سی‌ویکمین جشنواره هفته پژوهش و فناوری دانشگاه تهران برگزار می‌شود

تهران- ایرنا- معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گفت: سی و یکمین جشنواره هفته پژوهش و فناوری دانشگاه دوشنبه آینده (۲۱ آذرماه) با حضور پژوهشگران برتر برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، مهدی فکور روز دوشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته پژوهش افزود: در جشنواره فناوری و پژوهش دانشگاه تهران از چهار استاد پیشکسوت، هفت پژوهشگر برجسته، ۱۰ پژوهشگر نمونه، هفت پژوهشگر از اساتید جوان دانشگاه، ۶ رساله نمونه، چهار پایان نامه نمونه و یک کارشناس اجرایی در حوزه پژوهش و فناوری تقدیر می شود.

وی یادآور شد: در این جشنواره همچنین از ۲ پژوهشگر نمونه دانشگاه علوم پزشکی و یک آزمایشگاه نمونه دانشگاه، یک کتابخانه نمونه و ۲ موسسه پژوهشی نمونه دانشگاه تهران تجلیل می شود.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع پژوهش و ارتباط آن با فناوری، در جشنواره فناوری و پژوهش امسال از ۲ کارفرمای برتر هم تقدیر می شود.

فکور همچنین تقدیر و تشکر از ۴۷ محقق برتر را از دیگر برنامه های سی و یکمین جشنواره پژوهش و فناوری عنوان کرد.

وی یادآور شد: دانشگاه تهران در هفته پژوهش در برنامه ها، نمایشگاه ها و نشست های تخصصی نیز شرکت می کند.

به گزارش ایرنا، شورای فرهنگ عمومی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران با هدف گسترش فرهنگ پژوهش در کشور ۲۵ آذر را روز ملی پژوهش نام‌گذاری کرد.

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز از سال ‪۱۳۷۹‬ (و با تغییرات در این وزارتخانه از وزارت فرهنگ و آموزش عالی) چهارمین هفته آذر را به نام هفته پژوهش نام گذاشت و پس از آن از سال ‪۱۳۸۴‬ این نام به هفته پژوهش و فناوری تغییر نام یافت.

هفته پژوهش و فناوری ۱۴۰۱ مانند گذشته ابتدا در سطح استانی و بعد ملی برگزار می‌شود؛ هفته استانی پژوهش و فناوری از ۱۲ تا ۱۷ آذر و هفته ملی از ۱۹ تا ۲۵ آذر برپا می شود.

اسامی روزهای هفته پژوهش امسال شامل شنبه ۹ا آذر؛ جهاد تبیین و دستاوردهای علمی و فناوری، ۲۰ آذر؛ مدرسه و آینده‌سازان خلاق، ۲۱ آذر؛ علوم انسانی و علوم پایه - ارکان اقتصاد دانش‌بنیان، ۲۲ آذر؛ دانشگاه، مبدا تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین، ۲۳ آذر؛ پژوهش و فناوری، بنیان مرجعیت و دیپلماسی علمی، ۲۴ آذر؛ دانشمندان و سرآمدان علم؛ پیشران پژوهش و فناوری است.

مسئولیت پذیری اجتماعی و رویکرد پژوهش باید عمیق و اصیل باشد

معاون دانشگاه تهران در بخش دیگری از این نشست خبری به تغییرات در تشکیلات این دانشگاه اشاره کرد و گفت: اداره کل طرح‌های کاربردی دانشگاه تهران به دلیل اهمیت ارتباط جامعه و صنعت به اداره کل ارتباط با جامعه و صنعت تغییر پیدا کرده است. همچنین به علت تاکید روی مسائل مربوط به فناوری در معاونت پژوهش‌ و فناوری دانشگاه سال گذشته مدیریت کل سیاست‌گذاری فناوری و نوآوری تشکیل شد.

فکور درباره طرح هایی که در این هفته رونمایی می شود یا طرح‌هایی که به تجاری سازی رسیده است، گفت: فراخوان‌های مختلفی دادیم که اگر طرحی قابلیت تجاری سازی دارد، اعلام کنند و این طرح‌ها اعلام شده و در یک مرحله مورد داوری قرار گرفته است. قطعا در نمایشگاهی که وزارت علوم آنرا برگزار می کنند دستاوردهای نمونه خود را رونمایی خواهیم کرد. در این نمایشگاه محصولات برتری را که داریم به نمایش خواهیم گذاشت.

وی درباره شاخص های طرح های انتخاب شده اظهار داشت: مطابق با فراخوان منتشر شده کارگروهی تشکیل شد که این کارگروه طرح هایی را اعلام کردند که این طرح ها مشخصات و ویژگی های آن تعیین شده است. طرح های مورد قبول طرحهایی است که جایی مطرح و ارائه نشده یا جایی رونمایی نشده باشد و حتما جنبه نو داشته باشد و داوران به لحاظ سطح فناوری این طرح را تایید کنند و در واقع این طرح آمادگی سرمایه گذاری برای محصولات صنعتی را داشته باشد و حتما با نیازی که اعلام شده است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران ادامه داد: مسئولیت پذیری اجتماعی و رویکرد پژوهش باید عمیق و اصیل باشد و در راستای توسعه فناوری و کارآفرینی و دانش بنیان باشد و محصول آن نیز در لبه علم باشد. بحث کارآفرینی و اشتغال در رویکرد دانشگاه تهران مورد توجه قرار گرفته است و تقدیر از کارآفرینان و اشتغال آفرینان در راستای شعار سال است.

فکور همچنین گفت: این دانشگاه وظیفه خود را متناسب با نیاز سنجی‌ها پیش می‌برد و انتظار دانشگاه از صنعت این است که برای مشکلات خود به دانشگاه تهران مراجعه کنند.

وی ادامه داد: در تمام زمینه‌ها برای انجام طرح‌ها دانشگاه تهران با توانایی که دارد می تواند ورود کند و هفته‌ای ۵ تا ۶ طرح کاربردی کلان را امضا می کنیم و مابقی را به دانشکده‌ها واگذار می کنیم چرا که معاونت پژوهشی مسئول امضا و اجرایی طرح های کلانی است که از صنعت وارد می شود.

معاون دانشگاه تهران همچنین گفت: آیین نامه حمایت مالی از رساله‌ها و پایان نامه‌های دانشجویان دانشگاه تهران را مصوب کرده ایم و میزان آن تا ۱۰ برابر افزایش یافته است.

فکور با بیان این که این دانشگاه جامع است و گروه های اجتماعی و انسانی رتبه اول کشور را دارد، افزود: رویکرد ما در علوم انسانی جنبه حمایتی دارد بر همین اساس باشگاه طلایه داران علم را راه اندازی شد.

وی با یادآوری این که پیش از این رییس پارک و علم و فناوری دانشگاه تهران بودم، گفت: تا زمانی که در آن مرکز مسوول بودم ۱۷۰ شرکت دانش بنیان مستقر بود که در حال حاضر این آمار به بیش از ۲۰۰ شرکت رسیده است و توسعه این شرکت‌ها از برنامه های دانشگاه تهران است. از برنامه های ما برگزاری دوره های کارورزی برای جذب نیرو است اما مشکل اساسی تامین فضاست. برای استقرار شرکت های دانش بنیان در پارک علم و فناوری تقاضای زیادی داریم.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران درباره اقدامات انجام‌ شده برای روز باز دانشگاه و بازدید دانش‌آموزان در هفته پژوهش از این دانشگاه، گفت: در دانشگاه تهران معمولاً رویدادی برای دانش‌آموزان و دانشجویان برگزار می‌شود و یک روز باز دانشگاه را اختصاص داده ایم تا توانمندی‌های دانشگاه تهران را به دانش‌آموزان معرفی کنیم و بدانند اگر آنها این دانشگاه را به‌عنوان محل تحصیل خود انتخاب کنند، این دانشگاه چه امکاناتی دارد.

فکور افزود: در روز پایان‌نامه هم کارفرمایان از پایان‌نامه‌های انجام‌شده در این دانشگاه بازدید می‌کنند. برای هفته پژوهش و فناوری نیز پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم اعلام کرد که ‌ این برنامه برای استان‌های مختلف برگزار شود. در این زمینه چون وزارت علوم برای تهران برنامه ریزی می کند، ما طبق برنامه‌های وزارت علوم برنامه های دانشگاه تهران را برگزار می‌کنیم. اگر برنامه‌ای در قالب نمایشگاه و بازدید در نظر گرفته شده باشد، دانشگاه تهران نیز این برنامه را اجرا خواهد کرد.

وی درمورد برنامه‌های ارتباط با جامعه و صنعت در این دانشگاه تهران اظهار داشت: کارفرمایان و شرکت‌های برتر را دعوت کردیم و حتی برای آنها سخنرانی گذاشتیم که موضوع، تنها موضوع پژوهش نباشد و کارفرمایانی که مشکلات صنعت را به دانشگاه ارجاع دهند امتیازی برای آنها در نظر گرفته ایم تا از سمت پژوهش‌های صرف به سمت تعامل با کارفرمایان برویم.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه تهران تصریح کرد: موضوع اصلی در ارتباط جامعه و صنعت، شناخت معضلات و نیازسنجی است. نیازسنجی باید از سمت دانشگاه باشد. برخی مشکلات در صنعت وجود دارد که شاید خود کارفرما از آن‌ها آگاه نباشد بنابراین دانشگاه می تواند آنها را رفع کند که باعث صرفه جویی در هزینه ها شود مانند سامانه ‌سپاری که ما برای برخی سازمان‌ها انجام دادیم و با نیازسنجی سازمان‌ها توانستیم روال‌های سازمان‌ها را تسهیل کنیم و هزینه‌های سازمان‌ها را کاهش دهیم.

در برنامه هفتم توسعه اختیاراتی به دانشگاه ها برای جذب نیروی متخصص داده شود

فکور همچنین درباره سهم بودجه پژوهش در برنامه هفتم توسعه گفت: در برنامه هفتم توسعه انتظار داریم که اختیاراتی به دانشگاه ها داده شود تا بتوانند نیروهای متخصص برای فعالیت در شرکت های دانش بنیان را جذب می کنند.

وی افزود: سهم بودجه پژوهش همیشه مورد انتقاد محققان بوده است و درصدهایی که برای پژوهش و فناوری در نظر گرفته می شود احتمال دارد محقق نشود و اگر هم شود خیلی دلنشین برای محققان نیست. به عنوان مثال طرح ها و نیازهایی که در سامانه ساتع بارگزاری می شود و هزینه کردن و رفتن به سمت این طرح ها با آن قوانینی که وجود دارد سخت است و در واقع قوانین دست و پاگیر است.

معاون دانشگاه تهران تصریح کرد: طبق قوانین ۶۰ درصد بودجه های سامانه ساتع به صورت پرسنلی و دانشجویی است، برای مثل اگر طرحی یک میلیارد تومان باشد، استاد باید ۶۰۰ میلیون تومان از آن را صرف پرداخت حقوق کند بنابراین؛ موضوع تسهیل قراردادها و افزایش سهم بودجه پژوهش همواره مورد تاکید دانشگاه تهران بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha