا محقق شود.

پارک علم و فناوری هرمزگان به تنهایی قادر به تحقق این هدف نیست

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان گفت: بازیگران مختلفی وجود دارند که همه باید پای کار بیایند و نقش خود را به خوبی ایفا کنند، به عنوان پارک علم و فناوری هرمزگان به تنهایی قادر به تحقق هدف ذکر شده نخواهیم شد.

نصیری تاکید کرد: دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش و مخاطبان عام که گاهی پرسنل ادارات دولتی و صنایع هستند و نیازها را بیشتر لمس می‌کنند شرکت دانش بنیان تاسیس کرده و کسب و کار انجام دهند.

وی اشاره کرد: نمونه‌های موفقی وجود دارد که افرادی در صنعت مشغول به کار بوده‌اند و از آن خارج شده و در پارک علم و فناوری شرکت خود را تاسیس کرده‌اند.

وی گفت: این افراد چون نیاز واقعی را استخراج و با توجه به تخصص آن نیاز اقدام به تاسیس شرکت و تولید محصول و خدمت کرده‌اند موفق به فروش شده‌اند، البته در این مسیر ارتباطات‌شان هم به کمک آمده است.

ابتدا خود باید به باور اجرایی کردن اهداف برسیم

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان خاطر نشان کرد: ستادی با عنوان توسعه اکوسیستم نوآوری به ریاست استاندار در استان‌ها وجود دارد که باید نشست‌هایی با عنوان اقتصاد دانش‌بنیان تشکیل دهد که نخستین نشست آن در هفته جاری یا هفته آینده تشکیل می‌شود.

نصیری بیان کرد: تمامی برنامه‌های خود را در نشست‌های ستاد اقتصاد دانش بنیان مطرح خواهم کرد و امید می‌رود که استاندار هم همراهی کند،‌ اما اینکه در این نشست‌ها تا چه میزان اعضا با پارک علم و فناوری هماهنگ باشند مشخص نیست، البته درحال رایزنی هستیم.

وی اظهار داشت: ابتدا خود باید باور اجرایی کردن برنامه مذکور برسیم و سپس الزام‌هایش را فراهم کنیم، دانشگاه و صنعت نقش خود را ایفا کنند، نقش صنعت استخراج نیازهای واقعی است و توان خود را در کنار آن‌ها قرار می‌دهیم.

وی افزود: حتی از بخش خصوصی هم در این مسیر کمک می‌گیریم تا نیازهای واقعی و اساسی صنایع مشخص شود و این نیازها با عنوان یک رویداد در زمستان سال جاری برای نخبگان استان بیان می‌شود.

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان تاکید کرد: در زمینه مباحث مالی هم از نظر تسهیلات از ظرفیت تفاهم‌نامه بنیاد برکت، صندوف نوآوری و شکوفایی که در هرمزگان تشکیل شده و همچنین منابع مالی پارک علم و فناوری حمایت می‌کنیم.رییس پارک علم و فناوری هرمزگان تاکید کرد: در زمینه مباحث مالی هم از نظر تسهیلات از ظرفیت تفاهم‌نامه بنیاد برکت، صندوف نوآوری و شکوفایی که در هرمزگان تشکیل شده و همچنین منابع مالی پارک علم و فناوری حمایت می‌کنیم.

نصیری گفت: منابع مالی دیگری هم در سال جاری وجود دارد که بتوان به شرکت‌های دانش بنیان تسهیلات داد و تنها انجام دهنده کار مساله مهم باقی مانده است که در این خصوص دانشگاه‌ها و نخبگان بایستی مشارکت فعالی داشته باشند.

وی تاکید کرد: دانشگاه باید عضو هیات علمی و دانشجو را برای فعالیت‌های فناورانه و نوآورانه الزام کند و برای این منظور لازم است شاخصه‌های کمی برای دانشگاه‌ها تعریف و تبیین شود که برنامه آن هم تهیه شده و مشخص است هر دانشگاه باید در هر سال چه تعداد شرکت نوآور و دانش بنیان تاسیس کند.

وی خاطر نشان کرد: اکنون هم دانشگاه‌ها در این زمینه فعالیت دارند اما اولویت سوم آن‌ها است، اولویت نخست آموزش، اولویت دوم پژوهش و اولویت سوم فناوری است، در صورتی که امسال نباید فناوری به این میزان در حاشیه قرار داشته باشد.

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان تصریح کرد: آیین نامه‌های دانشگاه‌ها در حال جهت‌دهی آن‌ها برای بالا رفتن امتیازهای فناوری است، اما به لحاظ اجرایی هم لازم است یکسری الزام‌ها برای دانشگاه‌ها تعیین شود.

نصیری افزود: این هم فرآیندی زمان‌بر است و اگر می‌خواهیم در این زمینه کار کرده و موفق باشیم باید در عرصه عمل وارد شویم.

فضای کافی برای استقرار شرکت‌های نوآور و دانش بنیان در اختیار نداریم

وی همچنین گفت: پارک علم و فناوری برای استقرار شرکت‌های بیشتر فضا ندارد به نحوی که اکنون چندین شرکت متقاضی برای استقرار در این مجموعه متقاضی موفق به اینکار نشده‌اند.

وی یادآور شد: چند راه برای حل این مساله وجود دارد که یا باید از ظرفیت‌های معطل و بدون استفاده ادارات دولتی استفاده کرد و تعدادی از این‌ها شناسایی شده است، راه حل دوم هم آماده شدن زمینی است که در درون دانشگاه هرمزگان قرار دارد.

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان گفت: اکنون چند شرکت، متقاضی ایجاد کارگاه‌های خود در آن زمین هستند اما زیرساخت‌های آن هنوز برای این منظور مهیا نشده است و آب و برق نداشته و تسطیح زمین و حصار کشی هم انجام نشده است.

وی ادامه داد: اکنون زمین بایر و بدون استفاده بوده که امید می‌رود امسال بتوان اعتبارهای ماده ۳۴ بودجه برای ایجاد زیرساخت زمین مذکور استفاده کرد.

رییس پارک علم و فناوری هرمزگان افزود: معمولاً زمانی که شخص حقیقی یا حقوقی اشاره‌ای به ساختمان‌های ارگان‌ها می‌کند اعلام می‌کنند برای آن فلان برنامه وجود دارد و حتی اگر تا ۱۰ سال دیگر هم اجرایی نشود اعلام می‌کنند چنین برنامه‌ای هست.

وی تصریح کرد: شاید از منظری هم حق داشته باشند و مدیران با خود بیندیشند چنانچه ساختمان بدون استفاده را به پارک علم و فناوری اختصاص دهند آیندگان در خصوص آن‌ها چه فکری خواهند کرد، این در صورتی است که تمامی این املاک متعلق به دولت است و پارک علم و فناوری هرمزگان هم بخشی از بدنه دولت بوده که رسالتی برعهده دارد.

نصیری ابراز داشت: اگر نگرش مدیران استان و شهرستان‌ها به زیست بوم کسب و کار صحیح نباشد نمی‌توان به خوبی با بودجه محدود وزارت علوم نیازها را به سادگی و سرعت مورد نیاز تامین کرد.

وی بیان کرد: اکنون استان‌هایی زیرساخت‌هایشان در زمینه علم و فناوری آماده است که ادارات دولتی همراه بوده و امکانات خود را در اختیار قرار داده‌اند، به عنوان مثال صنعت و معدن و تجارت سیستان و بلوچستان پای کار آمد و مجموعه بزرگی در اختیار پارک علم و فناوری قرار داد،‌ خراسان رضوی و اصفهان هم از پارک علم و فناوری حمایت کرده و ساختمان و زمین در اختیار پارک علم و فناوری‌های خود قرار دادند و حتی سازمان پژوهشی علمی و صنعتی خراسان رضوی در مشهد به یکباره سردرش را به پارک علم و فناوری تغییر کرد و زحمتی که سال‌ها باید در استانی مانند هرمزگان کشید را با تغییر یک سردر انجام داده و شهرک خود را ایجاد کردند.