محمود معتقدی در ۲۱ دی زادروز افشین یداللهی به خبرنگار کتاب ایرنا گفت: به گمان من یداللهی در سبک و نسل خود انسانی مدرن و شایسته بود، اگر عمرش باقی میماند شرایط بهتری را تجربه میکرد. شعرهایش به عشق و زندگی نزدیک بود. این نشان میدهد سعی کرده در فضای فکری و فرهنگی جامعه شاعر و ترانهسرای موجهی باشد.
وی با اشاره به اینکه یداللهی میان جوانان، صاحب نام و نشان بود، ادامه داد: این شاعر در حوزه شعر امروز هم جایگاه خاصی داشت، زیرا به زندگی و مسائل فرهنگی بسیار نزدیک بود و عشق و شاعرانگی را در کنار هم تجربه میکرد. سن و سال بالایی نداشت و از چهرههایی بود که در فضای فرهنگیِ جوانان و فرهنگسراها فعالیت داشت. یداللهی به جوانان نزدیک بود و توجه شاعران نسل جوان به او به دلیل نزدیکی او به فضاهای فرهنگی و اجتماعی و جوانان بود؛ از این منظر مورد توجه جوانان بود و این نشانهای است که در روزگار خود شاعر پیشرو و زندهای بود.
این منتقد ادبی با تاکید بر اینکه شاعر از فضای روزِ جامعه ارتزاق میکند، توضیح داد: طبیعی است که شاعران از جامعه ارتزاق فکری و فرهنگی کنند، نزدیک بودن به شرایط زندگی روزگار یک ضرورت است و شاعر جوان باید به فضای اجتماعی نزدیک شود و بتواند از آن به خوبی بهره ببرد. فکر میکنم افشین یداللهی هم از شاعرانی بود که سعی میکرد در اشعار و سرودههایش به این فضا نزدیک شود و مورد توجه نسل جوان قرار بگیرد.
میتوان گفت شعر حال و روزگار خوبی ندارد
معتقدی شاعران را در سه دسته کلی تقسیمبندی کرد و افزود: باید توجه داشت که شاعران همه در یک دسته نیستند. برخی از شاعران فضاهای خاصی دارند و پست مدرناند، برخی به مقوله زبان توجه دارند. به شکل کلی برخی از شاعران به فرم، برخی به محتوا و برخی به فرم و محتوا (با هم) توجه دارند. سبک آثار این شاعران یکسان نیست. جامعه درگذر زمان تصمیم میگیرد که از کدام آثار استقبال بهتری کند. در نتیجه شاعران کتابهایی منتشر میکنند که مخاطبان خودش را خواهد داشت و تا جایی که میتوان گفت آثار هرشاعر در شعر و زبان و ترانه چیست.
این منتقد ادبی با بیان اینکه شعر در این روزها چندان فعال نیست، افزود: شعر دستاوردهایی دارد که آنها را از شاعران پیش از خود بهره میگیرند. میتوان گفت شعر حال و روزگار خوبی ندارد؛ زیرا جامعه حال و روزگار خوبی ندارد و به طبع آن نویسنده، شاعر و هنرمند هم حال، حوصله و مخاطبان زیادی ندارد. میبینید در حوزه نشر، چاپ و پخش کتاب گفته میشود که جامعه دچار مسائل خاص خودش است، در نتیجه کمتر فردی است که کتاب میخواند و کتاب و کتابخوانی در دوران بحرانی ایستاده است.
افشین یداللهی از شاعران و ترانهسرایان صاحبنامی بود که ۲۱ دی ماه ۱۳۴۷ در اصفهان متولد شد. وی پزشک متخصص اعصاب و روان و از ترانهسرایان مطرح بود. او ۲۴ اسفندماه سال ۱۳۹۵ در یک تصادف جادهای جان خود را از دست داد.
یداللهی در طول عمر ارزشمندش توانست در عرصه ادبیات و شعر پنج اثر به یادماندنی به نامهای امشب کنار غزلهای من بخواب، روزشمار یک عشق، جنون منطقی، حرفهایی که باید میگفتم و ... تو باید میشنیدی و مشتری میکدهای بسته را به یادگار بگذارد؛ او ترانهسرای تیتراژ بسیاری از سریالهای تلویزیونی ماندگار از جمله شب آفتابی، مسافری از هند، خوشرکاب، فقط به خاطر تو، کمکم کن، غریبانه، شب دهم، خطشکن، میوه ممنوعه، مدار صفر درجه، تبریز در مه و معمای شاه بود.
نظر شما