به گزارش ایرنا، سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از ۲۱ تا ۲۷ آبانماه جاری با شعار "ما همانیم که میخوانیم" در سراسر کشور همراه با برنامههای متنوع فرهنگی، آموزشی و ادبی توسط متولیان، علاقهمندان، دستگاههای اجرایی و تشکلها برگزار میشود.
بدون شک کتاب و فرهنگ مکتوب یکی از میراثهای ماندگار و ارزشمند انتقال و نشر گنجینههای مختلف فرهنگی، تاریخی و اجتماعی است که استفاده از این سرمایه گرانقدر و ترویج فرهنگ کتابخوانی در توسعه و رشد جامعه و ارتقای فرهنگ عمومی ضروری است.
توسعه فرهنگ والای کتاب و کتابخوانی در پیشرفت جامعه در ابعاد مختلف نقش ماندگاری دارد و برای ترویج این میراث گرانبها و با ارزش باید در سایه برنامهریزی و همکاری تمامی بخشها به خصوص مراکز آموزشی، فرهنگی و خانوادهها اقدام صورت گیرد.
به رغم همه تلاشهایی که در راستای توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه صورت میگیرد هنوز جای آن در سبد خانوارها مناسب نیست و هفته کتاب فرصت مغتنمی است تا بار دیگر دقیق موضوع بررسی و برای ارتقای سطح مطالعه در جامعه و بین نوجوانان و جوانان اقدام شودهماکنون به رغم همه تلاشهایی که در راستای توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه صورت میگیرد هنوز جای آن در سبد خانوارها مناسب نیست و هفته کتاب فرصت مغتنمی است تا بار دیگر دقیق موضوع بررسی و برای ارتقای سطح مطالعه در جامعه و بین نوجوانان و جوانان اقدام شود.
در این خصوص جمعی از مسئولان و کارشناسان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی یزد با اشاره به اهمیت موضوع و قدردانی از تمامی تلاشهایی که تاکنون در راستای توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه در جامعه صورت گرفته بر ضرورت پیگیری و اقدامات مناسب و موثر بهتر و بیشتر تاکید کردند.
یکی از اساتید دانشگاه و فعال فرهنگی یزد گفت: ترویج مطالعه موضوعی چند وجهی است و شامل سطوح خرد و کلان است و برای اینکه سرانه مطالعه در جامعه و بین اقشار مختلف افزایش یابد باید این کار از نظر عموم مردم به عنوان یک فعالیت ضروری شناخته شود.
محمد صادقی افزود: تا زمانی که مردم و نوجوانان و جوانان مطالعه را فعالیتی زائد و بیفایده بدانند سرانه مطالعه همچنان پایین است، چون این معضل مانند بسیاری دیگر از مشکلات فرهنگی یک مسئله تک بعدی نبوده و عوامل بسیاری در به وجود آمدن آن نقش دارند.
وی اظهار کرد: برای حل این مشکل مهم و اثربخش در جامعه ابتدا باید این عوامل و نقش آنها را شناسایی کرد، عوامل متعددی در پایین بودن سرانه مطالعه نقش دارند که مهمترین عامل عدم احساس نیاز به کتابخوانی و مطالعه از سوی اقشار مختلف جامعه است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: گرانی و دغدغه معاش از دیگر عوامل مهم کاهش توجه به کتاب و کتابخوانی است، در واقع در کشورهای توسعه نیافته، مشغولیتهای ذهنی و زندگیهای بسیار سخت باعث شده تا مردم این کشورها مدام در تلاش برای رسیدن به یک زندگی با متوسط امکانات باشند.
به گفته صادقی، اما واقعیت این است که با وجود تمام مشکلات اقتصادی اگر برنامهریزی درست داشته باشیم به راحتی میتوانیم هم کتاب تهیه کنیم و هم وقت مطالعه آن را ایجاد کنیم و امروزه گسترش فضای مجازی فضای مساعدی برای نشر اطلاعات به شمار میرود و کاربران این فضای نوین باید با برخورداری از سواد اطلاعاتی با عمق نگری در محتوای آن در تسهیل انتشار و مطالعه کتب به صورت مجازی اقدام کرده و توسعه فرهنگی جامعه را پیش برند.
وی اظهار کرد: زیربنای فکری و عقیدتی، نوع جهانبینی فرد، بلوغ فکری و عقلی جامعه، اعتقاد به توانایی حاصل از دانایی، خوشبینی به آینده، اعتقاد به طلب دانش با وجود سختی، عدم باور به ارزش کتاب و مطالعه، کمبود الگوهای فرهنگی، نبود الگوی مطالعه برای کودکان، عدم عادت به مطالعه به خصوص از دوران کودکی، درست نبودن شبکه توزیع آثار تولید شده، سطح کیفی آثار چاپی و موارد دیگر از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر فرهنگ مطالعه در یک جامعه است.
برای توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه عوامل مختلفی نقش اصلی را ایفا میکنند که مهمترین آنها خانواده، مدارس، مهدهای کودک، دانشگاهها و در کنار آن مسئولان و برنامهریزان فرهنگی و رسانههای گروهی هستندهمچنین دیگر استاد دانشگاه آزاد اسلامی یزد گفت: برای توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه عوامل مختلفی نقش اصلی را ایفا میکنند که مهمترین آنها خانواده، مدارس، مهدهای کودک، دانشگاهها و در کنار آن مسئولان و برنامهریزان فرهنگی و رسانههای گروهی هستند .
دکتر مهدی اسلام زاده با بیان اینکه باید فرهنگ مطالعه و تبلیغات و اطلاع رسانی در این حوزه وجه غالب تمامی فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در شهر قرار گیرد بیان کرد: تاکنون به خصوص در سالهای اخیر برای توسعه فرهنگ مطالعه در کشور و استان یزد کارهای خوبی صورت گرفته ولی به دلیل اهمیت موضوع اصلا کافی نیست.
وی اظهار کرد: فرهنگ مطالعه باید ابتدا از خانه و خانوادهها شروع شود و اگر در یک خانواده و سبد خانوارها کتاب جایگاهی داشته باشد بدون شک این امر گام به گام نقش مهمی در توسعه و ترویج فرهنگ والای مطالعه دارد و شاهد یک جامعه توسعه یافته در ابعاد مختلف خواهیم بود و قطعا برای تحقق کامل آن به یک بسبج همگانی و عزم جدی نیاز است.
یکی از فرهنگیان یزد با تبریک هفته و کتابخوانی و قدردانی از تلاشهای صورت گرفته از اینکه هماکنون جایگاه مطالعه در بین اقشار مختلف و جوانان مناسب نیست ابراز ناخرسندی کرد و گفت: رونق دادن به کتابخانههای مدارس و برگزاری مسابقات به خصوص معرفی کتب در صبحگاه و ایجاد انگیزه با برگزاری برنامههای مختلف فرهنگی نقش مهمی در توسعه فرهنگ مکتوب دارد.
حسین دهقان بنادکی افزود: هرچند فضای مجازی وقت زیادی از مردم و نوجوانان و جوانان را میگیرد ولی هیچ چیز نمیتواند جایگزین مطالعه و آثار متنوع و فاخر ادبی و فرهنگی شود و باید در این خصوص با برنامهریزی و همکاری مردم و مسئولان اقدام مناسب در استان صورت گیرد.
همچنین معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری مهریز با اشاره به هفته کتاب و اینکه هر شخص و گروهی ذائقه متفاوتی در امر کتابخوانی دارند از گسترش خدمات فرهنگی و به ویژه ارتقای کتابخوانی با بهرهگیری از ظرفیت نهادها و گروههای مختلف مردمی همچون بسیج، دانشآموزان، روحانیون، دانشجویان ،مدیران مدارس، روابط عمومی ادارات و سایر گروههای اجتماعی تاکید کرد.
مصطفی زارع زاده با قدردانی از تلاشهایی که تاکنون در این بخش مهم برای توسعه فرهنگ مطالعه صورت گرفته افزود: در هفته کتاب از خیران در حوزه کتاب و کتابخوانی، دانشآموزان کتابخوان و نویسندگان شهرستان تجلیل شود و باید مدیران ادارات و نهادها در مراسمهای تجلیل از اهدای کتاب غافل نشوند.
به رغم اهمیت موضوع کتاب و کتابخوانی و کارهایی مهم و خوبی که برای توسعه آن در سال های گذشته صورت گرفته ولی هنوز جای کار فراوان وجود دارد و همه مردم و مسئولان در کنار متولیان امر باید رسالت خود را بیش از گذشته در قالب یک برنامه مشخص انجام دهندوی اظهار کرد: به رغم اهمیت موضوع کتاب و کتابخوانی و کارهایی مهم و خوبی که برای توسعه آن در سال های گذشته صورت گرفته ولی هنوز جای کار فراوان وجود دارد و همه مردم و مسئولان در کنار متولیان امر باید رسالت خود را بیش از گذشته در قالب یک برنامه مشخص انجام دهند.
همچنین رییس اداره کتابخانههای عمومی مهریز گفت: برای توسعه و ترویج فرهنگ والای کتاب و کتابخوانی در سطح شهرستان با همکاری مردم به خصوص نهاهای فرهنگی، آموزشی و تبلیغی و خانوادهها در هفته کتاب جمهوری اسلامی برنامههای مختلف که ۲۰ مورد آن شاخص است در منطقه پیگیری و برگزار میشود.
سعید قریشی با اشاره به شعار امسال هفته کتاب «ما همانیم که میخوانیم» افزود: به همین مناسبت مسابقه کتابخوانی، جشنواره ادبی کودک و نوجوان، مسابقه کتاب کوچولوی من و نشست با شاعران و نویسندگان و دهها برنامه و فعالیت کتابخوانی در کتابخانههای عمومی شهرستان برگزار میشود.
وی اظهار کرد: جشنواره و مسابقه "کتاب کوچولوی من" ویژه دانش آموزان ابتدایی، جشنواره ادبی اعضای کتابخانههای روستایی مهریز، ایجاد ایستگاه کتاب در سه نقطه پر رفت و آمد شهر، اهدای کتاب معدن سرب و روی مهدی آباد به کتابخانههای عمومی، رونمایی کتاب «فلسفه اسلامی و حکمت متعالیه» اثر محمد زارع بیدکی، مسابقه کتابخوانی از کتاب «من و کتاب» مقام معظم رهبری، ایجاد ایستگاه اهدای کتاب و برپایی میز خدمت در محل نماز جمعه از مهمترین برنامههای این هفته است.
یزد با ۱۱۱ باب کتابخانه عمومی شامل ۹۶ کتابخانه نهادی روستایی و شهری و ۱۵ باب کتابخانه مشارکتی به نسبت جمعیت در جایگاه نخست کشور قرار دارد و در کتابخانههای عمومی استان با حدود ۱۰۸ هزار نفر عضو، افزون بر ۲ میلیون نسخه کتاب موجود است.
استان یزد یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر جمعیت دارد که ۸۵ درصد در شهرها و بقیه در مناطق روستایی و آبادیها زندگی میکنند.
نظر شما