۱۳ آذر ۱۴۰۱، ۱۲:۰۹
کد خبرنگار: 1015
کد خبر: 84960446
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

معلولان گناوه و ضرورت احقاق حق برابری و دسترسی

گناوه - ایرنا - معلولان به عنوان سرمایه‌های انسانی و جامعه شاید به علت نقص عضو جسمانی از انجام برخی کارها محروم باشند، ولی توانایی‌های فراوان زیادی دارند که باید با نگاه و برنامه ریزی مناسب، حقوق برابر آنان با سایر اقشار در دسترسی به امکانات، زیرساخت ها، فرصت ها و همه ابعاد و بخش های جامعه تامین شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، جامعه پوینده و بالنده نیازمند مشارکت همه اقشار آن بویژه معلولان که توانایی‌ها و استعدادهای منحصر به فرد و خاص دارند، است و همه مردم در قبال آنها مسئول هستند و باید حس اعتماد به نفس و باور به خود را در این افراد تقویت کنند.

کمک به معلولان فعالیتی عام‌المنفعه است زیرا زمانی که اعضای یک جامعه توانا باشند، آن جامعه توانا و قدرتمند خواهد بود، بنابراین باید فرصت داشته باشند تا استعدادهای خلاق هنری و فکری خود را شکوفا کرده و در غنی سازی نیروی انسانی جامعه مشارکت داشته باشند.

معلولان نیز هم مانند دیگر افراد حق زندگی داشته و باید موانع و مشکلاتی که دارند برطرف شود تا بتوانند از زندگی لذت ببرند.

هم اکنون بارزترین مشکل حضور یک معلول در اجتماع مناسب نبودن خیابان‌ها، کوچه ها، اماکن، سازمان‌ها، سیستم حمل و نقل، و همه مراکزی است که یک فرد به طور روزمره با آنها سروکار دارد ، یکی از راه حل های آن مستلزم مناسب سازی به نحو شایسته و احترام به این قشر برپایه تلاش و کوشش همگانی است.

معلولان جسمی – حرکتی که بخشی از جمعیت جامعه را تشکیل می‌دهند، برای انجام امروز روزمره خود نیازمند استفاده از محیط، تردد در معابر و حضور اماکن عمومی و تفریحی هستند اما این قشر در شهرستان گناوه بدلیل مشکلات گریبانگیر از جمله مناسب سازی نشدن محیط از این حقوق اولیه محروم هستند.

مناسب‌سازی محیط شهری برای داشتن زندگی آرام و بی‌دغدغه همراه با رضایت‌مندی همه اقشار جامعه از امکانات شهری از جمله مواردی است که به صورت استاندارد بین‌المللی، در همه کشورهای دنیا سابقه طولانی دارد.

معلولان یکی از اقشار آسیب‌پذیر جامعه هستند که باوجود جمعیت قابل‌توجه آنها به دلیل نبود توجه کافی مردم و مسئولان در بسیاری از موارد حتی از کمترین حقوق بحق خود محروم مانده‌اند و تنها ۱۲ آذرماه روز جهانی معلول، مورد تفقد و دلجویی مسئولان قرار می‌گیرند و بعد از آن دیگر فراموش می شوند.

معلولان گناوه و ضرورت احقاق حق برابری و دسترسی

معلولان شهرستان گناوه از نماینده ای بهره می برند که با تلاش و همت مضاعف خود و با همکاری دیگر نهادها، دفتری راه‌اندازی کرده است که تحت نظارت بهزیستی فعالیت دارند و این مکان به محلی برای بیان خواسته‌ها و مطالبه‌های معلولان تبدیل شده استو از این طریق مسائل خود را با مسئولان درمیان می گذارند.

لیلا جهان آرا رئیس هیات مدیره انجمن توانمندان صبور گناوه و نماینده معلولان در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا به بیان مسایل و مشکلات این قشر اشاره کرد و گفت: این انجمن در سال ۹۷ با اخذ مجوز از بهزیستی همراستا با اهداف سازمان و توانبخشی در عرصه‌های مختلف این قشر ثبت و تاسیس شده و دارای ۴۰۰ عضو معلول جسمی حرکتی است.

جهان آرا گفت: افراد ناتوان و معلول باید حقوق مشابهی برای زندگی همچون دیگر شهروندان داشته باشند و محیط شهری ارائه دهنده خدمات بیشتر به اقشار آسیب پذیر باشد تا به فراموشی سپرده نشوند.

وی می گوید: معلولان باید فرصت یابند تا انتظارات، استعدادهای خلاق فکری و توانمندی خود را رشد دهند و آنها را نه تنها برای منافع خود، بلکه برای غنی‌سازی جامعه به کار گیرند که یکی از مهم‌ترین راهکارها برای کمک به این قشر فرهنگ سازی، ارایه سطح خدمات و تسهیلات محیط شهری و فراهم کردن امکانات تفریحی قابل دسترس است.

رئیس هیات مدیره انجمن توانمندان صبور گناوه گفت: از آنجایی که در جامعه تعداد قابل توجهی دچار معلولیت هستند ضرورت توجه به این امر بیشتر احساس می‌شود.

وی مناسب‌سازی را یکی از دغدغه‌های اصلی و مهم معلولان جسمی حرکتی شهرستان گناوه عنوان کرد و ادامه داد: اگرچه گام‌هایی در این راستا برداشته شده اما انتظار آنان را به هیچ وجه برآورده نکرده است.

معلولان گناوه و ضرورت احقاق حق برابری و دسترسی

به گفته جهان آرا، با وجود اینکه مناسب سازی محیط در ادارات و برخی موسسه‌ها و بانک‌ها اجرایی شده‌ است اما بیشتر آنها به استانداردسازی توجهی نکرده‌اند.

نماینده معلولان گناوه اظهار داشت: به دلیل نقص فنی در احداث رمپ‌های ورودی ادارات و شیب تند، امکان حضور معلولان در این اماکن ضروری وجود ندارد و بناچار باید در هنگام رفتن با ویلچر و عصا از دیگران کمک بگیرند.

ایشان ادامه داد: با توجه به اینکه مستمری معلولان و سالمندان و بازنشستگان از طریق بانک های عامل ازجمله رفاه و توسعه تعاون انجام می‌شود، فضای ورودی این مراکز برای این قشر مناسب سازی نشده است.

وی گفت: بیشتر پیاده‌روها و جلوی مغازه‌های شهر دستفروش استقرار یافته است و معلولان از امکان حضور در این فضاها که حق آنها است، محروم هستند.

رئیس هیات مدیره انجمن توانمندان صبور گناوه ادامه داد: مراکز خصوصی درمانی و بیشتر داروخانه ها نیز برای معلولان رمپ فراهم نکرده اند و این قشر در هنگام مراجعه به این مراکز خیلی عذاب می کشند.

اشتغال، ورزش، نبود وسایل حمل و نقل عمومی، مسکن، تسهیلات اشتغال‌زایی از دیگر مسایل و مشکلات گریبانگیر معلولان گناوه است.

معلولان در همه نقاط دنیا با مشکلات و محدودیت هایی مواجه هستند و سازمان های دولتی و حتی مردم نهاد وظیفه دارند تا در راستای بهره مندی همه آحاد جامعه از تمام امکانات با یکدیگر مشارکت کنند.

با توجه به این که بهزیستی از جمله نهادهای متولی و حمایت کننده معلولان است، بنابراین نیاز است به عنوان متولی معلولان حمایت بیشتری داشته و مشکلات معیشتی و درمانی آنها را برطرف کند.

خبرنگار ایرنا برای اطلاع از وضعیت روند خدمات رسانی بهزیستی گناوه به معلولان، به این اداره مراجعه و با رئیس آن به گفت و گو پرداخت.

یداله خرم نژاد در ابتدای سخنان خود با اشاره به روز ۱۲ آذر روز جهانی معلولان و هفته معلولان در کشور، گفت: سوم دسامبر برابر با ۱۲ آذرماه از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز جهانی معلولان نام گذاری شده که هدف از این اقدام افزایش توجه و آگاهی عمومی در باره مسائل مربوط به افراد دارای معلولیت است.

معلولان گناوه و ضرورت احقاق حق برابری و دسترسی

وی شعار امسال در هفته جهانی معلولان را "راه حل های تحول آفرین برای توسعه فراگیر و نقش نوآوری در دامن زدن به جهانی در دسترس و برابر " عنوان کرد و افزود: تحقق این شعار نیازمند عزم عمومی جامعه و بویژه اراده‌ جدی مسئولان اجرایی و برنامه‌ریزان کشور است.

خرم نژاد به توقعات و انتظارات معلولان در جامعه اشاره کرد و گفت: آنچه در ارتباطات اجتماعی با معلولان باید در نظر گرفته شود، این نکته است که ارتباط با آنها باید همراه با احترام باشد و از ترحم به افراد دارای معلولیت پرهیز شود.

وی به اهم مشکلات گریبانگیر معلولان این شهرستان اشاره کرد و ادامه داد: معلولان مشکلات فراوانی دارند که مناسب سازی از عمده آنها است.

رئیس بهزیستی و دبیر کمیته مناسب سازی گناوه گفت: این اداره یکی از اعضای کمیته مناسب‌سازی است و تلاش می‌کند، پیگیری و مقدمات مناسب‌سازی معابر عمومی را برای افراد کم توان، معلول، سالمند و جانباز با ارائه راهکار فراهم کند.

معلولان گناوه و ضرورت احقاق حق برابری و دسترسی

به گفته وی اگرچه در زمینه مناسب سازی ادارات در این شهر اتفاقات خوبی افتاده‌ است اما از کیفیت و استاندارد سازی دور است.

وی اظهارکرد: تاکنون درصد بسیار پایینی از ادارات این شهرستان به صورت استاندارد برای حضور معلولان مناسب سازی شده است و باید برابر با قانون برای حضور آنها و شرکت در فعالیت‌های اجتماعی شهر این مهم به نحو شایسته و درخور شان این قشر مهیا شود.

خرم نژاد بیان کرد: به کارشناس مناسب سازی این اداره توصیه شده‌است تا ادارات در زمینه احداث رمپ به استاندارد سازی توجه ویژه داشته باشند و از سازه شیب تند پرهیز کنند.

رئیس بهزیستی گناوه در ادامه این گفت وگو به دیگر مشکلات معلولان این شهرستان اشاره کرد و افزود: حمل و نقل، نبود امکانات مناسب، سرویس‌های بهداشتی بین جاده ای و درون شهری برای افراد دارای معلولیت، نبود امکانات حمل و نقل درون شهری از دیگر عمده مشکلات قشر معلول این شهرستان است.

وی می گوید: در مقوله دسترس پذیری معلولان باید تمامی دستگاه‌ها بویژه شهرداری، ورود و مشکلات و موانع آنها را در جامعه برطرف کنند.

خرم نژاد دیگر از مسائل مهم افراد دارای معلولیت را اشتغال عنوان کرد و افزود: باتوجه به اینکه داشتن شغل به شخص هویت و تشخص اجتماعی می بخشد و در او اعتماد به نفس به وجود می آورد. اما تعداد زیادی از معلولان گناوه به رغم گذراندن دوران تحصیلی عالی، نمی توانند به اشتغال مناسب برسند.

معلولان گناوه و ضرورت احقاق حق برابری و دسترسی

رئیس بهزیستی گناوه اظهار کرد: در بین اشتغال زایی برای افراد دارای معلولیت با سایرین، تبعیض فاحشی وجود دارد. درصورتی که بر اساس قانون ارگان ها موظف هستند سه درصد از اشتغال را به معلولان اختصاص دهند.

خرم نژاد گفت: انجمن توانمندان صبور در فراخوانی از معلولانی که دارای ایده در کارهای تولیدی و اشتغال‌زایی هستند لیستی تهیه و به بهزیستی اعلام کند.

وی با بیان اینکه معلولان باید توانمندی‌های خودرا بخوبی بشناسند و بارور کنند، گفت: از اقشار معلول بویژه انجمن توانمندان صبور انتظار است ارتباط و تعامل خود را با بهزیستی مستمر برقرار و در صورت هرگونه مطالبه و مشکلی به این اداره مراجعه کنند تا پیگیری و رایزنی‌های لازم به عمل آید.

رئیس بهزیستی گناوه اظهار داشت: به رغم وجود مسایل و مشکلات مطرح شده قشر معلول شهرستان، این نهاد در راستای خدمات دهی و رفع مشکلات آنها گام های خوبی برداشته است و در حد وظایف و حتی فراتر خدمات ارایه می دهد.

وی تعداد افراد تحت پوشش این نهاد را حدود چهارهزار نفر در واحد توانبخشی اعلام کرد که در سر فصل های مختلف به آنها خدمات ارایه می دهد.

خرم نژاد، اشتغال، کمک بلاعوض اشتغال روستایی، وسایل کمک توانبخشی، مناسب سازی منزل و خودرو، کمک هزینه ساخت و خرید مسکن برای خانواده های تک معلول و ۲ معلولی، پرداخت حق بیمه خویش فرمایی و کارفرمایی را از عمده خدمات به این قشر عنوان کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha