میزان تحقق الگوی کشت در استان اردبیل به ۷۸ درصد رسید

اردبیل - ایرنا - رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت: میزان تحقق الگوی کشت اجرایی تاکنون به ۷۸ درصد رسیده و این در حالی است که کشت انتظاری ادامه دارد و کشت بهاره استان هنوز شروع نشده است.

نادر تقی‌زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: کل سطح الگوی کشت در استان ۶۱۵ هزار و ۲۱۶ هکتار برنامه‌ریزی شده بود که از این تعداد ۴۸۱ هزار و ۴۹۵ هکتار بر اساس الگوی کشت در مناطق مختلف زیر کشت رفته است.

وی ادامه داد: رصد و پایش اجرای الگوی کشت و برآورد میزان تحقق آن در کشت‌های پاییزه و کشت انتظاری ادامه دارد و کشت بهاره هم در موعد زمانی شروع خواهد شد.

کشت انتظاری برای جبران کم آبی اجرا می‌شود در این روش کشاورزان قبل از بارندگی که خاک آماده است، کشت را انجام می‌دهند تا با اولین بارش، رطوبت سبز داشته در زمین وجود داشته باشد. 

در کشت انتظاری حبوبات، با مساعد شدن شرایط آب و هوایی در اولین فرصت کشت انجام گرفته و بذر در داخل خاک قرار داده می‌شود به طوری که به محض آغاز بارش‌های اواخر زمستان و اوایل بهار، گیاه به تدریج جوانه زده و سر از خاک بیرون می‌آورد.

در کشت انتظاری یا خفته که عمدتا از اواخر آبان ماه تا اواخر آذر ماه انجام می‌شود اطلاع از شرایط آب و هوایی بسیار حایز اهمیت است به طوری که باید از پایین آمدن دما اطمینان حاصل کرده و مطمئن شد که احتمال جوانه زدن گیاه وجود نداشته باشد.

تقی‌زاده با اشاره به کشت انواع محصولات در استان افزود: گندم و جو عدس، کلزا بصورت پاییزه، چغندر قند بصورت پاییزه و بهاره، برنج و ذرت دانه‌ای، محصولات علوفه‌ای به‌ویژه علوفه دیم، گروه سبزیجات اعم از سیب‌زمینی، گوجه فرنگی و کدو، محصولات جالیزی از قبیل هندوانه، خربزه ، محصولات صنعتی مانند پنبه و بادام زمینی، دانه‌های روغنی سویا و آفتابگردان هم بصورت بهاره در استان کشت می‌شود.

وی درباره کاهش میزان کشت سیر در استان اظهار کرد: محصول سیر قبل از اجرای الگوی کشت در بازه زمانی ۱۵ شهریور تا ۱۰ مهر کشت شده ، طوری‌که میزان کشت آن از سه هزار هکتار به یک هزار هکتار رسیده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به همکاری سازمان‌ها در اجرای طرح الگوی کشت در استان گفت: سازمان جهاد کشاورزی به تنهایی قادر به اجرای کامل این طرح نیست چرا که اهرم‌های بازدارنده کافی برای رفع موانع و الزام کشاورزان به اجرای الگوی کشت در دسترس نیست.
میزان تحقق الگوی کشت در استان اردبیل به ۷۸ درصد رسید

وی اظهار کرد: همکاری تمامی سازمان‌ها، ارگان‌ها، فرمانداری‌ها، بخشداری‌ها، شوراهای شهر و روستا، صدا و سیما، سازمان آب منطقه‌ای، کشت و صنعت‌، سازمان صنعت، معدن و تجارت، دادگستری، تعاونی‌های دولتی و بخش خصوصی و همه سازمان‌ها و عوامل دخیل در فرایند تولید، فرآوری و بازاریابی محصولات کشاورزی در اجرای درست این طرح بسیار ضروری است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به پیشنهادهای لازم برای اجرای بهتر طرح الگوی کشت در استان افزود: تخصیص ردیف ویژه اعتباری در بودجه سال ۱۴۰۲، تخفیف حداکثری آب بها در شبکه‌های آبیاری برای کشاورزان مجری الگوی کشت، تخصیص ردیف خط ویژه مکانیزاسیون با پرداخت تسهیلات کم بهره برای کشاورزان، تهیه بسته و مشوق‌های حمایتی برای تغییر ترکیب کشت با هدف افزایش انگیزه کشاورزان از جمله راهکارهای و پیشنهادهای لازم برای اجرای بهتر طرح است.

تقی‌زاده گفت: با توجه به اینکه یکی از اهداف اجرای طرح الگوی کشت توسعه اشتغال و درآمدزایی کشاورزان می‌باشد لازم است صنایع تبدیلی و تکمیلی مرتبط با محصولات کشت از جمله صنایع فرآوری ، پروسس، سورتینگ، انبار و سردخانه‌ در استان راه‌اندازی شود.

وی بیان کرد: بر اساس بند ب تبصره هشت قانون بودجه ۱۴۰۱ وزارت جهاد کشاورزی مکلف به ابلاغ الگوی کشت کشور در سال جاری شده و با عنایت به ابلاغیه معاونت برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت متبوع، این تکلیف به عهده سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گذاشته شده است.

به گزارش ایرنا، استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.

۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربری‌هاست.

مساحت اراضی زراعی استان اردبیل ۷۷۸ هزار هکتار است که ۵۱۵ هزار هکتار آن به صورت دیم و ۲۲۵ هزار هکتار آن نیز به صورت آبی کشت می‌شود و در ۳۹ هزار هکتار از اراضی این استان نیز باغ احداث شده است.

سالانه بالغ بر چهار میلیون تن محصول کشاورزی در استان اردبیل تولید می‌شود که معادل چهار درصد مجموع محصولات تولید شده کشور است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha