به گزارش خبرنگار ایرنا، رونق فروش صنایع دستی به عنوان صنعتی ارزان قیمت، اما با ارزش افزوده بالا و موثر در اشتغالزایی، نیازمند تامین بازار فروش در سایه توجه به نوآوری و خلاقیت در تولید است.
صنایع دستی از جمله صنایعی محسوب می شود که نقش موثری در اشتغالزایی، بهبود معیشت و درآمدزایی دارد و بهره وری از این صنعت نیاز به تامین بازار فروش دارد، اما تامین بازار فروش مستلزم توجه به سلیقه و نیاز مخاطبان است و اکنون هنرمندان صنایع دستی استان سمنان نوآوری و تولید متناسب با نیاز جامعه در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری فاخر در سایه تلفیق تجربه و علم را سرلوحه کار خود قرار دادند و همکاری و همافزایی دانش آموختگان رشته های هنری با هنرمندان سنتی بهبود یافته است و در این روند پیشرفت، هنرمندان نیازمند ایجاد بازارچه و نمایشگاه دائمی برای فروش محصولات خود هستند.
اکنون هنرمندان صنایعدستی استان سمنان که علم را با تجربه آمیختهاند، از نبود بازارچه دائمی فروش محصولات صنایعدستی، گرانی مواد اولیه، هزینه سنگین صادرات گلایه و انتظار دارند مسوولان در این زمینه بیش از پیش یاریگر باشند.
طبق برآیند بررسیها، صنایع دستی از معدود صنایعی محسوب می شود که تحریمها بر آن بی اثر است و در شرایط تحریم به خوبی می تواند در گردش مالی و رونق اقتصادی نقش ایفا کند؛ چرا که در تولید صنایع دستی همه چیز بسته به ابتکار صنعتگر است و به شرط این که دچار آفت واسطه و دلال نشود، هیچ بن بستی در این مسیر وجود ندارد، اما اکنون جایگاه صنایع دستی در کشور در حد انتظار نیست و برای رونق و استفاده از ارزش افزوده این صنعت باید تدابیر هوشمندانه اندیشیده شود.
وجه تمایز صنایع دستی کشور با دیگر کشورهای جهان تنوع آن است؛ به طوری که کشور چین با جمعیت بیش از یک میلیارد نفر چنین تنوعی ندارد، اما اکنون برخی رشته های صنایع دستی دچار گرد فراموشی شده که ضرورت دارد برای رونق صنایع دستی و جلوگیری از منسوخ شدن آن تصمیم های راهبردی اتخاذ شود.
طبق گزارشها، چهار هزار و ۵۰۰ هنرمند در استان سمنان در ۵۲ رشته مانند سفال و سرامیک، گلیمبافی، منبت و معرق چوب، گوهر تراشی، زیورآلات سنتی، چاپ قلمکار، نساجی سنتی، سوزندوزی سنتی، نمدمالی، قلمزنی، بافتهای داری و چرمدوزی فعالیت دارند و دستسازههای خود را در بازار عرضه میکنند که به دلیل نبود بازارچه و نمایشگاه دائمی محصولاتشان چندان دیده نمیشود و انتظار فروش بیشتری دارند.
به عنوان نمونهای از موفقیتهای صنعتگران صنایع دستی استان سمنان، سیده فاطمه خادمیان یکی از هنرمندان برجسته استان سمنان با بیش از ۴۰ سال سابقه کار است که در رشته سوزندوزی شهرستان مهدیشهر به عنوان کارآفرین برتر صنایعدستی استان در چهاردهمین جشنواره انتخاب کارآفرین برتر کشور سال ۱۴۰۱ انتخاب شد و همچنین اثر این هنرمند صنایعدستی با عنوان شال شمارهدوزی در رشته رودوزی سنتی موفق به دریافت مهر اصالت یونسکو شده است.
طبق گزارشها، ۳۰ فن و مهارت مربوط به صنایع دستی در مناطق مختلف استان سمنان در قالب میراث ناملموس ثبت ملی است.
۲ شهر کلاتهخیج و مهدیشهر جزو خانواده شهرهای ملی صنایع دستی کشور هستند که اکنون کارگاههای فعال صنایع دستی در این مناطق موجب اشتغالزایی خوبی شد.
گلیچ روستای چاشم در شهرستان مهدیشهر، مهارت خرسک بافی روستای افتر در شهرستان سرخه، دستبافتههای سنتی امیریه در دامغان، سفالگری و قالیبافی در سمنان از جمله صنایع دستی استان سمنان، و مفرش بافی در روستای پاده آرادان، قالی خودرنگ سنگسری در مهدیشهر، مهارت فن لاک تراشی در منطقه کالپوش میامی، دوخت کیسه مراد در شاهرود، از جمله میراث معنوی و ناملموس استان سمنان است که در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
براساس اعلام کارشناسان، ۲ شهر کلاتهخیج و مهدیشهر جزو خانواده شهرهای ملی صنایع دستی کشور هستند که اکنون کارگاههای فعال صنایع دستی در این مناطق موجب اشتغالزایی خوبی شد و بر پایه برآوردها کارگاههای صنایع دستی در شهرهای ملی صنایع دستی استان موجب اشتغالزایی برای بیش از ۲ هزار و ۸۰ نفر شد که این تعداد اشتغال میتواند با تامین بازار فروش افزایش چشمگیر داشته باشد.
شهر کلاته خیج در رشته دستبافتههای سنتی (تانهبافی) و شهر مهدیشهر در رشته شمارهدوزی سنگسری جزوهای شهرهای ملی صنایع دستی هستند.
یکی از اهداف معرفی شهرها به عنوان شهر ملی صنایعدستی استفاده از ظرفیت بخشهای مختلف مانند شهرداریها، فرمانداریها و شورای اسلامی شهرها در کمک به رونق گردشگری و صنایعدستی است و دبیرخانه شهرهای ملی با این هدف در شهرداریها ایجاد میشود و بر این پایه انتظار میرود برای رونق صنایع دستی استان سمنان بخشهای مختلف با احساس مسوولیت در کنار اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع باشند.
سمانه سلطانیپور سرپرست معاونت صنایعدستی و هنرهای سنتی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان پیشتر گفته بود: ۱۴ میلیارد تومان محصولات هنرمندان صنایعدستی استان نیمه نخست امسال به فروش رفت و پرداخت تسهیلات، تلاش برای تقویت بازار فروش از روشهای مختلف مانند ایجاد بازارچه صنایع دستی، از جمله اقدامات در دستور کار اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان در حمایت از صنایع دستی استان است.
برآیند دادهها نشان میدهد تقویت بازار فروش، تجاری سازی و همراهی بخشهای مختلف مانند شهرداریها، انجمنهای مردم نهاد و دستگاههای اجرایی، در رونق محصولات صنایعدستی استان سمنان یک ضرورت است و کمک گرفتن از تمام ظرفیتها در کنار توجه به توسعه، ترویج و آموزش، در زمینه فروش محصولات تولیدی موجب دلگرمی آنان شود.
به گفته متخصصان، راه اندازی نمایشگاهها و بازارچههای صنایعدستی فرصتی مناسب برای عرضه کالاهای دستساز و فروش و رونق اقتصادی برای فعالان و هنرمندان این عرصه است و فروش صنایع دستی استان سمنان در نمایشگاهها و بازارچههای فصلی و مناسبتی از نظر هنرمندان رضایتبخش بود و انتظار میرود تداوم برپایی بازارچه های صنایع دستی مورد توجه باشد.
استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
بر پایه سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ کشور، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع افزون بر ۷۰۲ هزار نفر جمعیت دارد.
نظر شما