به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، امروز چهارشنبه آیین انعقاد قرارداد اعطای تسهیلات تبصره ۱۶ قانون بودجه بین صندوقهای غیردولتی پژوهش و فناوری صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و بانک ملی با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور، احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، علی وحدت رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، ابوالفضل نجارزاده مدیرعامل بانک ملی ایران، سید محسن دهنوی نماینده مجلس و مجتبی توانگر نماینده مجلس در محل تالار فردوسی بانک ملی برگزار شد.
تسهیلات این تبصره در راستای حمایت از توسعه اشتغال در شرکتهای نوآور (استارتاپی)، فناور، دانشبنیان و خلاق از طریق توسعه نظام اختصاصی تأمین مالی نوآوری، برای پرداخت تسهیلات قرضالحسنه به صندوقهای پژوهش و فناوری با سقف مصوب وزارت امور اقتصادی و دارایی و صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و دوره بازپرداخت حداکثر ۶۰ ماهه اختصاص یافته است و تسهیلات مذکور تا سقف یک میلیارد ریال با اعتبار سنجی متقاضی و یک ضامن معتبر قابل پرداخت خواهد بود.
تسهیلات صندوقهای پژوهش و فناوری امروز واریز میشود
خاندوزی، وزیر اقتصاد در این مراسم با تبریک ایام دهه فجر و با خداقوت از تلاشهای صورت گرفته، گفت: تمام تسهیلاتی که در آیین تفاهمنامه امروز برای کمک به صندوق های پژوهش و فناوری در استان های مختلف در نظر گرفته شده است، همین امروز واریز میشود.
وی ابراز امیدواری کرد که ۴۰ هزار میلیارد تومانی که به عنوان یک ابتکار سیاستی برای نخستین بار به بانکها اجازه مشارکت در ارائه تسهیلات به دانشبنیانها را میدهد، در اسفندماه سال جاری رخ دهد.
وزیر اقتصاد در رابطه با آسیب شناسی که در این وزارتخانه نسبت به شرکتهای دانشبنیان صورت گرفته است، اظهار کرد: آسیب شناسی ما این است که بازیگران اقتصاد دانشبنیان بیش از همه با محدودیت و چالش در تأمین مالی مواجه اند. نکته حائز اهمیت در این باره مسئله وثایق متفاوت با توجه به سرمایه گذاری این شرکتها با سایر بازیگران اقتصادی است. در دو مسیر حرکت کردیم و مقدمات آن را امسال فراهم کردیم، ان شا الله در سال ۱۴۰۲ ثمر میدهد.
وی افزود: بحث دیگر بحث ضمانت است که برای این شرکتها حائز اهمیت است. بیش از پیش ضرورت دارد که ضمانت و تسهیلات نهادی را برای شرکتها فراهم کنیم. نقش ضمانت در دنیا از نقش تسهیلات بانکی بسیار مهمتر است. اما در کشور جدی گرفته نشده است. از دکتر دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور برای تحقق این امر دست یاری می طلبیم.
خاندوزی اظهار کرد: در وهله دوم مسیر اعتبار سنجی شرکتهای دانشبنیان است که نیازمند انجام اقداماتی برای تحقق و اجرای آن هستیم. البته مقدمات خوبی با همکاری معاونت علمی آغاز شده است که بستری بلندمدت برای فعالیت شرکتهای دانشبنیان هم در نهاد ضمانت و هم در نهاد اعتبارسنجی است.
وی ابراز امیدواری کرد که در سالهای آینده شاهد مشارکت فعال نظام بانکی برای فعال کردن زیستبوم شرکتهای دانشبنیان باشیم.
تبصره ۱۶ قانون بودجه برکتی برای شرکتهای دانشبنیان است
علی وحدت نیز در این مراسم با بیان اینکه اقتصاد دانشبنیان ملزومات خاص خود را دارد، گفت: بحث تأمین مالی این شرکتها نیز زیستبوم خاص خود را دارد که اجزای مختلف اعم از بازار سرمایه، بانکها بیمهها، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری آن را تشکیل میدهد.
وی با اشاره به اینکه همکاری بانکها با اکوسیستم نوآوری در کشور بسیار مطلوب است، افزود: بانکها در سالهای اخیر کمک شایانی برای ارائه تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان کردهاند و در نقطه مقابل نیز شرکتهای دانشبنیان به شدت اعتبار خود را نزد بانکها افزایش دادند. حتی یک فقره از ضمانتنامههایی که بانکها صادر کردند، برنگشته است، حتی یک مورد از تسهیلات سررسید گذشته نشده است. بانکها به شرکتهای دانشبنیان به عنوان مشتریان بسیار خوب نگاه میکنند.
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: یک ظرفیت ۴۰ هزار میلیارد تومانی برنامهریزی شد که امیدواریم بهسرعت به سرانجام برسد زیرساختهای آن با شرکتهای مشترک با بانکها انجام شده است.
وی از تبصره ۱۶ قانون بودجه به عنوان برکتی برای شرکتهای دانشبنیان یاد کرد و با اشاره به اینکه امسال تاکنون از ارائه تسهیلات تبصره ۱۶ قانون بودجه عقب هستیم، گفت: برخی از بانکها مانند بانک ملی در اختصاص تسهیلات بهخوبی عمل کردهاند که قابلتقدیر است.
رعایت عدالت جغرافیایی در سراسر کشور در پرداخت تسهیلات
ابوالفضل نجارزاده رئیس بانک ملی نیز در این مراسم با بیان اینکه این بانک در راستای حمایت از سیاستهای عالی رهبر معظم انقلاب و در جهت حمایت از شرکتهای دانشبنیان تسهیلات اختصاص داده است، خاطرنشان کرد: فرایند اعتباری برای حوزه دانشبنیانها در نظر گرفتیم و با توجه به نگاه حمایتی امروز برای انعقاد قرارداد در راستای تعهدات ۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت میکنیم.
وی تاکید کرد: تلاش داریم عدالت جغرافیایی در سراسر کشور در پرداخت تسهیلات رعایت شود.
ساماندهی فناوریهای جدید در کشور
مجتبی توانگر نماینده مجلس نیز در این مراسم گفت: ایران وارد تحولات انقلاب صنعتی شد که این اتفاق با تصویب قانون جهش تولید دانشبنیان محقق شد.
وی افزود: در اولین مراحل این تحولات قرار داریم و الزامات آن را پیادهسازی کنیم. لذا مأموریت و مسئولیت عظیمی برای ساماندهی فناوریهای جدید داریم در کنار آن با در نظر گرفتن مصالح عامه باید کرامت انسانی را بهبود ببخشیم و اکوسیستم نوآوری و شکوفایی را در بخشهای قدیمی و سنتی اشاعه دهیم.
این نماینده مجلس با ابراز خرسندی از اینکه در مراسم امروز شاهد حضور اکوسیستمهای نوآوری برای تحقق این امر هستیم، گفت: این تفاهمنامه اقدام مؤثری برای تضمینهای مالی در زیستبوم نوآوری کشور است. این تفاهمنامه قطعهای از یک پازل مربوط به فعالان اکوسیستم نوآوری است. زیرا این تفاهمنامه در جهت چابک سازی و ارتقای شرکتهای دانشبنیان کارساز است.
تسهیلات تبصره ۱۶ قانون بودجه، کلی نوشتهشده است
محسن دهنوی نماینده مجلس نیز در این مراسم با اشاره به اینکه در یک سال گذشته توسعه ادبیات دانشبنیان را داشتهایم، گفت: اکوسیستم دانشبنیان را مدیون مقام معظم رهبری هستیم زمانی که این گفتمان در کشور وجود نداشت رهبر انقلاب این بحث را به روشنی مطرح کردند. از سال گذشته تا امسال، ادبیات اقتصاد دانشبنیان در کشور جاری و ساری شد.
وی افزود: در رابطه با تبصره ۱۶ قانون بودجه در سال گذشته عبارت تسهیلات قرضالحسنه را به کاربردیم. این تسهیلات، عموماً تسهیلاتی حمایتی برای اعضای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) یا تحت پوشش بهزیستی است. اینکه عبارت دانشبنیان در این تبصره نوشتهشده است منجر به این میشود که ثبت و شرایط تسهیلات حمایتی آن را وزارت اقتصاد و نه وزارت صمت، تعیین میکند. زیرا معتقد بودیم نگاه به اقتصاد دانشبنیان باید متفاوت از سایر تسهیلات اختصاصیافته باشد.
این نماینده مجلس گفت: تسهیلات قرضالحسنه معمولاً برای اقتصاد خرد در سطح خانوار اختصاص مییابد، اینکه به شرکتهای دانشبنیان اختصاصیافته متفاوت بودن این شرکتها را نشان میدهد. بهجای تسهیلات مستقیم تسهیلات قرضالحسنه به این شرکتها پرداخت میشود. نزدیک ۶۰ صندوق داریم که باید با توجه به شناخت از زیستبوم نوآوری کشور، باید عاملیت از بانکها بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: در بودجه سال آینده تسهیلات تبصره ۱۶ در قانون بودجه بهصورت کلی نوشتهشده است. در حالی که باید در قانون بودجه تسهیلات و بند ۳ عبارت شبیه سال گذشته باشد. لذا همه اعم از اصحاب رسانه، فعالان دانشبنیان و معاونت علمی و متولیان دیگر کمک کنند تا این بند افزایش عددی پیدا کند و از کلی بودن خارج شود.
صندوقهای پژوهش و فناوری نهادهای غیردولتی هستند که در کنار سایر مراکز پژوهشی و نهادهای توسعه فناوری در همه استانها و بر اساس ماده ۱۰۰ برنامه سوم، ماده ۴۵ برنامه چهارم و ماده ۴۴ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور باهدف ایجاد زمینههای مشارکت و سرمایهگذاری بخش غیردولتی و تأمین مالی فعالیتهای پژوهشی، علمی و فناورانه، شرکتهای نوپا، خلاق شتابدهندهها و شرکتهای دانشبنیان تأسیس شد. میزان سهامداری بخش دولتی در این صندوقها حداکثر ۴۹ درصد و مابقی بخش غیردولتی است.
نظر شما