قبل از انقلاب و شرایط دشوار درس خواندن در کهگیلویه و بویراحمد

یاسوج - ایرنا- آخرین آمارها از نرخ بیش از ۹۵درصدی سواد در کهگیلویه و بویراحمد حکایت دارد اما تا نیم قرن پیش بسیاری از دختران و حتی پسران کهگیلویه و بویراحمدی در حسرت رفتن به مدرسه بودند.

در آن دوران که امکانات آنچنانی برای تحصیل دانش آموزان فراهم نبود و خانواده ها آگاهی چندانی از اهمیت سوادآموزی نداشتند پافشاری بچه ها برای مدرسه رفتن بی سرانجام بود و آنان از قافله علم آموزی جا می ماندند.

نیم قرن پیش پدران و مادران به ویژه در مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد که بیشتر آنان سواد چندانی نداشتند اعتقاد داشتند بچه ها در خانه هم می توانند خواندن و نوشتن یاد بگیرند ناغافل از اینکه خواندن و نوشتن تنها مقدمه سواد است نه همه آن.

در آن دوران افراد دلسوز برای آگاهی بخشی به ساکنان روستاها که نیاز به افزایش توانایی افراد برای مواجهه با شرایط اجتماعی، درک درست و قدرت حل مسائل و مشکلات، مشارکت فعال در تصمیم گیری های اجتماعی، توانایی برقراری ارتباط با افراد، حفظ محیط زیست و قدرت حفاظت از ارزشهای اخلاقی و معنوی،مدرسه رفتن را ضروری کرده کیمیا بود.

شمار کم دانش آموزان دختر

یک دانش آموز دهه پنجاه هجری شمسی در کهگیلویه و بویراحمد می گوید: از ۱۰ دختری در سن مدرسه آن دوران در روستای ما تنها سه نفر توانستند روی نیمکت های مدرسه برای علم آموزی بنشینند.

فاطمه عنوان کرد: در دهه پنجاه بیشتر دختران ملاهای قرآنی یا مکتب خانه ای به مدرسه می رفتند که البته شماری از آنان پس از اتمام پایه پنجم به دلیل نبودن مدرسه در روستا ترک تحصیل می کردند .

وی تاکید کرد: ناآگاهی خانواده ها درباره اهمیت تحصیل مهمترین علت بی سواد یا کم سواد ماندن دختران در آن زمان بود.

فاطمه می گوید: در آن زمان خبری از خوابگاه و مدارس شبانه روزی نبود و تنها برخی پسران نزد آشنایان و اقوام در شهرهای کهگیلویه و بویراحمد می رفتند و برای ادامه تحصیل اقامت می کردند.

حکایت شرایط سخت تحصیل پسران

یک دانش آموز دهه چهل هجری شمسی ساکن در کهگیلویه و بویراحمد می گوید: ۶۰ سال پیش افزون بر مشکلات فرهنگی و ناآگاهی والدین که مانعی برای تحصیل بچه ها بود امکانات کلاس درس هم به یک اتاق که نورش را پنجره تامین می کرد و چند میز و نیمکت محدود می شد.

یدالله اضافه کرد: در آن زمان که خبری از برق و گاز در بسیاری از روستاها نبود سرمای زمستان برای دانش آموزان که حتی بخاری نفتی هم نداشتند بسیار طاقت فرسا بود.

او با ذکر خاطره خوردن دو سیلی از معلمش گفت: در دهه چهل هجری خورشیدی کتک خوردن دانش آموزان از معلمان باعث ترس و ترک تحصیل بسیاری از پسران می شد.

وی مهمترین مشکل دانش آموزان را زمانی دانست که برای ادامه تحصیل در مقطع ابتدایی به شهر میرفتند و اضافه کرد: پسران معمولا در یکی از اتاق های خانه اقوام خانه می گرفتند.

یدالله ادامه داد: دانش آموزانی که تا ظهر در مدرسه بودند چون امکاناتی برای تهیه غذا نبود مجبور بودند بیشتر روزهای خود را با غذاهای حاضری مانند تخم مرغ سپری کنند.

او تصریح کرد: دانش آموزانی که برای ادامه تحصیل به شهر عزیمت می کردند همه مسئولیت های زندگی از جمله شستن ظروف،نظافت خانه و لباس ها را خود به عهده داشتند.

باسوادی در کهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار

در سال ۱۳۵۹ کهگیلویه و بویراحمد با ۲۸درصد باسوادی یکی از محروم ترین مناطق کشور از نظر سواد بوده که از پای در آوردن دیو بی سوادی در کهگیلویه و بویراحمد با تلاش مضاعف مسوولان نزدیک به تحقق است.

فرهنگسازی برای سوادآموزی در مناطق محروم، ایجاد زیرساخت های سوادآموزی در مناطق دوردست، راه اندازی مراکز یادگیری محلی، تبدیل وضعیت آموزشیاران نهضت سوادآموزی از اقدام های دولت برای ریشه کنی بی سوادی در استان کهگیلویه و بویراحمد بوده است.

قبل از انقلاب و شرایط دشوار درس خواندن در کهگیلویه و بویراحمد

معاون سوادآموزی اداره‌کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گفت:جمعیت باسواد استان در سال ۱۳۵۵، به میزان۲۸.۸ درصد بود، اما با پیروزی نظام مقدس جمهوری اسلامی باسواد کردن مردم در دستور کار قرار گرفت که طبق آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۵، نرخ باسوادی استان به ۹۵.۲ درصد رسیده است.

معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گفت: در زمان حاضر یک هزار و ۱۲۰ نفر، بازمانده از تحصیل در سطح استان وجود دارد که ۵۰ درصد از آنها شناسایی شده است.

از کل دانش آموزان استان، ۴۹ درصد از آنها را دختران و ۵۱ درصد را پسران تشکیل می دهند.

نهضت مدرسه سازی پس از انقلاب

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه زیرساخت های آموزشی این استان پس از پیروزی انقلاب اسلامی متحول شد گفت: ۹۲درصد مدارس این استان معادل ۲ هزارو ۸۰۰ باب از سال ۵۷ تاکنون در مناطق مختلف ساخته شده است.

قبل از انقلاب و شرایط دشوار درس خواندن در کهگیلویه و بویراحمد

سید رضا حسینی نیک افزود: هم اکنون بیش از سه هزارو واحد اموزشی در این استان وجود دارد که ۲ هزار ۸۰۰ مرکز آن در قالب ۹ هزار کلاسه درس بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ساخته شد این در حالی که تعداد مدارس این استان در دوران قبل از انقلاب اسلامی را ۲۷۰ مدرسه در قالب ۶۷۵ کلاسه درس با ۲۳ هزار و ۶۲۵ متر مربع بوده است.
وی تصریح کرد: هم اکنون ۲۰۰ طرح آموزشی و ورزشی در مناطق مختلف این استان در دست اجراست.

حسینی نیک بیان کرد: این تعداد طرح ها با اعتباری بیش از چهار هزار میلیارد ریال و پیشرفت ۵۰ تا ۹۰ درصد در حال ساخت است.

وی ابراز کرد: این طرح ها در زمینه تخریب و بازسازی، محرومیت زدایی و ساماندهی مدارس سنگی و کانکسی است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح ساخت۳۶ مدرسه ۲ کلاسه به منظور برچیده شدن مدارس کانکسی مناطق با جمعیت هر کدام بیش از ۱۵ دانش‌آموز در این استان امسال اجرا شد.

حسینی نیک افزود: طرح ساخت ۲۲ مدرسه ۲ و یک کلاسه به منظور برچیده شدن مدارس کانکسی مناطق با جمعیت هر کدام بیش از ۱۰ دانش‌آموز هم اکنون با اعتباری بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال در دست اجراست.

استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت،هشت شهرستان و۱۷ بخش و یکهزار و ۶۷۰ روستای دارای سکنه دارند.

درباره امکانات زندگی مردم کهگیلویه و بویراحمد در پیش از پیروزی انقلاب اسلامی

دشواری‌های زندگی در روزگاری که گاز گرمابخش خانه‌ها نبود

روزگاری که فقط یک درصد مردم کهگیلویه و بویراحمد تلفن داشتند

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha