به گزارش روز یکشنبه ایرنا از تارنمای روزنامه «هیل»، به تازگی با انتشار خبرهایی مبنی بر وضعیت بحرانی ذخایر مهمات آمریکا، این مساله که این کشور تا چه زمانی میتواند بدون به خطر انداختن امنیت خود به حمایت از اوکراین ادامه دهد، این روزها توجه زیادی را به خود معطوف کرده است.
از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (۵ اسفند ۱۴۰۰) تاکنون، ایالت متحده بیش از ۲۷ میلیارد دلار تسلیحات به اوکراین اختصاص داده است.
اکنون درحالی که صنایع دفاعی آمریکا با کمبودهای جدی مواجه است، این مساله نگرانی بسیاری را برانگیخته و این پرسش را برای کارشناسان ایجاد کرده است که آیا ارتش آمریکا در آینده نزدیک برای مواجهه با یک درگیری دیگر به ویژه با چین آمادگی دارد یا خیر.
به تازگی اندیشکده آمریکایی «مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی» در یک ارزیابی عنوان کرد که صنعت دفاعی آمریکا آمادگی تقابل احتمالی با چین را ندارد. از مهمترین نکاتی که این ارزیابی به آن اشاره میکند، بحث اتمام تسلیحات ذخیره آمریکا در روزهای آغازین این درگیری احتمالی است.
این اندیشکده میگوید: برآورد شده است که تنها یک هفته پس از آغاز جنگ در تنگه تایوان، ذخیره مهمات دور برد و هدایتپذیر ارتش آمریکا که برای این رویارویی حیاتی هستند، به اتمام خواهد رسید.
این پژوهش میافزاید: حمایت از اوکراین، کاستیهای جدی را برای صنایع دفاعی آمریکا به همراه داشته است. به طوریکه، در صورت تداوم همین روند و آغاز یک جنگ دیگر، زمان کافی برای ایجاد تغییرات اساسی از جمله تسریع فرآیند تولیدات نظامی در دست نخواهد بود و میتوان گفت دیگر دیر شده است.
ست جونز یکی از محققان اندیشکده آمریکایی مطالعات راهبردی و بینالمللی، در ارزیابی مذکور با اشاره به دلایل ضعف فعلی در بخش تولیدات نظامی آمریکا، خاطر نشان کرد: تولید کنندگان صنایع دفاعی آمریکا، دههها است که فعالیت خود را براساس نیازهای تسلیحاتی جنگ در افغانستان و عراق و همچنین عملیاتهای نظامی آمریکا در آسیای غربی، تنظیم کردهاند. بنابراین با گذشت سالها نیاز به تولید اسلحه و مهمات جنگی مهم کمرنگ شده است.
در همین رابطه، هیل با اشاره به خروج آمریکا از افغانستان در ماه اوت ۲۰۲۱ (شهریور ۱۴۰۰) نوشت: با خروج از افغانستان، آمریکا برای نخستین بار پس از ۲۰ سال به طور مستقیم درگیر هیچ جنگی نبود که این مساله کاهش تولید مواد اولیه مورد نیاز برای تولید اسلحه و مهمات را به دنبال داشت.
همچنین، همهگیری کرونا و کاهش نیروی کار ناشی از آن، نه تنها از سرعت تولید در آمریکا کاست بلکه زنجیره تامین در بخشهای نظامی را نیز مختل و کند کرد.
در چنین شرایطی، حدود یک سال پیش واشنگتن متعهد شد که اوکراین را با ارسال تجهیزات و تسلیحات نظامی مورد نیازش در تقابل به روسیه حمایت کند. مداخله آمریکا و متحدانش در درگیری مسکو و کییف، این جنگ را به گستردهترین تقابل نظامی زمینی پس از جنگ جهانی دوم ( ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ میلادی) تبدیل کرده است.
این گزارش میافزاید: اکنون با گذشته نزدیک به یک سال از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، در حالی که هیچ دورنمایی از پایان درگیری وجود ندارد، این جنگ ضعف صنایع دفاعی آمریکا را آشکار کرده است.
این درحالی است که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) تاکید دارد که جایی برای نگرانی نیست.
در همین رابطه، پت رایدر سخنگوی پنتاگون به تازگی در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره ادامه جنگ اوکراین و اثر آن بر ذخایر مهمات آمریکا گفته بود که ارتش آمریکا «هیچگونه اقدامی را که بر آمادگی یا توانایی آن در تامین امنیت ملی اثر منفی بگذارد، انجام نخواهد داد».
در مقابل، کارلوس دل تورو وزیر نیروی دریایی آمریکا اوایل ماه جاری به خبرنگاران گفته بود که اگر تولیدکنندگان بخش دفاعی تولید خود را در ۶تا ۱۲ ماه آینده افزایش ندهند، واشنگتن احتمالا برای تامین همزمان نیاز انبار مهمات خود و کمک به اوکراین با چالش مواجه خواهد شد.
گفتنی است، پنتاگون هفته گذشته از تصمیم خود برای افزایش سفارشهای بخش تولید به منظور پرکردن دوباره انبارهای مهمات آمریکا خبر داده بود.
همچنین شرکتهای تولیدکننده بخش نظامی نیز اعلام کردهاند که در تلاش برای افزایش ظرفیت تولید خود هستند.
در آگوست ۲۰۲۲، پس از سفر نانسی پلوسی رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، چین مذاکرات با ایالات متحده را در تعدادی از زمینه ها به حالت تعلیق درآورد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا پس از سفر مناقشه برانگیز پلوسی به تایوان، در دیدار با رئیس جمهور چین گفته بود آمریکا به دنبال جنگ سرد و یا تشکیل ائتلافی در برابر چین نیست و از استقلال تایوان حمایت نمیکند و هیچ نیتی برای درگیری با چین ندارد.
با این حال واشنگتن با ارسال تسلیحات به این جزیره واکنش چینیها را برانگیخته است.
اکنون کوین مک کارتی رییس جدید مجلس نمایندگان آمریکا نیز قصد دارد در بهار امسال به تایوان سفر کند که قطعا تنشها را در این منطقه بین دو قدرت جهانی بیش از پیش خواهد کرد.
کارشناسان هشدار میدهند که روابط پکن و واشنگتن همچنان پرتنش خواهد بود و رقابت در سال جاری میلادی ۲۰۲۳ تشدید خواهد شد.
نظر شما