به گزارش ایرنا، ۲ سال از آخرین حادثه ترکیدگی لوله نفت در بخش میانکوه شهرستان اردل میگذرد و اگرچه اکنون شرایط در شهر سرخون و روستاهای اطراف این منطقه به نسبت آرام است و مردم به زندگی عادی خود ادامه میدهند اما پیامدهای آلودگی نفتی گاه و بیگاه حیات در این منطقه را به مخاطره میاندازد.
مردم محلی میگویند: با بارشهای فصل پاییز و زمستان آلودگی نفتی از لایههای زیرین زمین وارد منابع آب شرب مردم میشود و برای ساعاتی آب اهالی منطقه طعم و بوی نفت به خود میگیرد و نمیتوان از آن استفاده کرد.
این موضوع تنها گوشهای از مصائب و مشکلات مردم این منطقه است و برخی از اهالی شهر سرخون و روستاهای اطراف سالهاست که فعالیتهای اقتصادی و راه امرار معاش خود را به واسطه تعطیلی مزارع شیلات و زمینهای کشاورزی آلوده به نفت از دست دادهاند و اگرچه در سالهای گذشته بخشی از خسارتهای وارده شده به کسب و کار خود را از شرکت نفت دریافت کردهاند اما عقیده دارند از آنجاکه نهادهای ذیصلاح نظیر دامپزشکی، ماهیریزی در مزارع پرورش ماهی منطقه را ممنوع کرده و امکان انجام فعالیت اقتصادی ندارند باید شرکت نفت خسارت وارده را تا زمان عادی شدن شرایط بپردازد.
بنا بر اعلام سرپرست ادارهکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری خسارتهای ناشی از شکستگی لوله انتقال نفت مارون در منطقه میانکوه شهرستان اردل ۱۶۷ میلیارد تومان برآورد شده است.
اگرچه مسوولان استانی و محلی تلاش بسیاری برای تامین آب شرب پایدار برای مردم به کار گرفتند و اکنون چندین چاه جدید برای شرب تجهیز شده است اما اثر نفتی که در زمین نفوذ کرده سالها طول میکشد تا از بین برود و با هر بارش به منابع آب نفوذ کرده و با ورود به جریان چشمه سرخون تبعات ناگواری بر محیطزیست اطراف میگذارد و فعالیتهای کشاورزی و دامداری و شیلات منطقه را با چالش جدی روبرو کرده است. بیشتر بخوانید:
اینفوگرافیک: بررسی روند شکستگی لوله انتقال نفت مارون (سرخون)
درنگی بر پیامدهای آلودگی نفتی در میانکوه اردل
پس از حادثه ۲۳ آذر سال ۹۹ شرکت نفت به پرداخت خسارتهایی به مردم منطقه و ارائه خدمات اجتماعی به آنها مکلف شد اما به گفته مردم منطقه پرداخت خسارتها منوط به رای قضایی شده است و مسئولان محلی نیز میگویند بزودی شرکت نفت عملیات اجرایی ساخت یک مرکز درمانی را در این منطقه آغاز میکند.
وقوع حادثه و نشت نفت در منطقه میانکوه شهرستان اردل از سال ۵۳ تاکنون هشت بار رخ داده است که تازهترین مورد آن روز یکشنبه ۲۳ آذر سال ۹۹ بر اثر شکستگی خط لوله نفت مارون به اصفهان در منطقه تلمبهخانه گندمکار به وقوع پیوست.
بنا بر اعلام ادارهکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری، وقوع حادثه و نشت نفت در منطقه میانکوه شهرستان اردل از سال ۵۳ تاکنون هشت بار رخ داده است که تازهترین مورد آن روز یکشنبه ۲۳ آذر سال ۹۹ بر اثر شکستگی خط لوله نفت مارون به اصفهان در منطقه تلمبهخانه گندمکار به وقوع پیوست و به ورود حجم قابل توجهی نفت به رودخانه سرخون و اراضی اطراف آن به طول ۶ کیلومتر منجر شد.
اگرچه شرکت نفت در سال گذشته بخشی از خطوط انتقال نفت منطقه را به اندازه هفت کیلومتر جابجا و لولههایی که امکان بروز حادثه برای آن زیاد بود را تعویض کرد اما سایه سنگین آلودگی نفتی همچنان مردم منطقه را آزار میدهد و مردم خواهان آن هستند که مسئولان برای امنیت خاطر آنها و جبران خسارتها اقدامات بیشتری انجام دهند.
مردم : مسوولان پیگیر جبران خسارتها باشند
رضا خرمینسب یکی از اهالی شهر سرخون که پیش از آلودگی نفتی یک مزرعه پرورش ماهی یک هزار تنی در منطقه داشت و چندین سال است که این راه امرار معاش خانوار خود را از دست داده است در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به پیگیریهای خود و ۴۵ شیلاتدار متضرر منطقه برای دریافت خسارت از شرکت نفت اشاره کرد و گفت: شرکت نفت در سال ۹۵ بخشی از خسارت وارد شده به مزارع شیلات منطقه را پرداخت کرد اما مطالبات معوق از سال ۹۷ را هنوز پرداخت نکرده است.
وی تصریح کرد: در سال ۹۹ برای احقاق حق خود از شرکت نفت در محاکم قضایی شکایت کردیم و طبق حکمی که طی ماههای اخیر صادر شده است شرکت نفت به پرداخت خسارت محکوم شد اما این شرکت نسبت به رای دادگاه اعتراض کرد و اکنون پرونده در دیوان عالی در دست بررسی است.
مطالبه شیلاتداران اینست که شرکت نفت خسارتهای وارده به مزارع پرورش ماهی را به طور کارشناسی شده از سال ۹۷ تاکنون پرداخت کند.
خرمینسب افزود: مطالبه شیلاتداران این است که شرکت نفت خسارتهای وارده به مزارع پرورش ماهی را به طور کارشناسی شده از سال ۹۷ تاکنون پرداخت کند و پس از آن چنانچه خواست به طور آزمایشی در مزارع پرورش ماهی منطقه ماهیریزیکند تا بر اساس آن آلودگی یا عدم آلودگی محصول را ثابت کند باید کرایه یکسال مزارع را به صاحبان آن پرداخت کند.
این شهروند سرخون خاطرنشان کرد: با این وجود مسوولان آنچنان که مردم انتظار دارند، نتوانستند مطالبات آنها را پیگیری کنند و امید میرود در ادامه اهتمام بیشتری برای این موضوع به کار گرفته شود.
زوار عزیزی از دیگر اهالی بخش میانکوه شهرستان اردل نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به مشکلات مردم منطقه اشاره کرد و گفت: در زمان بارش باران آب شرب منطقه طعم و بوی نفت به خود میگیرد و برای ساعاتی نمیتوان از آن مصرف کرد.
وی ادامه داد: چشمه سرخون نه تنها چشمه پرآبی است بلکه آب بسیار باکیفیتی داشت که موجب رونق و آبادانی اراضی اطراف خود میشد اما از زمانی که گرفتار آلودگی نفتی شده است نفوذ آب آلوده چشمه به اراضی پیرامون حیات منطقه را به خطر انداخته و کسب و کار مردم تعطیل و نیمهتعطیل شده است از این رو درخواست میشود تا مسوولان برای احقاق حق مردم این منطقه تلاش بیشتری داشته باشند.
عزیزی که از سال ۹۰ تاکنون همچون دیگر اهالی منطقه فعالیتهای اقتصادی شیلات و کشاورزی خود را از دست داده است در خصوص چالشهای شکل گرفته در این خصوص گفت: در حدود ۱۱ سال است که مزرعه پرورش ماهی خود و دیگر شیلاتداران منطقه تعطیل شده است و در طول این سالها نه تنها مردم راه امرار معاش خود را از دست دادهاند بلکه به بدهکاران بانکی تبدیل شدهاند و اکنون پس از این همه سال توقف فعالیت، زیرساختهای موجود در مزارع فرسوده شده است و حتی چنانچه زمینه ماهیریزی نیز فراهم شود باید هزینه بسیاری برای احیای این زیرساختها انجام داد.
وی با اشاره به اینکه ادارهکل دامپزشکی استان انجام هرگونه ماهیریزی در مزارع شیلات بخش میانکوه را ممنوع اعلام کرده است، اظهار داشت: آلودگی منابع آب منطقه به حدی است که آزمایشها و نظرات کارشناسی دامپزشکی استان بر توقف فعالیت شیلاتداران رای داده است و از آنجاکه عرضه ماهی ارتباط مستقیمی با سلامتی مردم دارد از همین رو باید حساسیتهای لازم را درنظر گرفت.
پیگیریهای مردم برای جبران خسارتها در دولت قبل ناتمام ماند اما مردم انتظار دارند در دولت مردمی سیزدهم جواب پیگیریهای خود را بگیرند و خسارتهای مردم جبران شود.
این شهروند میانکوهی با بیان اینکه خسارتهای وارده به شیلاتداران از سال ۹۷ تاکنون پرداخت نشده است، افزود: پیگیریهای مردم برای جبران خسارتها در دولت قبل ناتمام ماند، اما مردم انتظار دارند در دولت مردمی سیزدهم با رویکرد عدالتمحوری آیتالله ابراهیم رئیسی جواب پیگیریهای خود را بگیرند و خسارتهای مردم جبران شود.
از سوی دیگر مسوولان چهارمحال و بختیاری پیگیری مطالبات مردم میانکوه و جبران خسارتها را یکی از مهمترین برنامههای خود در طول یکسال گذشته عنوان میکنند و بر این عقیده هستند بزودی مردم ثمره این پیگیریها را خواهند دید.
۱۵ میلیارد تومان اعتبار مصوب سفر رییسجمهور برای مردم میانکوه
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در سفر رییسجمهور و اعضای هیات دولت یکی از مطالباتی که مطرح شد بهبود حال مردم منطقه میانکوه و تلاش برای جبران خسارتها بود و در همین خصوص ۱۵ میلیارد تومان اعتبار از شرکت نفت برای احداث یک مرکز درمانی مصوب شد.
علی حیدری افزود: تاکنون بخش قابل توجهی از مطالبات مردم منطقه پرداخت شده و برای جبران مابقی مطالبات هم در حال پیگیری هستیم.
وی تعویض بخشی دیگری از خطوط فرسوده انتقال نفت در منطقه را از برنامههای در دستور کار اعلام کرد و گفت: بخشی از خط لوله در سال گذشته تعویض شد و بخش دیگر هم جایگزین میشود تا از بروز حوادث احتمالی بعدی جلوگیری شود.
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: خسارت وارد شده به کشاورزان و شیلاتداران نیز با برگزاری جلسات متعدد با حضور مردم جمعبندی شده و برای جبران آن تلاش ویژهای به کار گرفته شده است.
حل مشکل آب شرب منطقه میانکوه با انتخاب یک منبع آب پایدار
فرماندار اردل نیز از تلاش برای تامین آب شرب سالم و پایدار برای مردم شهر سرخون و روستاهای اطراف خبر داد و به خبرنگار ایرنا گفت: اگرچه آب شرب مردم منطقه دائم آزمایش میشود و مراقبتهای لازم در خصوص سلامت آن انجام میگیرد اما در برخی نقاط احتمال اینکه بقایای آلودگی نفتی وارد منابع آب شرب مردم شود وجود دارد از همین رو به طور موقت این مشکل را برطرف کردهایم اما برای رفع مشکل در بلندمدت ۲ منبع آب درنظر گرفته شده که با تامین اعتبار یکی از آن برای تامین آب شرب مردم اختصاص داده میشود.
یعقوب شکوهی افزود: یک منبع تصفیه آب رودخانه ارمند است و منبع دیگر آب چشمه لندی است که از شرکت نفت خواسته شده که اجرای انتقال آب از یکی از این ۲ منبع را تقبل کند.
وی با اشاره به برگزاری هفت جلسه برای جمعبندی و جبران خسارتهای آلودگی نفتی در یکسال اخیر برگزار شده است، اظهار داشت: پروندههای خسارت وارد شده به مزارع کشاورزی و شیلات مردم جمعبندی و اداره بیمه و دامپزشکی هم تایید کرده است و روند جبران این خسارتها از سوی شرکت نفت در حال پیگیری است و امید میرود در روند پیگیری قضایی به نتیجه برسد.
احداث یک درمانگاه درمانبستر در شهر سرخون از مهمترین مصوبات سفر رییسجمهور برای مردم میانکوه است و مقرر شده تا وزارت نفت هزینه احداث این مرکز را پرداخت کند.
فرماندار اردل، احداث یک درمانگاه درمانبستر در شهر سرخون را از مهمترین مصوبات سفر رییسجمهور برای مردم میانکوه عنوان کرد و گفت: مقرر شده تا وزارت نفت هزینه احداث این مرکز را پرداخت کند از همین رو ۶ مکان برای احداث این مرکز درمانی درنظر گرفته شد و طی ۲ مرتبه گروه فنی مهندسی از دانشگاه علوم پزشکی از این نقاط بازدید کردند و یکی از این نقاط که زمینی به مساحت چهار هزار مترمربع است و در سالهای گذشته به شیلات اختصاص داشت انتخاب شد و شرکت نفت این زمین را خریده است.
شکوهی خاطرنشان کرد: درخواست ما این است که شرکت نفت زمین را به استان واگذار کند و فرایند ساختوساز آن با مدیریت استان انجام گیرد که این درخواست به وزارت نفت ارسال شده و منتظر نظر هیات مدیره و تصویب این موضوع هستیم.
وی این اطمینان را به مردم منطقه داد که دولت مردمی سیزدهم با جدیت و اهتمام لازم حقوق آنها را پیگیری کند و خسارتهای وارده به مردم جبران شود.
به گزارش ایرنا، از مدار خارج شدن چشمه سرخون، توقف فعالیت در شالیزارها و باغات منطقه، ممنوع شدن فعالیتهای پرورش ماهی و مهمتر از همه احساس ذهنی درباره احتمال ترکیدگی چندین باره لوله که مردم این منطقه را در طول این سالها آزار داده و برخی را مجبور به جابهجایی و مهاجرت کرده است، تنها بخشی از خسارتها و آسیبهایی است که عبور خطوط انتقال نفت از مارون خوزستان به استان اصفهان متوجه مردم منطقه میانکوه به ویژه شهر سرخون و روستاهای اطراف آن کرده است.
بخش میانکوه از بخشهای شهرستان اردل است که تا شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری ۱۵۰ کیلومتر و تا اردل مرکز شهرستان ۸۰ کیلومتر فاصله دارد.
نظر شما