سعید یوسفپور روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه قوچ، میش، کل و بز از گونههای شاخص مناطق حفاظت شده استان محسوب میشود، افزود:به دلیل خشکسالی، شکار بیرویه، گذر حیات وحش از مناطق حفاظتشده و چرای غیرمجاز ، جمعیت گونههای شاخص پستانداران در مناطق حفاظت شده استان کاهش داشته است.
به گفته وی، چرای غیرمجاز و فاقد پروانه، چرای خارج از فصل و مازاد بر ظرفیت دام، از دلایل تخریب محیطزیست و کاهش جمیعت حیاتوحش و پستانداران است که دامداران و بهرهبرداران دارای پروانه چرای باید در زمان مقرر وارد عرصه و مناطق شوند و از چرای مازاد و خارج از فصل جلوگیری شود.
وی با تاکید بر اجرای طرح مدیریت خشکسالی در این مناطق افزود: در سیل مردادماه امسال خسارت زیادی به چشمهها و آبشخورها موجود در مناطق حفاظت شده وارد شد، که در این سیل در منطقه شیدا ۷۰ درصد و در منطقه تنگ صیاد نیز ۵۰ درصد چشمهها و آبشخورهای این مناطق دچار خسارت و آسیب شدند و بسیاری از آبشخورهای ایجاد شده در این مناطق به دلیل سیل از بین رفتند و یا پر شدند که لایروبی این آبشخورها و چشمهها ضروری است.
یوسفپور افزود: گسترش بیماری از جمله طاعون نشخوارکنندگان کوچک از دیگر دلایل کاهش جمعیت پستانداران است که با همکاری دامپزشکی استان طرح واکسیناسیون دامهای اهلی به منظور پیشگیری از شیوع این بیماری بین حیات وحش همه ساله اجرا میشود.
به گفته وی، در صورت ابتلا و شیوع این بیماری ۹۰ درصد کل و بز در این مناطق از بین میرود و این امر خطر جدی برای حیات وحش است که همه ساله طرح واکسیناسیون نشخوارکنندگان کوچک توسط دامپزشکی استان انجام میشود.
وی به تعارضات موجود از جمله برخورد دامهای اهلی با حیات وحش و یا تعارض خرس و پلنگ با حیات وحش به عنوان دلایل دیگر در کاهش جمیعت حیات وحش اشاره کرد و گفت: جلوگیری از شکار غیرمجاز از دیگر راههای کنترل جمیعت حیات وحش و پرندگان در مناطق حفاظت شده و زیستگاههای حیات وحش است که اجرای طرح مدیریت شکار در دستور کار قرار دارد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری گفت: برخی افراد سودجو و فرصتطلب در مناطق حفاظت شده اقدام به شکار غیرمجاز حیات وحش و پرندگان وحشی و یا پرندگان مهاجر میکنند که شکار هر کدام از این حیات وحش ضربه سنگینی به محیط زیست و چهره اکوسیستم وارد میکند که با استفاه از ظرفیت نیروهای محیطبان و همچنین استفاده از ظرفیت نیروهای انتظامی، برای برخورد با این افراد سودجو، اقداماتی در دست اجراست.
به گفته وی، شکار غیرمجاز پرندگان علاوه بر ضربه به اکوسیستم حیات وحش منجر به خسارت به محیط زیست برای درمان و بازگرداندن این پرندگان به چرخه وارد میکند،که هماکنون گشتهای شبانه و پایش مستمر از مناطق حفاظت شده توسط محیطبانان انجام میشود.
وی بر افزایش مشارکت مردم و جوامع محلی برای حفاظت و حراست از حیات وحش و پرندگان در مناطق حفاظتشده تاکید کرد و گفت: افزایش سطح آگاهی مردم در خصوص حراست از این عرصه و افزایش برقراری امنیت در مناطق حفاظت شده برای زندگی حیات وحش یک امر ضروری است.
یوسفپور به اعمال قانون و برخورد محکم قضایی با متخلفان به خصوص شکارچیان غیرمجاز اشاره کرد و گفت:در صورت تکرار جرم در زمینه شکار غیرمجاز و یا تخریب عرصههای محیط زیست از سوی مراجع قضایی با متخلفان برخورد جدی انجام میشود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری با اشاره به اجرای طرح سرشماری زمستانه حیات وحش از ابتدای آذرماه گفت: ۱۶ گونه دارای ارزش حفاظتی فهرست(وب لیست) سرخ اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت قرار دارد.
به گفته وی، طرح سرشماری زمستانه پستانداران شاخص در مناطق تحت مدیریت و آزاد استان با حضور ۴۴ گروه و همراهی کارشناسان، محیطبانان، جوامعمحلی و همیاران محیط زیست، سمنهای محیطزیستی، معتمدان محلی، کارشناسان اداره کل و عکاسان، فعالان، علاقهمندان به حیاتوحش و همکاری محیطبانان استانهای همجوار باهدف آمارگیری از جمعیت حیات وحش و پویایی جمعیت، نسبت جنسیتی، میزان زاد و ولد و همچنین وضعیت زیستگاهها اجرا میشود تا برآورد جمعیت حیات وحش به منظور برنامهریزی برای مدیریت زیستگاهها انجام شود که حضور حیات وحش در کدام مناطق کم یا زیاد است تا برای حفاظت و افزایش سطح حفاظت در این مناطق اجرا شد.
یوسفپور اظهار داشت:هماکنون در استان پلنگ در ردهبندی در خطر انقراض(EN)، شنگ، خفاش نعل اسبی مدیترنهای،کل و بز در ردهبندی آسیبپذیر(VU)، خروس کلی اجتماعی در رده حفاظتی (cv) ، اردک بلوط در ردهبندی حفاظتی(nt) و غاز پیشانی سفید و اردک مرمری در ردهبندی آسیبپذیر (VU) قرار دارند.
به گزارش ایرنا، مجموع مناطق چهارگانه تحت مدیریت حفاظت محیطزیست برای سرشماری ۱۹۴ هزار هکتار است و۶منطقه خارج از مناطق تحت مدیریت به عنوان مناطق آزاد استان در این سرشماریها پایش میشود.
در چهارمحال و بختیاری هشت منطقه حفاظت شده شامل یک اثر طبیعی ملی، یک پارک ملی، یک پناهگاه حیاتوحش و پنج منطقه حفاظتشده به مساحت ۱۵۵هزار و ۸۴۴ هکتار و ۲ منطقه شکر ممنوع به مساحت ۵۱ هزار و ۷۲۴ هکتار برای زیستگاه حیات وحش وجود که در مجموع حدود ۱۱/۶۳ درصد مساحت این استان را در بر میگیرند و مامنی و منطقه بکری برای زندگی حیات وحش است که این مناطق شامل منطقه حفاظت شده شیدا، هلن، قیصری، سبزکوه و پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد، منطقه شکار ممنوع خدای آفرید، اثر طبیعی ملی لاله واژگون است.
تاکنون در استان ۲۹۹ گونه پرنده، ۴۶ گونه پستاندار شناسایی شده است که ۱۶ گونه دارای ارزش حفاظتی وب لیست سرخ اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت قرار دارد و ۴۹ گونه خزنده چهارگونه دوزیست شناسایی و ۳۲ گونه ماهی شناسایی شده است.
نظر شما