مالکان زمین‌های حریم تپه تاریخی کلارکلاردشت: ۶دهه در بلاتکلیفی هستیم

نوشهر- ایرنا- مالکان زمین های واقع در حریم اثر تاریخی تپه کلار کلاردشت گفتند زمین هایشان حدود ۶ دهه به علت محدودیت و ممنوعیت ساخت و سازها در بلاتکلیفی است که مسوولان امر دولت سیزدهم انتظار است برای رفع این چالش تدابیری بیندیشند.

به گزارش ایرنا، محوطه تاریخی طبیعی تپه کلار کلاردشت به گستره حدود  ۳۵ هکتار حریم در ضلع شرقی دشت کلاردشت و همسایگی شهر لاهو قرار دارد و طبق اسناد موجود این اثر باستانی پیش از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۴۴ به شماره  ۴۸۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

محوطه این تپه باستانی  بنا به اظهار نظر برخی از باستان شناسان در سطح کشور از نظر تداوم و پیوستگی استقرار انسان در طول نزدیک به ۶ هزار سال زندگی در آن بی نظیر بوده است.

کارشناسان و محققان در بازدیدهای میدانی و کاوش های باستان شناسی بقایای شهری قدیمی را دراین تپه تاریخی غرب مازندران یافتند.

دشت هایی که در پیرامون این تپه وجود دارد به خاطر گستردگی و سرسبزی آن تا پای قله ها زیبایی خاصی به این اثر تاریخی بخشیده است به طوری که این دشت های پهناور نشان از آن دارد که اراضی موجود پیرامون آن از سوی مردمان آن زمان به کشت گندم و جو اختصاص داشت.

طبق گزارش های مستند، از گستره حدود ۳۵ هکتار از زمین های پیرامون این اثر تاریخی ، نزدیک به ۳۰ هکتار آن متعلق به دست کم ۳۰ نفر از اشخاص حقیقی و بقیه آن هم عرصه تپه کلار است و به ظاهر حریم این اراضی هم ۱۵۰ متر تا ۲۵۰ متر تعیین شده و برابر ضوابط مالکان این اراضی حق هیچگونه ساخت و سازی ندارند و از طرفی هم اغلب مالکان این اراضی حرفشان این است حالا که اجازه هیچگونه ساخت و سازی به آن ها داده نمی شود وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این املاک از آن ها خریداری کند یا آنکه در نقطه ای دیگر زمین به آن ها بدهد.

طی سال های گذشته به ویژه سال ۱۳۹۹ تاکنون موضوع تعیین حریم و عرصه تپه کلار به علت نارضایتی مالکان اراضی و پیگیری برخی از مسوولان منطقه در محافل عمومی و رسمی مطرح و حتی رسانه ای شد و این مساله تا مرحله ای پیش رفت زمینداران در بازدید هفدهم خرداد امسال وزیر میراث فرهنگی از این اثر تاریخی هم گلایه های خود را به به او مطرح کردند و تعیین تکلیف هرچه زودتر برای حل این مشکل را خواستار  شدند. 

بررسی ها نشان داده از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۸۷،طی ۲ فصل کاوش باستان شناسی روی این تپه انجام گرفت و  سرپرست هیات کاوش باستان شناسی تپه کلار کلاردشت در خرداد سال ۱۳۹۹ طی گزارشی به ایرنا گفته بود که با همکاری مسوولان محلی قرار است در عملیات فصل سوم کاوش باستان شناسی روی این تپه در ماه آتی انجام گیرد و این برنامه بلند مدت سال ها ادامه دارد و در نهایت همه این اقدامات برای آن است تا بتوانیم این تپه را به سایت موزه تبدیل کنیم.

البته این اقدامات فقط تا به این مرحله پیش نرفت، معاون اسبق میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران  هم در مهر سال ۱۳۹۹ از تصویب حریم قانونی اثر تاریخی تپه کلار خبرداده بود و گزارش داد با توجه به تغییرات جمعیتی و توسعه ساخت و سازهای در کلاردشت تعیین حریم و عرصه این حریم از مهم ترین دغدغه این نهاد است و باید هرچه زودتر انجام گیرد.

مهدی ایزدی بیان کرد : موفق شدیم عرصه و حریم تاریخی تپه کلار را در شورای ثبت محوطه های تاریخی وزارت میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مصوب کنیم و تا چند روز آینده شماره ثبت آن به اداره کل میراث فرهنگی استان و شهرستان کلاردشت ابلاغ خواهد شد و به تبع این اقدامات اراضی اشخاص در حریم و عرصه تپه کلار تعیین تکلیف می شود.

با همه این وعده و وعیدها  متاسفانه مالکان اراضی پیرامون تپه کلار همچنان بلاتکیلف هستند و اظهارداشتند : مسوولان دست اندرکار در این سال ها نه تنها از این اثر تاریخی محافظت نکردند بلکه همه وعده هایی که دادند هیچکدام عملی نشد. 

بلا تکلیفی زمینداران اطراف تپه کلار طی ۶ دهه  

در این پیوند، مظفر داوددی یکی از مالکان اراضی در پیرامون تپه کلار در این باره گفت : از سال ۱۳۴۴ پیش از انقلاب اسلامی زمانی که تپه کلار در فهرست آثار ملی ثبت شد جز کشت و کار در این اراضی با اینکه در محدوده قانونی شهر هم قرار گرفته اجازه هیچگونه ساخت و سازی به مالکان نمی دهند.

وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به آنکه بیش از چهار هزار متر زمین در اطراف تپه کلار دارد، افزود : در طرح جامع شهری هم شهرداری مصوب کرده این زمین ها در محدوده قانونی شهر قرار دارد منتهی زمانی که مالکان  اقدام به دریافت مجوزهای قانونی برای ساخت و ساز می کنند، مسوولان دستگاه های متولی به استعلام آن ها  پاسخ نمی دهند.

وی بیان داشت : از آنجایی که این زمین متعلق به ابا و اجدادی ماست به یاد دارم در سال ۱۳۴۴ زمانی که تپه کلار به عنوان اثر تاریخی ثبت شد حریم آن حدود ۱۶ متر در نظر گرفته شد اینکه طی سال های  گذشته در رسانه ها مطرح شد که عملیات لایه نگاری و گمانه زنی تپه کلار انجام گرفته متاسفانه در جای جای تپه حفاری صورت گرفته و در برخی از نقاط آن هم حدود ۳۰ سانتی متر و در نقاطی دیگر حدود ۹ متر حفاری شده و براثر پرسه زدن دام ها، تعدادی از دام ها اهالی به داخل این حفره های عمیق افتادند و تلف شدند.

حفاری تپه کلار با بولدوزر 

این شهروند کلاردشتی گفت: مسوولانی که ادعای صیانت از این اثر تاریخی داشتند از دهه ۶۰ گرفته تا یکی ۲ سال پیش در برخی از نقاط این تپه حتی با بولدوز و لودر خاکبرداری کردند و  در یک نقطه آن هم تخته سنگی پیدا کردند که در آن زمان برای کوبیدن گندم استفاده می کردند و در نقطه دیگر هم بستر یک رودخانه ظاهر شد اما در مجموع جای جای این تپه حفاری شده و حرف مالکان این اراضی آن است وقتی از این تپه به درستی محافظت نمی شود چرا اجازه نمی دهند ساخت و سازی در زمین های شخصی انجام گیرد.

داوودی افزود : در زمان حاضر اغلب مالکان اراضی اطراف این تپه مشکل دارند عده ای قصد دارند برای فرزندنشان مسکن بسازند و از میان آنان عده ای هم هستند که برای تامین جهیزیه دخترانشان درمانده اند  و به علت این مشکل نمی توانند زمین هایشان را بفروشند این موضوع در بازدید وزیر میراث فرهنگی هم مطرح شد منتهی تا این لحظه اقدامی برای حل آن صورت نگرفت.

مالکان زمین‌های حریم تپه تاریخی کلارکلاردشت: ۶دهه در بلاتکلیفی هستیم

وعده وزیر میراث فرهنگی برای حل این مشکل   

وزیر میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در هفدهم خرداد ماه امسال در حاشیه بازدید از این تپه تاریخی از مطرح شدن واگذاری زمین معوض به مالکان حریم و عرصه تپه کلار در شهرستان کلاردشت خبر داد و گفته بود مشکل این زمین ها به زودی در مجلس شورای اسلامی و دولت تعیین تکلیف می شود. 

 سیدعزت الله ضرغامی در جمع زمینداران تپه کلار در گفت و گو با خبرنگاران افزود : سال های سال عده ای از صاحبان این عرصه اثر تاریخی به علت بلاتکلیف بودن قادر به فعالیت های کشاورزی و ساخت و ساز نیستند  و قدمت این تپه هم به حدود دوهزار سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد.

وی گفت : این مکان تاریخی، بسیار فوق العاده و دوره تاریخی ایران را مشخص می کند؛ منتهی تعیین تکلیف بخشی از حریم و عرصه آن مراحل مطالعاتی و اکتشاف را طی کرده است. و  تا زمانی که مراحل مطالعات و اکتشاف نهایی این اثر تاریخی به پایان نرسد کشاورزان اطراف تپه کلار حق هیچگونه ساخت و سازی را ندارند و از طرفی دولت هم اعتباری برای خریداری این اراضی ندارد. 

وزیرمیراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری با ابراز امیدواری افزود :  مطرح شدن این موضوع در مجلس و دولت، نشستی به زودی با رئیس سازمان جنگل ها در این زمینه برنامه ریزی خواهد شد تا بتوان از طریق این سازمان، اراضی منابع ملی در اختیار مالکان این اراضی قرار داد. 

تکرار وعده و وعیده ها    

امین لطفی نژاد مالک دیگر اراضی در اطراف تپه کلار هم به خبرنگار ایرنا گفت : سطح تاب آوری زمین داران به علت وعده و وعید های مسوولان پس از سال ها پایین آمده و اغلبشان به ستوه در آمده اند و در زمان حاضر برای ساخت بنا از طریق شهرداری اقدام کرده ام منتهی اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری پاسخی به استعلام نمی دهد.

وی با بیان آنکه بیش از سه هزار متر زمین در منطقه دارد ، افزود : وقفه در تعیین حریم و عرصه این آثار تاریخی پس از سال ها ، مسوولان دست اندرکار با این روش ، مسیر قانون گریزی را برای مردم فراهم کرده اند چرا که با گذشت حدود شش دهه هنوز تکلیف مالکان این اراضی مشخص نشده است و مجبوریم بدون پاسخ استعلام اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری اقدام به ساخت وساز کنیم .

مالکان زمین‌های حریم تپه تاریخی کلارکلاردشت: ۶دهه در بلاتکلیفی هستیم

هزینه های بی مورد دوره گذشته برای تعیین حریم و عرصه تپه کلار 

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران هم گفت : متاسفانه اقداماتی که در گذشته در حوزه گمانه زنی و لایه نگاری از سوی مسوولان و کاوشگران برای تعیین حریم و عرصه این اثر تاریخی انجام گرفت، افزون بر هزینه آنچنانی نتیجه نداده است.

مهدی عابدینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : طی ۲ سال گذشته با وجود آنکه مسوولان استانی و محلی همراهی های لازم از گروه کاوشگری برای گمانه زنی و لایه نگاری پس از تصویب تعیین حریم و عرصه این اثر تاریخی داشتند باوجود صرف حدود ۷۰ میلیون تومان هزینه متاسفانه نتوانستند نقشه تعیین حریم و عرصه را در اختیار ما قرار دهند، اعتباری که از بیت المال حیف و میل شد.

به گفته این مسوول استانی، گروه کاوشگری طی سه یا چهار سال گذشته  برای گمانه زنی و لایه نگاری این اثر گزارش هایی که در وزات میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ارایه دادند مورد تائید کارشناسان فنی آن وزارتخانه قرار نگرفت.           

اختصاص یک میلیارد ریال برای تعیین حریم و عرصه این اثر تاریخی 

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران از بازدید عده ای از مسوولان و کارشناسان از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری طی یک ماه پیش از این اثر تاریخی خبر داد و گفت: نتیجه این بازدید منجر به آن شد که حدود یک میلیارد ریال برای تعیین حریم و عرصه این اثر تاریخی پیش بینی و اکنون این اعتبار ابلاغ شده است و در زمان حاضر در پی انتخاب پیمانکار هستیم.

عابدینی افزود : یکی از دغدغه های اصلی تعیین عرصه و حریم است البته بستگی به مکان دارد در برخی نقاط امکان دارد حریم تا شعاع حدود ۵۰ متر ، مکان های دیگر ۱۵۰ متر تا ۲۰۰ متر باشد و در صورت مساعد بودن شرائط آب و هوایی تمام تلاش ها آن است بتوانیم حریم و عرصه این اثر تاریخی را مشخص کنیم و این امیدواری وجود دارد امسال وضعیت عرصه و حریم این تپه نهایی و مشکل چندین ساله مالکان اراضی پیرامون آن به طور اساسی رفع شود.

 شهرستان ۵۰ هزار نفری کلاردشت که از شهرستان های تاریخی ، کوهستانی و گردشگری غرب مازندران است به دلیل داشتن آب و هوای سالم ، جنگل های سرسبز هیرکانی،  قله های مرتفع علم کوه، تخت سلیمان و یخچال های طبیعی در تمامی فصول سال پذیرای شمار انبوه گردشگران طبیعت گرد داخلی و خارجی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha