به گزارش خبرنگار معارف ایرنا علیرضا معاف در نشست داورانِ فیلم هایِ قرآنی با اعلام این مطلب گفت: ما در بحثهای تئوریکِ زیرساختی می توانیم با کمک شما متخصصینِ فیلم های قرآنی، یک سند مانند تولید کنیم. تجمیع نگاههای صاحب نظران قرآنی، سینمایی و حوزه علوم ارتباطات اجتماعی میتواند برای هموارسازی و نهادینه شدنِ تولید و عرضه فیلم های قرآنی موثر باشد.
وی بر حفظ حرکت سینمایی و قرآنی داوران فیلم های قرآنی تاکید و اظهار امیدواری کرد تا برنامه های این جمع شروعی برای برنامه ریزی های کلان در آینده باشد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به سخنان شهید سید مرتضی آوینی درباره سینمای رحمانی در مقابل سینمایی شیطانی تاکید کرد: این هیات و ترکیب متخصص می تواند مقدمه یک حرکت جمعی تشکیلاتی باشد و در شرایط پیچیده امروز عملاً پرچم هنر قدسی را برافراشته نگه دارد.
رشد فیلمنامه نویسان قرآنی در بخش سودای سیمرغ
عباس صالح مدرسه ای رئیس هیات داورانِ فیلم های قرآنی گفت: این پنجمین دوره از داوری آثار قرآنیِ جشنواره بینالمللی فیلم فجر است که امسال آقای دکتر معاف و همکارانشان در معاونت قرآن و عترت (ع) همه شرایط و ملزومات را فراهم کردند تا بدون هیچ گونه مشکلی، هیات داوری بتواند کار خود را با دقت به سرانجام برساند.
وی افزود: در بررسی آثاری که از کلام الهی وام گرفته اند، آنچه در اولین مرحله حائز اهمیت است، پژوهش و فیلم نامه الهام گرفته از مفاهیم و مضامین قرآنی است و تخصص های دیگرِ فیلمسازی، بعد از فیلم نامه دیده می شود. با پیگیریهای فراوانی که طی سال های گذشته داشته ایم، توجه به پژوهش های تخصصی در حوزه فیلم نامه های قرآنی، به تدریج در حال نهادینه شدن است و امسال به بلوغ رسیدنِ فیلمنامه نویسانِ قرآنی را در بخش سودای سیمرغ شاهد هستیم.
صالح مدرسه ای با انتقاد از مسئولان برخی دستگاه ها در حمایت نکردن از تولید و ساخت فیلم های قرآنی و به حاشیه راندن این مهم گفت: اغلب مسئولان به میدان نمی آیند و فقط با شعارهای تبلیغاتی و با به زبان آوردنِ عنوانِ فیلم های قرآنی، کسب اعتبار می کنند و مکرر دیده شده که هنگام مراجعه سینماگرانِ قرآنی برای تولیدات فاخر، گره گشایی نمی کنند.
محمدرضا اسلاملو کارگردان و پیشکسوت سینما از امید به آینده سخن گفت و افزود: آینده ای که به آن سمت میرویم، شتاب برداشته و لازم است با وقایع و اتفاقات مهمی که در پیش رو است، از این غفلت بیرون بیاییم.
وی افزود: این موضوع باعث خوشحالی است که در این وانفسا، باب هایی باز است و الان وقتش است که منظومه نگاه قرآنی در سینما پیاده شود. در چنین شرایطی، آیا منتظر ساخته شدنِ فیلم هایی نباشیم که روح قرآن دارد یا نه؟ بلکه پیش قدم شویم و با همین بضاعت موجود، نوک پیکان سینما و صنعتِ این هنر تاثیر گذار را با این حق آشنا کنیم. برنامه ریزیِ کلان داشته باشیم، فقط کافی است که باور کنیم که می شود و منتظر نمانیم. یادمان نرود که هالیوود در اتاق فکرهای خود، برنامه دقیق و دراز مدتی را بر علیه قرآن و بشریت طراحی کرده است.
بهمن حبشی استاد دانشگاه و داور فیلم های قرآنی نیز گفت: این مساله که چه اندازه این تولیدات قرآنی می تواند موثر باشد، باید گفت پنج سال دیگر تاثیر آن را بر سینما و آثارش را در فیلم نامه های جدید می بینیم.
وی با اشاره به آسیبشناسی مفاهیم قرآنی در آثار سینمایی خاطرنشان ساخت: با جوی که سال ها ایجاد کردند، چون از شعارزدگی ترسیدیم، از اصل موضوع هم غافل شدیم؛ در حالی که فیلم قرانی میتواند عبارات، اشارات، لطائف و حقایق را هنرمندانه و به موقع به مخاطب منتقل کند و بیم شعارزدگی هم به وجود نیاید.
ساخت فیلم های قرآنی در مسئولان نهادینه نشده است
امیرعباس قِلیچ لو خادم برگزیده قرآنی گفت: بدیهی است که سینمای قرآنی، فقط آن فیلمی نیست که مستقیم به قصه های قرآن بپردازد، بلکه معارف و دستورات الهی در همه گونه ها به صورت رئال (واقع گرا)، انیمیشن (پویانمایی) و مستند قابل ارائه به مخاطبانِ مشتاق و تشنه است.
وی افزود: هنوز توجه خاص به تولید و ساخت فیلم های قرآنی در بین مسئولان و دست اندرکاران مختلف نهادینه نشده و دست اندکاران تولیدات سینمایی در سیستم های رسمی، علاقه ای از خود نسبت به تولید و توزیع آثار قرآنی نشان نمی دهند.
سید مصطفی زراوندیان فیلمنامه نویس و کارشناس نشانه شناسیِ تصویری با اشاره به رشد کیفی برخی فیلم نامه های این دوره از آثار جشنواره فیلم فجر گفت: ترکیب محتوای غنی و حساب شده با تکنیک های حرفه ای، آثار بدیعی را خلق میکند. اگر مشاوره های فنی و تخصصی به فیلمنامه نویسان حرفه ای ارائه شود و زحمت آن ها را برای استخراج مفاهیم قرآنی کم کنیم، به نگارش و تالیف فیلم نامه های قرآنی سرعت می بخشیم.
هیئت داوران فیلم های قرآنی چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر دیروز، دوشنبه ۲۴ بهمن در نشستی با معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نتایج پنجمین دوره ارزیابی خود از آثار بخش سودایِ سیمرغ را مطرح کردند.
عباس صالح مدرسه ای؛ دانش آموخته رشته ادبیات و کارشناسی هنر، پژوهش و کارگردان که بیش از ۸۰ فیلم بلند و کوتاه داستانی و مستند از سال ۱۳۶۷ را در کارنامه خود دارد. انتشار ۶۵ فیلمنامه سینمایی و رمان، فیلمساز خادم قرآنی به انتخاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطر ساخت مجموعه فیلمهای قرآنی ۱۳۸۳، فیلمساز خادم اهلبیت(ع) به انتخاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطر ساخت مستندهای تخصصی قرآن و عترت در سال ۱۳۸۴، نماینده کارگروه هنرمندانِ سینمایی در انجمن خادمانِ قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۹۱، طراح و مبتکر جشنواره فیلم های قرآنی و تدریس در مراکز هنری و سینمایی از دیگر سوابق اوست.
بهمن حبشی؛ فارغ التحصیل حوزه و دانشگاه پژوهشگر، ایده پرداز و مشاور در تولید سریال ها و فیلم های سینمایی، تدریس در دانشگاه های تهران، مسئولیت فرهنگی در وزارت امور خارجه، مدیر کل ساخت و تولید سازمان سینمایی کشور، مدیرکل طرح و برنامه شرکت فرهنگی هنری صبا، مدیرکل شبکه نمایش خانگی و مدیرکل موسسات سینمایی از سوابق این هنرمند است.
امیرعباس قِلیچ لو؛ تحصیل در رشته سینما در مرکز اسلامی آموزش فیلمسازی در سال ۱۳۷۱، پژوهش و نگارش فیلم نامه های سینمایی و بازنویسیِ تعدادی فیلم نامه قرآنی، بازیگری در آثار مشهور سینما و تلویزیون، فارغ التحصیل روانشناسی بالینی، طراح بدیع روانشناسیِ بازیگری، مدیریت عالی برنامه ریزی در سینما و تلویزیون، کارگردانی نمایش افتتاحیه و اختتامیه شانزدهمین جشنواره بین المللی فیلم فجر و مدیریت کارگاه های نمایش دانشگاه آزاد اسلامی تهران ساخت فیلم مستند در پرونده کاری این هنرمند دیده می شود.
سید مصطفی زراوندیان؛ کارشناسی ارشد پژوهش هنر با گرایش نشانه شناسی تصویری، فیلمنامه نویس دبیر جشنواره فیلم آیات در سال های ۹۴، ۹۶ و ۹۸، دبیر شورای سیاست گذاری جشنواره بین المللی استاپ موشن، دبیر جشنواره سراسری فیلمنامه نویسی و نمایشنامه نویسی استان های گیلان و گلستان و دبیر بخش تجسم هنر پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر از سوابق وی است.
محمدرضا اسلاملو؛ فارغ التحصیل رشته کارگردانی از دانشگاه تگزاس، مدرس مدرسه عالی تلویزیون و سینما در رشته کارگردانی، مدیر تولید دانشکده صدا و سیما، بنیان گذار گروه تلویزیونی جهاد سازندگی و سپاه پاسداران، مستندساز دفاع مقدس، کارگردان فیلم های شاخص دفاع مقدس نظیر «آبادان، شهر مظلوم»، «خیبر تا کربلا» و «چوب های خشک»، کارگردان فیلم مشهور امروز، فلسطین، ساخت مجموعه های مستند «مسلمانان جهان»، «تولد دوباره» و «انتظار موعود»، ساخت فیلم های سینمایی باغ سید و صبح نزدیک در پرونده این پیشکسوت وجود دارد.
نظر شما