پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مازندران، گام های بزرگی برای توسعه و ارتقای شاخص های حوزه بهداشت و درمان برداشته شد که این امر باعث شده اکنون این استان بزرگترین شبکه بهداشت و درمان کشور را به نام خود ثبت کند، موضوعی که برای مازندرانی ها ملموس است.
مردم مازندران به یاد دارند که پیش از انقلاب اسلامی و مدتی بعد از انقلاب در همان محدوده بیمارستان های فعال استان پزشکان هندی و بنگلادشی مشغول طبابت بودند و کمتر بیماری در آن زمان است که حضور این پزشکان را ندیده باشد.
امروز بعد از ۴۴ سال از استقرار نظام جمهوری اسلامی در حوزه زیرساختی امکانات و خدمات بهداشتی و درمانی خوبی در مازندران مستقر شده و چتر پوشش این خدمات بر سایه ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار مازندرانی زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران گسترانده شده است.
۲ دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل در این استان فعالیت دارند و حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از مردم استان از خدمات این دانشگاه ها برخوردار هستند. بخش عمده این جمعیت زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران هستند.
از جمله زیرساخت های فراهم شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی مازندران توسعه بیمارستان های تابعه این دانشگاه است؛ تا پیش از انقلاب اسلامی ۱۵ بیمارستان فعالیت داشتند و این تعداد اکنون به ۴۰ بیمارستان افزایش یافته است.
همگام با افزایش تعداد این مراکز درمانی، تعداد تخت های بیمارستانی از ۷۰۰ تخت به چهار هزار و ۵۰۳ تخت در بیمارستان های دانشگاهی و غیردانشگاهی افزایش یافت.
از جمله نکات مهم در توسعه امکانات درمانی افزایش کادر پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران است، به طوریکه تا پیش از انقلاب اسلامی تعداد پزشکان ۴۰۹ نفر بود و اکنون این رقم به سه هزارو ۳۲۶ پزشک عمومی ، متخصص و فوق تخصص افزایش یافته است.
ورود کلینیک های تخصصی به جرگه شبکه درمانی مازندران
راه اندازی کلینیک ویژه تخصصی در شهرستان های ساری، آمل، قائمشهر، رامسر، چالوس، نوشهر، نور، بابلسر، بهشهر، نکا، زیراب و محمودآباد بخش دیگری از خدمات درمانی انقلاب اسلامی به مردم مازندران است و علاوه بر آن ایجاد و ساخت ۴۰ بخش ویژه درمان بیماران خاص شامل احداث و تجهیز چهار مرکز جامع سرطان ، ۲۱ بخش دیالیز و تجهیز با ۳۲۵ دستگاه دیالیز و ارایه خدمات تخصصی به یک هزار و ۶۶۸ بیمار دیالیزی ، راه اندازی و تجهیز ۱۴ بخش تالاسمی و ارایه خدمات تخصصی به یک هزار و ۹۱۲ بیمار تالاسمی و یک مرکز M.S با سه هزار و ۷۶ بیمار می باشد.
ایجاد و تجهیز بخش های تخصصی و فوق تخصصی و بخش های مراقبت های ویژه در بیمارستان های سطح استان شامل راه اندازی و تجهیز ۸۷۱ تخت ویژه، ۲۹ دستگاه سی تی اسکن، ۱۱ دستگاهMRI ، هشت دستگاه آنژیوگرافی ، یک دستگاه سی تی آنژیوگرافی، پنج مرکز سنگ شکن برون اندامی، ۹ مرکزگاما کمرا (پزشکی هسته ای) و چهار مرکز مرکز ناباروری (IVF) بخش از شبکه گسترده درمانی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی در این استان است.
اورژانس ۱۱۵ به عنوان پیشقراول خدمات رسانی به مصدومان حوادث در استان مازندران دارای ۳۷ پایگاه شهری، ۵۹ پایگاه جاده ای، یک پایگاه اورژانس هوایی ،بیش از۸۰۰ نیروی ستادی و عملیاتی درسطح استان، ۱۵۵ دستگاه آمبولانس پیشرفته،سه دستگاه اتوبوس آمبولانس و۶ دستگاه موتورلانس است.
گسترش فعالیت آموزش پزشکی خارجی ها
خدمات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تنها به حوزه تامین زیرساخت های درمانی خلاصه نشده است و در زمینه آموزش علوم پزشکی سعی کرده است جزو بهترین ها در سطح کشور باشد .
در حال حاضر این دانشگاه حدود ۶۰۰ عضو هیات علمی و پذیرش بیش از هشت هزار و ۵۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی فلوشیپ بالینی، فوق تخصصی بالینی، دستیاری بالینی، دکتری تخصصی آموزشی و پژوهشی، کارشناسی ارشد و کارشناسی در ۱۲۱ رشته تحصیلی دارد البته در کنار تلاش برای نهادینه کردن آموزش پزشکی استقرار ۱۲ دانشکده پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، بهداشت، پرستاری و مامایی ساری، پیراپزشکی، پرستاری بهشهر، فناوریهای نوین پزشکی، پرستاری آمل، پیراپزشکی آمل، پردیس خودگران رامسر و پردیس پزشکی آمل می توان به عنوان اقداماتی برای توسعه زیرساختی در این بخش نام برد.
چتر فعالیت های آموزشی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران بر سر دانشجویان خارجی نیز گسترانده شده است و با جذب، پذیرش و شروع به تحصیل دانشجویان بینالملل (غیرایرانی) درمقاطع مختلف تحصیلی رشتههای کارشناسی پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، کارشناسی ارشد روان پرستاری و بیوشیمی بالینی اعمال شده است.
دانشگاه علوم پزشکی مازندران دارای ۲پژوهشکده، ۱۸ مرکز تحقیقاتی مصوب، ۱۰ مرکز رشد واحدهای فناوری و چهار شرکت دانش بنیان بوده و به عنوان یکی از برترین دانشگاههای علوم پزشکی کشور مطرح است که احراز رتبه های برتر جشنواره تحقیقاتی رازی و جشنواره خوارزمی و ورود به باشگاه دانشگاه های یک درصد جهان و دانشگاه برتر در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از جمله موفقیت های دانشگاه است.
ارتقای حوزه پژوهشی به تیپ یک کشور ، پیوستن تعدادی از اعضای هیات علمی به جمع محققین یک درصد پرارجاع دنیا، راه اندازی کوهورت جوانان و قرار گرفتن جزو ۱۰ دانشگاه برتر بر اساس گزارش سامانه علم سنجی دانشگاه های علوم پزشکی کشور از جمله دستاوردهای دانشگاه است.
دانشگاه علوم پزشکی مازندران در مسیر بین المللی شدن
عقد تفاهم نامه علمی آموزشی ،پژوهشی و درمانی با کشورهای مختلف از جمله دانشگاه علوم پزشکی ولگاگراد کشور روسیه و پوآتیه کشور فرانسه ، شرکت در نظام رتبه بندی جهانی موسسه بین المللی تایمز و کسب رتبه جهانی ۳۵۱ در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ میلادی، کسب رتبه ۲۰۱ در حوزه پزشکی نظام رتبه بندی جهانی شانگ های ، برگزاری ۶ وبینار بین المللی با شرکت اساتید موسسات آموزش عالی جهان ، جذب ۵۶ دانشجوی خارجی در رشته های پزشکی عمومی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، بیوشیمی بالینی و جذب نخبگان فعال ایرانی در حوزه های مرتبط با دانشگاه از جمله اقدامات روند بین المللی سازی دانشگاه است.
البته این مسیر بین المللی شدن دانشگاه به همین جا ختم نمی شود و در تداوم این مساله برنامه هایی نظیر اخذ کرسی اختصاصی از یونسکو، ، برگزاری کنگره های جهانی و مذاکره جهت انجام اقدامات بهداشتی در شمال آفریقا و اعزام نیروی درمانی به سایر کشورها در دست اقدام است.
مازندران برخوردار از بزرگترین شبکه بهداشتی و درمانی کشور
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران اقدامات تامین زیرساخت های درمانی و بهداشتی استان پس از انقلاب اسلامی را چشمگیر دانست و گفت: در حال حاضر بیش از یک هزار خانه بهداشت، ۴۵۰مرکز جامع شهری و روستایی،۵۴ پایگاه ،۲۶ بیمارستان دولتی و ۱۴ بیمارستان خصوصی با حدود پنج هزار تخت مجموعه های درمانی و بهداشتی این دانشگاه هستند.
دکتر فرهاد غلامی افزود: نخستین دانشکده این دانشگاه در سال ۱۳۵۴ به نام دانشکده پرستاری نسیبه با یکصد دانشجو و ۲۰ عضو هیات علمی فعالیت خود را آغاز کرده است و اکنون این ظرفیت آموزشی به بیش ازهشت هزار دانشجو و ۶۰۰ عضو هیات علمی ارتقا یافته است.
وی ادامه داد: از این تعداد دانشجو ۲ هزار نفر در ظرفیت های خوابگاهی دانشگاه سکونت دارند و این امکان و زیرساخت رفاهی برای دانشجویان مازندران فراهم است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران با اشاره به ارتقای فعالیت آموزشی دانشگاه اعلام کرد: امسال با اخذ مصوبه موضوع اضافه شدن دانشکده خدمات بهداشتی درمانی غرب مازندران مطرح شد و با برنامه ریزی ایجاد دانشکده به دنبال بهره برداری آن هستیم.
وی گفت: همچنین در راستای ارتقای رشته های آموزشی دانشگاه چهار رشته جدید برای کارشناسی ارشد و ۲ رشته فلوشیپ درمان نازایی راه اندازی شده است.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران در حوزه پژوهشی با توجه به نامگذاری و شعار سال رهبر معظم انقلاب در خصوص دانش بنیان، قرارگاه تولید دانش بنیان با فعالیت ۳۱ هسته فناوری ، یک مرکز رشد و چهار شرکت به تولید دانش بنیان در این دانشگاه مشغول به فعالیت هستند.
وی ادامه داد: در حوزه بین المللی سازی نیز امسال برای نخستین بار جذب دانشجوی خارجی در این دانشگاه انجام شده است که در برنامه ریزی ها جذب دانشجوی خارجی در مقاطم تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری را در دستور کار قرار داده ایم.
اقدامات درخشان بهداشتی در دولت سیزدهم
وی با تاکید بر اینکه این دانشگاه در یکسال اخیر توفیقات و برنامه ها موفقی در حوزه بهداشت و پیشگیری جلوگیری از بیماری و غلبه بر کرونا داشته است ، گفت: در دولت سیزدهم برای غلبه بر کرونا با یک بسیج کشوری و واکسیناسیون گسترده دستاوردهای خوبی در زمینه کنترل این بیماری بدست آمده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران ادامه داد: این استان در پوشش تزریق دُز اول و دوم واکسن کرونا به رقمی بالای ۹۰ درصد رسیده است و در دُز سوم نیز پوشش ۶۵ درصدی داریم که ۱۵ درصد از متوسط کشوری بالاتر هستیم.
وی با اشاره به قرار داشتن در پیک هشتم و بروز سویه های جدید لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی از قبیل استفاده از ماسک و تزریق واکسن در جلوگیری از بازگشت دوباره شرایط حاد گذشته گفت: دراین مدت کادر پزشکی و درمانی استان رشادت های زیادی انجام دادند که در این راه ۱۷ شهید مدافع سلامت نیز تقدیم شده است.
دکتر غلامی با اشاره به اجرای موفق طرح های پزشک خانواده و پرونده الکترونیک سلامت در سطح یک افزود: در طرح پزشک خانواده به عنوان یکی از ۲ استان های پایلوت این طرح توانستیم به موفقیت شایان توجهی برسیم.
طرح پزشک خانواده که از سال ۱۳۹۱ در مازندران و فارس به عنوان دو استان پایلوت آغاز به کار کرد، طرحی سلامتمحور و مبتنی بر پیشگیری از ابتلا به بیماریهاست ، به طوری که آموزش و پیشگیری در آن اولویت اصلی اجرای طرح محسوب میشود تا به این شکل هزینههای بخش درمان در کشور کاهش یابد. در حال حاضر نزدیک به ۶۵۰ پزشک عمومی در قالب طرح پزشک خانواده ساکنان شهرهای مازندران را زیر پوشش قرار میدهند.
در شهرهای زیر ۵۰ هزار نفر جمعیت هر پزشک خانواده به دوهزار و ۵۰۰ نفر خدمات درمانی ارائه می کند و تمامی کنترل های لازم درمانی افراد از طریق این پزشکان برای افراد انجام می شود و در صورت نیاز به دریافت سطوح بالاتر دریافت خدمات اقدام لازم برای ارجاع به پزشک متخصص که در این طرح قرار دارند انجام می شود .
وی ادامه داد: از دیگر دستاوردهای بهداشتی و درمانی در یکسال اخیر ایجاد و اجرای پرونده الکترونیک سلامت سطح یک برای جمعیت زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران است که تمامی اطلاعات پزشکی و درمانی افراد در این سامانه بارگذاری و قابل رویت است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران توضیح داد: هر فرد با وارد کردن کد ملی در درگاه myehr.ir می تواند اطلاعات پزشکی خود را مشاهده کند و از عوامل خطر آفرین پزشکی که می تواند در آینده سلامت او را تهدید کند مطلع شود.
تداوم ایجاد زیرساخت های بهداشتی و درمانی مازندران بدون وقفه
وی اقدامات دولت سیزدهم برای ساخت فضاهای درمانی و بهداشتی در مازندران را ادامه دار عنوان کرد و گفت: برای این منظور راه اندازی بیمارستان یک هزار و یکصد تختخوابی ماهفروجک در دهه فجر از جمله این طرح ها است که موافقت ساخت این بیمارستان از محل تهاتر نفت انجام خواهد شد .
دکتر غلامی اظهارکرد: اجرای این طرح جهشی بزرگ در موضوعات درمانی ،آموزشی، پژوهشی ، بین المللی سازی و توریسم سلامت برای استان مازندران محسوب می شود که این مهم با پیگیری های استاندار مازندران محقق شده است .
وی ادامه داد: همچنین برای ایجاد امکانات زیرساختی به دنبال جذب اعتبار از محل تهاتر نفتی برای حوزه های بهداشتی، تجهیزاتی و درمانی برای تامین تجهیزات و بروز رسانی آنها به امکانات روز دنیا هستیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران تعداد پایگاههای اورژانس استان را ۹۶ پایگاه اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۳۷ پایگاه شهری و ۵۹ پایگاه جاده ای است که بنا داریم این تعداد پایگاه را افزایش بدهیم.
وی یکی از توفیقات بدست آمده در بخش اورژانس مازندران را ایجاد نخستین پایگاه اورژانس روستایی در منطقه هزار جریب نکا برشمرد و بیان کرد: با راه اندازی این پایگاه خدماتدهی لازم به مردم مناطق روستایی فراهم شده است.
دکتر غلامی از تدوین برنامه استراتژیک پنج ساله این دانشگاه خبر داد و گفت: برای ایجاد بستر مناسب دسترسی و ارتباط گیری شهروندان با مجموعه علاوه برپایی میز خدمت و حدود ۲۱ بازدید مستقیم از مراکز انجام شده است که در این مدت یک هزا رو ۷۰۰ مورد ارتباط چهره به چهره با مردم انجام شده است.
نظر شما