۱۱ دی ۱۴۰۱، ۱۲:۴۷
کد خبرنگار: 962
کد خبر: 84985168
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

بازی محلی مورد علاقه سردار سلیمانی چطور جهانی شد؟

کرمان - ایرنا - ایام سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی که می‌شود، نام بازی محلی زادگاه سردار دل‌ها با عنوان «قلعه‌قوس» نیز بیشتر بر سر زبان‌ها می‌افتد؛ هرچند این بازی ثبت ملی شده، در عرصه بین‌المللی نیز شناخته می‌شود و تلاش برای ثبت جهانی آن هم در جریان است.

به گزارش ایرنا همانگونه که در خاطرات سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی آمده و اطرافیان او هم روایت می‌کنند، این بازی مورد توجه و علاقه ویژه سردار دل‌ها قرار داشت و این شهید، بخصوص در دوران نوجوانی و جوانی هربار که به زادگاهش سفر می کرد، به آن می پرداخت.

قلعه‌قوس درواقع یک بازی فکری، محلی و تاریخی مربوط به ساکنان مناطقی در شهرستان‌های رابُر و بافت استان کرمان و برخی دیگر ساکنان همجوار است که ۲ نفر در مقابل یکدیگر شبیه شطرنج باهم رقابت می‌کنند. در این بازی یک تخته چوب وجود دارد و مهره‌ها درون سوراخ‌های موجود در تخته قرار می‌گیرند که با انداختن چهار تکه چوب، دیگر مهره ها حرکت می‌کنند و تمامی ابزارها، مهره‌ها و تاس با فرمی خاص این بازی از چوب ساخته شده اند.

پس از شهادت سردار سلیمانی، وقتی مردم و مسئولان در کشور متوجه شدند که در زادگاه سردار، بازی مهیج و فکری وجود دارد که سردار هم به آن علاقه مند بوده، زمینه معرفی، شناخت بیشتر آن و نیز ثبت ملی این بازی فراهم و این کار انجام شد.

حالا به مناسبت سالگرد شهادت سردار دل ها مسابقات کشوری این بازی نیز برگزار می شود که طی چندروز اخیر این رقابت ها در استان و زادگاه سردار برگزار شده است.

بازی محلی مورد علاقه سردار سلیمانی چطور جهانی شد؟
عکسی که از بازی سردار سلیمانی هنگام بازی قلعه قوس در اینترنت منتشر شده است

اما نکته قابل تامل در نوع مواجهه سردار سلیمانی با این بازی یا دیگر سنت ها و رویدادها این است که وقتی با یک رویداد و بازی سنتی - محلی مواجه بوده، بدون آنکه بخواهد به طور علنی درخواستی را مطرح کند یا مثلا به صورت شعاری بگوید ضرورت دارد آن را حفظ کنیم، در عمل، در صورت فراغت برای آن وقت می گذاشته و آن را بازی می کرده تا هم به صیانت از سنت ها و ادامه جریان بازی نزد شهروندان عمل کرده باشد و هم به این شکل به معرفی آن دامن زده باشد و آن را ماندگار کند.

در واقع اینطور نبوده که مثلا چون درگیر کارهای خیلی مهمی هستیم و مسئولیت های مختلفی داریم، پس به طور مثال بازی قلعه قوس دیگر بی اهمیت است یا وقتی نداریم و نباید برای آن وقت گذاشت؛ سردار سلیمانی همه بخش های زندگی را سرجای خودش می دید و زندگی می کرد. توجه به کوچکترین مسائل که شاید از نگاه خیلی ها کوچک به نظر بیاید همزمان با مسائل حیاتی و کلیدی جهان هستی به طور یکجا و باهم توسط سردار مدیریت می شده و این پیام را نمایان می کند که زندگی، گاهِ شناختن خود است زیرا تا بر خویشتن که حضرت علی(ع) آن را سودمندترین دانش ها می نامد مسلط نشویم نمی توانیم جزییاتِ به‌ظاهر کم اهمیت را هم در کنار مسائل حیاتی و مهم زندگی ببینیم.

شناخت جمعی و تلاش برای ثبت جهانی

اما در سال ۹۹ بود که رییس پیشین فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی محلی، طی سفری که به استان کرمان و شهرستان رابر داشت، با برگزاری یک دوره از رقابت های قلعه قوس در روستای قنات ملک، زمینه ثبت ملی آن با همکاری میراث فرهنگی کرمان و اداره کل ورزش و جوانان استان فراهم آمد؛ اتفاقی که می توانست نخست بازی محلی استان کرمان را معرفی کند.

اکنون بازی قلعه قوس مسیری پر پیچ و خم را از دور افتاده ترین نقاط استان کرمان تا جبهه های مقاومت و سایر کشورها پیموده زیرا علاوه بر برگزاری مسابقات ملی، قرار است برگزاری این مسابقات به صورت بین المللی هم در دستور کار قرار گیرد و فدراسیون ورزش روستایی در حال فراهم آوردن زمینه ثبت جهانی این ورزش است.

بازی محلی مورد علاقه سردار سلیمانی چطور جهانی شد؟

پس از آن یک دوره دیگر از مسابقات قلعه قوس به مناسبت سومین سالگرد شهادت شهید سلیمانی طی روزهای گذشته با حضور ۱۲ تیم از استان های یزد، کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و فارس به میزبانی شهر بافت برگزار شد و تیم روستای قنات ملک رابُر(زادگاه شهید سلیمانی) نیز به عنوان قهرمانی این رقابت ها دست یافت؛ تیم های استان فارس و فولاد بافت نیز به ترتیب عناوین دوم و سومی این مسابقات را کسب کردند.

توسعه این بازی بومی و محلی از دورافتاده ترین روستاهای شهرستان رابر از توابع استان کرمان به آنجا رسیده که اکنون سایر استان ها نیز به آن ورود کرده اند و سرپرست فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی محلی از برنامه برگزاری این رقابت ها به صورت بین المللی در آینده خبر می دهد.

معرفی در سطح فراملی

صمدالله محمدی نماینده شهرستان‌های بافت، رابر و اُرزوئیه در این زمینه گفت: انتظار ما این است که مسابقه قلعه‌قوس به‌صورت بین‌المللی و فراملی در سطح کشورهای مقاومت برگزار شود و آیین‌نامه بازی قلعه‌قوس تدوین و به نسل جوان و نوجوان معرفی شود.

وی با بیان اینکه متأسفانه برگزاری مسابقاتی با عنوان شهید سلیمانی با توجه به ظرفیتی که اسم سردار سلیمانی دارد، نداریم، ابراز داشت: در شهرستان بافت، رابر و ارزوئیه کمبود امکانات ورزشی داریم و تخصیص خانه‌های ورزشی و لوازم ورزشی برای سه شهرستان به‌صورت ویژه باید مهیا شود.

سرپرست فدراسیون ورزش روستایی و بازی‌های بومی محلی نیز در مراسم اختتامیه این رقابت ها در بافت طی روز شنبه - ۱۰ دی- در این زمینه گفت: سردار سلیمانی چهره ای بین‌المللی است و در سال‌های آینده بازی قلعه‌قوس را به‌صورت بین‌المللی در کشورهای منطقه برگزار خواهیم کرد.

علیرضا پسندیده اظهار داشت: نقطه اشتراک ورزش و ورزشکار با الگوهای رفتاری سردار سلیمانی شامل مروت، جوانمردی و مردمی بودن است که باید از رفتار حاج‌قاسم الگوبرداری شود.

وی با بیان اینکه نیاز سه شهرستان در حوزه ورزش مدنظر قرار خواهد گرفت تصریح کرد: برنامه‌های متنوعی را با یاد و نام سردار دل‌ها در سومین سالگرد این شهید برگزار کرده‌ایم و تقریبا ۲۸ برنامه در سراسر کشور با یاد و نام سردار سلیمانی در حال برگزاری‌است.

اهتمام حاج قاسم به ورزش

رحمان جلالی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کرمان نیز در این آیین با بیان اینکه در کنار کمیته‌های ۱۶ گانه حاکمیتی، ۱۴ کمیته مردمی نیز تشکیل شده و کار مراسم سالگرد سردار دل ها در ۲ ستاد پیگیری می‌شود، اظهارداشت: انتظار است مسابقات قلعه‌قوس در سطح کشورهای مقاومت برگزار شود و دبیرخانه‌اش استان کرمان باشد.

وی عنوان کرد: هیچ مؤلفه تربیتی نیست که حاج‌قاسم به آن عمل نکرده باشد و یک نکته در این مؤلفه‌ها اهتمام حاج‌قاسم به ورزش است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha