ارتقای شاخص‌های توسعه عشایری استان اصفهان پس از انقلاب اسلامی

اصفهان - ایرنا - بررسی آمار و ارقام و مقایسه شاخص‌های توسعه مرتبط با عشایر استان اصفهان در جنبه‌های مختلف زیرساختی، عمرانی، رفاهی و آموزشی با سال‌های قبل انقلاب اسلامی ،از ارتقای این شاخص‌ها پس از انقلاب اسلامی حکایت دارد.

به گزارش ایرنا، عشایر و روستاییان ۲۷.۵ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، در تازه‌ترین به‌روز رسانی سرشماری ثبتی مبنایی جامعه عشایری، جمعیت عشایر کوچنده کشور به ۲۵۱ هزا خانوار با بیش از یک میلیون و ۱۵۰ هزار نفر افزایش یافته است.

جمعیت عشایری در ۲۹ استان به غیر از کردستان و تهران پراکنده است و این قشر با در اختیار داشتن ۳۰ درصد از دام سبک و چهار درصد از دام سنگین، ۲۵ درصد از گوشت قرمز کشور را تولید می‌کنند، همچنین ۳۵ درصد از تولیدات صنایع دستی در اختیار آنان است.

طبق آمار اداره کل امور عشایر استان اصفهان، ۹ هزار و ۶۰۵ خانوار عشایری در استان اصفهان زندگی می‌کنند که این تعداد شامل ایلات قشقایی، بختیاری و عرب جرقویه هستند، آنان در شهرهای بویین میاندشت، فریدن و چادگان واقع در غرب استان ۲۷ هزار نفر عشایر ایل بختیاری و در سمیرم، دهاقان و شهرضا در شمال استان ۲۴ هزار نفر از ایل قشقایی و محمدآباد و نصرآباد در شرق اصفهان سه هزار نفر عشایر از طایفه عرب جرقویه سکونت دارند.

عشایر کوچروی استان اصفهان در بالغ بر ۶۰ درصد از منابع ملی و عرصه‌های طبیعی این خطه به ویژه در مراتع حضور دارند و ییلاق و قشلاق می‌کنند.

 ارتقای شاخص‌های توسعه عشایری استان اصفهان پس از انقلاب اسلامی

بدون تردید حمایت از این قشر پرتلاش در کنار تامین مواد و محصولات مختلف کشاورزی و دامی در موضوع امنیت غذایی نقش ویژه ای خواهد داشت و زمینه بی نیازی از واردات و نیم نگاهی به صادرات را فراهم خواهد کرد.

بر اساس آمار و ارقام موجود، مقوله توسعه و حمایت از عشایر در کل کشور پس از انقلاب رشد چشمگیری داشته است و در بسترهای مختلف به ویژه اقتصادی و عمرانی به چشم می‌آید.

در همین پیوند مدیرکل امور عشایر اصفهان گفت: پیش از انقلاب امکانات و رفاهیات برای این قشر پر تلاش کمتر وجود داشت و به نوعی مغفول مانده بود، در بخش زیرساخت‌های مورد نیاز نیز مشکلات فراوانی داشت، اما این مقوله پس از سال ۵۷ تغییر یافت و در بسیاری از امکانات و زیرساخت ها شرایط بهتر و فراگیرتر شد.

مختار اسفندیاری در گفت و گو با ایرنا خبرنگار اظهارداشت: در موضوعاتی مانند ایجاد ایل راه‌ها و جاده‌های عشایری، سوخت رسانی اعم از نفت سفید و کپسول گاز، احداث دکل‌های مخابراتی، ساخت مجتمع های آبرسانی شاهد تحول چشمگیر پس از انقلاب هستیم.

وی اضافه کرد: برگزاری کلاس‌های درس و آموزشی، توجه ویژه به بهداشت و درمان مانند واکسیناسیون و حمایت از طرح های تولیدی مانند صنایع دستی از دیگر اقدامات مثبت پس از انقلاب محسوب می‌شود.

شاخص توسعه عشایری در استان اصفهان افزون بر ۶۵ درصد

مدیرکل امور عشایر اصفهان خاطرنشان کرد: شاخص‌های توسعه عشایر اصفهان به خصوص در حوزه عمرانی، زیرساختی و اقتصادی قبل از انقلاب اسلامی کمتر از حدود پنج و هفت درصد بود اما اکنون به افزون بر ۶۵ درصد افزایش یافته است.

 ارتقای شاخص‌های توسعه عشایری استان اصفهان پس از انقلاب اسلامی

اسفندیاری تصریح کرد: تامین آب آشامیدنی، جاده سازی، بهداشت و درمان، آموزش و خدمات مخابراتی برای عشایر در دهه ۵۰ و پیش از آن پنج تا هفت درصد بود و این شاخص‌ها، اکنون رشد چند برابری پیدا کرده است.

تولید ۲۸ درصد از گوشت قرمز مورد نیاز توسط عشایر

وی با بیان اینکه حمایت از این قشر پرتلاش توسعه کشور و بی نیازی از واردات را نیز در پی دارد، گفت: ۲۸ درصد گوشت قرمز سالانه در استان توسط عشایر تولید می‌شود و این درصد در کل کشور نیز همین مقدار است، بنابراین امنیت غذایی وابستگی مستقیم به فعالیت آنان دارد.

مدیرکل عشایر اصفهان اظهارداشت: تولید هفت هزار تُن لبنیات، ۱۵۰ هزار تن سیب درختی، هزار تن عسل، ۴۰ هزار متر مربع صنایع دستی(گلیم، فرش و جاجیم) از دیگر خدماتی است که عشایر به‌واسطه کار و فعالیتشان ارائه می‌کنند.

اسفندیاری با اشاره به اینکه اکنون ۱۴ فروشگاه عشایر در استان فعال است، گفت: سالانه ۲۰ هزار تن ارزاق و نهاده‌های دامی بین جامعه عشایری استان توزیع می‌شود تا بخشی از نیازهای روزمره آنان برطرف شود.

اجرای طرح های مرتعداری در راستای حمایت از عشایر

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان نیز در این پیوند اظهارداشت: اجرای طرح‌های مرتبط با مرتع یا همان مرتعداری از جمله مهمترین اولویت‌های این نهاد به شمار می‌رود تا استفاده و بهره برداری از مراتع از سوی جامعه روستایی و عشایری شاهد حفاظت از این عرصه های طبیعی نیز باشیم.

 ارتقای شاخص‌های توسعه عشایری استان اصفهان پس از انقلاب اسلامی

ابوطالب امینی در گفت و گو با ایرنا خبرنگار تصریح کرد: جلوگیری از چرای مفرط دام و احیای مراتعی که از لحاظ پوشش به سمت فقیر شدن می‌روند ضروری است و این امر مستلزم برنامه‌ریزی، بهره‌گیری از بخش‌های دیگر، آموزش، فرهنگ‌سازی و اتخاذ تدابیری است که برغم استفاده از عرصه‌های طبیعی زمینه تخریب آنها را فراهم نکند.

استان اصفهان در مرکز کشور از جمله مناطقی‌ است که پهنه گوناگون زیست محیطی و حیاتی را داراست، این استان ۱۰.۷ میلیون هکتار دارد که بیش از ۹۰ درصد آن معادل حدود ۹.۸ میلیون هکتار را عرصه‌ منابع طبیعی و ملی و از این میزان حدود ۴۰۳ هزار هکتار را جنگل(معادل ۴ درصد)، ۶ میلیون هکتار را مرتع(معادل ۶۴ درصد) و سه میلیون هکتار را بیابان (معادل ۳۲ درصد) دربرگرفته است.

استان اصفهان از نظر تقسیم بندی نواحی رویشی در ۲ ناحیه رویشی زاگرسی و ایران تورانی قرار گرفته است که ناحیه رویشی زاگرسی، غرب و جنوب استان را شامل می‌شود و بقیه مناطق جزو ناحیه رویشی ایرانی تورانی به شمار می‌رود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha