آمریکا؛ پلیس قاتل از خیابان تا زندان + فیلم

تهران- ایرنا- خشونت منجر به قتل شهروندانی همچون «جورج فلوید»، «سدریک لوفتون» و «تایر نیکولز» راوی خشونت دامنه‌دار پلیس آمریکا با کارنامه تجاوز، قتل و باج‌خواهی چه در خیابان‌ها و چه در زندان‌ها است؛ پلیسی که هر روز برگ جدیدی بر دفتر سیاه خود در ینگه دنیا می‌افزاید.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، کمتر از یک ماه از گزارش تکان دهنده موسسه مردم نهاد آمریکایی موسوم به رصد خشونت پلیس مبنی بر اینکه روزانه به طور متوسط بیش از سه نفر در ایالات متحده توسط پلیس با سلاح گرم به قتل می‌رسند، گذشته است.

آماری که اواسط دیماه منتشر و رکورد جدیدی در قتل و خشونت پلیس آمریکا ثبت کرد و به عبارتی سال گذشته میلادی فقط ۱۲ روز در تقویم آمریکا وجود داشت که هیچ قتلی توسط پلیس صورت نگرفته است.

این موسسه آمار قتل‌های صورت گرفته فقط توسط پلیس آمریکا را در سال ۲۰۲۲ میلادی یک هزار و ۱۷۶ نفر اعلام کرد که بالاترین آمار از سال ۲۰۱۳ است.

علاوه بر قتل‌هایی که از سوی پلیس به صورت روزانه علیه مردم و شهروندان آمریکایی صورت می‌گیرد، در سال گذشته میلادی اخبار زیادی از قتل‌های بیش از یک نفر در مکان‌های عمومی آن هم بدون دلیل واضح منتشر شده است که رسانه‌های دولتی عاملان آنها را افراد خودسر معرفی کرده و حتی آنها را جزو قتل‌های معمولی هم به حساب نمی‌آورند.

طبق تعریف دفتر تحقیقات فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) این نوع قتل‌ها در سال ۲۰۲۲ در مقایسه با ۲ سال قبل از آن (۲۰۲۱ و ۲۰۲۰) افزایش داشته است و برای مثال در آماری که این نهاد امنیتی از سال ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرد مشخص است که تعداد قتل‌های کلی صورت گرفته در این سال ۲۲ هزار و ۹۰۰ مورد بود که از ۲۲ هزار قتل گزارش شده در سال ۲۰۲۰ بیشتر شده است. ‌

این آمار به معنای نرخ حدودی ۶.۹ قتل در هر ۱۰۰ هزار آمریکایی و چیزی معادل و یا بیش از نرخ قتل‌های گزارش شده مشابه در هائیتی، تانزانیا و افغانستان است.

فیلم دستگیری و ضرب و شتم سدریک لوفتون ۱۷ ساله در ایالت کانزاس آمریکا که منجر به مرگش شد

(حاوی صحنه‌های دلخراش)

ایستگاه خشونت؛ پایانه قتل

در تبیین خشونت پلیس آمریکا می‌توان به پرونده جنجالی‌ جورج فلوید اشاره کرد که خرداد ۱۳۹۹ در حالی که یکی از ماموران اداره پلیس مینیاپولیس زانویش را برای حدود ۹ دقیقه بر گردن او قرار داده بود، در سن ۴۶ سالگی درگذشت و مرگش موجی از خشم و انزجار از این رفتار پلیس به راه انداخت و به اعتراضات گسترده علیه نژادپرستی و خشونت پلیس منجر شد.

اما آنچه مسلم است، پلیس ایالات متحده از اینگونه پرونده‌ها بسیار دیده و درس نگرفته است؛ چراکه پلیس آمریکا بی‌کار ننشسته و سال قبل نیز رسوایی دیگری به کارنامه سراسر خشونت‌بار خود افزود.

تصاویر منتشر شده از کشته شدن سدریک لوفتون (Cedric Lofton) یک رنگین پوست ۱۷ ساله در ایالت کانزاس آمریکا تنها ۲ روز پس از دستگیری و شکنجه او در بازداشتگاه نوجوانان، نمود عینی وحشیگری پلیس آمریکا است.

فیلم‌هایی که از این نوجوان در رسانه‌های رسمی و شبکه‌های اجتماعی جهان مخابره شد، موج دیگری از خشم همگانی را در ایالات متحده برانگیخت؛ موجی که خروش مردم خشمگین آمریکا را در ماجرای قتل جورج فلوید تداعی می‌کرد.

فیلم ۹۰ دقیقه‌ای ماجرای کشته شدن سدریک به دست نیروهای پلیس آمریکا نشان می‌دهد که ماموران پس از انتقال او به بازداشتگاه، این نوجوان ۱۷ ساله را به دلیل مقاومت، به زور به یک سلول انتقال داده و برای مدت بیش از ۳۰ دقیقه با صورت بر کف سلول خواباندند و سپس به او دستبند زدند. اما چند دقیقه بعد متوجه شدند که ضربان قلب او متوقف شده است.

سپس ماموران اورژانس به سرعت به اتاق فراخوانده شده و توانستند اندکی از ضربان او را بازگردانند، اما سدریک ۲ روز پس از بستری شدن در بیمارستان بر اثر سکته قلبی جان باخت و پزشکی قانونی پس از کالبدشکافی، علت مرگ او را درگیری جسمانی در هنگام خوابانده شدن بر روی زمین تشخیص داد.

فیلم دستگیری و ضرب و شتم تایر نیکولز ۲۹ ساله که به دلیل وحشیگری پلیس آمریکا جان باخت

(حاوی صحنه‌های دلخراش)

رسوایی در پی رسوایی؛ تاریخ تکرار می‌شود

اما در جدیدترین روایت، تایر نیکولز (Tyre Nichols) ۲۹ ساله به دلیل خشونت بی‌حد و مرز افسران پلیس آمریکا، همچون دیگر قربانیان این حوزه جان باخت.

فیلم دستگیری این جوان سیاهپوست نشان می‌دهد که افسران پلیس آمریکا به مدت سه دقیقه با استفاده از اسپری فلفل، شوکر پرتابی و ضربه‌های متعدد، به این جوان حمله می‌کنند و صدای فریادهای تایر در طول مدت ضرب و شتم که مادرش را صدا می‌زد، دل هر شنوده‌ای را به درد می‌آورد.

تصاویر دوربین‌ پلیس آمریکا نشان می‌دهد که تایر هفتم ژانویه (۱۷ دیماه) به دلیل ادعای پلیس مبنی بر بی‌احتیاطی در رانندگی، تحت تعقیب قرار گرفته و در جریان بازداشت به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و سپس به بیمارستان منتقل شد اما به دلیل شرایط جسمی وخیم دهم ژانویه (۲۰ دیماه) جانش را از دست داد.

مقام‌های آمریکایی پنج پلیس این کشور را در پرونده ضرب و جرح منجر به مرگ تایر در ایالت تنسی به قتل درجه ۲ متهم و به این ترتیب وکلای خانواده قربانی، بامداد جمعه گذشته تاکید کردند: این خبر به ما امید می‌دهد تا برای رسیدن به عدالت در پرونده تایر تلاش کنیم.

آمریکا؛ پلیس قاتل از خیابان تا زندان + فیلم
پنج پلیسی که در قتل تایر دست داشتند

تیم حقوقی خانواده تایر این حمله را به رسوایی ضرب و شتم رادنی کینگ توسط پلیس لس‌آنجلس در سال ۱۹۹۱ تشبیه کرده است که در آن زمان منجر به اعتراض‌های بسیاری شد.

آنتونیو رومانوچی که وکیل و نماینده خانواده نیکولز است، گفت: وی نه توسط یک و نه ۲ نفر، بلکه توسط پنج افسر مورد حمله قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: این افسران برای ایجاد آسیب، تعدی به آزادی و تعدی به حقوق اساسی فردی که منجر به قتل تایر شد، با یکدیگر نهایت همکاری را کردند.

پس از انتشار این فیلم، شهرهای سراسر ایالات متحده خود را برای تظاهرات بزرگ آماده می‌کنند و بستگان تایر از هواداران خواستند که به طور مسالمت‌آمیز اعتراض کنند.

پنج پلیسی که در قتل تایر دست داشتند سیاهپوست هستند و به نقض سیاست‌های اداره پلیس از جمله استفاده افراطی از زور متهم و سپس اخراج شدند.

این پنج نیروی پلیس که جاستین اسمیت، تاداریوس بین، دیمیتریوس هیلی، امیت ماریتن و دزموند میلز معرفی شده‌اند، به آدم‌ربایی نیز متهم و هم اینک در بازداشت هستند.

آمریکا؛ پلیس قاتل از خیابان تا زندان + فیلم
اعتراض‌های گسترده به قتل تایر نیکولز

در همین ارتباط جو بایدن رئیس جمهور آمریکا که از خشم مردم واهمه داشت، در واکنش به این پرونده گفت که هر گونه تظاهراتی علیه این قتل باید مسالمت‌آمیز باشد.

وی در بیانیه‌ای افزود: خشم قابل فهم است اما خشونت هرگز قابل قبول نیست. قتل تایر یادآور این موضوع دردناک است که ما باید تلاش بیشتری کنیم تا نظام قضایی و کیفری ما به قول خود به عدالت منصفانه و بی‌طرفانه و رفتار برابر و حافظ کرامت همگان پایبند باشد.

اما در روزهای اخیر موج جدیدی از اعتراض‌ها میان مردم و مقام‌های آمریکایی به رفتار خشونت‌آمیز پلیس این کشور آغاز شده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های خبری، جمعه شب در ممفیس، بوستون، شیکاگو، دیترویت، نیویورک سیتی، پورتلند، اورگان و واشنگتن تظاهرات اعتراض‌آمیزی بخاطر کشته شدن تایر به دست نیروهای خشن پلیس آمریکا برگزار شد.

آمریکا؛ پلیس قاتل از خیابان تا زندان + فیلم
تصویر خشوت پلیس آمریکا در جریان دستگیری جورج فلوید که منجر به مرگ این سیاه‌پوست شد

سیاستمداران آمریکا معترف به خشونت پلیس

کریستوفر رای مدیر اف‌بی‌آی در مورد این پرونده اعلام کرده است: آنچه رخ داده‌ غم‌انگیز است، من از این ویدئو وحشت زده شدم. واژه‌ای مناسب‌تر از وحشت‌زده برای توصیف پیدا نمی‌کنم.

در همین رابطه، حکیم جفریس رهبر اقلیت‌های مجلس نمایندگان آمریکا در توییتی نوشت: قتل بیرحمانه و وحشیانه تایر نیکولز توسط افسرانی که برای حفاظت از جامعه قسم خورده‌اند، خلاف انسانیت است. اجرای عدالت برای او باید سریع و بی‌نقص باشد.

جیمز کلیبرن نماینده سیاه پوست و دموکرات کارولینای جنوبی نیز در مجلس نمایندگان آمریکا در واکنش به این فیلم در توییتر نوشت: فرهنگ خشونت در بسیاری از ادارات پلیس این کشور نفوذ کرده است. باید این فرهنگ خطرناک که این فجایع را تداوم می‌بخشد تغییر دهیم.

کوری بوکر سناتور دموکرات ایالت نیوجرسی نیز در بیانیه‌ای با محکوم کردن قتل تایر تاکید کرد که مرگ وی یک بی‌عدالتی عظیم است و عاملان آن باید مجازات شوند.

بسیاری دیگر از قانونگذاران آمریکایی نیز در واکنش‌هایی مشابه به این جنایت، آن را محکوم کردند.

در این میان، برنی سندرز سناتور مستقل ایالت ورمونت نیز در توییتر نوشت: مجرمان این قتل وحشیانه باید مجازات شوند اما محکومیت آن‌ها، تایر را به زندگی برنمی‌گرداند. باید از تمام توان خود را برای پایان دادن به خشونت پلیس علیه رنگین پوستان در آمریکا استفاده کنیم.

تیم اسکات سناتور سیاه‌پوست و جمهوری‌خواه کارولینای جنوبی نیز اقدام سریع و قاطع در این خصوص را خواستار شد.

سرلین دیویس مدیر پلیس ممفیس اقدام این افسران را شنیع، بی‌پروا و غیرانسانی توصیف کرد و گفت: اداره او نتوانسته اتهام‌های رانندگی بی‌احتیاط را که باعث توقف خودروی مقتول شده است، اثبات کند.

او در مصاحبه‌ای به آسوشیتدپرس گفت که هیچ ویدیوئی از دوربین‌های ترافیک در دست نیست که نشان دهد تایر بی‌احتیاط رانندگی کرده است.

او تایید کرد که در این ویدئو افسران ابتدا حدودا ۱۰ نفر بوده‌اند و پلیس رفتاری پرخاشگرانه و پر سر و صدا داشته و از الفاظ توهین‌آمیز استفاده کرده است و احتمال می‌رود که از همان ابتدا تایر را ترسانده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha