حدود ۲ میلیون هکتار از اراضی خراسان‌شمالی در شرایط بحرانی بیابان‌زایی قرار دارد

بجنورد-ایرنا- معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: عرصه منابع طبیعی این استان ۲ میلیون و ۴۱۲ هزار هکتار است که یک میلیون و ۹۳۰ هزار هکتار در شرایط بحرانی قرار دارد و نیاز به اجرای عملیات آبخیزداری است.

حسین فردی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تاکنون عملیات آبخیزداری در حدود ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی منابع طبیعی استان انجام و ۲۰۰ هزار هکتار نیز در دست اجرا است و اتمام آن بستگی به تخصیص اعتبارات دارد.

وی عنوان کرد: بر اساس مطالعات انجام شده؛ ۸۰ درصد از مساحت عرصه طبیعی استان فرسایش پذیر و ۷۵ درصد آن سیل‌خیز است و برخی از این عرصه ها همپوشانی سیل و فرسایش را با هم دارد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی یادآور شد: ورود گل و لای به سدها یکی از نگرانی ها در زمینه فرسایش خاک استان است که این امر موجب کاهش عمر مفید این سازه ها می شود.

وی با بیان اینکه با اصلاح روش های شخم و شیار باید از فرسایش خاک جلوگیری کرد افزود: این روش سالانه ۲ تا سه درصد از فرسایش خاک جلوگیری می کند.

فردی عنوان کرد: خراسان شمالی تا قبل از اجرای طرح های آبخیزداری ضریب بالای سیل‌خیزی را داشت که سالانه خسارت های زیادی ناشی از این سیلاب به محصولات کشاورزی و باغی وارد می شد و افزایش اعتبارات در این حوزه که با هدف مقابله با سیل، فرسایش خاک و افزایش پوشش گیاهان در سال های اخیرٰ نتایج مهمی را به دنبال داشته است.

وی عنوان کرد: مطالعه، ارزیابی و پایش در مناطقی که عملیات آبخیزداری انجام شده است در هر بار کاهش ۲۱ درصدی حجم سیلاب را نشان می دهد.

گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۴۱۲ هزار هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.

۳۳ درصد عملیات آبخیزداری در حوزه سدها انجام شده، ۱۴ درصد عملیات خارج از حوزه سدها(مناطق بحرانی) انجام شده و به طور متوسط در کل استان ۱۷.۵ درصد عملیات آبخیزداری صورت گرفته است.

اکنون هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی ۲۳۴ میلیون متر مکعب آب در خراسان شمالی در دست بهره برداری است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha